Σχολιασμός αναγνωστέων από την Πολιτική Αγωγή: “Το μόνο που έλειπε ήταν πρόσκληση για πραξικόπημα” (265η+266η μέρα)

Το τάγμα εφόδου της Νίκαιας σε στρατιωτική παράταξη.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 18/7/2018)

Ολοκλήρωσε το σχολιασμό της για τα αναγνωστέα έγγραφα η πολιτική αγωγή κατά την 265η δικάσιμο (11/7). Ο Τ. Σαπουντζάκης πήρε αρχικά τον λόγο εκ μέρους των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Κοινό κτήμα της ανθρωπότητας είναι ότι μια ναζιστική οργάνωση είναι εγκληματική οργάνωση. Και η ναζιστική φύση της Χ.Α φαίνεται από τα λεγόμενα του αρχηγού της. Επιπλέον η φράση του Μιχαλολιάκου ‘θα λερώσουμε τα χέρια μας’, φανερώνει τον δόλο. Στη δε ομιλία του που κάνει λόγο για την ανατροπή του πολιτεύματος από μια Χρυσή Αυγή – στρατό, ομολογεί ότι οργανώνουν μια στρατιωτικού τύπου δύναμη, ότι, όπως και τα freikorps, θα αντικαταστήσουν τον στρατό και τέλος, ότι έχουν πρόθεση να ανατρέψουν το πολίτευμα. Στο βίντεο όπου μιλάει για τους Εβραίους της Θεσ/νίκης βλέπουμε την ομολογία θαυμασμού και την πρόθεση χρήσης της ναζιστικής βίας. Δεν είναι συζήτηση καφενείου, είναι ο αρχηγός της οργάνωσης και διαγράφει το πλαίσιο δράσης».

Στοιχεία

Ο Χ. Στρατής μίλησε για τα στοιχεία που προέκυψαν για το Πέραμα: «Η τοπική του Περάματος έχει ίδιο επίπεδο οργάνωσης με την Νίκαια. Κάνει πορείες σε παράταξη, έχει δικές της μπλούζες, έχουν δοθεί σκληρές ομιλίες, βλέπουμε τον Δεβελέκο να εκφράζει το θαυμασμό του στις ενέργειες του τάγματος, έχει επιχειρησιακή επάρκεια και συγκροτήθηκε σε αντίστοιχα ελάχιστο χρόνο για να επιτεθεί στους αφισοκολλητές. Η αφισοκόλληση είναι σύντομη διαδικασία. Η Νίκαια και το Πέραμα δεν ‘ξέφυγαν’. Είναι η Χρυσή Αυγή».

Επισήμανε επίσης ότι ο τρόπος δράσης που περιγράφει η έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη σε δεκάδες ρατσιστικές επιθέσεις είναι αυτός της Χ.Α, ενώ και ότι ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος κατ’ ομολογία του ήταν στην ρατσιστική επίθεση στο Παλιό Εφετείο. «Στο ερωτηματολόγιο για τα νέα μέλη», συνέχισε, «βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο έγκλημα είναι η ανάμειξη των φυλών. Το ντοκυμαντέρ The Cleaners δείχνει ότι η Χ.Α δεν κρύβει τη ρατσιστική δράση της».

Ο Α. Αντανασιώτης συνέχισε λέγοντας: «το κίνητρο της Χ.Α είναι η ναζιστική ιδεολογία, όχι μόνο η ρατσιστική. Στόχος της η επιβολή του εθνικοσοσιαλισμού, πράγμα που ιστορικά έχει γίνει μόνο με εγκληματικές ενέργειες. Είναι απόψεις της νιότης; Όχι. Ο Μιχαλολιάκος μιλάει για την σπορά των ηττημένων του ’45 εν έτει 2012. Ο Κασιδιάρης γράφει για τον Χίτλερ εν έτει 2011, ο μεγάλος αναμορφωτής, ηγέτης, πολεμική ιδιοφυΐα. Έχει όμως διπλό λόγο. Δεν έχει το θάρρος να πει στο κοινό για την πραγματική ιδεολογία της. Ο Μιχαλολιάκος εξηγεί: [φταίει η] ‘απουσία εθνικοσοσιαλιστικής παράδοσης και η μυθοποιημένη Αντίσταση’. Γι’ αυτό φοράει τον μανδύα του κόμματος με τον οποίο απευθύνεται στον πολύ κόσμο ενώ συνεχίζει να λειτουργεί ως εγκληματική ναζιστική οργάνωση. Βέβαια αυτό δεν είναι εύκολο και γι’ αυτό συχνά εκτίθεται».

Για την αξιοπιστία των εγγράφων έκανε λόγο ανάμεσα σε άλλα ο Α. Βρεττός: «Πρόκειται για αυθεντικά, πρωτογενή και πρόσφορα έγγραφα. Φορείς και υποκείμενά τους είναι οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι. Τα έγγραφα συνδέονται με τα εξεταζόμενα εγκλήματα. Έχουν συλλεχθεί κατά την προδικασία σε ανύποπτο χρόνο και κουμπώνουν απόλυτα με τις μαρτυρικές καταθέσεις».

Αυθεντικά πειστήρια

Τέλος, από την πλευρά των Αιγύπτιων αλιεργατών πήρε τον λόγο ο Κ. Παπαδάκης. «Τα ψηφιακά πειστήρια είναι αυθεντικά και η χρονολογία τους δεν έχει αμφισβητηθεί. Έχουν παραχθεί σε χρόνο που οι χρυσαυγίτες λειτουργούσαν ελεύθερα. Δεν φοβούνταν το ποινικό. Γιατί να φοβηθεί άλλωστε ο Πατέλης να αρχειοθετεί τη δράση της πρωτοπόρας τοπικής οργάνωσης για να διδαχθεί στα νέα μέλη;», τόνισε.

Και συνέχισε με τη διαρκή και ενεργή δράση της Χ.Α για δεκαετίες: «Το 1996 καταγράφεται σε δικαστική απόφαση το προγενέστερο περιστατικό, η επίθεση σε βάρος μελών της ΟΣΕ που πουλούσαν την Εργατική Αλληλεγγύη. Ακολουθείται από αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις τα επόμενα χρόνια. Η δράση βέβαια της Χ.Α δεν είναι διάσπαρτη όπως οι αποφάσεις, είναι συνεχής, εκτεταμένη και κλιμακούμενη, το είδαμε σε έγγραφα όπως οι 32 φάκελοι δικογραφιών, η έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη, η έκθεση Μούζνιεκς. Δεν διερευνήθηκαν όλες αυτές οι αποφάσεις διότι το κράτος δεν είχε τέτοια πρόθεση, ή δεν την απέπνεε». Συμπλήρωσε δε τη χαρακτηριστική εικόνα που υπογραμμίζει το γεγονός αυτό: «το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα οι φίλοι του ήταν με χειροπέδες [στο τμήμα], ενώ ο Ρουπακιάς ελεύθερος και με το κινητό στο χέρι, όπως είδαμε στο διάγραμμα επικοινωνιών. Αυτό ήταν το κράτος».

Για τη σχέση της ιδεολογίας της Χ.Α με τις εγκληματικές πράξεις επισήμανε: «Εξετάζουμε την ιδεολογία για να αναζητήσουμε το κίνητρο και την πρόθεση. Για την ετοιμότητα και τη δυνατότητα της Χ.Α για εγκληματική δράση είδαμε πληθώρα στοιχείων. Όπλα, σκοποβολή, πυγμαχία, στολές, έμφαση στην ομοιομορφία. Η ομοιομορφία διαμορφώνει τη νοοτροπία του στρατού. Ο στρατός χρειάζεται σκοπό για να υπάρχει. Για να χτυπήσει μέχρι σχεδόν θανάτου έναν ανύποπτο άνθρωπο που κοιμάται και που δεν τον έχει δει κανένα από τα μέλη ποτέ. Ο Μιχαλολιάκος γνωρίζει τη βία που ασκεί η οργάνωση, λέει: ‘ελαφριές σωματικές βλάβες… Σιγά! Από τέτοια έχουμε ουκ ολίγα’. Οι συνομιλίες και τα sms δείχνουν τη δράση αυτή, αλλά δείχνουν και την επιχείρηση συγκάλυψής της. Είδαμε αμέτρητα παραδείγματα της ναζιστικής ιδεολογίας στις ομιλίες. Το μόνο που θα έλειπε, ήταν καμιά πρόσκληση βουλευτή για πραξικόπημα από τα έδρανα της βουλής. Δεν είχε γίνει τότε, έγινε τώρα».

Η ηγεσία της ΧΑ “αδειάζει” τη Νίκαια

«Παιδάκια που είχαν καβαλήσει το καλάμι, ούγκανα», χαρακτήρισε κατά τον σχολιασμό του ο συνήγορος του Λαγού, Αλεξιάδης, τα μέλη του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ήταν ένα μόνο από το πλούσιο ρεπερτόριο υποτιμητικών σχολίων που έφερε η υπεράσπιση των ναζιστών σε βάρος των ίδιων τους των πελατών κατά την 267η δικάσιμο (16/7). Είχε έρθει η δύσκολη ώρα να σχολιάσουν τον ορυμαγδό στοιχείων εγκληματικής ετοιμότητας και δράσης που είδε το δικαστήριο κατά την εξέταση των αναγνωστέων εγγράφων.

Η τοπική – πρότυπο, για την οποία όλη η ηγεσία της ΧΑ είχε δώσει συγχαρητήρια το 2011-2012, μέσα στην αίθουσα του Κορυδαλλού έγινε «αστείο συνονθύλευμα» (Γκαβέλας, συνήγορος κατηγορούμενων Πατέλη, Πόπορη, Πανταζή και Καζαντζόγλου), «χαβαλέδες του καφενείου» (Δημητρακόπουλος, συνήγορος Ηλιόπουλου), «ιδιόρρυθμοι» (Ζωγράφος, συνήγορος Γρέγου και Μίχου). Όλη η συνεδρίαση ήταν διάσπαρτη με σχόλια που η υπεράσπιση θεωρεί υποτιμητικά: τα μέλη της Νίκαιας είναι «υπέρβαροι, ΑΜΕΑ», «έχουν πλούσιο φαντασιακό», δεν έχουν σπουδάσει, έχουν χαμηλό επίπεδο, χαρακτηρίζονται από «έλλειψη σοβαρότητας», «λαχανιάζουν» κατά τις ορεινές πεζοπορίες.

Μέχρι πριν λίγες δικάσιμες, μέσα από τα αναγνωστέα, προέβαλε στο δικαστήριο η εικόνα που είχαν οι ναζιστές για τον εαυτό τους: ετοιμοπόλεμοι, που «έρχονται» και «η γη θα τρέμει». Τώρα, οι πάλαι ποτέ μαχητές έγιναν περίγελως από τους ίδιους τους τους δικηγόρους προκειμένου να γλιτώσουν από την καταδίκη που ολοένα και πλησιάζει. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: η υπεράσπιση σίγησε εκκωφαντικά πάνω στα ζητήματα ουσίας, όπως και για τα μέλη της ηγεσίας. Το αφήγημα περί «πολιτικής δίωξης για να ανακόψουν την άνοδο της Χ.Α» και το «αστείο συνονθύλευμα» της Νίκαιας ήταν τα πενιχρά επιχειρήματα που κυριάρχησαν σε όλη τη διαδικασία του σχολιασμού. Τα sms Λαγού, το «ό,τι κινείται σφάζεται» και άλλα τέτοιας σημασίας στοιχεία είτε αγνοήθηκαν εντελώς είτε αναφέρθηκαν επιδερμικά χωρίς καμία πειστική εξήγηση. Η ηγεσία μέσω της υπεράσπισης ήδη αφήνει πίσω την τοπική της Νίκαιας μέλος το μέλος. Δεν αργεί ο καιρός που και τα μέλη της ηγεσίας θα αρχίσουν πανικόβλητα να συγκρούονται και μεταξύ τους, καθώς θα τρέχουν να ξεφύγουν.

Για αυτόν τον πανικό, ο συνήγορος του Κασιδιάρη, Παπαδέλλης έδωσε μια πρόγευση, όταν έσβησε μονοκοντυλιά την αφήγηση περί «πολιτικής δίωξης» που τόσες ώρες αφιέρωσαν οι υπόλοιποι συνήγοροι να υφάνουν και άφησε να του ξεφύγει μια αλήθεια που το κίνημα και η κοινωνία γνωρίζουν πλέον καλά: η Χρυσή Αυγή είναι μια βαθιά συστημική οργάνωση που κατάφερε ό,τι κατάφερε με τη διαρκή νομιμοποίηση που της προσέφερε το πολιτικό σκηνικό από τα πάνω. «Να σας φέρω τις δηλώσεις Τραμπ, Σαλβίνι, Κουρτς, Ορμπάν, να δείτε τι λένε για τους μετανάστες. Τα ίδια με την ηγεσία της Χ.Α λένε!», είπε, σε μια προσπάθεια να βγει η ναζιστική συμμορία λάδι δια της σύγκρισης. Αλλά το συμπέρασμα για το κίνημα είναι το αντίθετο: το τσάκισμα των φασιστών πάει χέρι χέρι με το τσάκισμα των πολιτικών όλων των ρατσιστικών καθικιών.

Επόμενες δικάσιμοι

  • Ιούλης: 18/7 και 23/7 στο Εφετείο. 19/7 στον Κορυδαλλό.
  • Σεπτέμβρης: 6/9, 7/9, 19/9 και 26/9 στο Εφετείο. 10/9, 11/9, 12/9, 14/9 και 20/9 στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.