Προεκλογική συγκέντρωση στην Καβάλα. Από αριστερά, Δ. Βογιατζής, Λ. Νικολαΐδης (υποψήφιος περιφερειάρχης), Γ. Λαγός και Αθ. Κωνσταντίνου. Οι δύο από τους 4 έφυγαν και καταγγέλλουν.
Με την απροσδόκητη αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός -που ανακοίνωσε πως παίρνει μαζί του πολλούς συναγωνιστές όπως ο «Καιάδας», ο Κούζηλος, ο Ηλιόπουλος- επιβεβαίωσε περίτρανα πως το ναζιστικό κόμμα ήταν πάντοτε το κάλυμμα μιας εγκληματικής οργάνωσης ● Υστερα από την αποτυχία της Χρυσής Αυγής να μπει στη Βουλή, τα μοναδικά έσοδά της θα ήταν οι μισθοί και τα προνόμια των ευρωβουλευτών, τα οποία ο Γ. Λαγός δεν έχει καμία διάθεση να μοιραστεί.
(Κείμενο: Δημήτρης Ψαρράς, ΕφΣυν, 15/7/2019)
Ομολογώ ότι ο τελευταίος που θα περίμενε κανείς να αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή είναι ο ευρωβουλευτής πλέον Γιάννης Λαγός, ο περιβόητος περιφερειάρχης Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά της ναζιστικής οργάνωσης, ο άνθρωπος στον οποίο είχε αναθέσει ο «Αρχηγός» Μιχαλολιάκος την ευθύνη των πιο «αποτελεσματικών» ομάδων κρούσης.
Το έκανε με συνέντευξή του το Σάββατο το μεσημέρι στο «newsbeast», όπου απλά δηλώνει ότι «κάναμε κάποιες λάθος κινήσεις», χωρίς να τις αναλύει, ενώ δεν παραλείπει να ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει κάποιο μίσος ή κάποια κόντρα με την ηγεσία και τη Χρυσή Αυγή».
Μαζί του δηλώνει ότι συντάσσονται οι πρώην βουλευτές Γερμενής (γνωστότερος ως «Καιάδας»), Κούζηλος (ο προστάτης των συμφερόντων των εφοπλιστών) και Ηλιόπουλος (αυτός που έκανε τατουάζ με το χιτλερικό «Sieg Heil», επειδή του άρεσε η γραμματοσειρά). Ο τελευταίος θα έχει το επιπλέον πρόβλημα ότι θα πρέπει να μετονομάσει την κόρη του που βιάστηκε να τη βαφτίσει «Χρυσαυγή».
Το βράδυ του Σαββάτου επιβεβαίωσε την είδηση με δική του δήλωση ο Κούζηλος, ο οποίος έχει μια νύξη για την ηγεσία που «δεν είδε τα αυτονόητα» και δεν φρόντισε την εισδοχή «νέων άφθαρτων προσώπων» και τον «εκσυγχρονισμό της ιδεολογικής πλατφόρμας», κάτι που προφανώς εγγυώνται ο Λαγός και ο Γερμενής.
Ο Λαγός είχε βέβαια εκφράσει εγκαίρως την απέχθειά του για την «οικογενειοκρατία» και το «καβάλημα του καλαμιού» από τους συναγωνιστές του. Οπως προκύπτει από τηλεφωνική συνομιλία του που ακούστηκε στο δικαστήριο, ο Λαγός αντάλλασσε με τον Σωτ. Δεβελέκο, υπόδικο για την επίθεση στη «Φαβέλα», την απέχθειά του και την αηδία του για την «κοινοβουλευτική εξέλιξη της οργάνωσης». Αλλά ακόμα και σ’ εκείνη τη συζήτηση, ο Λαγός εξαιρούσε τον «Αρχηγό» από την κριτική του.
Τι άλλαξε τώρα; Πολύ απλά, από τη στιγμή που απέτυχε η οργάνωση να μπει στη Βουλή, τα μόνα έσοδά της είναι οι δύο μισθοί και τα προνόμια των ευρωβουλευτών. Για ποιο λόγο να τα μοιραστεί ο κ. Λαγός; Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής μιλά για «δόλια» και «υστερόβουλη» αποχώρηση και του ζητά να επιστρέψει την έδρα. Τα λεφτά ήταν και η αιτία που τα έσπασε ο Μιχαλολιάκος με τους πρώην ευρωβουλευτές του.
Γι’ αυτό τον λόγο ο Μιχαλολιάκος δημοσιοποίησε λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές (11.5.2019) «απόφαση της Κ.Ε. της Χρυσής Αυγής», με την οποία οριζόταν ότι οι ευρωβουλευτές είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν «από τον μισθό τους υποχρεωτικά στο κόμμα το 50%», ενώ «οτιδήποτε αφορά παροχές της Ευρωβουλής στους ευρωβουλευτές (αεροπορικά εισιτήρια, κονδύλια για ταξίδια στο Στρασβούργο, κονδύλια για προβολή και μελέτες εξωτερικών συνεργατών, 40.000 ευρώ τον χρόνο, 200.000 ευρώ σε μια θητεία, κονδύλια για εκδρομές γκρουπ) θα απαιτεί προέγκριση του Κόμματος. Τα έσοδα από τις παραπάνω δραστηριότητες θα αποδίδονται εξ ολοκλήρου στο κόμμα. Οι συνεργάτες των ευρωβουλευτών (για τους οποίους η Ευρωβουλή καταβάλλει 24.000 μηνιαίως στον ευρωβουλευτή) θα επιλέγονται από το Κόμμα».
Τζάμπα ναζιστής δεν γίνεται κανείς. Μπορεί ο «Αρχηγός» να είχε λύσει από δεκαετίες το πρόβλημά του με την οικονομική άνεση της γυναίκας του, αλλά τα λοιπά στελέχη πόνταραν στα χρήματα της βουλευτικής αποζημίωσης ή του διορισμού στη θέση συνεργατών, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στον «αγώνα» με το αζημίωτο.
Μαζί με τους πρώην βουλευτές ο Λαγός υποστηρίζει ότι έχει μαζί του και άλλα στελέχη της οργάνωσης (Κόνι Κρυστάλλιδου, Ιάκωβο Γεωργακάκη, Μάκη Τουμάση, Γιώργο Λουκάκο, Χρήστο Αθανασάκο, Νίκο Κρέσπη, Γεωργία Τσουρνακάκη, Θανάση Μπεκρή και Λευτέρη Αλαντζά) και βέβαια τον συνήγορό του στη δίκη Γιάννη Ζωγράφο, διότι, ως γνωστόν, «εθνικός αγώνας» δεν νοείται χωρίς την υποστήριξη αφοσιωμένων ποινικολόγων.
Ακόμα πιο επεισοδιακή υπήρξε η αποχώρηση του Δημήτρη Βογιατζή, γραμματέα της Χρυσής Αυγής Καβάλας και ήδη εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου της Ελληνικής Αυγής στην πόλη.
Ο Βογιατζής βάλλει ευθέως κατά του «Αρχηγού», αποκαλώντας τους υποστηρικτές του Μιχαλολιάκου «προκλητικούς, απεχθείς και αξιολύπητους», καταγγέλλοντας την οικογενειοκρατία που φανερώνεται από τις περιπτώσεις Ζαρούλια, Ουρανίας Μιχαλολιάκου και Ματθαιόπουλου. Φτάνει, μάλιστα, να μιλήσει για «οικογενειακή συμμορία», για «μια γκροτέσκα και άθλια ομάδα που μέσα στην ανοησία της θέλει να υπερασπιστεί το ανύπαρκτο Βερολίνο της, φωνάζοντας “ζήτω ο αρχηγός”» και αποκαλύπτει ότι στάλθηκαν χρυσαυγίτες από τα κεντρικά για να τον συνετίσουν, με τραμπουκισμούς, απειλές και τη δήλωση μέλους της Κ.Ε. ότι «εμείς οι χρυσαυγίτες σπάμε κεφάλια, κανονικά θα πρέπει να σας σπάσουμε τα κεφάλια και να φύγουμε, θα σας θάψουμε».
Δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία η περίπτωση Βογιατζή, αν δεν επρόκειτο για πολύ στενό συνεργάτη του «Αρχηγού», ο οποίος μάλιστα κατέθεσε πριν από δύο μήνες ως μάρτυρας υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου, λέγοντας τα εντελώς αντίθετα. Είναι ο δεύτερος μάρτυρας του «Αρχηγού», μετά τον Αρη Σπίνο, που καταγγέλλει τον Μιχαλολιάκο διαψεύδοντας τη δική του μαρτυρική κατάθεση. Και μάλιστα ο Βογιατζής ήταν εκείνος που πίσω του κρύφτηκαν Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης, όταν κινήθηκε δικαστικά εναντίον τους ο πρώην χρυσαυγίτης Ηλίας Σταύρου για συκοφαντικά δημοσιεύματα στον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής.
Ο «Αρχηγός» και ο προστατευόμενός του με τη σβάστικα στο μπράτσο δήλωσαν άσχετοι με την ιστοσελίδα και υπέδειξαν ως υπεύθυνο τον Βογιατζή, ο οποίος βέβαια ήταν απλώς ο τεχνικός που συντηρούσε τον ιστότοπο. Τώρα, καθώς φαίνεται, ήρθε η ώρα να ανοίξουν όλων τα στόματα.
Κομματικό προσωπείο
Με τις κινήσεις αυτές επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή δεν υπήρξε ποτέ ένα κανονικό κόμμα. Ηταν εξαρχής και μέχρι την οριστική διάλυσή της θα παραμείνει το κάλυμμα μιας εγκληματικής οργάνωσης. Το ποιοι ενέχονται σ’ αυτήν θα το αποφασίσει το δικαστήριο. Αλλά το ότι δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για κόμμα το απέδειξαν τα ίδια τα στελέχη της οργάνωσης.
Αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η δικαστική συνέχεια της υπόθεσης. Αύριο Τρίτη, με την απολογία Λαγού και Μίχου για την επίθεση στο «Συνεργείο» και την Τετάρτη με τις απολογίες Πατέλη και Ρουπακιά στη μεγάλη δίκη. Η «σπορά των ηττημένων του 1945» ζει τη δική της Νυρεμβέργη.