O πρώην αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Β. Γεωργακόπουλος.
Η κατάθεση του πρώην αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας Βασίλειου Γεωργακόπουλου εξέθεσε ανεπανόρθωτα την Ελληνική Αστυνομία. Ο Γεωργακόπουλος, πλέον απόστρατος με το βαθμό του αντιστράτηγου, θέλησε να “βγάλει λάδι” τον πρώην υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής και απόστρατο αστυνομικό Φώτιο Μπέλλο, που – σε επιστολή του στην εφημερίδα Ελευθερία – είχε προαναγγείλει “τάγματα ασφάλειας” της Χρυσής Αυγής στη Μεσσηνία τον Αύγουστο του 2012. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι αστυνομικές αρχές θεώρησαν “γραφικό” τον Μπέλλο και ανάξιες διερεύνησης τις δηλώσεις του!
Βέβαια, ο Μπέλλος κάθε άλλο παρά γραφικός αποδείχτηκε. Σήμερα είναι κρατούμενος για τη δολοφονία του γυμναστή στους Αμπελόκηπους το 2016. Ο Γεωργακόπουλος αναγκάστηκε τελικά να χαρακτηρίσει τον Μπέλλο “επικίνδυνο”, πάντοτε βέβαια “εκ των υστέρων”…
Όμως, ο Γεωργακόπουλος “δεν θυμήθηκε” πολλά άλλα, προκειμένου να στηρίξει την θεωρία περί “γραφικότητας”.
1. Είπε ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή του καμία κίνηση δημιουργίας “ταγμάτων” που θα υποκαθιστούσαν την τάξη στην περιοχή ευθύνης του. Κι όμως λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη Μπέλλου, η εφημερίδα Ελευθερία επανήλθε στο θέμα με πρωτοσέλιδο άρθρο της για παρόμοιες κινήσεις στο Δήμο Μεσσήνης.
2. Είπε ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό βίας από πλευράς Χρυσής Αυγής τις χρονιές που ο ίδιος ήταν αστυνομικός διευθυντής. Κι όμως, τον Σεπτέμβριο του 2012, η εφημερίδα Ελευθερία έκανε πρωτοσέλιδό της μια τέτοια καταγγελία που αφορούσε μάλιστα μέλη της Χρυσής Αυγής.
3. Είπε ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή του καμία καταγγελία για ελέγχους εθνικής καταγωγής εργαζομένων ή νομιμότητας στην περιοχή ευθύνης του από μέλη της Χρυσής Αυγής. Κι ομως, τον Σεπτέμβριο του 2012, η εφημερίδα Ελευθερία είχε πρωτοσέλιδη καταγγελία ενός τέτοιοι ελέγχου, επιβεβαιωμένου μάλιστα και από στελέχη της Χρυσής Αυγής. Ο Γεωργακόπουλος είπε ότι δεν σχηματίστηκε καμία δικογραφία για δράση της Χρυσής Αυγής, αν και για το συγκεκριμένο δημοσίευμα σχηματίστηκε δικογραφία.
4. Είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τα επεισόδια του Μελιγαλά το 2013 πέραν του ότι “κάποιος απώθησε κάποιον άλλον επειδή διαφώνησαν και του πήρε το μικρόφωνο”. Δεν γνώριζε ούτε ποιός ήταν ο ομιλητής (δήμαρχος Μπάμης), ούτε ποιος τον έσπρωξε (Παναγιώταρος) ούτε ποιός πήρε το μικρόφωνο και μίλησε (Κασιδιάρης). Μέτρα τάξης, κατά τον αστυνομικό διευθυντή, δεν χρειάζονταν στον χώρο της εκδήλωσης παρά περιμετρικά, κι αυτό γιατί “όλοι οι συγκεντρωμένοι ήταν εκεί για τον ίδιο σκοπό”. Κι όμως λίγες μέρες πριν, από δημοσίευμα της Ελευθερίας μαθαίνουμε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τη Μεσσηνία για να εποπτεύσει μεταξύ άλλων τα μέτρα τάξης για την εκδήλωση στον Μελιγαλά.
Όλα αυτα ο Γεωργακόπουλος τα κατέθεσε αφού στην αρχή είχε πει, σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής, ότι κάθε πρωί στην Αστυνομική Διεύθυνση γίνεται ανάγνωση των τοπικών εφημερίδων (με ευθύνη μάλιστα του υπασπιστή) και ότι η ανάγνωση αυτή περιλαμβάνει πάντοτε και την εφημερίδα “Ελευθερία”… Το δικαστήριο θα έχει την ευκαιρία, στη φάση των αναγνωστέων εγγράφων, να διαβάσει τα φύλλα της εφημερίδας Ελευθερία και να διαπιστώσει έτσι ιδίοις όμμασι το ανακριβές της κατάθεσης του μάρτυρα.
Η κατάθεση Γεωργακόπουλου, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αποκαλύψεις της ΕφΣυν για τον αρχι-χρυσαυγίτη αστυνομικό Βασίλη Αθανασόπουλο, που κατά “διαβολική” σύμπτωση υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης την περίοδο που ο Γεωργακόπουλος ήταν αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, προσφέρουν μια ασφαλή εξήγηση της ασυλίας που απολάμβανε η Χρυσή Αυγή στην πολύχρονη εγκληματική της δραστηριότητα. Ο Γεωργακόπουλος εξέθεσε έτσι την ΕΛΑΣ με τον πιο απόλυτο τρόπο.