Καταδικαστέα η συμπεριφορά, αθώος ο Κασιδιάρης

(Κείμενο: Ευαγγελία Καρεκλάκη, Πατρίς, 2/2/2018)

Αθώο έκρινε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, σε σχέση με τα όσα είχε εκστομίσει και μάλιστα on camera έναντι των επικεφαλής των μέτρων τάξης της ΕΛΑΣ, στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης «εγκαλούσε» τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ με αφορμή μεγάλη αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών και αντιφασιστών κοντά στον χώρο της εκδήλωσης, γεγονός που είχε δημιουργήσει κλίμα έντασης με τις αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται στη μέση προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο σύρραξης.

Απόντος του Ηλ. Κασιδιάρη, τον οποίο εκπροσώπησε ο συνήγορος του, Γιώργος Κοκοσάλης, το δικαστήριο έκρινε ότι από το αποδεικτικό υλικό δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η αποδιδόμενη κατηγορία της προτροπής σε τέλεση αδικήματος (σε βαθμό πλημμελήματος).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ηλίας Κασιδιάρης ενώ βρισκόταν έξω από το ξενοδοχείο της εκδήλωσης και ενώ ακολουθούνταν από ομάδα περίπου 70 οπαδών του κόμματος, απευθυνόμενος στους επικεφαλής των μέτρων τάξης αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, τους είπε: «Έρχονται και σπάνε αυτοκίνητα και εσείς κάθεστε και τον παίζ…» και «θα τους γαμ…όλους, έχεις τον λόγο μου θα έχεις νεκρούς μέχρι το βράδυ».

Ο εισαγγελέας έδρας κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης ανέφερε στην αγόρευση του ότι η φράση αυτή ήταν πράγματι «δυναμίτης» προκειμένου να υπάρξουν αντιδράσεις και θα μπορούσε να ωθήσει στο αδίκημα της πρόκλησης σωματικής βλάβης ή της άσκησης βίας, τόνισε ωστόσο ότι όταν ειπώθηκε η επίμαχη φράση ουδείς από τους οπαδούς της Χρυσής Αυγής ήταν κοντά στους αστυνομικούς. Από την άλλη κατέκρινε την συμπεριφορά του Ηλ. Κασιδιάρη, τονίζοντας ότι δεν συνάδει με την ιδιότητα του μέλους του Κοινοβουλίου.

Όσον αφορά στην ίδια την κατηγορία επισήμανε ότι ουσιαστικά είναι μία αναχρονιστική διάταξη που ανάγεται στην περίοδο της επταετίας και είναι ένα ιδιώνυμο αδίκημα. Όσον αφορά στις αντιδράσεις που υπήρξαν από πλευράς οπαδών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι μάλιστα «έσπασαν» τον πρώτο από τους τρεις «φραγμούς» της Αστυνομίας, επισημάνθηκε ότι ουσιαστικά ο στόχος τους ήταν να υπάρξει συμβολικά μία επίδειξη ισχύος από μέρους τους.

Πάντως, πολλές φορές από έδρας διευκρινίστηκε ότι η εκδικαζόμενη υπόθεση δεν αφορούσε στην προσβολή που έγινε στο πρόσωπο των αξιωματικών αλλά στο θέμα της έντασης και στο κατά πόσο οι αντιδράσεις που υπήρξαν υποκινήθηκαν από τον Ηλ. Κασιδιάρη. Ο συνήγορος υπεράσπισης απέδωσε το περιστατικό σε «ατυχή στιγμή» και ανέφερε ότι ο εντολέας του είχε ζητήσει συγνώμη στους αξιωματικούς την επόμενη κιόλας ημέρα.

Το δικαστήριο τελικώς κήρυξε αθώο τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής. «Για το συγκεκριμένο αδίκημα κηρύσσεται αθώος. Αν άλλα αδικήματα τελέστηκαν, αυτό είναι άλλο θέμα», σχολίασε η πρόεδρος. Στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν αυξημένες λόγω της δίκης αλλά και της πορείας που πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.