Επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα: Προσχεδιασμένη και καλά οργανωμένη επίθεση από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή

epithesi-perama PoulikogiannisΛίγο μετά τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα ο Σ. Πουλικόγιαννης αιμόφυρτος στο ασθενοφόρο.

(Κείμενο: Ριζοσπάστης, 6/05/2015)

Με αφορμή τη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής (ΧΑ) που θα συνεχιστεί αύριο 7 Μάη, θυμίζουμε τα γεγονότα της δολοφονικής επίθεσης των ταγμάτων εφόδου εναντίον μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα, μια βδομάδα πριν τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα και μέλους του Συνδικάτου Μετάλλου.

Η επίθεση της 12ης Σεπτέμβρη 2013 από το οργανωμένο τάγμα εφόδου σε βάρος των κομμουνιστών, ανέδειξε και πάλι το ναζιστικό φασιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Μια οργάνωση, που, μεταξύ άλλων, διασυνδέεται με τμήματα επιχειρηματικών συμφερόντων και τμήματα του κρατικού μηχανισμού και ειδικά των δυνάμεων καταστολής, διαπλέκεται με μαφιόζικα και άλλα εγκληματικά κυκλώματα. Εχει ως θεωρία της το ρατσισμό, την «ανωτερότητα της φυλής», τον άκρατο εθνικισμό, τον αντισημιτισμό και καλλιεργεί το μίσος ανάμεσα στους λαούς. Προωθεί το χυδαίο αντικομμουνισμό και το μίσος απέναντι στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, στους ξένους εργάτες, στους κομμουνιστές και τους αντιφασίστες. Οργανώνει και εκτελεί εγκληματικές ενέργειες σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Από όλα αυτά κυρίως, απορρέει ο χαρακτήρας της εγκληματικής οργάνωσης.

Να σημειωθεί ότι από τους αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης είναι καταφανές σχετικά με την επίθεση στο Πέραμα, ότι η ΧΑ μεθόδευσε με συγκεκριμένο τρόπο τη διάλυση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, γνωστής για τους αγώνες που είχε αναπτύξει και συνεχίζει να αναπτύσσει. Στην πρόταση του εισαγγελέα όσο και στο βούλευμα καταγράφεται η εξοντωτική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτέμβρη 2013. Τα συμφέροντα που λυμαίνονται τη Ζώνη (και γενικότερα το Λιμάνι του Πειραιά) δεν περιορίστηκαν στην αντιμετώπιση των συνδικαλιστών με πολιτικά ή συνδικαλιστικά μέσα αλλά κυριολεκτικά με τη φυσική τους εξόντωση.

amaxia_pameΤα σημάδια από την επίθεση των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής σε αυτοκίνητο στο χώρο της επίθεσης.

Από τα στοιχεία που υπάρχουν προκύπτει και σε αυτήν την επίθεση, ότι δεν πρόκειται για απλή ή τυχαία επίθεση, αλλά για προσχεδιασμένη, πολύ καλά οργανωμένη από τάγματα εφόδου εναντίον των συνδικαλιστών, με στόχο τη φυσική τους εξόντωση. Επιπλέον, υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία στη δικογραφία όπου κατηγορούμενοι αναφέρουν ότι τούς έλεγαν, ότι δικοί μας εφοπλιστές θα διώξουν το ΠΑΜΕ, θα μας δώσουν δουλειά υπό τον όρο να μην κάνουμε απεργίες. Τα στοιχεία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Το ίδιο και για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες στις 12 Ιούνη 2012. Λίγες ώρες πριν, ο Ι. Λαγός, έλεγε ότι πλέον οι Αιγύπτιοι ψαράδες θα δίνουν από δω και πέρα λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή…

Τα γεγονότα το βράδυ της 12ης Σεπτέμβρη

Σύμφωνα με τα γεγονότα, το βράδυ της 12ης Σεπτέμβρη 2013, οργανωμένο τάγμα εφόδου στο οποίο συμμετείχαν 50 άτομα της ναζιστικής οργάνωσης από Πέραμα, Νίκαια και Σαλαμίνα, επιτέθηκε σε βάρος συνεργείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκανε αφισοκόλληση στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα για το 39ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Η επίθεση έγινε λίγα μέτρα μακριά από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και ο τρόπος δράσης δείχνει την οργάνωση του τάγματος εφόδου και το μαφιόζικο χαρακτήρα της επίθεσης. Με αυτοκίνητα και μηχανάκια, βγήκαν από τα γύρω στενά και επιτέθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με ανθρωποκτόνο σκοπό, κρατώντας ανάμεσα σε άλλα καδρόνια, πτυσσόμενα γκλοπ, τσεκούρια, λοστούς στην άκρη των οποίων υπήρχαν πρόκες και βίδες, κοντάρια στα οποία είχαν προσαρμοσμένα στο επάνω μέρος τους μεταλλικά ελάσματα, καθώς και ιδιοκατασκευή κονταριού με μεταλλική απόληξη και στρεβλή μεταλλική προσθήκη σε σχήμα «Γ». Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ιδιοκατασκευή βρέθηκε αργότερα κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας στα γραφεία της ΧΑ στο Πέραμα, επιμελώς κρυμμένη πίσω από κλιματιστικό.

Εκτός από τους ανθρώπους, χτύπησαν και τα αυτοκίνητα του συνεργείου της αφισοκόλλησης, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ακόμα και τρύπες στις λαμαρίνες. Οι χρυσαυγίτες, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες κατέβηκαν στα σημεία της επίθεσης με στρατιωτική παράταξη, τριών σειρών από δύο κάθετους δρόμους, χωρισμένοι σε δύο ομάδες και έκλεισαν την κυκλοφορία για να μην μπορεί κάποιος τρίτος να παρέμβει. Να τονιστεί ότι χτυπούσαν αδιακρίτως με μανία στο κεφάλι και στο σώμα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης λιποθύμησε μετά από ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι. Μετά από 5 λεπτά περίπου ο κατηγορούμενος Χρήστος – Αντώνιος Χατζηδάκης φέρεται να έδωσε το παράγγελμα της λήξης της επίθεσης: «Τέλος, πάμε να φύγουμε. Το Πέραμα εδώ». Σε λίγα δευτερόλεπτα οι χρυσαυγίτες εξαφανίστηκαν…

Εντεκα άτομα με βαριές σωματικές βλάβες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και άλλα μέλη της διοίκησης. Από τα μέλη του ΚΚΕ και άλλους αυτόπτες μάρτυρες, αναγνωρίστηκε ως επικεφαλής της ομάδας των τραμπούκων ο γνωστός χρυσαυγίτης του Περάματος, Αν. Πανταζής (γνωστός και ως «Τάσος»)… Αναγνωρίστηκε, επίσης, ο χρυσαυγίτης Καστρινός. Τη στιγμή της επίθεσης, ο Πανταζής είχε συστηθεί με τη φράση: «Είμαι ο Πανταζής… τελειώσατε».

Για την «ιστορία», αξίζει να αναφερθεί, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο Πανταζής ήταν γνωστός εργολάβος σε δημόσια έργα στο Πέραμα (εποχής 2006 – 2010). Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, εμπλέκεται και στη δολοφονική επίθεση κατά των Αιγύπτιων μεταναστών εργαζομένων στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, ενώ από την άρση απορρήτου στα κινητά του τηλέφωνα έχουν προκύψει συνομιλίες του με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής το βράδυ της δολοφονίας του μουσικού Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη. Για την επίθεση στο Πέραμα, σύμφωνα και με όσα έγιναν γνωστά, οι χρυσαυγίτες είχαν συγκεντρωθεί λίγες ώρες πριν επιτεθούν στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τα ξημερώματα της 12ης Ιούνη 2012 σε καφετέρια εργολάβου της Ζώνης στο Πέραμα.

Πώς είχε προηγηθεί η προετοιμασία της

Να τονιστεί ότι η δολοφονική επίθεση στο Πέραμα ήταν οργανωμένη ιεραρχικά και με κάθε λεπτομέρεια. Είχε προηγηθεί προετοιμασία από τον αρχηγό της ΧΑ Νίκο Μιχαλολιάκο και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρο Ι. Λαγό και Ν. Μίχο όπου είχαν εκτοξεύσει υβριστικές και απειλητικές φράσεις προς τα μέλη του ΠΑΜΕ.

Από καταθέσεις, επίσης, μαρτύρων προκύπτει ότι ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκος, ο Ηλ. Κασιδιάρης και ο Ι. Λαγός, τον Ιούνη του 2012 είχαν συνάντηση με εργολάβους του Περάματος. Επιπρόσθετα, από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου του κινητού, προκύπτει ότι ο Ι. Λαγός υπεύθυνος της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά και στο Πέραμα ήταν ενήμερος για την επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ. Το βράδυ της επίθεσης, όπως φαίνεται από τη δικογραφία στάλθηκαν μηνύματα και e-mail από την οργάνωση Νίκαιας και Περάματος στα κινητά όσων συμμετείχαν στο τάγμα εφόδου με περιεχόμενο «επιφυλακή ετοιμότητας».

Αξίζει επιπροσθέτως να παραθέσουμε ενδεικτικά από το κινητό τηλέφωνο του χρυσαυγίτη Γ. Πατέλη, εισερχόμενα μηνύματα από τον κατηγορούμενο χρυσαυγίτη Ι. Λαγό προς το Γ. Πατέλη, στις 12-9-2013: ΛΑΓΟΣ (12-09-2013): «Και πολύ καλά έκανες. Παρεμπιπτόντως μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα. Εχουν βγει και βάφουν και μάζεψε ο Τάσος καμιά 30άρα και πάνε από κει» ή ΛΑΓΟΣ (12-09-2013): «Πήραν μια πρώτη απάντηση».

Τέλος, να υπογραμμιστεί ότι οι χρυσαυγίτες είχαν φανερώσει τις προθέσεις τους με κάθε μέσο και τρόπο πολύ πριν τις δολοφονικές επιθέσεις. Ενδεικτικά:

  • Στις 8 Αυγούστου 2013, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Λαγός, Παναγιώταρος, Μίχος μπήκαν στη Ζώνη μεσημέρι, όταν δεν υπήρχαν εργαζόμενοι, και συνοδευόμενοι από καμιά 15αριά γνωστούς φασίστες της περιοχής, πήγαν σε μια καντίνα που βρίσκεται στο χώρο για να διακηρύξουν ότι πάνε «μαζί με τους εφοπλιστές μας, γιατί από κει πέρα εξαρτιόμαστε», ότι «έφυγαν βαπόρια γιατί έγιναν απεργίες». Χωρίς να διστάσουν, άρχισαν να απειλούν ευθέως, όπως ο Λαγός, λέγοντας: «(…) Οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ (…) θα εξαφανιστούν από δω πέρα μέσα». Ο Μίχος: «Το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται ΠΑΜΕ». Ο Ηλ. Παναγιώταρος: «Το απόστημα που υπάρχει εδώ (…) το ΠΑΜΕ (…) πολύ σύντομα θα τελειώσει».
  • Λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί ο 34χρονος Παύλος Φύσσας, σε εκδήλωση μερικών δεκάδων φασιστοειδών στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα στις 17 Σεπτέμβρη είχε ακουστεί από τους ομιλητές: «Εχουμε το δικαίωμα, λοιπόν, κι εμείς να κάνουμε ένα σωματείο και με αυτό το σωματείο, βάσει νόμου, που θα αποτελείται από αρκετά μέλη, θα διαφοροποιήσουμε τα μεροκάματά μας, γιατί η κρίση αυτή που υπάρχει στην Ελλάδα (…) Τα μεροκάματα που παίρναμε πριν δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια ήταν πάρα πολύ μεγάλα και υψηλά, σε σχέση με την κρίση. Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Ελληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους».
  • Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, την επομένη της δολοφονίας του μουσικού Παύλου Φύσσα, δηλαδή στις 18 Σεπτέμβρη, ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, προσέλαβε την ομάδα των περίπου 15 φασιστών που ήταν στις 8 Αυγούστου με το κλιμάκιο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη Ζώνη. Στοιχεία σχετικά με τις προσπάθειες κάποιων εργολάβων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη να ζητήσουν την παρέμβαση της Χρυσής Αυγής, για να πέσουν τα μεροκάματα και να διαλυθούν τα σωματεία των εργαζομένων, αλλά και για τις απειλές που δέχονταν εδώ και καιρό, έχουν καταθέσει στην Εισαγγελία μέλη από τα τέσσερα σωματεία της Ζώνης. Σχετικά αναφέρουμε ότι από τον Ιούνη του 2012 υπήρχε καταγγελία από το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Αττικής και Νήσων, την Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Επισκευαστών Εγκαταστατών Πλοίων Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.