“Πώς δεν το πρόσεξαν;” – “Ανεξήγητο λάθος” της Χρυσής Αυγής η παράλειψη υποψηφίων στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης

Ο Ματθαιόπουλος επαίρεται στο twitter ότι ο συνδυασμός του κατέθεσε “πρώτος” φάκελο στο Πρωτοδικείο (μαζί και ο Χρυσομάλλης). Δίπλα του οι δικηγόροι Άγγελος Ιωάννου και Γεώργιος Χασιώτης, επιστημονικοί συνεργάτες της Χρυσής Αυγής και μάρτυρες στη μεγάλη δίκη. Τώρα, μετά την παράλειψη να βάλουν υποψηφίους στη δημοτική ενότητα Τριανδρίας και τη μη ανακήρυξη, μιλούν όλοι για “σκευωρία”. Σαν κάτι να μας θυμίζει όλο αυτό…

(Κείμενο: Τάσος Τασιούλας, Voria, 12/5/2019)

Βρέθηκε κεντρικό θέμα για το φινάλε της προεκλογικής εκστρατείας στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Δεν είναι πού πηγαίνει η πόλη, τι προτείνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για καθένα από τα ζητήματα της καθημερινότητας και για την αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλονίκης, αλλά οι κομμένοι συνδυασμοί από το Πρωτοδικείο.

Επειδή είναι δύσκολο σε πολύ κόσμο να γίνει κατανοητή αυτή η απόφαση του Πρωτοδικείου κι επειδή θα ειπωθούν πολλά και πιθανότατα στρεβλά σε σχέση με την πραγματικότητα, δημιουργώντας ένα κλίμα πολιτικής οξύτητας, να διευκρινίσουμε ότι το λάθος είναι των συνδυασμών και προφανώς όχι του Πρωτοδικείου.

Μπορεί να υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για την τήρηση του γράμματος του νόμου, για την αυστηρότητα της απόφασης, για την ερμηνεία των προβλέψεων του νόμου από τις παρατάξεις, για τυχόν λάθη ή παραλείψεις άλλων κτλ., όμως δεν μπορώ να φανταστώ πώς δεν πρόσεξαν οι συγκεκριμένοι τρεις συνδυασμοί την πρόβλεψη ότι οφείλουν να έχουν υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και στις δυο δημοτικές ενότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης, δηλαδή και στη Θεσσαλονίκη και –υποχρεωτικά– στην Τριανδρία.

Είναι θλιβερό από ένα τόσο «ευτελές» λάθος να μένουν εκτός εκλογικής διαδικασίας τρεις υποψηφιότητες, όποιες κι αν είναι αυτές και να μην δίνουν την ευκαιρία στον εαυτό τους να διεκδικήσουν την ψήφο των συμπολιτών τους. Το χαρακτηρίζω «ευτελές» διότι είναι προαπαιτούμενο και απαιτεί στοιχειώδη ανάγνωση του νόμου και τίποτα περισσότερο. Και είναι και σφάλμα ουσίας όχι τυπικό. Να μην έχεις ως συνδυασμός που διεκδικείς το Δήμο υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους στην Τριανδρία είναι… ανεξήγητο. Όπως βρίσκω ανεξήγητο το γεγονός ότι ακριβώς το ίδιο λάθος, που τους στοιχίζει τη συμμετοχή στις εκλογές, το έκαναν και οι τρεις συνδυασμοί. Να ήταν θέμα ερμηνείας; Και πως οι υπόλοιποι 19 το ερμήνευσαν σωστά;

Τα αίτια ας τα βρουν στο εσωτερικό και την οργάνωσή τους οι αποκλεισμένες παρατάξεις. Οι ψηφοφόροι άλλωστε που είχαν σχεδιάσει να τις ψηφίσουν έχουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης ουκ ολίγες επιλογές, ενώ από τη Δευτέρα δε θα χρειαστεί καν να ψαχτούν. Θα τους ψάξουν οι υπόλοιποι συνδυασμοί.

Το θέμα έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα είναι ότι η μια παράταξη είναι η υποστηριζόμενη από τη Χρυσή Αυγή, η άλλη παράταξη είναι εκείνη που προέκυψε από τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία και η τρίτη είναι μια παράταξη, που ίδρυσε ένας επιχειρηματίας, ο οποίος έχει κάνει αισθητό προεκλογικό αγώνα μέχρι σήμερα.

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο παράθυρο συμμετοχής τελικά των συγκεκριμένων συνδυασμών στις εκλογές. Με νομικούς που το συζήτησα μου είπαν ότι είναι οριστικό και δεν μπορεί να γίνει κάτι. Αν τώρα υπάρχει κάποιος τρόπος, είναι ζήτημα νομικών χειρισμών ή θεραπεύεται με κάτι άλλο αυτή η κατάσταση είμαι βέβαιος ότι θα το ψάχνουν ήδη και οι τρεις.

Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο αποκλεισμός δεν πρέπει να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά προς την εκλογική διαδικασία. Ούτε να αναλωθούμε σε δεύτερες σκέψεις και συνωμοσιολογίες, διότι το πρόβλημα όπως το περιγράφει η απόφαση του Πρωτοδικείου είναι ξεκάθαρο.

Περιμένω ως αύριο και τις εξηγήσεις των τριών παρατάξεων και ελπίζω να λήξει το θέμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εγκαίρως, αλλιώς βλέπω να γινόμαστε όλοι δικηγόροι και δικαστές και αντί να συζητάμε για τα θέματα της πόλης να αναλωνόμαστε σε ερμηνείες και σε προσωπικές αλήθειες ή να πετάμε την μπάλα στην κερκίδα των πολιτικών σκοπιμοτήτων πληγώνοντας τη δημοκρατικότητα του θεσμού των εκλογών.

Δεν βιάζομαι να κλείσω το ζήτημα, δεν έχω καμιά προτίμηση στους τρεις συνδυασμούς ή σε κάποιον από αυτούς, όμως δεν παραβλέπω και τους κινδύνους ένα λάθος να διχάσει την πόλη και να πάμε στις κάλπες με μια αχρείαστη ένταση και δίχως να βλέπουμε την ουσία, που δεν είναι άλλη από το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.