Αναγνωστέα έγγραφα – Δίσκος Πατέλη: «Ό,τι κινείται, σφάζεται» (252η-253η μέρα)

Ο Πατέλης ποζάρει με πυροβόλο όπλο μπροστά από σημαία με τον κέλτικο σταυρό.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 30/5/2018)

Άφθονο υλικό προέκυψε από τον δίσκο του πυρηνάρχη Νίκαιας Πατέλη, που άρχισε να προβάλλεται κατά την 253η δικάσιμο (29/5). Υλικό που ενισχύει ακόμα περισσότερο τον ρόλο της Χρυσής Αυγής στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα -και όχι μόνο. Το τάγμα εφόδου της Νίκαιας στελεχωνόταν μεταξύ άλλων από αυτούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στη δολοφονία, ενώ είχε υψηλόβαθμο στέλεχος τον Ρουπακιά. Η Νίκαια ήταν πρότυπο για όλη τη Χρυσή Αυγή, τόσο ως προς τη λειτουργία και την πειθαρχία του τάγματος, όσο και ως προς τα τοπικά «γραφεία».

Οι κατηγορούμενοι για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα (πέρα από τον ίδιο τον Πατέλη) Καζαντζόγλου, Τσακανίκας, Ρουπακιάς, Χρυσαφίτης, Κορκοβίλης, Μιχάλαρος, Αναδιώτης, Τσορβάς Ν., Τσορβάς Α., Άγγος, Σταμπέλος, Καλαρίτης, Κομιάνος και Δήμου εμφανίζονται σε φωτογραφίες και βίντεο στον σκληρό δίσκο του πυρηνάρχη. Σε φάκελο που ο Πατέλης έχει ονομάσει «ψησίματα πενταμελούς» εικονίζονται οι: Ρουπακιάς, Πατέλης, Καζαντζόγλου και Τσακανίκας. Τα έγγραφά του προδίδουν και στελέχη που εμπλέκονται σε άλλες υποθέσεις: Πανταζής, Μαρίας, Παπαδόπουλος και Ευγενικός (επίθεση σε Αιγύπτιους αλιεργάτες) καθώς και Αντωνακόπουλος (επίθεση σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ), είναι στα ονόματα που έχει ο Πατέλης σε κατάλογο τηλεφώνων.

Ναζιστικός πυρήνας

Οι φωτογραφίες δείχνουν την τοπική-«πρότυπο» σε όλο το φάσμα της δράσης της: στρατιωτικές εκπαιδεύσεις, εκπαιδεύσεις σε πολεμικές τέχνες, εκπαιδεύσεις με πυροβόλα όπλα, παρελάσεις στους δρόμους και τις πλατείες της Νίκαιας (σε κάποιες από αυτές στελέχη που βρίσκονται μπροστά φοράνε αλεξίσφαιρα), κυνηγητό μεταναστών (προβλήθηκε βίντεο με επίθεση σε βάρος λουόμενων σε παραλία, ενώ φωνάζουν «γαμώ την Αλβανία σας»), ναζιστικές τελετουργίες (ορκωμοσία με αναμμένους πυρσούς, ύμνους και ναζιστικούς χαιρετισμούς), μοτοπορείες. Στη συντριπτική πλειονότητα των φωτογραφιών και των βίντεο τα μέλη της τοπικής φορούν τη στολή για την οποία έχουν κάνει λόγο οι μάρτυρες: μαύρη μπλούζα που πίσω γράφει «Χρυσή Αυγή – Τοπική Νίκαιας», παντελόνια παραλλαγής γκρι (τα οποία ονομάζονται «πόλεως»). Με άλλα λόγια η ζωή του πυρήνα αυτού ήταν ο ναζισμός, η πειθαρχία και η βία, πάντα με επίδειξη πολιτικής ταυτότητας.

Ο Ρουπακιάς χαιρετά ναζιστικά δίπλα στην ίδια σημαία.

Για πρώτη φορά στην αίθουσα του δικαστηρίου έφτασαν τόσα πολλά και συμπυκνωμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η Νίκαια ήταν τοπική-«πρότυπο». Στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής το λένε και το ξαναλένε σε ομιλίες τους. Ο Παναγιώταρος την εκθειάζει: «Δυο χρόνια πυρήνας Νίκαιας, οι τοπικοί μπαλαντέρ που θα τους βρείτε παντού, σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στην Αττική, είτε στο Αγρίνιο, είτε στην Πάρο, είτε σε όλες τις περιοχές της Αθήνας, είτε στην Κόρινθο… είστε από τις πλέον δυναμικές τοπικές». Ο Ηλιόπουλος τονίζει: «ευχαριστώ το 5μελές που αγωνίζεται με κάθε τρόπο ώστε η κόκκινη Νίκαια να γίνει γαλανόλευκη». Ο Αρβανίτης συνδέει τη δράση της τοπικής με τα γραφεία ορμητήριά της, καθώς και με την πειθαρχία: «Όχι γραφεία της ΤΟ Νίκαιας… είναι εθνικιστικό φρούριο! […] Εθαύμασα τον τρόπο που είναι οργανωμένοι».

Όμοια, ο περιφερειάρχης Λαγός, συγχαίρει τον πυρήνα Νίκαιας και υπενθυμίζει το τρίπτυχο τάγμα εφόδου – γραφεία – υπακοή στην ηγεσία: «δεν μπορώ να μην αναφέρω ένα πολύ μεγάλο μπράβο κι ένα ευχαριστώ στους αγωνιστές που ξεκίνησαν να κάνουν γραφείο σε μια κόκκινη γειτονιά [..] μια από τις καλύτερες τοπικές της Ελλάδος [..]Αν ακολουθείτε τις γραμμές που σας δίνονται, αν εκτελείτε τις εντολές και είστε πειθαρχημένοι, μην σας νοιάζει τίποτα άλλο».

Καθοδήγηση

Ο ίδιος ο Λαγός είναι στην καθοδήγηση του τάγματος, πράγμα που δείχνουν όχι μόνο τα δικά του λεγόμενα, αλλά και τα λεγόμενα του πυρηνάρχη Πατέλη: «είμαστε πολύ περήφανοι που είναι περιφερειάρχης μας ο Λαγός» και του Παναγιώταρου: «απόλυτη πίστη στα όργανα του κινήματος, στους υπεύθυνους του πυρήνα Νίκαιας, του περιφερειάρχη, των στελεχών μας». Η παρουσία της τοπικής της Νίκαιας σε άλλες περιοχές και η συνεχής δράση της επιβεβαιώνεται από δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο στον δίσκο.

Λίγο πριν το τέλος της 253ης δικάσιμης προβλήθηκε το διαβόητο βίντεο «ό, τι κινείται, σφάζεται» στο οποίο ο Πατέλης δίνει οδηγίες στην τοπική για επερχόμενη επίθεση. Γι’ ακόμα μια φορά, έχουμε στέλεχος της ΧΑ να εξηγεί πώς λειτουργεί η ναζιστική οργάνωση, με τα τάγματα εφόδου, σε αυστηρή πειθαρχία και εκκίνηση στα «γραφεία»: «Θα έρθουν κάποια μηνύματα σε συγκεκριμένα άτομα για τις 15 του μηνός στην Παναγίτσα. Αν πάρω το οκ από τον Λάγο. Αν δεν το πάρω, δεν το κάνουμε. Αν πάρω το οκ, θα έρθει σε όλους σας. [..] Να πάμε κάποια άτομα στην εκκλησία με πολιτικά, τα οποία θα περιφρουρούμε. Να κάνουμε ότι ψάλλουμε, να αγοράσουμε και τέτοια. Και μόλις δούμε το οκ ότι κάτι έχει γίνει, θα φύγει από εδώ πέρα μία ομάδα, 20-30 ατόμων, η οποία θα είναι τούμπανο, από όλα και θα καθαρίσουμε την Παναγίτσα. Δε θα μείνει τίποτα όρθιο. Τίποτα! Ό,τι κινείται, σφάζεται. [..] Η Χρυσή Αυγή πλέον έχει μπει στη ζωή μας, οτιδήποτε μας λένε πρέπει να το κάνουμε. Εμένα αν μου πούνε πρέπει να κάτσω σπίτι μου, θα κάτσω σπίτι μου. Δεν μπορώ να πάω ούτε σαν αυτόνομος. Δεν είμαι αυτόνομος! Είμαι στη Χρυσή Αυγή. Εντάξει; Οπότε ό,τι γραμμή πέσει, αυτή θα ακολουθήσουμε. Μαθαίνω, ρωτάω, μου απαντάνε και σας έρχεται μήνυμα. Κάντε το σταυρό σας, να έρθει το μήνυμα ‘ΝΑΙ’».

Η σαφήνεια του Πατέλη στο βίντεο δεν αφήνει άλλο περιθώριο στην υπεράσπιση να ισχυρίζεται ότι η φράση «Ό,τι κινείται, σφάζεται» είναι προϊόν περικοπής (!). Αλλά αυτό που κονιορτοποιεί πραγματικά τον ισχυρισμό είναι η τρομακτική ομοιότητα του σχεδίου που περιγράφει ο Πατέλης για την επίθεση στην Παναγίτσα με το σχέδιο που υλοποιήθηκε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: στις 23:19 ο Άγγος ειδοποιεί τον Καζαντζόγλου ότι είδε την παρέα του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Στις 23:21 ο Καζαντζόγλου συνομιλεί με τον Πατέλη. Στις 23:26 ο Πατέλης συνομιλεί με τον Λαγό. Στις 23:28 αποστέλλεται το μήνυμα από τον υπολογιστή της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας, που καλεί τα μέλη του τάγματος να έρθουν στα γραφεία. Στις 23:50 φεύγει το τελικό μήνυμα Λαγού στον Πατέλη. Αμέσως εξαπολύεται η επίθεση. 15 λεπτά μετά έχει κληθεί το ΕΚΑΒ να παραλάβει τον μαχαιρωμένο Παύλο Φύσσα.

SMS Hλιόπουλου: «Βαμμένος Χ.Α. ο Μπαλτάκος»

Ανάμεσα στα έγγραφα που προβλήθηκαν στην 252η δικάσιμο (24/5) από τον σκληρό δίσκο του βουλευτή της ΧΑ Π. Ηλιόπουλου είναι τα sms στα οποία επιβεβαιώνονται οι σχέσεις Χρυσής Αυγής και Τ. Μπαλτάκου, τότε γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ο Ηλιόπουλος λέει χαρακτηριστικά: «Με ξαναφώναξε ο Μπαλτάκος» και «Είναι XA βαμμένος» σε μηνύματα στις 21 Αυγούστου 2013, λίγες μόλις μέρες πριν η Χρυσή Αυγή βάλει μπρος το σχέδιο του «Ελληνικού Σεπτέμβρη», να κλιμακώσει δηλαδή τη δράση της σε συχνότητα και σφοδρότητα. Όταν η Χρυσή Αυγή αποφάσισε ότι είναι έτοιμη να γενικεύσει τον τρόμο και την κυριαρχία της σε μια σειρά περιοχές, θεωρούσε –ορθά- ότι έχει πολλές πλάτες: την αστυνομία, τους εφοπλιστές, το πολιτικό σύστημα. Το τελευταίο βγάζει μάτι μετά την επιβεβαίωση της σύνδεσης με τον Μπαλτάκο και ανοίγει ακόμα πιο πολύ το ζήτημα των ευθυνών για την κλιμάκωση αυτή.

Στο δίσκο του Κασιδιάρη, που προβλήθηκε κατά την 253η δικάσιμο, βρίσκεται η φωτογραφία με τον ίδιο να κρατάει τη σημαία της Βέρμαχτ. Για αυτή τη φωτογραφία, ο γελοίος ισχυρισμός της υπεράσπισης είναι ότι ήταν… φότοσοπ!

Επόμενες δικάσιμοι

  • Ιούνης: 1/6, 25/6, 26/6 και 28/6 στο Εφετείο. 21/6, 22/6, 27/6 και 29/6 στον Κορυδαλλό.

One thought on “Αναγνωστέα έγγραφα – Δίσκος Πατέλη: «Ό,τι κινείται, σφάζεται» (252η-253η μέρα)

  1. Pingback: Ο άντρακλάς μου δέρνει’, ‘θα λυγίσω’ ― δίκη Χρυσής Αυγής #gdtrial –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.