Αναβολή δίκης Πλωμαρίτη – χρυσαυγίτικη σφηκοφωλιά οι “τυχαίοι θαμώνες” του καφενείου

Αναβλήθηκε για τις 16/09/2014 η δίκη του υποψήφιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αλέξανδρου Πλωμαρίτη-Καράμπελα. Ο Πλωμαρίτης δικαζόταν σήμερα για παράβαση των άρθρων 1 παρ. 1 και 2 του αντιρατσιστικού νόμου 979/1979 (προτροπή σε ενέργειες δυνάμενες να προκαλέσουν μίσος, βία και διακρίσεις, αλλά και έκφραση προσβλητικών ιδεών με μόνο κριτήριο την εθνική και φυλετική καταγωγή).

Ο Πλωμαρίτης τέλεσε τα παραπάνω αδικήματα μιλώντας μπροστά στην κάμερα του κινηματογραφιστή Κωνσταντίνου Γεωργούση, στο καφενείο “Hobby” (Πιπίνου 111) της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα. Στο εν λόγω βίντεο, ο Πλωμαρίτης εμφανίζεται να λέει φράσεις, όπως “είναι πρωτόγονοι, είναι μιάσματα, είναι υπάνθρωποι… γιατί είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους φούρνους. Σαπούνια γιατί είναι και ωραίο, ξέρεις όχι για ανθρώπους. Γιατί είναι και χημικοί αυτοί, μπορεί να πάθουμε κανά… να βγάλουμε κανένα καντήλα, κανά τέτοιο… Θα τα χουμε σαπούνια για τα αμάξια, σαπούνια για τα πεζοδρόμια… Θα φτιάχνουμε κτίρια, κάνα λαμπατέρ να φτιάξουμε με το δέρμα τους…”, “τα δόντια να πάρουμε…” και ούτω καθεξής.

Ο χρυσαυγίτης υποψήφιος βουλευτής ισχυρίζεται αφενός ότι το βίντεο είναι προϊόν υποκλοπής, γεγονός βέβαια που αυταπόδεικτα δεν ισχύει (αρκεί γι’ αυτό μια ματιά στο βίντεο). Αφετέρου ισχυρίζεται ότι τα λόγια του ήταν κομμάτι αστεϊσμών και “κουβέντας καφενείου”. Για τους λόγους αυτούς έχει προχωρήσει στην υποβολή μήνυσης τόσο κατά του Γεωργούση, όσο και κατά του βρετανικού καναλιού Channel 4.

Βέβαια, ο Πλωμαρίτης δεν αστειευόταν καθόλου όταν μίλαγε για φούρνους και για σαπούνια. Είναι πιστό μέλος της Χρυσής Αυγής και αναφερόταν έξω από τα δόντια στο πραγματικό πρόγραμμα της οργάνωσης (άσχετα αν κάποιοι από τους συνομιλητές του αντιλαμβάνονταν τα λόγια του ως “αστεϊσμό”): η Ζαρούλια, βουλευτίνα της οργάνωσης, έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες “υπανθρώπους” μέσα στην ίδια τη Βουλή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και ο Πλωμαρίτης – αν εκλεγόταν – θα έκανε το ίδιο. Η “λύση του μεταναστευτικού” δεν είναι για τη Χρυσή Αυγή τίποτα διαφορετικό από την “τελική λύση” που επέλεξαν οι ιδεολογικοί της πρόγονοι, οι Ναζί, για το “πρόβλημα” των Εβραίων.

Η προσπάθεια του Πλωμαρίτη να υποδυθεί τον τυχαίο θαμώνα ενός καφενείου που κάνει “καλαμπούρια” πέφτει στο κενό και από την αποκάλυψη των ατόμων που ήταν μαζί του. Ως μάρτυρας υπεράσπισης (και συνομιλητής του Πλωμαρίτη στο καφενείο) έχει κληθεί ο Ζαχαρίας-Στέφανος Βιτσαρίδης, ο οποίος στην ένορκη κατάθεσή του δήλωνε: “ξέρετε πώς είναι τα καφενεία στην Ελλάδα. Χαβαλέ και καλαμπούρι κάνανε και δεν νομίζω να ειπώθηκε κάτι το τόσο κακό στα πλαίσια του καλώς νοούμενου πειράγματος. Αστειευόντουσαν οι άνθρωποι…”. Βέβαια ο Βιτσαρίδης είναι και ο ίδιος μέλος της Χρυσής Αυγής, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας με το ψηφοδέλτιο “Εθνική Συσπείρωση για τη Δυτική Ελλάδα” (η ανακήρυξη των συνδυασμών με το όνομά του, εδώ: Perifereiakes_dyt_ellada). Επικεφαλής του ψηφοδελτίου ήταν ο Χρήστος Ρήγας, νεοναζί μπράβος και πορτιέρης, υπεύθυνος της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα. Ο Βιτσαρίδης εμφανίζεται (από διαβολική σύμπτωση…) ως “μάρτυρας υπεράσπισης” στη δίκη Σκορδέλη-Λουκιανού-Μαρκουλάκη για την παρολίγον θανατηφόρα επίθεση κατά Αφγανών μεταναστών στον Άγιο Παντελεήμονα.

Μέσα από τη διαδοχή αυτών των δικών, έχουμε την ευκαιρία να δούμε ανάγλυφα τις διασυνδέσεις και τη δράση των ταγμάτων εφόδου που το αντιφασιστικό κίνημα έχει από καιρό καταγγείλει. Στη δίκη Πλωμαρίτη, παράσταση πολιτικής αγωγής έχει δηλώσει ο Τζαβέντ Ασλάμ, υπήκοοος Πακιστάν (και άρα “αλλοδαπός”), πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας την περίοδο που γίνανε οι επίμαχες ρατσιστικές δηλώσεις. Οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Χρήστος Γραμματίδης (από πλευράς ΚΕΕΡΦΑ και ΕΠΣΕ αντίστοιχα) έχουν αναλάβει τη νομική συνδρομή.

Ως πρωτοβουλία δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού κινήματος θα παρακολουθούμε και θα σας κρατάμε ενήμερους για την εξέλιξη της συγκεκριμένης δίκης.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

  • Πώς ο Πλωμαρίτης έστησε τον πιο πετυχημένο αστικό μύθο για την επιρροή της Χρυσής Αυγής, βάζοντας τη μητέρα του μπροστά σε ένα ATM: “Έτσι στήθηκε το ρεπορτάζ με τις γριούλες”, ΕφΣυν.
  • Ο συνήγορος του Πλωμαρίτη Γιάννης Ζωγράφου (στο όνομα του οποίου δόθηκε η αναβολή) είναι επιστημονικός συνεργάτης της Χρυσής Αυγής, αφού θήτευσε στο μεγάλο σχολείο του Μάκη Βορίδη. “Οι επιστημονικές και άλλες συνεργασίες Μάκη Βορίδη και Χρυσής Αυγής”, left.gr.
  • Ο Ιός για το ντοκιμαντέρ του Γεωργούση, με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον μάρτυρα υπεράσπισης και “επιστάτη” της πλατείας Γιώργο Βάθη. «Το μαχαίρι θα φεύγει από το αυτί δεξιά κάτω», ΕφΣυν.
  • Ο κινηματογραφιστής Κώστας Γεωργούσης, μηνυόμενος πλέον από τον Πλωμαρίτη, για την εμπειρία του Αγίου Παντελεήμονα. «Εκρυβα την απέχθειά μου για να κάνω τη δουλειά μου», ΕφΣυν. Ο Γεωργούσης κατέθεσε και στη Δικαιοσύνη (όλο το κείμενο εδώ).

One thought on “Αναβολή δίκης Πλωμαρίτη – χρυσαυγίτικη σφηκοφωλιά οι “τυχαίοι θαμώνες” του καφενείου

  1. Pingback: Το Κόκκινο Μήλο Συνέχιση της βιομηχανίας φασιστικών διώξεων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.