Οι μάρτυρες υπεράσπισης αποκαλύπτουν: Στελέχη σε “ομάδες περιφρούρησης” με μαχαίρια και γκλομπ – Απειλές από άτομα της Χρυσής Αυγής σε πρώην μέλη για τη δολοφονία Φύσσα

Ο Κάιν του Ανρί Βιντάλ.

Αποκαλυπτικές οι νεότερες καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Σήμερα (20/3/2019) κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης για τους κατηγορούμενους Γρέγο, Δήμου και Ζαρούλια. Για αναλυτική πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενό τους μπορείτε να πάτε στη σελίδα του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch στο facebook. Ξεχωρίζουμε κάποια ιδιαίτερα σημεία των καταθέσεων:

α. Ο μάρτυρας υπεράσπισης του βουλευτή Γρέγου Γεώργιος Χασιώτης, δικηγόρος και έμμισθος επιστημονικός συνεργάτης βουλευτών της Χρυσής Αυγής, κατέθεσε ότι δεν προκύπτει από την προσωπική του εμπειρία οποιαδήποτε εμπλοκή σε έκνομη ενέργεια μέλους, υποστηρικτή ή οποιουδήποτε σχετιζόμενου με την οργάνωση. Η γενική αυτή δήλωση/κρίση εξειδικεύτηκε ως ακολούθως όταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε σχετικά: ο μάρτυρας δεν γνωρίζει αν υπήρξε κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα (sms Πατέλη, συγκέντρωση γραφεία Νίκαιας, οργανωμένη μετάβαση Χρυσαυγιτών και Ρουπακιά στο Κοράλλι, κλπ), δεν γνωρίζει αν Χρυσαυγίτες ενεπλάκησαν στην επίθεση στο ΠΑΜΕ (μηνύματα Λαγού, “τους μακελέψαμε”, συνομιλία με Δεβελέκομ κλπ), δεν γνωρίζει οτιδήποτε για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες (Πανταζής, μπλούζες ΧΑ, θέση πυρηνάρχη, κλπ). Ούτε ποτέ ενημερώθηκε από εσωκομματικές πηγές για τα πραγματικά περιστατικά αυτών των γεγονότων, πέραν της γενικής γραμμής περί “πολιτικής σκευωρίας” Μπαλτάκου και Σαμαρά. Ο ίδιος εξάλλου δήλωσε οτι δεν επεδίωξε καμία τέτοια ενημέρωση: “δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Λαγός και ο Μιχαλολιάκος να είχαν οποιαδήποτε σχέση με όλα αυτά… ο Λαγός κάνει τον νόμιμο πολιτικό του αγώνα”.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας ρωτήθηκε αν γνωρίζει τον Ευστάθιο Βαλάκο, τον οποίο και αναγνώρισε ως κομματικό μέλος (αρχικά του Μετώπου Νεολαίας) της Χρυσής Αυγής. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι “ομάδες περιφρούρησης εντός εισαγωγικών” είναι “δύο άτομα που κάθονται στο μπαλκόνι των γραφείων και κρατάνε τα κλειδιά της πόρτας σε περίπτωση επίθεσης”. Ωστόσο, στη συνέχεια παραδέχτηκε την ύπαρξη δικογραφίας κατά την οποια ο Βαλάκος και άλλα τέσσερα στελέχη της Χρυσής Αυγής (Γκολόης, κλπ) συνελήφθησαν την 20/9/2013, τρεις μέρες μετά τη δολοφονία Φύσσα, στα 100 μέτρα από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη φέροντας γκλομπ, μαχαίρια, σπρέυ πιπεριού και άλλα όπλα. Οι συλληφθέντες δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι περιφρουρούσαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής λόγω αντιφασιστικής συγκέντρωσης. Ο Χασιώτης δήλωσε ευθαρσώς ότι οι ομάδες περιφρούρησης δεν προβλέπεται να φέρουν τέτοια αντικείμενα και ότι η “παρέα” αυτή έδρασε αυτόβουλα. Μάλιστα, γνωστοποίησε στο δικαστήριο ότι υπήρξε και καταδικαστική απόφαση για αυτά τα αδικήματα. Η σχετική δικογραφία έχει ήδη αναγνωστεί στο δικαστήριο στη φάση των αναγνωστέων.

Στη συνέχεια όμως ο Χασιώτης αναγνώρισε τον Βαλάκο σε φωτογραφία από εκδήλωση τον Απρίλιο του 2014, όπου ο καταδικασθείς συμμετείχε ως ομιλητής με την ιδιότητα του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου του συνδυασμού του Ματθαιόπουλου. Συνυποψήφιος του Βαλάκου ήταν και ο Χασιώτης.

Ο Βαλάκος Ευστάθιος, υποψήφιος το 2014.

Ο Χασιώτης, ομιλητής στην ίδια εκδήλωση.

Για το αν υπήρξε πειθαρχική κύρωση σε βάρος του Βαλάκου από τη Χρυσή Αυγή ο μάρτυρας δήλωσε άγνοια.

Παρομοίως ο Χασιώτης επιβεβαίωσε την ύπαρξη κατηγορίας στον πρώην βουλευτή Νικήτα Σιώη για όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του τον Οκτώβριο του 2013 (“ο καθένας μας έχει μαχαίρια στο σπίτι του”), καθώς και τη δικογραφία κατά του Σιώη και του μέλους της Χρυσής Αυγής Σάββα Ηλιάδη για επίθεση σε μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Σέρρες τον Οκτώβριο του 2012. Ο μάρτυρας πληροφόρησε το δικαστήριο ότι υπάρχουν σχετικές καταδικαστικές αποφάσεις (οι σχετικές δικογραφίες είχαν ήδη αναγνωστεί στα έγγραφα).

β. Ο μάρτυρας του κατηγορούμενου Δήμου, γαμπρός του καθότι παντρεμένος με την κόρη του, περιέγραψε έναν άνθρωπο απολύτως ήρεμο και καρδιοπαθή εδώ και μια δεκαετία. Αναγνώρισε τον πεθερό του σε φωτογραφίες που του επιδείχτηκαν από πλήθος δράσεων της Χρυσής Αυγής το 2012-2013. Είπε ότι αναζήτησε ο ίδιος πληροφορίες για την εμπλοκή του πεθερού του πριν έρθει σε γάμο με τη γυναίκα του. Μετέφερε τη μαρτυρία του Δήμου ότι δέχτηκε ένα sms το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα να μεταβεί άμεσα στα γραφεία της Νίκαιας (ο ίδιος υπέθεσε ότι αφορούσε συσκευασία προϊόντων για διανομή), πήγε στα γραφεία με φίλο του (από τα γραφεία, τον κατηγορούμενο Σκάλκο), τα βρήκε κλειστά αλλά με κόσμο από κάτω. Ο ίδιος δηλώνει ότι έφυγε και δεν μετέβη στο σημείο της δολοφονίας. Στη συνέχεια ο Δήμου απειλήθηκε από άτομο της Χρυσής Αυγής να πει ότι ήταν και ο ίδιος στο σημείο της δολοφονίας. Αν και δεν κατέθεσε ποιά ηταν η απειλή, ο μάρτυρας δήλωσε ότι ο Δήμου φοβόταν για τον ίδιο και τις κόρες του.

Το δικαστήριο έχει ήδη δει (στη φάση των αναγνωστέων) το βίντεο-συνέντευξη του Δήμου στην Καθημερινή με τίτλο “Φοβάμαι τη Χρυσή Αυγή“. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε τον τίτλο και το περιεχόμενο της συνέντευξης, αν και προσπάθησε να αποφύγει κάθε αναφορά στην οργάνωση. Ωστόσο ο Δήμου στο βίντεο είναι αποκαλυπτικός. Θυμίζουμε ότι ο Δήμου κατηγορείται για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κινδυνεύει δε με πολυετή κάθειρξη (είναι από τους ελάχιστους κατηγορούμενους που δεν προφυλακίστηκε ούτε μια ημέρα) αν δεν πείσει το δικαστήριο για το προβαλλόμενο άλλοθί του. Ο ένας εκ των συνέδρων αποκάλεσε “έωλα” τα κατατεθέντα από τον μάρτυρα.

γ. Ο μάρτυρας της κατηγορουμένης Ζαρούλια ήταν ο οδοντίατρος του Μιχαλολιάκου. Δήλωσε άσχετος με την πολιτική, χαρακτήρισε “ακραία φράση” τη λέξη “υπάνθρωπος” που χρησιμοποίησε η Ζαρούλια για τους μετανάστες (“δεν μπορεί να αποδίδεται σε ανθρώπους”), αλλά την απέδωσε σε μια “στιγμή έντασης”. Ο μάρτυρας περιέγραψε τη Ζαρούλια ως ιδιαίτερα φιλόζωη. Με τον Μιχαλολιάκο έχει κουβεντιάσει για θέματα τέχνης, με αφορμή την ποιητική συλλογή του κατηγορουμένου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.