Αναγνωστέα έγγραφα: Κάλυψη της ΕΛ.ΑΣ. και ευθύνες των κυβερνήσεων (250ή+251η μέρα)

Αντιφασιστική διαδήλωση στον Αγ. Παντελεήμονα, 17/3/12.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 23/5/2018)

Μέχρι το έγγραφο 425 προχώρησε το δικαστήριο κατά τις δικασίμους 250 (16/5) και 251 (21/5). Λόγω των ανεπαρκών τεχνικών μέσων στο Εφετείο, προηγούμενα αναγνωστέα που περιλαμβάνουν υλικό από τους σκληρούς δίσκους των στελεχών της Χρυσής Αυγής, θα εξεταστούν στον Κορυδαλλό.

Ανάμεσα στα έγγραφα που διαβάστηκαν στο Εφετείο είναι το 414, απομαγνητοφωνήσεις από αμοντάριστα πλάνα του ντοκυμαντέρ «The Cleaners». Ο σκηνοθέτης του, Κώστας Γεωργούσης, κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας την άνοιξη του 2017. Με ομολογίες επιθέσεων, εγκληματική ρητορική (ένας από τους πρωταγωνιστές, ο Α. Πλωμαρίτης, καταδικάστηκε τελεσίδικα την προηγούμενη εβδομάδα για τις γνωστές δηλώσεις ότι οι μετανάστες θα γίνουν σαπούνια και λαμπατέρ) ακόμα και επιθέσεις (!) μπροστά στην κάμερα, οι χρυσαυγίτες που βρήκε ο Γεωργούσης στον Άγιο Παντελεήμονα αποδεικνύουν ότι οι κραυγές του Μιχαλολιάκου «δε θα αφήσουμε να υπάρχουν καταστάσεις εκτός γραμμής» ισχύουν. Πράγματι η βία, ο ναζισμός και η επίγνωση της αστυνομικής ανοχής (την οποία, όπως έχει πει ο Παναγιώταρος και διαβάστηκε σε πρόσφατη δικάσιμο, εξασφαλίζει η ηγεσία και η πιστή υπακοή σε αυτή), ξεχειλίζουν από το υλικό της έρευνας του Γεωργούση.

Άλλο σημαντικό έγγραφο είναι το 415, η κατάθεση του Ν. Αλιβιζάτου, καθηγητή Συνταγματικού δικαίου, συνοδευόμενη από ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη (ΕλΕΔΑΠ) που βγήκε στις 3/10/13. Η ανακοίνωση δείχνει τη σημασία της δίκης της Χρυσής Αυγής όχι μόνο για την απομόνωση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και για την ανάδειξη των ευθυνών όλου του κρατικού μηχανισμού, των ΜΜΕ και των κυβερνήσεων που κάλυψαν ή και βοήθησαν τη Χρυσή Αυγή να γιγαντωθεί και να κλιμακώσει τα εγκλήματά της.

Διαβάστηκαν επίσης έγγραφα υποθέσεων για τις οποίες έχουν καταθέσει μάρτυρες κατηγορίας, όπως η επίθεση στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά (βασικό χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η ανοχή -και ειρωνεία προς τα θύματα- μιας ολόκληρης διμοιρίας ΜΑΤ), οι βανδαλισμοί σε Εβραϊκό νεκροταφείο στα Γιάννενα (υπόθεση που το δικαστήριο σίγουρα λαμβάνει ακόμα πιο σοβαρά υπόψη του, έχοντας πια ακούσει στις συνεδριάσεις της 20 και 23 Απρίλη την ομοβροντία αντισημιτικών δηλώσεων του Μιχαλολιάκου), κ.α.

Τα παρακάτω αποσπάσματα είναι από το Έγγραφο 415 (κείμενο τεκμηρίωσης της ΕλΕΔΑΠ):

Προς τη δικαιοσύνη

Μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα η ΕλΕΔΑΠ εξέδωσε δελτίο τύπου με τίτλο: Η Χρυσή Αυγή είναι ο δράστης. […] Η εγκληματική οργάνωση ΕΙΝΑΙ το κόμμα. Και αντιστρόφως το κόμμα είναι μια εγκληματική οργάνωση. […] Ένα κόμμα που σίγουρα θα είχε κηρυχτεί παράνομο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εδώ εξασφαλίζει το προνόμιο της νόμιμης λειτουργίας. Μείζονα τμήματα των πολιτειακών θεσμών… δεν διώκουν τα μέλη της Χ.Α, ακόμη κι όταν αυτά προκλητικά εγκληματούν, επειδή εκφράζονται και τα ίδια μέσα από τον ακροδεξιό λόγο και πράξεις. Αναφερόμαστε στην Ελληνική Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. […] Η συστηματική ατιμωρησία έχει θρέψει την ανεξέλεγκτη βία και έχει εξοικειώσει μια κοινωνία σε αυτήν, στα μαχαιρώματα και στα μπραβιλίκια. […] Προκαλεί απορία το γεγονός ότι σε μια χώρα που το μέτρο της προσωρινής κράτησης κάθε άλλο παρά εξαιρετική πρακτική… αποτελεί, που κρατήθηκαν 18 μήνες οροθετικές γυναίκες ή πολίτες για χρέη, δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση… της ηγετικής ομάδας της Χ.Α. […]

Η πολιτεία πρέπει… να επανεξετάσει το νομοθετικό πλαίσιο που σχετίζεται με την καταπολέμηση του ρατσισμού… δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη προστασίας θυμάτων και ουσιωδών μαρτύρων… υπάρχει έλλειψη σύνδεσης του ρατσιστικού κινήτρου με το 187 [άρθρο του ποινικού κώδικα περί εγκληματικών οργανώσεων]. […] Όσο η πολιτεία δεν παρέχει προστατευτικό πλαίσιο σε αυτά τα πρόσωπα… αρνείται σε αυτά την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη… και στέλνει πολιτικό μήνυμα ατιμωρησίας στις ομάδες κρούσης. […] Είναι βέβαιο ότι, λόγω της απροθυμίας του νομοθέτη να ρυθμίσει αυτό το πλαίσιο [και από την] απροθυμία των διωκτικών αρχών να ασχοληθούν με αυτά τα εγκλήματα, η Δικαιοσύνη έχασε τη δυνατότητα δίωξης δεκάδων τέτοιων εγκλημάτων. […]

Προς την κυβέρνηση

Η άνοδος του νεοναζισμού και η βίαιη είσοδός του στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο δεν έπεσε από τον ουρανό, δεν είναι θεϊκή τιμωρία, φυσικό φαινόμενο ή αδιερεύνητο καπρίτσιο της μοίρας. […] Τροφοδοτείται από δύο κυρίως παράγοντες. Ο ένας είναι η φτωχοποίηση… η τεράστια απαξίωση του πολιτικού προσωπικού ως αποτέλεσμα της ύφεσης και της βίαιης λιτότητας. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η υιοθέτηση της σκληρής ξενοφοβικής πολιτικής ατζέντας από μια σειρά κυβερνήσεων: από… την διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών… στο ζήτημα της ιθαγένειας των παιδιών των μεταναστών. Από τον ‘Ξένιο Δία’ και τα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών στην ακραία αστυνομική βία… Αυτό το τοξικό πολιτικό περιβάλλον τροφοδοτεί τον νεοναζισμό… Η αποδόμηση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων στην εργασία, την υγεία και την παιδεία από τη μία, η ρητορική και πρακτική του κοινωνικού μίσους από την άλλη. […]

Μην ξεχνάμε ότι μέχρι τη δολοφονία του Φύσσα, υπήρχαν πολιτικοί και δημοσιογράφοι που καλούσαν την –κατά τα άλλα ‘αντισυστημική’- Χ.Α σε συστράτευση μέσω της αυτοκάθαρσης από ‘ακραίους’, παρουσίαζαν τη Χ.Α ως την οργάνωση που ‘περνάει τη γιαγιά απέναντι’, ως αγανακτισμένους πολίτες που αυτοδικούν, ως διάφορους συμπαθείς νοικοκυραίους που παντρεύονται ή ‘άτακτους’ εργένηδες με ‘ταμπού’ τατουάζ. Τα τελευταία χρόνια, η οργάνωση αυτή ξεπλύθηκε και νομιμοποιήθηκε με τον πιο χυδαίο τρόπο από το ίδιο το σύστημα που τώρα έρχεται να κάνει τον ‘εκκαθαριστή’. […] Ο πρώην Υπ.Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης, σε ερώτημα… Παναγιώταρου σχετικά με αριθμό αλλοδαπών παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, έσπευσε… μην τυχόν και αργήσει να απαντήσει εγκαίρως [σε αυτόν που] είχε δημόσια εξαγγείλει ότι θα πετάξει έξω τα αλλοδαπά παιδάκια».

The Cleaners: «Μετά τις εκλογές θα βγουν μαχαίρια»

Αριστερά: Η στημένη φωτογραφία της μητέρας του Πλωμαρίτη ως γριούλας που φοβάται στον Άγιο Παντελεήμονα και πάει στο ΑΤΜ συνοδεία χρυσαυγιτών, δημοσιευμένη στο Πρώτο Θέμα. Δεξιά: ο Πλωμαρίτης περιγράφει στην κάμερα τι θα κάνει η Χ.Α με τους μετανάστες: «θα φτιάξουμε λαμπατέρ από τα δέρματά τους».

Αποσπάσματα από τα αμοντάριστα πλάνα του ντοκιμαντέρ:

Γ. Βάθης (μέλος ασφάλειας Χ.Α και τομεάρχης, όπως δήλωσε στην κάμερα):

«Φωνάξαμε τη Χρυσή Αυγή […] περίπου 200 παιδιά και καθάρισε η πλατεία [Αγ. Παντελεήμονα] σε 2 μέρες».

«Ναι, ναι, είναι γραμμένος, έχω πάρει το χαρτί του με αριθμό», δηλώνει και περηφανεύεται στην κάμερα ότι ο οκτάχρονος γιος του είναι «ο μικρότερος χρυσαυγίτης»!

«Εδώ είναι όλο μαγαζιά ξένων. Δηλαδή ήταν, αφού τα περισσότερα μαγαζιά έχουν κλείσει.. Ό,τι είναι κλειστό, είναι κλεισμένο από εμάς, τη Χρυσή Αυγή».

«Αυτά θα τα πούμε μετά τις εκλογές… Μετά τις εκλογές που θα βγουν και τα μαχαίρια».

«Αυτό το μπουρδέλο [η Βίλα Αμαλίας] θα γίνει ολοκαύτωμα εκεί πέρα και θα πεθάνουν και πολλοί».

«Όλους θα τους πετσοκόψουμε. Το μαχαίρι θα φύγει από το αυτί και θα φτάνει στο δεξιό πλευρό κάτω, ανάμεσα στο τρίτο και τέταρτο μερατόριο του πλευρού. […] [συνεχίζοντας με βρισιές και αναλυτικές απειλές λέει επιτακτικά στον Γεωργούση] Όλο αυτό θα το γράψεις». Οι γύρω χρυσαυγίτες επικροτούν.

Ο Γ. Σμυρνιώτης φωνάζει «εγέρθητι» πριν γίνει πανελλαδικά γνωστό με τον Γερμενή. Ο Α. Πλωμαρίτης φωνάζει «γαμώ το Αφγανιστάν» και κλωτσά μετανάστη μπροστά στην κάμερα. Λίγο αργότερα, πάλι με συνειδητή προσπάθεια να φανεί στην κάμερα, απειλές και προπηλακισμοί μεταναστών στη λαϊκή αγορά. Εξηγεί πώς στήθηκε η «τέχνη της προπαγάνδρας» με τις γριούλες που πάνε στα ΑΤΜ συνοδεία χρυσαυγιτών, «είδηση» που κατασκεύασε η Χ.Α με τη βοήθεια του Πρώτου Θέματος και πρωταγωνίστρια στην φωτογραφία της φυλλάδας τη μητέρα του Πλωμαρίτη. Ο Πλωμαρίτης δηλώνει ότι αυτό «χρησίμευσε και στον αρχηγό». Άλλες δηλώσεις του στην κάμερα:

«Φέρε τα ντόπερμαν να ρίξουμε τα μωρά», βλέποντας μετανάστρια με καροτσάκι.

«Τι κοιτάς; Εδώ σφαλιάρες μοιράζουμε», σε μετανάστη.

«Τέρμα η μπάλα εδώ», διατάζει παιδιά που παίζουν στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα κι αυτά σταματάνε.

«Τους πλακώσαμε με κλωτσιές, μπουνιές, ρόπαλα», για τους μετανάστες. Και συνεχίζει: «Ήρθανε τα παιδιά της Χ.Α, 20 γομάρια 150 κιλά ο καθένας, τους ρίχνανε μια μπουνιά και πέφταν κάτω. Αυτά τα γομάρια θα μπουν και στη βουλή».

«Ο Γιώργος [Βάθης] έχει φάει δύο […] και έχει τιμωρηθεί 21 χρόνια φυλακή. Άμα φάει άλλον έναν… είναι δώρο από το κράτος».

«Οι μισοί [αστυνομικοί] είναι δικοί μας και μας τα λένε».

«[Οι μετανάστες] είναι για να τους βάλουμε σ’ ένα καράβι […] να πάνε με 10 μποφόρ […] να ψοφήσουν όλοι. […] Δε μας ενδιαφέρει, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους φούρνους».

Για τους τσιγγάνους: «Θα μπούνε όλοι στα καζάνια […] είναι υπάνθρωποι, μιάσματα».

Επόμενες δικάσιμοι

  • Μάης: 24/5, 29/5 και 30/5 στον Κορυδαλλό.
  • Ιούνης: 1/6, 25/6, 26/6 και 28/6 στο Εφετείο. 21/6, 22/6, 27/6 και 29/6 στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.