Ναυαγεί η ένσταση του αρχηγού [4/7/2018]

Το εξώφυλλο και μία σελίδα του περιοδικού «Χρυσή Αυγή» (Φεβρουάριος 1988), όπου βρίσκεται τυπωμένη η σφραγίδα που την αρνείται η οργάνωση. Το σύνθημα «Εθνικοσοσιαλισμός» προσποιείται τώρα ο Μιχαλολιάκος ότι ουδέποτε υπήρξε.

(Κείμενο: Δημήτρης Ψαρράς, ΕφΣυν, 5/7/2018)

Tη χθεσινή συνεδρίαση του Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής μονοπώλησε η συζήτηση γύρω από το Καταστατικό της ναζιστικής οργάνωσης.

Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε να απορριφθεί η ένσταση που υπέβαλε προσωπικά ο Ν. Μιχαλολιάκος διά των συνηγόρων του, ισχυριζόμενος ότι είναι πλαστό το έγγραφο αυτό.

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι από τα έγγραφα που προσκομίστηκαν δεν προκύπτουν ενδείξεις πλαστότητας και κατέληξε:

«Πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι ενώ ο κατηγορούμενος Νικόλαος Μιχαλολιάκος γνώριζε την ύπαρξη του ανωτέρω εγγράφου, από τη στιγμή που κατατέθηκε από τον μάρτυρα Δημήτριο Ψαρρά [τον Σεπτέμβριο του 2013] σε ουδεμία ενέργεια προέβη προκειμένου να το προσβάλει. Αντίθετα, στην απολογία του στις 2.10.2013 υποστήριξε ότι το έγγραφο αυτό “απηχεί ακραιφνείς εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής”. Ομως ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος, εφόσον κατά την προβολή συγκεκριμένων βίντεο γίνονται αναφορές στις εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις της οργάνωσης».

Στη συνέχεια ανέπτυξαν τα στοιχεία για τη γνησιότητα του Καταστατικού οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής Χρύσα Παπαδοπούλου (οικογένεια Φύσσα), Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος (συνδικαλιστές ΠΑΜΕ) και Κώστας Παπαδάκης (Αιγύπτιοι αλιεργάτες).

Η κυρία Παπαδοπούλου κατέθεσε μάλιστα και ένα τεύχος από το περιοδικό «Χρυσή Αυγή», όπου είναι τυπωμένη σφραγίδα ταυτόσημη με τη σφραγίδα του Καταστατικού την οποία αμφισβητεί ο Μιχαλολιάκος.

Η υπεράσπιση επιχείρησε να αναδιπλωθεί, με νέους ισχυρισμούς και με προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας του Καταστατικού.

Πολύ αργά βέβαια, εφόσον ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος έδωσε μάχη να μην αναγνωστεί το ντοκουμέντο αυτό.

Διακοπή για Δευτέρα

Το δικαστήριο διέκοψε για τη Δευτέρα, όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση της έδρας σχετικά με την ένσταση Μιχαλολιάκου.

Αλλά η ένσταση έχει ήδη καταστεί μπούμερανγκ για την οργάνωση, διότι υποχρέωσε το δικαστήριο να μπει πρόωρα σε ζητήματα ουσίας, ενώ παράλληλα φάνηκε η αντιφατικότητα των ισχυρισμών της υπεράσπισης.

Εκτός αν θεωρείται επιχείρημα η τοποθέτηση του Ν. Ρουσόπουλου, συνηγόρου του Λαγού, ο οποίος δήλωσε ότι του γεννά «πολλές υποψίες η συμμετοχή του μάρτυρα Ψαρρά στη Β΄ Πανελλαδική, μια οργάνωση στην οποία δυστυχώς συμμετείχε ο κ. Παπαχελάς της “Καθημερινής” – “Σκάι” και ο κ. Λαζαρίδης, μυστικός σύμβουλος του Σαμαρά στα υπόγεια του Μαξίμου, όπου εξύφαναν τις διώξεις».

Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι την ένσταση αυτή, που επί μήνες επωαζόταν στο μυαλό του Μιχαλολιάκου, την απέκρυψαν επιμελώς τα έντυπα και διαδικτυακά μέσα της οργάνωσης.

Προφανώς ο «αρχηγός» δεν θέλει να μάθουν τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης ότι αυτός για άλλη μία φορά απαρνείται τον εθνικοσοσιαλισμό, με μόνο στόχο να περισωθεί ο ίδιος.

Από αυτή την άποψη η ένσταση Μιχαλολιάκου είναι εξίσου αποκαλυπτική με το Καταστατικό που θέλει να αποκρούσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.