Aποκαλυπτικές συνομιλίες στη δίκη της Χρυσής Αυγής (239η-240ή μέρα)

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 3/4/2018)

Στα ηχητικά από τις συνομιλίες των Α. Αναδιώτη, Α. Ανδρουτσόπουλου, Ν. Αποστόλου και Σ. Δεβελέκου προχώρησε το δικαστήριο κατά την 240ή δικάσιμο (2/4), στα πλαίσια της ανάγνωσης του εγγράφου 276, το οποίο αποτελείται από εκθέσεις απομαγνητοφωνήσεων καθώς και πάνω από 5 χιλιάδες συνομιλίες χρυσαυγιτών που έγιναν τις ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οι εκθέσεις απομαγνητοφωνήσεων έγιναν κατά την κρίση των αρχών (ό, τι θεωρούσαν σχετικό με τις υποθέσεις), ωστόσο και από τα αρχεία που δεν απομαγνητοφωνήθηκαν προκύπτει πλήθος σημαντικών στοιχείων.

Τα στοιχεία αυτά δεν περιορίζονται στη δολοφονία, αλλά γυρίζουν ακόμα και πίσω στη δεκαετία ’90. Συγκεκριμένα, σε συνομιλία του στις 20/9/13 ο Περίανδρος λέει: «Αν ανοίξω το στόμα μου, στέλνω φυλακή τον Παναγιώταρο για το 1998 [σ.σ: δολοφονική επίθεση στον Δ. Κουσουρή] σαν φυσικό αυτουργό και τον Μιχαλολιάκο σαν ηθικό αυτουργό. […] Ήταν άλλα 10 άτομα. […] Ο Παναγιώταρος ήταν εκεί. Και με έβαλε να το κάνω ο Μιχαλολιάκος». Σε άλλη συνομιλία νωρίτερα την ίδια μέρα λέει: «Αν ανοίξει η υπόθεση του 1998 πάει μέσα ο Ζαφειρόπουλος [σ.σ: έχει υπάρξει υπαρχηγός της ΧΑ και έχει καταδικαστεί για επίθεση σε βάρος μελών της ΟΣΕ]», ενώ χαρακτηρίζει την τοπική της Νίκαιας «αιχμή του δόρατος της Χρυσής Αυγής».

Μιλώντας με δημοσιογράφο στις 19/9/13, ο Περίανδρος κάνει λόγο και για τον Τ. Μιχαλόλια, συνήγορο υπεράσπισης και αδελφό του Μιχαλολιάκου: «ο αδελφός έχει τις διασυνδέσεις. Μιλάει με τις υπηρεσίες ο Τάκης. […] άλλαξε το επώνυμό του για να διαχωριστεί, τη δεκαετία του ’80 που έμπαιναν οι βόμβες». Στις 22/9/13 σχολιάζει τη σχέση της Χρυσής Αυγής με τους εφοπλιστές: «Λαϊκό κόμμα, αλλά στην ψηφοφορία στη Βουλή ψήφισε υπέρ της φοροαπαλλαγής των εφοπλιστών. Άρα τα παίρνουν και από κει πάνω». Ο συνομιλητής του προσθέτει: «Σίγουρα τα παίρνουν και από κει. […] Οι μισοί προστασία στους εφοπλιστές και οι μισοί στα μαγαζιά στη Νίκαια με το Γιοβανίδη [σ.σ: διοικητής του τμήματος Ασφαλείας της Νίκαιας, γνωστός πληροφοριοδότης της ΧΑ]».

Ο Ν. Αποστόλου, πρώην πυρηνάρχης Πειραιά στις 18/9/13, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία και όταν ακόμα τα ΜΜΕ έπαιζαν τη γραμμή «τον σκότωσε για το ποδόσφαιρο», περιγράφει: «Και ο ένας Ολυμπιακός και ο άλλος. […] Τους κυνηγήσανε ρε δεν έγινε μέσα στην καφετέρια. […] έβγαλαν οι δικοί μας ‘μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφά’». Ενώ για την πράξη του Ρουπακιά λέει: «Έκανε και κάτι καλό για το κόμμα και πήρε πόντους» και «καλά του έκανε, καλά του έκανε. Το μπαστάρδι. Τον ψάχναμε τόσον καιρό».

“Τον ψάχναμε”

Σε άλλο ένα σημείο επιβεβαιώνει τους δεκάδες μάρτυρες που κατέθεσαν ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή, όταν επαναλαμβάνει τον έπαινο για τη δολοφονία και προσθέτει: «τον ψάχναμε καιρό, μαζί με τον άλλο τον μαλλιά». Στις 20/9/13, συνεχίζει: «Θυμάσαι που τους είχαμε πετύχει στα φανάρια που τον έβριζα […] και κατεβήκαμε μετά με το Δεβελέκο και τον Μάκη και τον ψάχναμε».

Παράλληλα, επιβεβαιώνει την εικόνα της επίθεσης: «έσκασαν 20 δικοί μας με μαχαίρια και τέτοια», καθώς και την αδράνεια της αστυνομίας: «6 ΔΙΑΣ ήταν και δεν μπορούσαν να μπούνε».

Σε συνομιλία του Αποστόλου με τη σύζυγό του, αποτυπώνεται για πολλοστή φορά από στόμα μέλους της ναζιστικής οργάνωσης (μετά τα πρώην μέλη – μάρτυρες της δίκης και τον Πατέλη στο γνωστό βίντεο «ό,τι κινείται σφάζεται») η ιεραρχική δομή της: «Αυτό είναι η ιεραρχία πώς πήγαινε, για να κάνεις κάτι παίρνεις πρώτα τον Γιάννη [σ.σ: Λαγό], ο Γιάννης το λέει στον μεγάλο και αν δώσει το οκ ο μεγάλος, πας». Στην ίδια συνομιλία επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας την κατάθεση του μάρτυρα Β για τη δομή της Νίκαιας (κλειστός – ανοιχτός πυρήνας) και τα καψόνια του Πατέλη («είσαι μηδενικό όταν μπεις στην τοπική»). Λέει επιπλέον ότι όχι μόνο ο Πατέλης, αλλά και η μητέρα του βρίσκονται σε άσχημη θέση, αφού στο δικό της σπίτι έκρυβαν τα όπλα της τοπικής. Στη συνέχεια μιλώντας για την δολοφονία, λένε:

«Αποστόλου: έβγαλε ανακοίνωση η αστυνομία ότι δεν προκύπτει [εντολή] από τη Χ.Α.

Σύζυγος: Εδώ [η αστυνομία λέει] ότι ΔΙΑΣ δεν ήταν εκεί και οι αυτόπτες λένε ότι είχε δύο δικάβαλα!

Αποστόλου: Τον κώλο τους προσπαθούν να καλύψουν, γιατί από την αρχή ήταν εκεί.»

Η αμετανόητη στάση του, όχι μόνο στη δολοφονία του Π. Φύσσα, φαίνεται και σε αυτή τη συνομιλία, όταν η γυναίκα του τον ρωτάει για επίθεση με μαχαίρια σε βάρος μαθητών κι αυτός απαντάει: «να μη γράφανε αναρχισμός και μαλακίες». Προς το τέλος της συνομιλίας ο Αποστόλου ζητά από τη γυναίκα του να πετάξει υλικό που θα μπορούσε να τον ενοχοποιήσει όπως αυτοκόλλητα και αφίσες με τον Χίτλερ, πτυσσόμενα, δυναμίτες.

“Το θέμα, το κακό είναι ότι έχουν στοιχεία…”

Σύμφωνα με το αναγνωστέο έγγραφο 276, που διαβάστηκε κατά τη 238η δικάσιμο (22/3), ο Λαγός είχε πρόσβαση στη δικογραφία για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την πρώτη κιόλας ημέρα (19/9/13). Θυμίζουμε ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας Α είχε υποστεί χλεύη και απειλές, όταν κατέθεσε ανάμεσα σε άλλα, ότι οι καταθέσεις για την υπόθεση Φύσσα βρίσκονται στη διάθεση των τοπικών της Νίκαιας και του Πειραιά σχεδόν αμέσως. Στο ίδιο έγγραφο βρίσκονται εκθέσεις απομαγνητοφωνήσεων από τα τηλεφωνήματα που έκαναν άλλα μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής τις ημέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία.

Αποκαλυπτικά ήταν τα τηλεφωνήματα του πρώην πυρηνάρχη Πειραιά, Ν. Αποστόλου. Διαβάστηκαν απομαγνητοφωνήσεις από συνομιλίες του στις οποίες αναρωτιέται τι έκταση μπορεί να πάρει η δίωξη και πόσο κινδυνεύει ο ίδιος. «Κι ας μην είμαι εκεί, κι ας μην είμαι εγώ, έχω δώσει το ΟΚ σε πολλά», λέει στον πατέρα του (21/9/13). Και, αργότερα στην ίδια κλήση, στη μητέρα του: «Ξέρεις ποια είναι η διαφορά, ότι εγώ έφυγα από υπεύθυνος ασφαλείας όλου του Πειραιά […] μέσα από το χειμώνα που μας πέρασε […] όλες αυτές οι ιστορίες που έχουν γίνει είναι πριν φύγω […] από τότε που έφυγα δεν έχει γίνει τίποτα […] σου λέει: όταν ήσουν εδώ και έδινες εσύ τα οκ, είχαμε συνέχεια τέτοια».

Στις 23/9/13, σε άλλη κλήση, ομολογεί: «Όλες οι ιστορίες και οι υποθέσεις τώρα που τραβάνε και κυνηγάνε είναι οι παλιές. […] Έχουν γίνει τριακόσιες χιλιάδες ιστορίες και έχουν πάρει 32, έχουν διαλέξει μόνο 32 υποθέσεις και στις 32 είναι τα ίδια άτομα ακριβώς». Παρακάτω παραδέχεται ότι ενώ ο Κασιδιάρης αμέσως δήλωσε ότι ο Ρουπακιάς δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή, «διαψεύστηκε παταγωδώς». Σε άλλες συνομιλίες κάνει λόγο για το ρόλο του Ρουπακιά ως εργαζόμενου στη Μεσογείων.

Σε συνομιλία του κατηγορούμενου Κορκοβίλη στις 25/9/13 οι χρυσαυγίτες παραδέχονται ότι οι στρατιωτικές εκπαιδεύσεις είναι μια πραγματικότητα, ενώ ομολογούν ότι δεν είναι αυτή η δράση για την οποία διώκονται:

«Καλών: Κατάλαβες; Μαζεύανε στοιχεία, μαζεύανε. Έχουνε στείλει ρε μαλάκα διακόσιες, διακόσους φακέλους με καταγγελίες. […] Οι οποίες δεν είναι ψεύτικες. Δηλαδή τουλάχιστον οι περισσότερες δεν είναι ψεύτικες. Είναι αληθινές. Δηλαδή το θέμα, το κακό είναι ότι έχουνε στοιχεία.

Κορκοβίλης: Νίκο. Το μόνο αληθές είναι ότι, εντάξει, γινόταν στρατιωτική εκπαίδευση σε στρατόπεδα. Αυτό ναι, αλλά δεν…

Καλών: Τι λες ρε μαλάκα; Αυτό δεν είναι καταγγελία. […] Καταγγελία είναι ότι βαράγανε Πακιστανούς, ότι είχανε ξύλο, είχανε βαρέσει πολίτες που δεν ήντουσαν μαζί τους. Ή ότι τάγματα εφόδου κάνανε ντου μέσα σε σπίτια. Ότι σφάξανε τους αλλοδαπούς στο Πέραμα, ότι βαρέσανε αυτούς εδώ πέρα στο Πέραμα τους κομμουνιστές.

Κορκοβίλης: Μάλιστα.

Καλών: Όλα αυτά, όλα αυτά είναι καταγγελίες. Όλα αυτά είναι παράνομα».

Επόμενες δικάσιμοι

  • Απρίλης: 16/4,18/4, 20/4, 24/4 και 25/4 στον Κορυδαλλό. 23/4 στο Εφετείο.
  • Μάης: 2/5, 15/5, 17/5, 24/5, 29/5 και 30/5 στον Κορυδαλλό. 9/5, 16/5 και 21/5 στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.