Μάρτυρας υπεράσπισης: “Είμαστε φασίστες εμείς” (337η-339η μέρα)

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 20/3/2019)

Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής… σε απόγνωση

Μετά το φιάσκο της υπεράσπισης με τις καταθέσεις μιας σειράς μαρτύρων-συγγενών, καλεσμένων από «μικρότερα» στελέχη της ΧΑ, η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης συνεχίστηκε με τις καταθέσεις τριών υψηλόβαθμων στελεχών της, καλεσμένων από την υπεράσπιση Γερμενή.

Ο Κ. Αλεξανδράκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής, κατέθεσε κατά την 337η συνεδρίαση (13/3). Έχει ήδη θεαθεί στο δικαστήριο, σε βίντεο ορκωμοσίας νέων μελών από τον σκληρό δίσκο Μιχαλολιάκου. «Είμαι δόκιμο μέλος του πυρήνα υποδοχής της Χρυσής Αυγής […] Η σημερινή μου ομιλία έχει ως αφορμή την επίσημη πλέον ένταξή μου στην οικογένεια της Χρυσής Αυγής», λέει στο βίντεο. Παραδέχτηκε την ύπαρξη πυρήνων δόκιμων μελών, και την παρουσία του στη συγκεκριμένη τελετή, παρόλο που αρχικά είπε «δεν έχω ορκιστεί ποτέ». Στο βίντεο αυτό ο Γερμενής λέει: «εμείς έχουμε αναγνωρίσει τον αληθινό εχθρό της φυλής μας, που δεν είναι άλλος από τον αιώνιο Εβραίο», κάτι που ο μάρτυρας υπεράσπισής του χαρακτήρισε «ποιητική αδεία». Ρωτήθηκε αν είναι επίσης ποιητική αδεία ο διθύραμβος του Κασιδιάρη προς τον Χίτλερ και σε αυτό απάντησε ότι είναι «περισσότερο ιστορικό» το θέμα, ενώ η φράση «σπορά των ηττημένων του ‘45» είναι «ειρωνική».

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε πώς βγήκε το δελτίο τύπου την επόμενη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στις 8.12πμ -η επίσημη γραμμή λέει ότι ο Μιχαλολιάκος πληροφορήθηκε για τη δολοφονία το μεσημέρι. «Κάποιος εκ των διαχειριστών της σελίδας βγάζει την ανακοίνωση. Ο εκπρόσωπος τύπου την γράφει, ο Κασιδιάρης. Είναι πολιτική απόφαση τι θα λέει. Γνωρίζετε τόσα χρόνια τι τερατολογίες γράφουν τα ΜΜΕ. Είναι θέμα εμπειρίας, δεν μπορεί να κάνει πραγματική έρευνα εκείνη την ώρα. Κοιτάει 2-3 άρθρα, βγάζει ένα συμπέρασμα αυθαίρετο και καταλήγει περίπου στον πολιτικό χειρισμό που θα κάνει» (!). Αυτό που ο μάρτυρας αποκαλεί «πολιτικό χειρισμό» έχει αποδειχθεί στη δίκη: είναι η οργανωμένη και κεντρική συγκάλυψη. Τέλος, σε σχέση με τη Μεσογείων, ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι εκεί δουλεύει ο Πατέλης.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε επίσης για τη διαδικασία εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής, της οποίας είναι μέλος από το 2011. «Δεν ήξερε» να πει τι προβλέπεται, με τη δικαιολογία ότι τότε ήταν νέο μέλος (2 ετών!). Ήταν εμφανής η προσπάθειά του να αρνηθεί την ύπαρξη καταστατικού πριν το 2012, ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν το τρέχον καταστατικό είναι το πρώτο της οργάνωσης είπε «θα σας γελάσω, δεν νομίζω […] δεν ξέρω».

Ο Γ. Παπαγεωργίου, επίσης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, κατέθεσε κι αυτός στις 13/3. Αν και στέλεχος της ΧΑ από το 2007 οπότε και εκλέχτηκε στην κεντρική επιτροπή, ισχυρίστηκε ότι ο Σιατούνης, που έχει αμετάκλητα καταδικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην επίθεση στο στέκι Αντίπνοια, δεν ήταν ποτέ μέλος. Έφτασε στο σημείο να πει ότι «δεν γνωρίζει από πού προήλθε» (δηλ. ότι μπορεί να είναι πλαστό) το έγγραφο που κατονομάζει τον Σιατούνη ως μέλος κι αυτόν της Κεντρικής Επιτροπής -έγγραφο που βρέθηκε στον σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου και περιλαμβάνεται στη λίστα αναγνωστέων που πρότεινε η εισαγγελία! Ωστόσο επιβεβαίωσε κι αυτός ότι ο Πατέλης εργαζόταν στα κεντρικά της Μεσογείων.

Τέλος, τα λεγόμενα και ο τρόπος που απαντούσε ο Κ. Παπαδόπουλος, γραμματέας της τοπικής οργάνωσης νοτίων της ΧΑ, που κατέθεσε στις 14/3 (338η δικάσιμος), έκαναν εμφανές ότι είχε έρθει με πρωταρχικό στόχο να αποδομήσει τον προστατευόμενο μάρτυρα Γ, πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής. Ο Γ έχει καταθέσει πολλά σε βάρος του Γερμενή και έχει κατονομάσει τον Παπαδόπουλο ως στρατολογητή του. Για να αποδείξει ότι αυτό δεν ισχύει ο Παπαδόπουλος ισχυρίστηκε ότι μπήκε στη ΧΑ το 2012 και ότι παρακολουθούσε τη δράση της από το 2010, πολύ αργότερα δηλαδή από τον καιρό που ο μάρτυρας Γ έγινε μέλος. Μετά από ερωτήσεις, παραδέχτηκε ότι ο ίδιος απέκτησε υπεύθυνη θέση στη ΧΑ ήδη από το 2011 (πριν γίνει μέλος!), καθώς και ότι η κεντρική επιτροπή ξέρει τα στελέχη των πυρήνων (ένα τέτοιο στέλεχος ήταν ο Ρουπακιάς, ως ταμίας –ο μάρτυρας επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέτοιας θέσης σε κάθε πυρήνα).

Για οποιοδήποτε γεγονός που αφορά τη δίωξη προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει ότι δεν έχει καμία γνώση. Ενδεικτικά, όταν ρωτήθηκε για την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο Μιχαλολιάκος, παρίστανε τον έκπληκτο και απάντησε: «ανέλαβε πολιτική ευθύνη; Μήπως εννοούσε πολιτικό κόστος;»

Νωρίτερα την ίδια μέρα κατέθεσε ο Γ. Μπελιμπασάκης, μάρτυρας υπεράσπισης του Α. Δασκαλάκη. Ο Δασκαλάκης κατηγορείται για την επίθεση σε βάρος Πακιστανών στην Ιεράπετρα. Ο μάρτυρας δήλωσε πλήρη άγνοια για την υπόθεση, ενώ παπαγάλισε το γνωστό ποίημα περί καλού παιδιού που δεν έδινε δικαιώματα.

“Είμαστε φασίστες εμείς”

Τρεις μάρτυρες κατέθεσαν και ακόμη δέκα παραιτήθηκαν κατά την 339η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής (19/3). Ο Π. Αντώναρος, μάρτυρας υπεράσπισης του Ν. Αποστόλου, έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής στον Πειραιά και είναι πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του κίτρινου χρυσαυγίτικου σωματείου «Άγιος Νικόλαος». Ισχυρίστηκε ότι τόσο αυτός, όσο και ο κατηγορούμενος, είναι απλοί υποστηρικτές της ΧΑ.

Ο Ν. Αποστόλου είναι κατηγορούμενος για ένταξη σε εγκληματική οργανωση. Το δικαστήριο τον έχει ακούσει να λέει στο τηλέφωνο «τον ψάχναμε καιρό» και «καλά του κάνανε» για τον Παύλο Φύσσα και να δίνει οδηγίες στη γυναίκα του για να ξεφορτωθεί όπλα από το σπίτι. Επίσης κατηγορείται ότι πουλούσε προστασία σε μαγαζιά, κάτι που επίσης έχει ακουστεί να κοκορεύεται στο τηλέφωνο.

Στις κατηγορίες που βαραίνουν τον Αποστόλου, ο Αντώναρος, νονός του κατηγορούμενου, απάντησε: «Δεν μπορεί να κάνει τον νονό της νύχτας ένα παιδί 23 χρονών. Είναι και αγύμναστο». Αργότερα βέβαια τον αναγνώρισε σε μια σειρά φωτογραφίες στις οποίες δεν έπειθε ως «αγύμναστος». Επίσης αναγνώρισε μεταξύ άλλων τους: Κυριτσόπουλο, Παναγιώταρο, Κούζηλο. Έχοντας πει για την παρουσία χρυσαυγιτών βουλευτών στη Ζώνη του Περάματος ο μάρτυρας ρωτήθηκε από την έδρα: «από άλλα κόμματα βουλευτές έχουν έρθει;» και απάντησε: «όχι, είμαστε φασίστες εμείς».

O Γ. Χασιώτης, επιστημονικός συνεργάτης του Λαγού, κλήθηκε από τον Α. Γρέγο, πρώην βουλευτή της ΧΑ. Μετά τον Αντώναρο, είναι ένας ακόμη «απλός υποστηρικτής» που η Χρυσή Αυγή τυχαίνει να έχει εμπιστευτεί στα ψηφοδέλτιά της στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στην περιφέρεια, στις ευρωεκλογές και στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Κατέθεσε ότι γνωρίζει τον Γρέγο από το 2006, όποτε και άρχισε ο ίδιος να ασχολείται με την ΧΑ. Περιέγραψε την επικοινωνία των τοπικών με την κεντρική επιτροπή με τις λέξεις «εγκύκλιος» και «εντολή». Παραδέχτηκε ότι γνωρίζει τον Σεκερτζή από το 2012, τον τραμπούκο που κάλεσε ο Γρέγος για να διώξει μια οικογένεια Αλβανών στη νέα Μηχανιώνα, υπόθεση της οποίας τη δικογραφία το δικαστήριο έχει διαβάσει.

Κατά τα άλλα, όπως και οι υπόλοιποι μάρτυρες υπεράσπισης των υψηλόβαθμων στελεχών, αν και στέλεχος ο ίδιος, δήλωσε πλήρη άγνοια για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της ΧΑ. Όπως ο Παπαδόπουλος πριν από αυτόν, που προσπάθησε να βγάλει τρελό τον μάρτυρα Γ, το ίδιο επιχείρησε κι αυτός με τον Η. Σταύρου, πρώην στέλεχος που έχει καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας.

Επόμενες δικάσιμοι

  • 20/3 και 22/3 στον Κορυδαλλό.
  • 21/3, 28/3 και 29/3 στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.