Κατάθεση δήμαρχου Γ. Καμίνη: Όταν τα τάγματα εφόδου δολοφονούσαν στο κέντρο της Αθήνας (157η+158η μέρα)

Και ο Μιχαλολιάκος χαιρετούσε ναζιστικά στο δημοτικό συμβούλιο.

(Κείμενο: Κυριάκος Μπάνος, Εργατική Αλληλεγγύη, 31/5/2017)

Για οργανωμένη εγκληματική ναζιστική οργάνωση που έχει μεθοδευμένη δράση και που κατευθύνεται από τη συγκεκριμένη ηγεσία έκανε λόγο στην κατάθεσή του την Τρίτη 30/5 (158η μέρα της δίκης) ο από το 2011 δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης.

“Η πυκνότητα των δράσεων, το ότι αυτοί που διενεργούσαν αυτές τις πράξεις ήταν μέλη της ΧΑ, η χρονική διάρκεια, ο στόχος που ήταν οι μετανάστες, μαρτυρούν μια μεθοδευμένη δράση εναντίον συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού. Και υπάρχει μια ηγεσία προφανώς, που κατευθύνει”, είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την κατάθεσή του στην οποία εξίσωσε την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή με το πολιτικό κόμμα Χρυσή Αυγή. Τόνισε επίσης ότι οι Μιχαλολιάκος, Παππάς, Κασιδιάρης και Λαγός βρίσκονται στον ηγετικό πυρήνα της.

Ξεκινώντας από το περιστατικό της απαγόρευσης του “συσσίτιου μόνο για Έλληνες” στο Σύνταγμα στις 2 Μάη του 2013 ο Καμίνης αναφέρθηκε στους τραμπουκισμούς του Κασιδιάρη και τις απειλές του Μιχαλολιάκου: “Αργότερα ο αρχηγός της οργάνωσης, ο Μιχαλολιάκος, μου συνέστησε καλύτερα να μην κυκλοφορώ στην Αθήνα, επειδή είχα απαγορεύσει τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου συσσιτίου”, τόνισε ενώ στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στο περιστατικό της επίθεσης Γερμενή στον Κόμβο Αλληλεγγύης στον Σταθμό Λαρίσης που γειτνιάζει με τα γραφεία της ΧΑ στη Δηληγιάννη, μια μέρα μετά την απαγόρευση.

Οπλοφορεί

“Είχα πάει στον κόμβο αλληλοβοήθειας και μοίραζα δώρα στα παιδιά, λόγω του Πάσχα, καθώς έδινα ένα αβγό και μια λαμπάδα σε ένα κοριτσάκι αισθάνομαι τον Γερμενή να μου επιτίθεται. Ο Γερμενής είχε σηκώσει το χέρι του αλλά αντί να χτυπήσει εμένα χτύπησε το κοριτσάκι. Τον είχαν αντιληφθεί όμως οι άντρες ασφαλείας μου και τον έπιασαν από πίσω. Τον απομάκρυναν και υπάρχει η περίφημη σκηνή που φαίνεται να οπλοφορεί. Όπως έμαθα εκ των υστέρων εισήλθε στον Κόμβο επικαλούμενος την βουλευτική του ιδιότητα. Εκ των υστέρων πληροφορήθηκα ότι στον από πίσω δρόμο είχε έρθει μια δυνατή ομάδα χρυσαυγιτών με ρόπαλα που ήθελαν να μπουν μέσα στον Κόμβο Αλληλεγγύης, όμως απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ που βρίσκονταν εκεί. Είναι εμφανές ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο και ότι από πίσω υπάρχει οργανωμένη δομή που οργανώνει και εκτελεί επιθέσεις” τόνισε ο Καμίνης.

Όπως ανέφερε “από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου με την παρουσία του Μιχαλολιάκου το 2011 φαινόταν πως η ΧΑ θα κλιμάκωνε σταδιακά τόσο τη ρητορική μίσους αλλά και την εγκληματική δράση στο δρόμο. Τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές, αρχές του 2011, πρώτη ή δεύτερη συνεδρίαση του ΔΣ, θυμάμαι ότι ο Μιχαλολιάκος, ήρθε σε αντιπαράθεση με τον δημοτικό σύμβουλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον Πέτρο Κωνσταντίνου. Αμέσως μετά ο Μιχαλολιάκος σηκώθηκε και χαιρέτησε ναζιστικά. Αυτό έγινε επίτηδες, μεθοδευμένα, για να το δείξει η τηλεόραση. Και εκφράζει τη ναζιστική ιδεολογία που εκπροσωπεί”.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του αναφέρθηκε στην τοποθέτηση της Σκορδέλη μέσα στο δημοτικό συμβούλιο που ενδεδυμένη το μανδύα του “αγανακτισμένου κάτοικου” είχε περιγράψει του μετανάστες σαν κατσαρίδες. “Η εντύπωση που έχω είναι ότι είναι κλασική περίπτωση των συστηματικά «αγανακτισμένων κατοίκων» και είναι πολύ συχνά μέλη της ΧΑ που δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους”.

Ήταν η περίοδος που οι χρυσαυγίτες ένιωθαν πως μπορούσαν να κάνουν οτιδήποτε χωρίς καμιά συνέπεια. Περιπολίες σε γειτονιές, πογκρόμ και ξύλο σε μετανάστες, μαχαιρώματα, απειλές είναι μερικά από τα στοιχεία της βίαιης συγκρότησης της ΧΑ. Ο Καμίνης αναφέρθηκε και στον Αγ. Παντελεήμονα ως το βασικό ορμητήριο των χρυσαυγιτών με την “αθέμιτη ανοχή” της αστυνομίας. Τα τεράστια ναζιστικά συνθήματα στην πλατεία, το κλείσιμο της παιδικής χαράς για να μην παίζουν τα παιδιά των μεταναστών, η επίθεση στον Αλέκο Αλαβάνο στην λαϊκή της περιοχής από την ομάδα  του χρυσαυγίτη Γιαννάτου, είναι κάποια από τα περιστατικά που έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο.

Ο Καμίνης θύμισε την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και τη συνάντηση που είχε με τους γονείς του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες Πακιστανού εργάτη, ενώ μίλησε και για το πογκρόμ που εξαπέλυσαν χρυσαυγίτες μετά την δολοφονία του Μανώλη Καντάρη το Μάη του 2011. “Φαίνεται να υπάρχει μια συστηματική οργάνωση στον τρόπο αντίδρασης, που προϋποθέτει αυξημένη ικανότητα στην επιχειρησιακή οργάνωση και δράση. Κινητοποιείται πλήθος που είναι προφανώς εκπαιδευμένο να μετέρχεται βία, εξωτερικά με κράνη, και φαίνεται να υπάρχει αρχηγός. Οι επιχειρήσεις δε γίνονται ατάκτως”.

Τέλος, ο δήμαρχος της Αθήνας αναφέρθηκε στο ναζιστικό χαρακτήρα της ΧΑ συγκρίνοντας τα τάγματα εφόδου της με τη ναζιστική ομάδα υπό την αρχηγία του Ρομ που εκτελούσε τις επιθέσεις κατά Εβραίων. Ποια είναι η ιδεολογία της ΧΑ; ρωτήθηκε από τη συνήγορο πολιτικής αγωγής Ζαφειρίου. “Η ναζιστική φασιστική ιδεολογία”. Και ποιο είναι το βαθύτερο κίνητρο αυτής της εγκληματικής οργάνωσης; “Η κατάληψη της εξουσίας”.

«Με βαφτίσανε γυφτοδήμαρχο»

Με γρήγορους ρυθμούς κινείται η διαδικασία των καταθέσεων αφού γίνεται η προσπάθεια να ολοκληρωθεί όσο γρηγορότερα γίνεται η λίστα των μαρτύρων. Δυο από τους μάρτυρες κατέθεσαν την Παρασκευή 26/5 στην 157η μέρα της δίκης.

Πρώτα ο δήμαρχος Ευρώτα Λακωνίας Ιωάννης Γρυπιώτης μίλησε για την στοχοποίησή του από τη ναζιστική συμμορία. “Με βαφτίσανε γυφτοδήμαρχο επειδή προσπάθησα να λύσω τα προβλήματα που υπήρχαν με τους Ρομά”, τόνισε στην κατάθεσή του. Ο δήμαρχος μίλησε για το κλίμα τρόμου που προσπάθησαν να επιβάλουν οι χρυσαυγίτες τόσο απέναντι στους Ρομά όσο και στους χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης που ζουν και εργάζονται στους πορτοκαλεώνες της περιοχής.

Ο Γρυπιώτης μίλησε επίσης για την πορεία που οργάνωσε η Χρυσή Αυγή στις 7/7/2013 στη Σκάλα Λακωνίας με κεντρικό σύνθημα “Έξω τώρα όλοι οι λαθρομετανάστες και οι Ρομά”. Στη συγκέντρωση συμμετείχε πούλμαν με μέλη της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας που παρέλασαν ένστολοι στην πόλη. Όπως αποδεικνύεται και από φωτογραφικό υλικό που κατατέθηκε στο δικαστήριο, πρόκειται για το περιφερόμενο τάγμα που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα τον Σεπτέμβρη του 2013 και που συμμετείχε σε πλήθος δράσεων και τραμπουκισμών ανά την επικράτεια.

Ο δεύτερος μάρτυρας που κατέθεσε την ίδια μέρα και ολοκλήρωσε με τις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης την Τρίτη 30/5 ήταν ο Δημήτρης Ζαμπέλης, μέλος του ΠΑΜΕ, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και γενικός γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων της περιοχής.

«Αρνιέμαι αρνιέμαι αρνιέμαι» ήταν το τραγούδι του Θεοδωράκη που ερέθισε του χρυσαυγίτες που είχαν ανοίξει τα γραφεία τους δίπλα στο σπίτι του στην Ανάβυσσο. Την ώρα που πάρκαρε το ΙΧ του, δέχθηκε την απρόκλητη επίθεση 10 μελών της Χρυσής Αυγής τον Φλεβάρη του 2013.

«Μου έλεγαν ότι δεν πρέπει να ακούω τέτοια τραγούδια. Οταν τους απάντησα ότι θα ακούω ό,τι θέλω, ένας με χτύπησε στο πρόσωπο. Πήγα στο αστυνομικό τμήμα και κατήγγειλα το περιστατικό στον διοικητή Αναβύσσου», τόνισε εξηγώντας πως μαζί με τον αξιωματικό γύρισαν πίσω στα γραφεία της ΧΑ για να αναγνωρίσουν τους δράστες.

«Οταν φτάσαμε εκεί, σταθήκαμε έξω από την είσοδο και ο διοικητής ζήτησε να μιλήσει με κάποιον εκπρόσωπο. Τότε, κατέβηκε ένα άτομο που συστήθηκε ως ο βουλευτής Γερμενής, υπεύθυνος της εκδήλωσης. Στον σύντομο διάλογο που είχαμε, εκείνος φέρθηκε σαν να μην ήξερε τίποτα για τον προπηλακισμό μου και είπε ότι “δεν έπρεπε να βάζω τέτοια τραγούδια, αλλά το περιστατικό να θεωρηθεί λήξαν”».

Ο Ζαμπέλης ωστόσο επέμεινε να βρει τους δράστες της επίθεσης εξαναγκάζοντας τους χρυσαυγίτες να βγουν ένας-ένας έξω για αναγνώριση. Οι θρασύδειλοι φασίστες που στο σκοτάδι τραμπουκίζουν χωρίς όριο, αυτή τη φορά το έσκασαν από τα παράθυρα. Από τα 25 άτομα που βγήκαν τελικά έξω, ο συνδικαλιστής αναγνώρισε ένα άτομο από την ομάδα των 10.

Λίγο αργότερα και ενώ το περιστατικό είχε λήξει, στο ΑΤ Αναβύσσου έφτασε ο Κασιδιάρης και με ψευτοτσαμπουκάδες και την αβάντα που του δίνει η βουλευτική του ασυλία άρχισε να ουρλιάζει στους αστυνομικούς ενώ αργότερα υπέβαλε μήνυση σε βάρος τους για…παράβαση καθήκοντος. Ήταν η περίοδος που νόμιζε πως κανείς δεν μπορεί να τον ακουμπήσει. Έρχεται η ώρα όμως πλέον για να μπει και αυτός βαθιά στη φυλακή.

Οι επόμενες δικάσιμοι

Στο τέλος της συνεδρίασης της Τρίτης 30/5 ανακοινώθηκαν και οι δικάσιμες του Ιούλη. Πλέον οι ημερομηνίες έχουν ως εξής:

Ιούνης: 1/6, 8/6, 20/6 και 30/6 στο Κορυδαλλό και 2/6, 6/6, 13/6, 26/6, 28/6 στο Εφετείο.

Ιούλης: 5, 11, 17, 19 στον Κορυδαλλό και 4, 6, 10, 13 στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.