[6η μέρα δίκης Συνεργείου] Ν. Μίχος: «Θα πω πολλά όταν έρθει η ώρα μου»

Ο Ν. Μίχος οδηγός της μηχανής και μπροστά του, πεζός ο Γ. Τσακανίκας. Ο μάρτυρας που τράβηξε τη φωτογραφία κατέθεσε ότι ήταν ακριβώς μετά την επίθεση στο «Συνεργείο».

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 11/5/2019)

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμενόταν η χθεσινή κατάθεση του Χρ. Σπηλιώτη στη δίκη για την επίθεση τάγματος εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης, με επικεφαλής τούς Ι. Λαγό και Ν. Μίχο, στο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης το απόγευμα της 10ης Ιουλίου 2013 καθώς ο μάρτυρας διατηρεί ιατρείο στον πρώτο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος και την ώρα της επίθεσης βγήκε στο μπαλκόνι και τράβηξε φωτογραφίες.

Ομως εξίσου ενδιαφέροντα αποδείχθηκαν όσα υποστήριξε ο Ν. Μίχος προαναγγέλλοντας ότι θα πει πολλά όταν καταθέσει. Αλλά ας δούμε πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου.

«Το κτίριο όπου στεγάζεται το “Συνεργείο” ανήκει στην οικογένειά μου. Ημουν στο ιατρείο όταν άκουσα μηχανάκια, συνθήματα της Χρυσής Αυγής, ουρλιαχτά, σπασίματα. Ανοιξα το παράθυρο, είδα απέναντι την ομάδα ΔΙΑΣ, φώναζα στους αστυνομικούς να παρέμβουν, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Οταν κατέβηκα, τα πάντα ήταν κατεστραμμένα και ο Π. Δριμυλής αιμόφυρτος», κατέθεσε ο Χρ. Σπηλιώτης αναφερόμενος στο μέλος της συλλογικότητας που οι χρυσαυγίτες χτύπησαν στο κεφάλι.

Στη συνέχεια ο κ. Σπηλιώτης κλήθηκε να ταυτοποιήσει τις φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται έξω από το «Συνεργείο» ο πρώην βουλευτής της Χ.Α. Ν. Μίχος, ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία Φύσσα Γ. Τσακανίκας, ο πρώην πυρηνάρχης Πειραιά Θ. Μπαρέκας και στο βάθος οι αστυνομικοί. «Είναι οι φωτογραφίες που τράβηξα με το κινητό μου. Είδα τον κύριο με το κράνος (σ.σ. τον Τσακανίκα) να βγαίνει από το “Συνεργείο”, να ανεβαίνει σ’ ένα από τα μηχανάκια και να φεύγει. Ακουσα ύστερα να λένε ότι ήταν και ο Ι. Λαγός», είπε ο κ. Σπηλιώτης.

Παρών στο δικαστήριο ήταν ο Ν. Μίχος, ο νέος δικηγόρος του οποίου Στ. Γρηγορίου παραδέχτηκε για πρώτη φορά την παρουσία του βουλευτή στο «Συνεργείο», ισχυρίστηκε ωστόσο ότι «ήταν με τους μπροστά και όχι με τους πίσω, τους αλήτες, που έκαναν τα επεισόδια». Διαψεύδεται όμως από τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και αστυνομικών, που έχουν καταθέσει ότι στο «Συνεργείο» έφτασε οργανωμένα μια ομάδα χρυσαυγιτών με περισσότερα από 50 μηχανάκια, τα οποία αποχώρησαν συντεταγμένα μετά την επίθεση, αλλά και από την κατάθεση του κ. Σπηλιώτη που υποστήριξε ότι η φωτογραφία με τον Μίχο είναι κατά τη λήξη της επίθεσης.

Ο Ν. Μίχος υπέβαλε αίτημα να προσκομιστούν στο δικαστήριο οι συνομιλίες των ομάδων ΔΙΑΣ με το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. «Πίσω από τη μηχανή μου ήταν αστυνομικοί. Πίσω από το αυτοκίνητο του Λαγού ήταν αστυνομικοί. Τι έλεγαν τότε οι αστυνομικοί στο κέντρο; Ελεγαν ότι έκανα κάτι εγώ; Ελεγαν αν βγήκε ο Λαγός από το αυτοκίνητο;», είπε ο πρώην βουλευτής της Χ.Α. παραδεχόμενος με τον τρόπο αυτό τη φυσική παρουσία και του Λαγού στο σημείο. Σε αντίθεση με τον Ν. Μίχο, οι δικηγόροι υπεράσπισης του Ι. Λαγού υποστήριζαν ότι από τις φωτογραφίες δεν ταυτοποιείται η μέρα και η ώρα και έκαναν λόγο για παράνομο αποδεικτικό μέσο.

Η συνέχεια της εκδίκασης της υπόθεσης στις 12 Ιουνίου αναμένεται εκρηκτική καθώς ο Ν. Μίχος προανήγγειλε ότι «θα πω πολλά όταν έρθει η ώρα μου και θα ζητήσω την προστασία της Εισαγγελίας. Θα φτάσω εκεί που δεν μπορεί να φανταστεί κανένας».

One thought on “[6η μέρα δίκης Συνεργείου] Ν. Μίχος: «Θα πω πολλά όταν έρθει η ώρα μου»

  1. Έρχονται πολύ βαριές ποινές, αυτό βλέπω. Σε περίπτωση που καταδικαστεί η ηγεσία της εγκληματικής συμμορίας, τι θα γίνει με το μόρφωμα της ΧΑ? Θα συνεχίσει να υφίσταται με αλλα πρόσωπα, ή θα καταργηθεί?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.