Ακόμη δύο… καυτές καταθέσεις [17/7/2017]

Ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Γιάννης Παπαδόπουλος ενώ καταθέτει στη δίκη της Χρυσής Αυγής | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 18/7/2017)

Με τις αποκαλυπτικές καταθέσεις δύο μαρτύρων που καίνε τη Χρυσή Αυγή συνεχίστηκε χθες η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Γιάννη Παπαδόπουλο, δημοσιογράφο, και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Νίκαιας, που εισέφεραν σημαντικά στοιχεία στο δικαστήριο για την απροκάλυπτη δράση των ταγμάτων εφόδου υπό την καθοδήγηση της ηγεσίας της Χ.Α.

Τι είναι πογκρόμ

Ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής», που ήταν «παρών» όταν ο Ηλίας Παναγιώταρος προανήγγελλε πογκρόμ στον Αγιο Παντελεήμονα για να «καθαρίσει» η περιοχή από μετανάστες, εξήγησε ότι με τον όρο πογκρόμ εννοούμε «μαζική, οργανωμένη, βίαιη επίθεση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης εθνοτικής ή άλλης ομάδας», έφερε ως ιστορικό παράδειγμα τις διώξεις κατά των Εβραίων στη ναζιστική Γερμανία και αναφέρθηκε σε επιθέσεις που ακολούθησαν «επιβεβαιώνοντας» τα λεγόμενα του Παναγιώταρου: πογκρόμ μετά τη δολοφονία Καντάρη τον Μάιο του 2011, επιθέσεις κατά μεταναστών στην οδό Αθηνάς και τη Βαρβάκειο, αλλά και στην Κόρινθο παρουσία του βουλευτή Στ. Μπούκουρα.

Η έρευνα του Γ. Παπαδόπουλου σχετικά με τη δολοφονία Φύσσα είναι εξόχως ενοχοποιητική για την ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης, όπως προκύπτει από συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο ο Γιώργος Δήμου, εκ των κατηγορουμένων για τη δολοφονία Φύσσα που το μοιραίο βράδυ επικοινώνησε με τον Γιώργο Ρουπακιά για να ρωτήσει τι συμβαίνει και έλαβε το μήνυμα από την Τοπική Νίκαιας «να πάνε όσοι είναι κοντά».

«Ιφιγένεια» με το ζόρι

Κάποιες μέρες μετά ο Δήμου ειδοποιήθηκε ότι ήθελε να τον δει ο Λαγός. Αυτό δεν έγινε, αλλά τελικά βρέθηκε με τον Τσακανίκα, «ο οποίος του είπε ότι δεν υπάρχει για τη Χ.Α. Οτι φαίνεται μόνο αυτός να κάλεσε τον Ρουπακιά. Οτι θα του βάλουν δικηγόρο, θα πάει για ηθική αυτουργία, θα φάει 10-12 χρόνια, για να μη διαλυθεί ο Πυρήνας της Νίκαιας. Αλλά αν δεν το κάνει, θα του κάνουν τον βίο αβίωτο».

Ο Γ. Παπαδόπουλος κατέθεσε και για τα γεγονότα του Μελιγαλά και συγκεκριμένα για τον ξυλοδαρμό του Αστέριου Χάμου, προέδρου του ακροδεξιού Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου Λάρισας, από τον Γερμενή και τον Λαγό, όπως αποδεικνύεται από τον διάλογο Τσακανίκα – Δεβελέκου που έχει αποκαλύψει σε ρεπορτάζ του.

Στη δράση του τάγματος εφόδου της Νίκαιας αναφέρθηκε διεξοδικά και ο επόμενος μάρτυρας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Οσα περιέγραψε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας – Ρέντη παραπέμπουν σε εικόνες ασυδοσίας από χρυσαυγίτες που έκαναν ό,τι ήθελαν στην περιοχή: έκλειναν δρόμους, επιτίθεντο μέρα μεσημέρι σε μετανάστες μπροστά σε περαστικούς, «ακόμα και από λεωφορεία τούς κατέβαζαν και τους χτυπούσαν», κάθε Σάββατο πρωί μαζεύονταν στην πλ. Αγίου Νικολάου φωνάζοντας συνθήματα και κραδαίνοντας ξύλινες ασπίδες, έκαναν μοτοπορίες από τη Νίκαια μέχρι τον Πειραιά, «με τους υπόλοιπους οδηγούς να κάνουν στην άκρη από φόβο», «πουλούσαν προστασία» στις λαϊκές αγορές.

Νέα φάση… εφόδου

Φυσικά το τάγμα της Νίκαιας δεν δρούσε αυτοβούλως «Είδα επικεφαλής τους τον Κασιδιάρη, επανειλημμένως ήταν εκεί ο Πατέλης» είπε ο μάρτυρας και συνέχισε: «Υστερα πέρασαν σε άλλη φάση: από τις επιθέσεις σε μετανάστες σε επιθέσεις σε αριστερούς και αντιφασίστες».

Στο πλαίσιο αυτό επιτέθηκαν σε αφισοκολλητές, δύο εκ των οποίων μεταφέρθηκαν βαριά τραυματισμένοι σε νοσοκομείο, ενώ με επικεφαλής τον Τσακανίκα τάγμα εφόδου «πέρασε έξω από το σπίτι μου και φώναζε συνθήματα “πουτάνας γιοι, αριστεροί”. Μετά πήγαν από το σπίτι του Μάριου Αυγουστάτου, ενός εκ των αφισοκολλητών που ανέφερα. Ηταν ενέργεια προειδοποιητική, για να δείξουν ότι ξέρουν πού μέναμε».

Ως δημοτικός σύμβουλος ο μάρτυρας κατήγγειλε όλα αυτά στο συμβούλιο αλλά -όπως είπε- «υπήρχε αρνητική στάση, δεν θεωρούσαν ότι πρέπει να κάνει κάτι ο δήμος», ενώ από το Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας «απέτρεπαν εμάς που πηγαίναμε ως παράταξη να καταγγείλουμε και μας έλεγαν “κάντε μήνυση”, απέτρεπαν και τους αλλοδαπούς λέγοντάς τους ότι θα μπλέξουν».

Στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τον μάρτυρα, η φράση του «αν δεν κάνουμε κάτι, θα θρηνήσουμε θύματα». Δυστυχώς, λίγους μήνες μετά η δολοφονία Φύσσα επιβεβαίωνε την πρόβλεψή του. Το τάγμα εφόδου είχε όντως περάσει σε άλλη φάση…

Η δίκη συνεχίζεται αύριο στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.