«O “Καιάδας” χτύπησε και το κοριτσάκι δίπλα μου» [30/5/2017]

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 31/5/2017)

Για την οργανωμένη επίθεση που δέχθηκε τον Μάιο του 2013 μέσα στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του Δήμου Αθηναίων από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργο Γερμενή κατέθεσε χθες στο Εφετείο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Συμμερίζομαι το κατηγορητήριο ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση» είπε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας, υποστηρίζοντας ότι το ναζιστικό κόμμα ταυτίζεται με την εγκληματική οργάνωση και ότι οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής «είναι οργανωμένες και έχουν συγκεκριμένη μέθοδο και καθοδήγηση».

Απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Λεπενιώτη, ο Γιώργος Καμίνης περιέγραψε τα γεγονότα που συνέβησαν στις 2 Μαΐου 2013, Μεγάλη Πέμπτη, μετά την απαγόρευση του «συσσιτίου του μίσους» στο Σύνταγμα.

Οπως κατέθεσε ο δήμαρχος, ενημερώθηκε από δημοσιεύματα στα ΜΜΕ ότι η Χρυσή Αυγή σκόπευε να διανείμει τρόφιμα «μόνο για Ελληνες», καθώς δεν είχε ζητηθεί άδεια.

Σε ερώτηση αν θα έδινε άδεια, ο δήμαρχος απάντησε: «Ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, θεωρώ ότι όταν ζητάς δημόσιο χώρο για διανομή συσσιτίου, πρέπει να σέβεσαι το Σύνταγμα. Από τη στιγμή που αποφασίζεις να διεξαγάγεις συσσίτιο με βάση την εθνικότητα, δηλαδή να αποκλείσεις πολίτες όσο πεινασμένοι και να είναι επειδή έχουν διαφορετική καταγωγή, αυτό αντιβαίνει στην αξία του ανθρώπου».

Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, ο οποίος έστειλε αστυνομικές δυνάμεις που απέτρεψαν τη διανομή τροφίμων μόνο για όσους έχουν ελληνική ταυτότητα.

Το περιστατικό

Αργότερα την ίδια ημέρα, ο Γ. Καμίνης βρέθηκε στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του Δήμου στον Σταθμό Λαρίσης για να δώσει δώρα και λαμπάδες σε παιδιά.

Σε απόσταση 500 μέτρων βρίσκονται τα γραφεία της Χ.Α.

Οπως έχει καταγραφεί σε βιντεοσκοπημένα πλάνα, ο βουλευτής της Χ.Α. Γερμενής κατάφερε να μπει στον χώρο επικαλούμενος τη βουλευτική του ιδιότητα, ενώ στον πίσω δρόμο «πολιορκούσαν» τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας συγκεντρωμένοι κρανοφόροι χρυσαυγίτες που απωθήθηκαν από ΜΑΤ.

«Καθώς έδινα μια λαμπάδα και ένα αβγό σε ένα κοριτσάκι, ξαφνικά αισθάνομαι κάτι. Εκείνη τη στιγμή κοίταζα το κοριτσάκι. Μου έχει επιτεθεί ο βουλευτής Γερμενής. Τον αρπάζουν οι άνδρες της προσωπικής μου ασφάλειας. Ακούω έναν θόρυβο. Βλέπω το κοριτσάκι να πισωπατεί. Εχει χτυπηθεί. Οπως τον τράβηξαν οι άνδρες της ασφαλείας μου, ο Γερμενής χτύπησε το κοριτσάκι».

Ο κατηγορούμενος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση βουλευτής Γ. Γερμενής, γνωστός με το προσωνύμιο «Καιάδας», οπλοφορούσε.

Αυτό γίνεται φανερό στα πλάνα όταν οι άνδρες της ασφάλειας του δημάρχου του λένε να «μην τραβήξει το όπλο του».

«Δεν… ακούω Κασιδιάρη»

«Η επίθεση του Γερμενή εναντίον μου θεωρώ ότι δεν ήταν προσωπική του απόφαση αλλά ότι έγινε με γνώση, αν όχι με την καθοδήγηση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων στην κατάθεσή του.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «ο στόχος, που συνήθως είναι μετανάστες, η πυκνότητα και η ένταση των επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής καταδεικνύουν οργανωμένη δράση, κάτω από συγκεκριμένη καθοδήγηση και σεβασμό σε συγκεκριμένη ιεραρχία».

Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι «η καλλιέργεια του φόβου και οι προκλήσεις –κυρίως μέσω των ΜΜΕ– βρίσκονται στον πυρήνα της ναζιστικής ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής, προκειμένου είτε να διεισδύσει σε ανήμπορες κοινωνικές ομάδες είτε να στείλει μήνυμα ισχύος και υπεροχής».

«Οταν μιλά ο Κασιδιάρης στο Δημοτικό Συμβούλιο αποχωρώ από την αίθουσα, προκειμένου να μη δώσω την παραμικρή νομιμοποίηση στον φασιστικό λόγο του μίσους» είπε, υπενθυμίζοντας ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του Μιχαλολιάκου, όταν το 2011 πρωτοεξελέγη δημοτικός σύμβουλος, ήταν ο ναζιστικός χαιρετισμός ενώπιον όλων των δημοτικών συμβούλων.

Η… αγανακτισμένη Σκορδέλη

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στις ακραία ρατσιστικές δηλώσεις της χρυσαυγίτισσας Θέμιδος Σκορδέλη, η οποία παρενέβαινε στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας ως «αγανακτισμένη κάτοικος», λέγοντας ότι οι μετανάστες «είναι κατσαρίδες και πρέπει να εξοντωθούν».

«Ηταν κοινό μυστικό ότι η Χρυσή Αυγή διοργανώνει πογκρόμ εναντίον μεταναστών» είπε για την περίοδο 2011-2013. Ο δήμαρχος κατέθεσε ότι εκ των υστέρων μετανιώνει που δεν ασχολήθηκε περισσότερο με τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών και δεν πίεσε την αστυνομία να κινητοποιηθεί.

«Υπάρχει υποψία ότι μέσα στην αστυνομία υπάρχουν οργανωμένοι θύλακες της Χρυσής Αυγής» παραδέχθηκε.

Στην κατάθεσή του ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην κατάληψη στη βίλα Αμαλία και στην «Υπατία», όπου πραγματοποιούσαν απεργία πείνας 300 μετανάστες, συγκαταλέγοντάς τες εμμέσως στα φαινόμενα «ανομίας».

Ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής Κώστας Παπαδάκης ρώτησε αν θεωρεί ότι η βίαιη εκκένωση της βίλας Αμαλία τον Ιανουάριο του 2013 αποθράσυνε τη Χρυσή Αυγή.

«Δεν τους αποθράσυνε. Η εκκένωση της βίλας Αμαλία έδειξε ότι υπάρχει κράτος και εφαρμόζεται ο νόμος», απάντησε ο δήμαρχος. Πάντως η Χρυσή Αυγή είχε επικροτήσει την εκκένωση της πολύχρονης κατάληψης με την έντονη αντιφασιστική δράση και κάλεσε την κυβέρνηση Σαμαρά να εκκενώσει όλες τις καταλήψεις, αποκαλώντας τες «άντρα αριστερών τρομοκρατών».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο, στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, με την εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής.

3 thoughts on “«O “Καιάδας” χτύπησε και το κοριτσάκι δίπλα μου» [30/5/2017]

  1. Pingback: Οι γκαζές του Ιούνη ’17 – ΓΚΑΖΕΣ – τα γυαλένια μας

  2. Pingback: Δευτέρα 7/10: Απολογούνται ο «μετανοημένος» Αλεξόπουλος και ο «αποχωρήσας» Γερμενής - Πρόλογος

  3. Pingback: Σήμερα Δευτέρα 7/10: Απολογούνται ο «μετανοημένος» Αλεξόπουλος και ο «αποχωρήσας» Γερμενής - Πρόλογος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.