Τα αποτελέσματα της Χρυσής Αυγής ανά γεωγραφικό διαμέρισμα (πίνακες + σχολιασμός)

Η Χρυσή Αυγη είχε σαν στόχο στις εκλογές του Σεπτέμβρη ένα διψήφιο ποσοστό και την τρίτη θέση. Δεν ήταν ψέμα ότι οι συνθήκες για ένα τέτοιο αποτέλεσμα ήταν ιδανικές: ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο. Στην δεξιά πολυκατοικία η διάταξη των δυνάμεων είναι πλέον ιδανική: η Νέα Δημοκρατία έκανε “κεντρώα” στροφή αφήνοντας κενό στα δεξιά της (και στο φιλο-Σαμαρικό κοινό). Οι ΑΝΕΛ έκαναν επιτέλους τη φιλομνημονιακή κωλοτούμπα. Και το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέβει (όπως το είχε κάνει στις εκλογές του Γενάρη). Τέλος, σε αντίθεση με τον Γενάρη, όλοι οι βουλευτές ήταν τώρα ελεύθεροι να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία. Κι όμως: η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να πάρει ούτε μία ψήφο παραπάνω από όλη αυτή τη δεξαμενή που μετρούσε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους. Αντίθετα έχασε η ίδια 9.000 ψήφους περίπου. Η ποσοστιαία άνοδός της είναι καθαρά τεχνητή και οφείλεται στην αύξηση της αποχής. Κατόρθωσε τελικά να καταλάβει την τρίτη θέση αλλά βρέθηκε πολύ μακριά από ένα διψήφιο ποσοστό.

xa_results_genikaΤο συμβολικό 6,99% (φτιάχνοντας ένα αδιαπέραστο ταβάνι στο 7%) ήρθε να θυμίσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι σήμερα ένας σχηματισμός που δεν θυμίζει σε τίποτα τη δυναμική του Μαϊου-Ιουνίου του 2012. Όπως έχει περιγραφεί αλλού, η σύνθεση της ψήφου στη Χρυσή Αυγή έχει ήδη αλλάξει κατά πολύ: είναι πολύ λιγότερο “αντισυστημική” ψήφος της πόλης, και πολύ περισσότερο “δεξιά” ψήφος έξω από τις πόλεις.

Η εικόνα αυτή προκύπτει και από την παράθεση των αποτελεσμάτων της ανά γεωγραφικό διαμέρισμα. Ακολουθούν οι πίνακες με έναν σύντομο σχολιασμό για τον καθένα.

xa_results_sterea

Στο άθροισμα της Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα της Αττικής όπου συνεχίζεται η πτώση της ναζιστικής οργάνωσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή στην Αθήνα και στον Πειραιά. Οι βουλευτές που εκλέγονται βέβαια ειναι οι ίδιοι (Μιχαλολιάκος, Ζαρούλια, Γερμενής, Παναγιώταρος, Κασιδιάρης, Κούζηλος, Λαγός), αλλά ο αριθμος των ψήφων είναι αισθητά μειωμένος (κατά 10-15% περίπου).

Στους υπόλοιπους νομούς: στην Αιτωλοακαρνανία και στην Εύβοια, ο Μπαρμπαρούσης και ο Μίχος κρατάνε τις έδρες τους, αλλά με μεγάλη πτώση ψήφων στην πρώτη. Στη Φθιώτιδα, ο Γκλέτσος έκανε μεγάλη προσπάθεια (που απεικονίζεται και στην άνοδο σε ψήφους) για να εκλεγεί, αλλά δεν τα καταφέρνει. Αντίθετα, εκλέγεται στη Βοιωτία ο Καρακώστας, αρθρογράφος του Μετώπου Νεολαίας. Έτσι, οι βουλευτές στο σύνολο της Στερεάς Ελλάδας γίνονται πλέον 10 (από 9 που ήταν).

xa_results_makedoniaΣτη Μακεδονία, καταγράφεται και εδώ η μεγάλη πτώση της Χρυσής Αυγής στα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Οι βουλευτικές έδρες στο διαμέρισμα της Μακεδονίας είναι και πάλι τέσσερις (4), αλλά στη Θεσσαλονίκη ο Γραικός χάνει την έδρα (μένει μόνο ο Γρέγος εντός της πόλης). Πραγματικές αυξήσεις σε ψήφους καταγράφει η Χρυσή Αυγή σε Σέρρες, Πέλλα, Ημαθία και Φλώρινα. Ωστόσο, στις έδρες γίνονται οι εξής καραμπόλες: ο Ματθαιόπουλος χάνει την έδρα των Σερρών, την οποία κερδίζει ο Σαχινίδης στην Πέλλα. Στο Κιλκίς ο Χατζησάββας κρατάει την έδρα. Έδρα κερδίζει η ΧΑ στην Χαλκιδική (με υποψήφια τη Βλάχου, που ειναι και η μόνη γυναίκα βουλευτίνα πλην της Ζαρούλια).

Ενδιαφέρον έχει εδώ το γεγονός ότι όπως και στις προηγούμενες εκλογές, τα δύο εκλεγμενα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου από τη Θεσσαλονίκη (ο Τσακίρης και ο Χρυσομάλλης) αποτυγχάνουν και πάλι να εκλεγούν (είναι οι μόνοι που δεν έχουν εκλεγεί και οι μόνοι που δεν διώκονται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης). Ο Τσακίρης ήταν υποψήφιος στην Ημαθία, όπου και εξασφάλισε άνοδο ψήφων (+513), αλλά δεν εξελέγη. Ο Χρυσομάλλης ήταν υποψήφιος στην Πιερία, με παρέμβαση της Κεντρικής Διοίκησης εναντίον του τοπικού στελέχους και παλιού πυρηνάρχη Παπαδημητρίου που παραιτήθηκε. Η κρίση στην τοπική Πιερίας σήμανε μεγάλη πτώση σε ψήφους (-1.057) και αποτυχία εκλογής του Χρυσομάλλη.

Μ’ αυτά και μ΄αυτά, οι άσπονδοι εχθροί Ματθαιόπουλος, Τσακίρης και Χρυσομάλλης μείνανε όλοι εκτός Βουλής…

xa_results_peloponnhsosΗ Πελοπόννησος θα έπρεπε να είναι το δυνατό σημείο της Χρυσής Αυγής, με δεδομένη τη διατήρησή της στα δεξιά “κάστρα” και την αποχώρηση του Σαμαρά από το τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας. Κι όμως οι τοπικές οργανώσεις της ναζιστικής συμμορίας σπαράσσονται από αλληλοκαρφώματα και εσωτερικές συγκρούσεις. Αποτέλεσμα και αυτών είναι η μείωση των εδρών της ΧΑ στην Πελοπόννησο από δύο (Αρβανίτης στην Αχαϊα και Γαλέος στην Αργολίδα) σε μία (Κουκούτσης στη Μεσσηνία).

Στην Αχαϊα ήδη εκδηλώθηκε ο υπόγειος εμφύλιος ανάμεσα σε Νικολακόπουλο (δεύτερο σε ψήφους) και Αρβανίτη. Στην Αργολίδα, ο Γαλέος ήταν “κόκκινο πανί” για παλιούς Χρυσαυγίτες, οι οποίοι δεν κρύβουν τη χαρά τους για τη μη επανεκλογή του. Στη Μεσσηνία, η επανεκλογή Κουκούτση συνοδεύτηκε με κρίση και αποχώρηση σχεδόν όλου του παλιού πενταμελούς: ο Κουκούτσης δεν κρύβει τις προνομιακές σχέσεις του με τη Νέα Δημοκρατία (οι “εσωκομματικοί” του αντίπαλοι λένε ότι γέμισε το ψηφοδέλτιο πρώην Σαμαρικούς). Ακόμα και στη Λακωνία, η οργάνωση δυσκολεύτηκε να κλείσει ψηφοδέλτιο (έβαλε στη λίστα τη μητέρα του Κασιδιάρη). ‘Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι ουσιαστική αύξηση σε ψήφους υπήρξε μόνο στην Ηλεία.

xa_results_thessaliaΣτη Θεσσαλία, η Χρυσή Αυγή με γραμμή Κεντρικής Διοίκησης και με προσωπική παρέμβαση Κασιδιάρη έδωσε τα πάντα για την επανεκλογή του Ηλιόπουλου στη Μαγνησία. Για να γίνει αυτό χρειαζόταν μια αύξηση των ψήφων σε απόλυτο αριθμό στη Μαγνησία (η οποία και επετεύχθη), αλλά και μια μεγάλη μείωση στη Λάρισα.

Η Σβερώνη, που έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας με το αγκαζέ της με τη βουλευτίνα της Νεας Δημοκρατία στο Βίτσι, ήταν ένα πρόσωπο που αντικατόπτριζε το “σοβάρεμα” της Χρυσής Αυγής. Αλλά η οργάνωση θέτει σε πρώτο πλάνο την αναπαραγωγή του σκληρού της πυρήνα (κομμάτι του οποίου ειναι σαφώς ο Ηλιόπουλος): αυτό φάνηκε καθαρά στην προεκλογική εκστρατεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κεντρική Διοίκηση αγνόησε επιδεικτικά τη Σβερώνη, ακόμα και όταν αντιφασίστες έφτασαν να ματαιώσουν την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της ΧΑ στην πόλη: η είδηση της ματαίωσης δεν παρουσιάστηκε καν στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης (!), ενώ στο Βόλο δόθηκαν όλες οι οργανωτικές ενισχύσεις (με ομιλητή φυσικά τον Κασιδιάρη). Το ψηφοδέλτιο της Λάρισας υπέστη ακόμα διαρροές αφού το εγκατέλειψε ο Χαλβατζούλης (γιατρός και προβεβλημένο “άνοιγμα” της ναζιστικής συμμορίας). Τελικά, η Σβερώνη έχασε την έδρα που γύρισε στον αρχικό και νόμιμο “ιδιοκτήτη” της.

xa_results_ionioΣτο Ιόνιο έχουμε την εκλογή για πρώτη φορά βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην Κέρκυρα: την έδρα παίρνει ο ιατροδικαστης Αϊβατίδης (αξιοσημείωτο ότι η ΝΔ μένει χωρίς έδρα στο νησί). Ο Αϊβατίδης είχε ήδη κάνει την εμφάνισή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ως μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Από εδώ και πέρα ακολουθούν τα γεωγραφικά διαμερίσματα στα οποία η Χρυσή Αυγή δεν εκλέγει βουλευτές. Η μεγαλύτερη αύξηση σε ψήφους που είχε η Χρυσή Αυγή σε αυτές τις εκλογές ήταν στα νησιά του Αιγαίου και στη συνέχεια στην Κρήτη. Η τρομοφοβική και ρατσιστική εκστρατεία δημάρχων, ΜΜΕ και κρατικών αρχών απέναντι στο προσφυγικό κύμα βοήθησε τους νεοναζί να εμφανιστούν ως το “κόμμα” των ανησυχούντων για τη “λαθρομετανάστευση”. Ωστοσο, αξίζει εδω να ειπωθεί ότι για το μέγεθος του προσφυγικού ρεύματος, η αύξηση της Χρυσής Αυγής σε ψήφους δεν ήταν μεγάλη.

xa_results_aigaioΣτην Κρήτη, τα ποσοστά της ΧΑ παραμένουν μικρά, με μεγαλύτερο πλέον το ποσοστό στα Χανιά.

xa_results_krhthΣτην Ήπειρο τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής παραμένουν συγκριτικά μικρότερα από την υπόλοιπη επικράτεια.

xa_results_hpeiros Το καλύτερο αποτέλεσμα στη Θράκη παίρνει η Χρυσή Αυγή, όπως είναι και αναμενόμενο, στον Έβρο.

xa_results_thrakiO κατάλογος των εκλεγμένων της Χρυσής Αυγής κλείνει με τον Παππά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η οργάνωση κράτησε σε χαμηλούς τόνους μια άκρως συμβολική κίνηση: την τοποθέτηση στην τρίτη θέση του Επικρατείας της μητέρας του Λαγού Διονυσίας Γιαννοπούλου. Το μήνυμα προς το εσωτερικό της οργάνωσης είναι σαφές: η ηγεσία καλύπτει τις εγκληματικές ενέργειες των ταγμάτων εφόδου των οποίων προϊσταται ο Λαγός στον Πειραιά.

Τίποτα όμως δεν είναι δωρεάν: όλοι οι υπόδικοι για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης θα κληθούν να εξηγηθούν για την “υψηλή” πολιτική κάλυψη του Λαγού από τον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής. Μία κάλυψη που μόνον “ποινικά αδιάφορη” δεν είναι…

2 thoughts on “Τα αποτελέσματα της Χρυσής Αυγής ανά γεωγραφικό διαμέρισμα (πίνακες + σχολιασμός)

  1. Pingback: Tελικά, τo 6,99% της Χρυσής Αυγής είναι πολύ ή λίγο; | ΕΝΘΕΜΑΤΑ

  2. Pingback: Η πολιτική και οργανωτική κατάσταση της Χρυσής Αυγής σήμερα | Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.