Η μάχη της νέας δίκης της Χρυσής Αυγής (συνέντευξη του Κώστα Παπαδάκη)

7 Οκτώβρη 2020, η μέρα της καταδίκης της ΧΑ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης.

Ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, μίλησε στην Αφροδίτη Φράγκου για τη νέα μάχη της Πολιτικής Αγωγής και του κινήματος (Εργατική Αλληλεγγύη, 18/5/22).

Σε έναν μήνα ξεκινάει η δίκη της Χρυσής Αυγής σε β’ βαθμό. Τι έχει αλλάξει σε σχέση με την πρωτόδικη διαδικασία;

Η δίκη στον δεύτερο βαθμό διεξάγεται σε τελείως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό και συνθήκες σε σχέση με τον πρώτο βαθμό. Στις 20 Απριλίου του 2015 η ΧΑ ήταν τρίτο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη, το αφήγημα της “πολιτικής δίωξης” κυριαρχούσε, ενώ ακόμα και στον χώρο της Αριστεράς και του αντιφασιστικού κινήματος υπήρχε μια έντονη δυσπιστία όσον αφορά στην αξιοπιστία της παράστασης πολιτικής αγωγής στη δίκη. Υπήρχε το επιχείρημα ότι είτε δεν πρόκειται να καταδικαστούν διότι το αστικό κράτος θα τους προστατέψει ό,τι και να γίνει, είτε θα νομιμοποιηθούν αντίστοιχες πολιτικές διώξεις της Αριστεράς.

Ξεκίνησε αυτή η δίκη με μεγάλη περιθωριοποίηση και υποβάθμιση από την ίδια την κυβέρνηση. Έγινε στην εξορία του Κορυδαλλού, ξεκίνησε με πολύ αραιό ρυθμό τον πρώτο καιρό και βέβαια χωρίς τη μεταβολή στο νομοθετικό πλαίσιο εκείνη που θα επέτρεπε την ουσιαστική της δημοσιότητα με ραδιοτηλεοπτική μετάδοση και με την επιλογή μιας καταλληλότερης αίθουσας.

Η ΧΑ ξεκίνησε τη δίκη ενωμένη, συνεκτική, με ένα ενιαίο καθοδηγητικό νομικό και πολιτικό κέντρο για όλους τους κατηγορούμενους, με την αλαζονεία ότι θα κερδίσει γιατί, όπως ισχυριζόταν, δεν ήταν παρά μια πολιτική δίωξη του Σαμαρά. Στη δίκη η αλήθεια αναδείχθηκε, κυρίως από ένα ψηφιακό υλικό του οποίου η γνησιότητα δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και αφορούσε τον τρόπο δράσης, τη στρατιωτικοποίηση, την εκπαίδευση, την ιεραρχία, την πειθαρχία, τη σχέση με τα όπλα, το ρατσιστικό κίνητρο, τον ναζισμό, τον τρόπο συγκρότησης και δράσης των ταγμάτων εφόδου.

Οι μάρτυρες των επιμέρους υποθέσεων αλλά και οι μάρτυρες κατηγορίας που εξετάστηκαν, συνεισέφεραν πάρα πολλά. Η κοινωνία εκφράστηκε στη δίκη, τόσο από τα έδρανα της Πολιτικής Αγωγής μέσω των συνηγόρων όσο και με τη συχνή ζωντανή παρουσία ακροατηρίου. Αλλά και τις πολλές κινητοποιήσεις έξω από τα δικαστήρια σε κρίσιμες και κομβικές ημέρες δικαστικών συνεδριάσεων, οι οποίες συνέβαλαν στο να καταδείξουν την παρουσία της κοινωνίας και την αταλάντευτη απαίτηση του αντιφασιστικού κινήματος να τεθεί τέρμα στην ατιμωρησία. Αυτό κορυφώθηκε με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στις 7 Οκτώβρη 2020 στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στη διάρκεια της δίκης η ΧΑ περιθωριοποιήθηκε πολιτικά, εκπαραθυρώθηκε από το κοινοβούλιο, διασπάστηκε, τριχοτομήθηκε και άρχισαν τα “συντροφικά μαχαιρώματα”.

Σήμερα στον δεύτερο βαθμό η δίκη διεξάγεται χωρίς τη λειτουργία των ταγμάτων εφόδου. Παρά τα διάφορα χτυπήματα που επανεμφανίζονται, δεν υπάρχει αυτή η εξέλιξη της μαζικής καθημερινής ένστολης και ένοπλης βίας με την κάλυψη της αστυνομίας ενάντια σε αριστερούς, απεργούς, διαφορετικούς, μετανάστες κλπ. Υπάρχει μια δικαστική απόφαση που για πρώτη φορά στα χρονικά έκρινε ότι η ΧΑ, ένα “πολιτικό κόμμα” όπως υποδυόταν, αποτελεί εγκληματική οργάνωση και την καταδίκασε.

Ως προς τη δικαστική διαδικασία τι έχουμε μπροστά μας;

Οι 11 κατηγορούμενοι από τους αρχικούς 69 έχουν αθωωθεί και 2 έχουν πεθάνει. Από τους 56 που μένουν θα δικαστούν οι 49 διότι τα αδικήματα των υπόλοιπων 7 έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα και έχουν παραγραφεί, καθώς έχει περάσει η 8ετία. Η υπόθεση του ΠΑΜΕ για παράδειγμα χαρακτηρίστηκε επικίνδυνη σωματική βλάβη και έχει παραγραφεί. Για αυτούς οι οποίοι δικάζονται είναι μια δίκη που ξεκινάει από την αρχή. Για τους περισσότερους δεν επιτρέπεται να χειροτερέψει η θέση τους.

Για ορισμένους όμως από τους κατηγορούμενους, συγκεκριμένα όσους καταδικάστηκαν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Αμπουζίντ Εμπάρακ τον οποίο εκπροσωπούμε και για όσους καταδικάστηκαν για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο χειροτέρευσης της θέσης τους. Εναντίον τους, μετά από αίτησή μας, ασκήθηκε έφεση του εισαγγελέα με αίτημα την επιβολή αυστηρότερης ποινής.

Ξεκινάμε με δυο θετικούς οιωνούς. Πετύχαμε, παρά τις δυσκολίες, μετά από αίτημά μας να εκδοθεί υπουργική απόφαση ώστε η δίκη να γίνει αποκλειστικά στο Εφετείο Αθηνών, κάτι πολύ σημαντικό και για την πρόσβαση του κοινού, για τη δημοσιότητα της δίκης και για τη διευκόλυνση των συνηγόρων που ασχολούμαστε αφού είναι γνωστό ότι δουλεύουμε απλήρωτοι και πρέπει να μπορούμε να παρακολουθούμε στοιχειωδώς και τις άλλες μας υποθέσεις. Σε συνδυασμό και με την αποκλειστική απασχόληση των δικαστών που θα συμμετάσχουν στη σύνθεση θα επιτρέψει τη συχνή, σχεδόν καθημερινή, διεξαγωγή της.

Ο δεύτερος θετικός οιωνός είναι ότι, μετά από αίτημά μας, η εισαγγελία κάλεσε ως μάρτυρες κατηγορίας όχι μόνο εκείνους που είχε καλέσει πρωτοδίκως, αλλά και αυτούς που είχαν εξεταστεί μετά από πρόταση της Πολιτικής Αγωγής στην πρώτη δίκη. Αυτό σημαίνει ότι η Εισαγγελία Εφετών θεωρεί σημαντική την μαρτυρία όλων αυτών των προσώπων, πολλά από τα οποία έχουν την ιδιότητα του παθόντος, όπως ο Δ. Κουσουρής, ο Γ. Πίττας, ο Π. Γκαργκάνας. Απαλλάσσει έτσι την πολιτική αγωγή κι από διαδικασίες χρονοβόρες και δαπανηρές.

Η Χρυσή Αυγή διαλύθηκε, αλλά η φασιστική απειλή είναι παρούσα. Ποια είναι τα καθήκοντα του αντιφασιστικού κινήματος μπροστά στη δεύτερη δίκη της ΧΑ;

Η ΧΑ αποτελεί σχεδόν παρελθόν στην ελληνική κοινωνία. Δεν αποτελούν όμως παρελθόν ούτε οι προσπάθειες αναβίωσης υπολειμμάτων και παραφυάδων της ΧΑ και πολιτικής νομιμοποίησής τους. Ούτε η ενίσχυση που τους παρέχει ένα μέρος της αστικής τάξης γι’ αυτό. Ακόμα, σημαντικό ρόλο παίζει η πολιτική της κυβέρνησης η οποία σε ένα μεγάλο μέρος έχει υιοθετήσει την πολιτική της ΧΑ. Εφαρμόζει αντιμεταναστευτικές, αντιπροσφυγικές, ρατσιστικές πολιτικές, πέρα από τη συνολική εθνικιστική και κατασταλτική πολιτική την οποία ακολουθεί. Γενικότερα επιβραβεύει τα μοντέλα λειτουργίας της ΧΑ.

Δεν υπάρχει σήμερα η αλαζονεία των κατηγορούμενων και η βεβαιότητα ότι θα κερδίσουν, είναι στη φυλακή ήδη 35 από αυτούς, αλλά είναι η τελευταία τους ευκαιρία να απαλλαγούν και επομένως θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα. Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής έχουμε λιγοστέψει πολύ κι έχουμε μείνει μέχρι στιγμής σε κάθε περίπτωση λιγότεροι από 10 απέναντι σε 100 συνηγόρους υπεράσπισης. Η διάρκεια της δίκης προοιωνίζεται μεγάλη, αν και όχι όσο υπήρξε η πρωτόδικη. Άνετα μπορεί όμως να διαρκέσει 2-3 χρόνια.

Έχουμε συνεπώς τη μάχη αυτή μπροστά μας. Θα υπάρξει και μία καμπάνια ενίσχυσης γιατί είναι αυξημένα τα έξοδα για τη συμμετοχή κάθε συνηγόρου στη δίκη: παράβολα, έξοδα που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την εκτύπωση και βιβλιοδέτηση της απόφασης, αλλά και τα μελλοντικά έξοδα καθώς και μια εύλογη αμοιβή -καθώς δεν είναι δυνατόν το οικονομικό βάρος του αντιφασιστικού αγώνα να το αναλαμβάνουν λίγοι άνθρωποι.

Δεν πρέπει το κίνημα να υποτιμήσει τη δίκη και δεν πρέπει να επαναπαυτεί θεωρώντας ότι αφού η ΧΑ διαλύθηκε έχει τελειώσει το θέμα. Επίσης το ότι η πρωτόδικη απόφαση υπήρξε καταδικαστική δεν δεσμεύει το Εφετείο να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση. Ο προορισμός του Εφετείου είναι να μπορεί να ανατρέπει τις πρωτόδικες αποφάσεις. Και φυσικά δεν θα υπήρχε αυτή η απόφαση αν δεν υπήρχε η αίσθηση του δικαστηρίου ότι η δίκη παρακολουθείται από την κοινωνία και αυτό πρέπει να συμβεί και με το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Το αντιφασιστικό κίνημα θα πρέπει για μια ακόμη φορά να διεκδικήσει τη δημοσιότητά της, τώρα που έχουμε μάλιστα απαλλαγεί από την εξορία του Κορυδαλλού. Να πραγματοποιήσει ξανά εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα οι οποίες βοήθησαν πάρα πολύ στη διάρκεια της πρώτης δίκης φέρνοντας σε επαφή τους συνηγόρους και μάρτυρες πολιτικής αγωγής με το αντιφασιστικό κίνημα σε κάθε γωνιά της χώρας. Οι εκδηλώσεις αυτές δημιούργησαν όρους συνοχής και ενότητας του αντιφασιστικού κινήματος και κάλυψαν το κενό της ενημέρωσης.

Δεύτερο, ταυτόχρονα με τη δίκη αυτή, εξελίσσονται άλλες δικαστικές και ανακριτικές διαδικασίες που διερευνούν εγκληματική δραστηριότητα υπολειμμάτων και παραφυάδων της ΧΑ όπως είναι τα περιστατικά του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2021 στον Εύοσμο και τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης καθώς και στο Ηράκλειο Αττικής. Η παρέμβαση η δική μου και του Θ. Καμπαγιάννη πέτυχε να ζητηθεί από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκαταρκτική εξέταση η οποία και διεξάγεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όποιες άλλες εμπλοκές κατηγορουμένων φασιστών έχουν προκύψει πρέπει να παρακολουθηθούν – να μη δοθεί καμία δυνατότητα δικαστικής ασυλίας.

Και φυσικά το αντιφασιστικό κίνημα θα πρέπει να συνεχίσει ανυποχώρητα την πάλη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και σε όποια πολιτική γεννάει τον ρατσισμό και τον φασισμό. Ξεκινάμε 15 Ιούνη με το αντιφασιστικό κίνημα και την κοινωνία να δηλώνει την παρουσία του μέσα και έξω από το δικαστήριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.