Η “δεύτερη γενιά” ναζιστικής τρομοκρατίας: Τα «ορφανά» του Μιχαλολιάκου

(Στον κύκλο) ο κατηγορούμενος Αλέξανδρος Τζούλιος, πίσω από τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής Παναγιώταρο και Δεβελέκο.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 16/1/2018)

Μετά την ποινική δίωξη σε βάρος της ηγεσίας της και την έναρξη της δίκης η Χρυσή Αυγή υποχρεώθηκε να αποσύρει προσωρινά τα τάγματα εφόδου από τους δρόμους, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των επιθέσεων.

Το κενό αυτό από το πεζοδρόμιο επιχειρούν να καλύψουν μικρές οργανώσεις και ομάδες του ναζιστικού χώρου, οι οποίες αντιγράφουν την παραστρατιωτική δράση της Χρυσής Αυγής, τη ναζιστική της συγκρότηση, τη δομή, τα συνθήματα και τη φρασεολογία της.

Εχουν άλλωστε στις τάξεις τους στελέχη που προέρχονται απευθείας από τους κόλπους της μητέρας ναζιστικής οργάνωσης και που τουλάχιστον στο παρελθόν, αν όχι και σήμερα, είχαν οργανική σχέση μαζί της.

Τέτοια ακριβώς είναι η περίπτωση της Απέλλας. Της ναζιστικής γκρούπας της οποίας, σύμφωνα με την αστυνομία, τέσσερα μέλη συνελήφθησαν προ ημερών για την εμπρηστική επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο του Πειραιά «Φαβέλα», που πραγματοποιήθηκε στις 29/8/2017.

Οι τρεις συλληφθέντες, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, απολογήθηκαν χθες ενώπιον του ανακριτή Πειραιά (ο τέταρτος είναι φαντάρος και παραπέμφθηκε στη στρατιωτική δικαιοσύνη) και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους: με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και απαγόρευση συναναστροφής μεταξύ τους, ενώ στον έναν επιβλήθηκαν και οι πρόσθετοι όροι της εγγύησης 20 χιλιάδων ευρώ και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο τμήμα.

Αλλά αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι η ταυτότητα του μεγαλύτερου σε ηλικία κατηγορουμένου (26 ετών) και φερόμενου ως ιεραρχικά ανώτερου των υπολοίπων.

Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Τζούλιο, γνωστό από τη δράση του ως χρυσαυγίτη. Και μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο ποια είναι η σημερινή του σχέση με τη Χρυσή Αυγή, όμως στο παρελθόν ήταν από τα βασικά στελέχη της Τοπικής Οργάνωσης στον Πειραιά.

Διαθέτουμε πλούσιο οπτικό υλικό από τη συμμετοχή του στο τάγμα εφόδου του Πειραιά στο πλευρό του Σωτήρη Δεβελέκου, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, «σωματοφύλακα» του Αρχηγού Μιχαλολιάκου και συνομιλητή του Λαγού κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, όταν ο τελευταίος ομολογεί ότι «τους μακελέψαμε».

Ο Τζούλιος (στον κύκλο) πίσω από τον Σωτήρη Δεβελέκο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής και «σωματοφύλακα» του Μιχαλολιάκου. Ο Τζούλιος (στον κύκλο) πίσω από τον Σωτήρη Δεβελέκο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής και «σωματοφύλακα» του Μιχαλολιάκου.

Ο Τζούλιος εικονίζεται στο ίδιο φωτογραφικό κάδρο και με τον Παναγιώταρο, ενώ ήταν υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος της οργάνωσης στον Πειραιά το 2014 με το ψηφοδέλτιο του βουλευτή Κούζηλου.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι στα σπίτια των συλληφθέντων, εκτός από τρικάκια της Απέλλας, βρέθηκαν και τρικάκια της Χρυσής Αυγής.

Οσο για την Απέλλα, η ίδια λέει στον ιστότοπό της ότι επισήμως ιδρύθηκε το 2016 και ότι τα μέλη της «εμπνεύστηκαν» από την ομιλία του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, Περίανδρου Ανδρουτσόπουλου, στη Λάρισα τον Μάρτιο του 2015.

Είναι η περίφημη ομιλία που ο, αμετάκλητα καταδικασμένος για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Δ. Κουσουρή, Περίανδρος λέει ότι ο Μιχαλολιάκος (στον οποίο έχει αποδώσει την ηθική αυτουργία για την υπόθεση Κουσουρή) έστελνε τα στελέχη του να προκαλέσουν σοβαρά πλημμελήματα και κακουργήματα, ενώ κατηγορεί τη Χρυσή Αυγή γιατί απαρνείται τις ναζιστικές ιδέες της και τα μέλη της όταν διώκονται, όπως τον Ρουπακιά.

Σε αντίθεση με τη Χρυσή Αυγή, που κρύβει την ιδεολογία της και που προσπαθεί να καλύπτει την εγκληματική της δράση κάτω από τον μανδύα του «νόμιμου πολιτικού κόμματος», οι μικρές περιθωριακές οργανώσεις όπως η Απέλλα ή οι Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές (ΑΜΕ) διατυμπανίζουν ότι είναι ναζιστές, ενώ δρουν αποκλειστικά στο σκοτάδι της παρανομίας διατηρώντας την ανωνυμία των μελών τους.

Η Απέλλα εξυμνεί στον ιστότοπό της τον Χίτλερ Η Απέλλα εξυμνεί στον ιστότοπό της τον Χίτλερ.

Η Απέλλα εξυμνεί ανοιχτά τον Χίτλερ και το Τρίτο Ράιχ, χρησιμοποιεί γνωστά συνθήματα της Χρυσής Αυγής όπως το «Ζήτω η Νίκη» (μετάφραση του χιτλερικού «Sieg Heil»), το «Αίμα-Τιμή» (μετάφραση του χιτλερικού «Blut und Ehre») ή το «θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη» (φράση που αποδίδεται στον Γκέμπελς), ενώ χρησιμοποιεί και το ανατριχιαστικό «μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφά».

Και βέβαια υπάρχει διασύνδεση της Απέλλας με τους Μαιάνδριους, τους άλλους δηλαδή υμνητές του Περίανδρου. Αυτούς που ανέλαβαν την ευθύνη για τις ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος των Ρομά τον Ιούνιο στο Μενίδι.

Αυτούς που, όπως προκύπτει από συνέντευξη του ανώνυμου αρχηγού τους, αντιγράφουν πιστά από τη Χρυσή Αυγή την «Αρχή του Αρχηγού (Führerprinzip)», την ιεραρχική δομή, την απόλυτη πειθαρχία και όλα όσα περιγράφει το Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που παραπέμπει τη μεγάλη ναζιστική οργάνωση στη δίκη.

Τη συνέντευξη αυτή ο αρχηγός των ΑΜΕ την έχει δώσει -πού αλλού;- στον ιστότοπο της Απέλλας, στην οποία δίνει «συντροφικούς χαιρετισμούς», ενώ οι Μαιάνδριοι στο δικό τους σάιτ (12/10/2016) «στηρίζουν», όπως δηλώνουν, την Απέλλα, προβάλλοντας «δράση» της «ενάντια στην Ε.Ε. και τον κυνοβουλευτισμό (sic)».

Η άλλη επίθεση

Από την επίθεση με σβάστικες και κέλτικους σταυρούς στο κτίριο της «Φαβέλας», για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι ΑΜΕ στις 2/4/2017 Από την επίθεση με σβάστικες και κέλτικους σταυρούς στο κτίριο της «Φαβέλας», για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι ΑΜΕ στις 2/4/2017.

Και κάτι τελευταίο. Η επίθεση στη «Φαβέλα» με εμπρηστικούς μηχανισμούς, για την οποία κατηγορούνται σήμερα τα μέλη της Απέλλας, πραγματοποιήθηκε στις 29/8/2017.

Λίγους μήνες νωρίτερα το κτίριο της «Φαβέλας» είχε δεχτεί άλλη μια επίθεση κατά την οποία οι δράστες το είχαν βάψει με σβάστικες και κέλτικους σταυρούς. Την ευθύνη είχαν αναλάβει λοιπόν οι Μαιάνδριοι (2/4/2017).

Σήμερα έχουν κατεβάσει τη σχετική ανάρτηση, αλλά βέβαια η «Εφ.Συν.» την είχε αποθηκεύσει.

«Από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές σε εμάς ότι το εγχείρημα ενός Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου στον Πειραιά θα αποτελούσε στόχο των εχθρών της ανθρώπινης κοινωνίας, των νεοναζί δολοφόνων, των οποίων ο βασικός φορέας, η Χρυσή Αυγή, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, ως υπόδικη για πλήθος κακουργηματικών πράξεων» αναφέρει η «Φαβέλα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.