Φωτογραφία από την προηγούμενη παράσταση του Μιχάλη Αρβανίτη στη δίκη, το 2015. EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.
Αν και αρχικά δεσμεύτηκε να μην απαντήσει σε καμία ερώτηση της έδρας, ο Μιχάλης Αρβανίτης τελικά «υπέκυψε εις τον πειρασμόν» και έδωσε απαντήσεις που τον εκθέτουν, όπως ότι δεν είναι ναζί αλλά «ο εθνικοσοσιαλισμός τα πήγε πολύ καλά κοινωνικά στη Γερμανία» και ότι κανείς δεν έχει όπλα, αν και ο ίδιος παλιότερα δήλωνε πως κοιμόταν με την καραμπίνα του αντί για τη σύζυγό του! ● Μύδροι κατά Σαμαρά, Δένδια, Βορίδη, Αθανασίου.
(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 3/10/2019)
«Η πολιτεία μου δεν μου επιτρέπει να απολογηθώ, παρά το ότι σέβομαι απολύτως το δικαστήριόν σας. Θα εκθέσω τα πραγματικά περιστατικά αυτοπροσώπως κατά την αγόρευσίν μου».
Με αυτά τα λόγια ο Μιχάλης Αρβανίτης εγκαινίασε τις απολογίες των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και, παρόλο που επέμενε ότι δεν θα απαντήσει σε καμία ερώτηση επικαλούμενος «τη μαιευτική του Σωκράτους», τελικά ανταποκρίθηκε αρκετές φορές στα ερωτήματα της έδρας, σημειώνοντας ότι «υποκύπτω εις τον πειρασμόν και σας απαντώ», αν και «αυτήν την στιγμή προσβάλλω τον εαυτό μου και τον ταπεινώνω».
Ο Μ. Αρβανίτης ακολούθησε τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς που έχει υιοθετήσει από την αρχή ο Μιχαλολιάκος: ότι καταδικάζει τη δολοφονία Φύσσα, για την οποία ευθύνονται όσοι ενεπλάκησαν και για την οποία δεν υπήρξε άνωθεν εντολή, ότι η Χρυσή Αυγή είναι εθνικιστικό και όχι ναζιστικό κόμμα και ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη για την οποία ευθύνεται η Ν.Δ., που ήθελε να εμποδίσει την εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής το 2013.
«Αν κάποιοι εξετράπησαν αποδεδειγμένα σε βιαιοπραγίες, αυτό είναι καταδικαστέο. Αποκλείω ο Μιχαλολιάκος να έδωσε εντολή για βιαιοπραγίες. Οσον αφορά το φρικτό και απάνθρωπο έγκλημα ενός στυγνού δολοφόνου εις την Αμφιάλην, θα το αναλύσω εις την αγόρευσίν μου», ανέφερε ο κατηγορούμενος αδειάζοντας τους φυσικούς αυτουργούς και, όταν κλήθηκε να εξηγήσει την παρουσία και άλλων χρυσαυγιτών στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, επικαλέστηκε πάλι τη θεωρία περί δήθεν σκευωρίας: «Ηθελα να πω για τον Δένδια, που του λείπει το εθνικόν συνειδός, και για τον εσμόν τον γνωστόν, Βορίδης, Αθανασίου, Δένδιας και ο αρχισκευωρός Σαμαράς, αυτή η ντροπή της Ελλάδος και της Μεσσηνίας».
Για τις τρεις υποθέσεις που εξετάζει το δικαστήριο (ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων ψαράδων και απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ), ο κ. Αρβανίτης είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα και πως η μόνη αρμοδιότητα του ίδιου ήταν «να εκφέρω εθνικιστικόν λόγον», καθότι «είμαι Ελλην εθνικιστής, όχι ναζί, είμαι της ιδεολογίας του εθνικού κυβερνήτου Ιωάννου Μεταξά».
Στην ερώτηση αν ο λόγος του Μιχαλολιάκου (π.χ. «εσείς είστε τα τάγματα εφόδου», «θα ακονίσουμε τις λόγχες μας στα πεζοδρόμια») προέτρεπε σε πράξεις βίας, ο πρώην βουλευτής τον χαρακτήρισε «καθαρά συμβολικό» και είπε ότι «ένας ρήτωρ καταφεύγει ενδεχομένως σε υπερβολές. Και εγώ αγορητής είμαι και πολλάκις έχω προβεί σε υπερβολές».
Περί καταστατικού
Αρνητικά απάντησε ο κατηγορούμενος στο ερώτημα αν είναι μέλος της Χρυσής Αυγής και είπε ότι έλαβε γνώση του καταστατικού του κόμματος τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2012. «Μιλώ για το καταστατικό το κεκυρωμένο και αποδεχθέν από του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ακριβή ημερομηνία εγκρίσεως δεν θυμάμαι, δεν με ενδιέφερε».
Ενδιέφερε όμως την έδρα, οι περισσότερες ερωτήσεις της οποίας αφορούσαν το καταστατικό, επειδή, σύμφωνα με τον επίσημο ισχυρισμό της οργάνωσης, είναι ένα και μοναδικό και κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο τέλος Αυγούστου, δύο μήνες μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.
Με δεδομένο ότι ο κ. Αρβανίτης δεν θα μπορούσε τους πρώτους μήνες του 2012 να έχει δει το καταστατικό που συμφωνήθηκε ύστερα από πέντε μήνες, η εισαγγελέας ρώτησε τον κατηγορούμενο αν γνωρίζει το καταστατικό του 1987, που από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 είχε έρθει στην κατοχή του Δημήτρη Ψαρρά, ο οποίος το κατέθεσε στον Αρειο Πάγο και το οποίο εισφέρθηκε στο δικαστήριο μετά την κατάθεση του δημοσιογράφου (Δ. Ψαρράς, Το καταστατικό πνίγει τη Χρυσή Αυγή, 21.10.2017) και αποτελεί μέρος της δικογραφίας.
Ο Μ. Αρβανίτης ισχυρίστηκε ότι αυτό το καταστατικό είναι πλαστό, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «αν είχα υποψία ότι ο Λαϊκός Σύνδεσμος είχε τάσεις τέτοιες, έστω και διεργασίες προς τέτοια κατεύθυνση, εγώ θα βρισκόμουν εκτός την άλλη στιγμή. Εγώ είμαι Ελλην», αλλά η εισαγγελέας τού επισήμανε ότι μάρτυρες έχουν καταθέσει πως δόθηκε καταστατικό στους συμμετέχοντες σε συνέδριο της Χρυσής Αυγής, το 1992.
Οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης δεν ήταν οι μόνες που φάνηκε να μη γνωρίζει ο πρώην βουλευτής, καθώς στη συνέχεια έδειξε να μην έχει γνώση ούτε για τη δικογραφία, αφού υποστήριξε ότι οι χρυσαυγίτες δεν είχαν όπλα, «ούτε νεροπίστολο δεν υπήρξε, ξετινάξανε σπίτια, ακόμα και ο στυγνός δολοφόνος μαχαίρι είχε».
Βέβαια, είναι ο ίδιος που δήλωνε στο «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» ότι αγαπάει τόσο πολύ την καραμπίνα του, ώστε το βράδυ που την αγόρασε έδιωξε από το κρεβάτι τη γυναίκα του και κοιμήθηκε με αυτή (6.10.2013).
Και παρόλο που αρνήθηκε ότι είναι ναζί, αν και έχει καταγραφεί σε βίντεο να χαιρετάει ναζιστικά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ψηφοδελτίου του στην Περιφέρεια Κρήτης το 2015, ο πρώην βουλευτής παραδέχτηκε τη θετική άποψη που έχει για τον εθνικοσοσιαλισμό, λέγοντας ότι «τα πήγε πολύ καλά κοινωνικά στη Γερμανία, αλλά εξετράπη εις ιμπεριαλισμόν».
Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, αν με την αναφορά «τα πήγε πολύ καλά» εννοούσε τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος.
Εργα και ημέραι
Ποια είναι όμως η πολιτεία του υπόδικου βουλευτή που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν του επέτρεψε να απολογηθεί;
Ο Μ. Αρβανίτης ήταν ένας από τους δικηγόρους του Ιωάννη Καλαμπόκα, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, το 1991. Για την υπόθεση εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «Ποιος σκότωσε τον Νίκο Τεμπονέρα. Το χρονικό ενός προσχεδιασμένου πολιτικού εγκλήματος και μιας προσχεδιασμένης ποινικής καταδίκης», ενώ ένα δεύτερο βιβλίο του, «Το Φίδι. Περιούσιοι δολοφόνοι και γραικύλοι εθνοκτόνοι», περιλαμβάνει εκτενή αποσπάσματα του αντισημιτικού πλαστογραφήματος «Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών».
Συμπαραστάθηκε στον μητροπολίτη Αμβρόσιο κατά τη διάρκεια της δίκης του, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, για «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους» και για «κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος» σχετικά με κείμενο στην ιστοσελίδα του που καλούσε το ποίμνιό του να φτύνει χωρίς δισταγμό και να απομονώνει τους ομοφυλόφιλους.
Στη δίκη της Χρυσής Αυγής η πρώην βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Κανελλοπούλου, έχει καταθέσει τη λεκτική βία που έχει υποστεί από την οργάνωση εντός του Κοινοβουλίου περιγράφοντας τη στιγμή που ο Μ. Αρβανίτης την απείλησε ότι θα της κόψει τον λαιμό. Ο ίδιος ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε: «Αυτή η τέτοιας κατηγορίας ηθοποιός τόλμησε και εκτόξευσε τέτοια κατηγορία; Απασχολούμε τώρα το δικαστήριό σας με την… Κανελλοπούλου;»
Στο εδώλιο
Οι πρώην βουλευτές θα απολογούνται ανά δύο και κατά αλφαβητική σειρά, εκτός από τον Ν. Μιχαλολιάκο που αναμένεται να απολογηθεί τελευταίος.
Ακολουθούν οι ημερομηνίες στις οποίες είναι προγραμματισμένο να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, εκτός απροόπτου:
7 Οκτωβρίου (δικαστική αίθουσα Κορυδαλλού)
● Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος
● Γεώργιος Γερμενής
9 Οκτωβρίου (αίθουσα τελετών Εφετείου)
● Αντώνιος Γρέγος
● Ελένη Ζαρούλια
10 Οκτωβρίου (αίθουσα τελετών Εφετείου)
● Πολύβιος Ζησιμόπουλος
● Παναγιώτης Ηλιόπουλος
11 Οκτωβρίου (αίθουσα τελετών Εφετείου)
● Ηλίας Κασιδιάρης
● Νικόλαος Κούζηλος
16 Οκτωβρίου (αίθουσα τελετών Εφετείου)
● Δημήτρης Κουκούτσης
● Ιωάννης Λαγός
17 Οκτωβρίου (δικαστική αίθουσα Κορυδαλλού)
● Αρτέμης Ματθαιόπουλος
● Νικόλαος Μίχος
18 Οκτωβρίου (αίθουσα τελετών Εφετείου)
● Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης
● Ευστάθιος Μπούκουρας
21 Οκτωβρίου (αίθουσα τελετών Εφετείου)
● Ηλίας Παναγιώταρος
● Χρήστος Παππάς
22 Οκτωβρίου (δικαστική αίθουσα Κορυδαλλού)
● Νικόλαος Μιχαλολιάκος
Οι συνεδριάσεις αρχίζουν στις 09.30. Η παρακολούθηση της ακροαματικής διαδικασίας από το κοινό είναι ελεύθερη, μόνο με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.