«Κοινοί εγκληματίες που υμνούν ολημερίς τον Χίτλερ» [23/5/2017]

Ο κινηματογραφιστής Κώστας Γεωργούσης

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 24/5/2017)

Με την κατάθεση του κινηματογραφιστή-ντοκιμαντερίστα, Κώστα Γεωργούση, συνεχίστηκε και χθες στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας, τελειόφοιτος της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου της Βρετανίας, δημιουργός του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Οι Καθαριστές» (The Cleaners), όπου κατέγραψε με την κάμερά του τη δράση της Χρυσής Αυγής στον Αγιο Παντελεήμονα στις αρχές του 2012, μετέφερε στο δικαστήριο τις απόψεις των χρυσαυγιτών για την κοινοβουλευτική δημοκρατία:

«Υπήρχε μια επιθετική πολιτική, όπως και γενικά μια αποθέωση της βίας, δηλώσεις περί μαχαιριών, ότι μετά τις εκλογές θα βγούνε και τα μαχαίρια. Τον ρώτησα (σ.σ. τον «επιστάτη» της Χρυσής Αυγής στον Αγιο Παντελεήμονα, Γιώργο Βάθη), και ακούγεται στο βίντεο, αν εννοεί τους βουλευτές και είπε ότι “δεν υπάρχουν βουλευτές για μας” κι έκανε κίνηση σαν να τους κόβει τον λαιμό»…

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, τα μέλη της Χρυσής Αυγής, που «από το πρωί έως το βράδυ υμνούν τον Χίτλερ», είναι κοινοί εγκληματίες.

Οταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν καταδίκες του Γ. Βάθη, ήταν κατηγορηματικός: «Ναι, τις αναφέρει και ο ίδιος και ο Πλωμαρίτης (σ.σ. υποψήφιος της Χρυσής Αυγής), του κοινού ποινικού δικαίου όμως, ότι είναι “νυχτερινός τύπος”. Τα είχα αντιληφθεί ως πραγματικά. Οτι είχε φάει δύο, ότι έχει δύο δολοφονίες, πράγμα που δεν αρνήθηκε ποτέ ο Βάθης»…

Αναφερόμενος ο Κώστας Γεωργούσης στα όσα του έλεγαν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, είπε ότι «ήρθαν 150 άτομα της Χρυσής Αυγής το 2011 και έμειναν στην ιστορία ως “η μάχη του Αγίου Παντελεήμονα” (…) Εφάρμοσαν ένα μοντέλο βίας, δεν ξέρω πόσες μέρες διήρκεσε, και άσκησαν βία και είχαν μια άτυπη εξουσία, κανείς δεν τολμούσε να τα βάλει μαζί τους. Η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα ήταν πρότυπη απ’ ό,τι καταλάβαινα γι’ αυτούς. Ηθελαν να μεταφέρουν την περιοχή-μοντέλο σε άλλες και άλλους τομείς…», πρόσθεσε ο μάρτυρας.

Ακόμα, κατέθεσε ότι η κατάταξη για το ποιοι είναι αντίθετοι στη Χρυσή Αυγή γινόταν από το χρώμα της επιδερμίδας και τον ιδεολογικό προσανατολισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.