Οι μάρτυρες υπεράσπισης: Οι μισοί δεν ήλθαν, οι άλλοι μισοί “δεν έβλεπαν”, “δεν ήξεραν” (335η+336η μέρα)

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 13/3/2019)

Επτά μάρτυρες κατέθεσαν και η υπεράσπιση παραιτήθηκε από άλλους έντεκα, κατά τη δεύτερη ημέρα εξέτασης μαρτύρων υπεράσπισης, στις 12/3 (336η). Η διαδικασία είχε ξεκινήσει στην προηγούμενη συνεδρίαση, στις 6/3, μετά το τέλος του σχολιασμού των εγγράφων, αλλά η πρώτη μάρτυρας δεν μπορούσε να απαντήσει στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής που συνοδεύονταν από φωτογραφίες γιατί «δεν έβλεπε», ενώ οι δυο επόμενοι είχαν έρθει χωρίς δικηγόρο. Από τα πρώτα λεπτά των καταθέσεων φάνηκε γιατί η υπεράσπιση έχει τέτοια απροθυμία να λάβει επιτέλους τον λόγο: οι μάρτυρες χαρακτήρα που κάλεσε όχι μόνο δεν έπεισαν στο παραμικρό, όχι μόνο έπεσαν σε αντιφάσεις με τα ίδια τους τα λεγόμενα και φυσικά μεταξύ τους, αλλά εξέθεσαν τόσο πολύ τη ναζιστική οργάνωση και τους κατηγορούμενους που οι συνήγοροι υπεράσπισης έφτασαν στο σημείο να τσακώνονται μεταξύ τους μέσα στην αίθουσα την ώρα της συνεδρίασης.

«Δεν είχε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, με τον Καζαντζόγλου μόνο έκανε κάτι δουλίτσες», είπε η Ο. Τούμπα, μητέρα του Δ. Αγιοβλασίτη, κατηγορούμενου για την επίθεση στο Συνεργείο. «Καμία σχέση δεν έχει με τη Χρυσή Αυγή, ποτέ. Θα το ήξερα αν είχε, θα το καταλάβαινα. Είμαι κάθετη σε αυτό, γιατί ανήκουμε σε άλλο χώρο», είπε η Ε. Παξινού, μητέρα του Δ. Αγριογιάννη, κατηγορούμενου για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες.

«Δεν είχε καμία σχέση με τη ΧΑ, απλά είχε κάνει το λάθος, την απερισκεψία, να γραφτεί υποστηρικτής στον Πειραιά», είπε ο Κ. Σφύρης, οικογενειακός φίλος και μάρτυρας υπεράσπισης του Αναδιώτη. «Καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Όταν λέμε καμία, καμία, σας το λέω. Λέμε τα πάντα με τον γιο μου, δεν κρύβουμε κάτι», τόνισε η Π. Δημητρίου, μητέρα του κατηγορούμενου Δ. Αποστολόπουλου, που έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για την επίθεση στον μαθητή Φ. Δεμερτζίδη.

“Δεν έχει ξαναπάει”

«Δεν γνωρίζω αν είχε σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή ο Αγιοβλασίτης. Ο γιος μου όμως δεν είχε», είπε η μητέρα του Χ. Γαλανάκη, Λ. Μοντεσάτου, συνεχίζοντας: «απλώς [ο Αγιοβλασίτης] του είπε να πάνε μαζί σε μια πορεία της Χρυσής Αυγής, δεν έχει ξαναπάει ποτέ του σε πορεία». Ο Γαλανάκης είναι κατηγορούμενος για την επίθεση στο Συνεργείο και σε αυτήν αναφέρεται η μάρτυρας λέγοντας «πορεία».

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια των «μαρτύρων χαρακτήρα»: αρνήθηκαν τη σχέση των κατηγορούμενων και των οικογενειών τους με τη Χρυσή Αυγή. Είναι κάπως ειρωνικό που μόλις λίγα λεπτά πριν από την πρώτη μάρτυρα, κατά την 335η δικάσιμο, στην τελευταία αποστροφή του λόγου του, ο Τ. Μιχαλόλιας (συνήγορος Ν. Μιχαλολιάκου), ο οποίος ήταν και ο τελευταίος από τη μεριά της υπεράσπισης που σχολίασε τα έγγραφα, είχε πει: «έρχονται και γίνονται κατήγοροι σε 69 οικογένειες οι οποίες δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά την πολιτική επιλογή τους και τους αγώνες τους». Αναφερόταν στους 69 κατηγορούμενους της δίκης, και σε αυτές ακριβώς τις οικογένειες που τώρα λένε ότι είναι «με αρχές», «σε άλλο χώρο», «κεντροαριστερές».

Σε άλλα σημεία των καταθέσεών τους οι μάρτυρες έλεγαν σε στυλ επωδού: «ο γιος μου δεν είναι ρατσιστής/ναζιστής» και σαν βρεγμένες γάτες προσπαθούσαν να πείσουν το δικαστήριο ότι τα πάνε καλά με Αλβανούς, Πακιστανούς και Αιγύπτιους. Όταν στην μητέρα του Αγιοβλασίτη και στον πατέρα του Αναδιώτη επιδείχθηκαν δεκάδες φωτογραφίες των γιων τους σε δράσεις με τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, έφτασαν στο σημείο να «μην αναγνωρίζουν» τα ίδια τους τα παιδιά! Βέβαια τόσο η Τούμπα όσο και ο Αναδιώτης αναγνώρισαν τους γιους τους σε όποιες φωτογραφίες θεώρησαν πιο «αθώες», κι έτσι το δικαστήριο έχει πάρα πολύ καθαρή εικόνα του γεγονότος ότι λένε ψέματα όσον αφορά τις υπόλοιπες.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης τσακώνονται μεταξύ του

Ο μάρτυρας υπεράσπισης του πρώην βουλευτή Χ. Αλεξόπουλου, Μ. Αθανασέλης, ακολούθησε τη γραμμή που έχουμε δει από τον ίδιο, καθώς και από τον Ε. Μπούκουρα «δεν είμαι ακραίος σαν τους άλλους». Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο πολύ δεν ταίριαζε ένας άνθρωπος πράος σαν τον Αλεξόπουλο σε μια βίαιη, ναζιστική οργάνωση σαν τη ΧΑ.

«Μου έκανε εντύπωση ότι είχε διαλλακτικότητα, έναν ήρεμο χαρακτήρα σε αντίθεση με άλλους που είχα γνωρίσει από τη ΧΑ. Δεν ήταν ακραίος, δεν ήταν βίαιος, δεν ήταν ρατσιστής. Του έλεγα ‘γιατί μένεις εκεί, που είναι οργάνωση ακραία και ναζιστική;’. Μια μέρα, ήταν μαζί του άλλοι χρυσαυγίτες της γειτονιάς και έλεγαν ‘να κάνουμε ντου στο κοινοβούλιο’. Αυτός γύρισε και είπε ‘αυτά δεν γίνονται, άστε τι λέει ο αρχηγός’». Ο μάρτυρας γνώριζε από πρώτο χέρι τη ρητορική του αρχηγού στην οποία αναφερόταν ο Αλεξόπουλος: «Έχω βρεθεί σε ομιλία που έλεγε ο αρχηγός ‘εμείς θα μπούμε στη Βουλή και θα δίνουμε σφαλιάρες’. Και από κάτω το κοινό χειροκροτούσε ένθερμα. Σε ξενοδοχείο της Αθήνας έγινε αυτό, αν δεν κάνω λάθος στο Stanley». Πράγματι, βίντεο από ομιλίες του αρχηγού με τέτοιο περιεχόμενο που γίνονται σε ξενοδοχεία το δικαστήριο έχει προβάλει κατά τη διάρκεια των αναγνωστέων.

«Η γνώμη μου είναι ότι αυτή η οργάνωση τρέφεται με τη βία. Και τα ποσοστά της με τη βία αυξάνονται. Δεν έχουν επιχειρήματα πολιτικά». Όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η γνώμη του Αλεξόπουλου για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα απάντησε: «Μου είπε ότι πρόκειται για προβοκάτσια. Του απάντησα, όταν βαράς μετανάστες, τι σε εμποδίζει αργότερα να χτυπήσεις και έναν Έλληνα που δεν είναι της αρεσκείας σου; Δεν μου απάντησε».

Βέβαια η προσπάθεια του μάρτυρα να περισώσει τον κατηγορούμενο, αν και θερμή σε βαθμό που έκαψε τη Χρυσή Αυγή, δεν τον σώζει: «Πίστευε ότι η ΧΑ θα ανέβαινε εκλογικά, ότι θα έπαιρνε και το δήμο της Αθήνας. Όταν είδε ότι αυτό απέτυχε κάτι έσπασε μέσα του». Δεν έσπασε δηλαδή όταν διαπίστωσε ότι ήταν μέλος εγκληματικής οργάνωσης, όπως λέει σε όλους τους τόνους η συνήγορός του. Οι Τ. και Γ. Μιχαλόλιας, έξαλλοι με την κατάθεση, κατέληξαν να τσακώνονται με τη συνήγορο του Αλεξόπουλου, με τους πρώτους να την κατηγορούν ότι δεν έχει διαβάσει το κατηγορητήριο και με την τελευταία, εξοργισμένη που εξετάστηκε ο μάρτυράς της, να απειλεί ότι θα κάνει το ίδιο στους δικούς τους!

Επόμενες δικάσιμοι

  • 13/3, 20/3 και 22/3 στον Κορυδαλλό.
  • 14/3, 19/3, 21/3, 28/3 και 29/3 στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.