Ολοκληρώθηκαν οι σχολιασμοί των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής

(Κείμενο: Ριζοσπάστης, 31/3/2017)

Σε σχολιασμό των καταθέσεων των μαρτύρων για τις συσχετιζόμενες υποθέσεις που εξετάστηκαν μέχρι τώρα στο δικαστήριο προχώρησε χτες η Πολιτική Αγωγή, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Εχουν εξεταστεί οι δολοφονικές επιθέσεις στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, ο εμπρησμός καταστήματος Καμερουνέζου στην Πλατεία Αμερικής, το σπάσιμο των γραφείων της Τανζανικής Κοινότητας, ρατσιστικές επιθέσεις, επίθεση σε μαθητή στο Π. Φάληρο, δολοφονικές επιθέσεις σε Πακιστανούς εργάτες στην Ιεράπετρα. Κάποιες από αυτές έχουν αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις για τους χρυσαυγίτες, όπως π.χ. η επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια», το μαχαίρωμα μαθητή έξω από το σχολείο του στο Π. Φάληρο, ενώ άλλες, όπως αναδείχθηκε, δεν κατάφεραν να φτάσουν στο ακροατήριο, όπως ο εμπρησμός σε τζαμί το 2010 από τη χρυσαυγίτικη ομάδα στον Αγιο Παντελεήμονα, όπου κινδύνευσαν να καούν μετανάστες από το Μπανγκλαντές.

Η Πολιτική Αγωγή επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι από τις καταθέσεις αναδείχθηκε πως τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής που εξετάζονται ήταν προσχεδιασμένες, απρόκλητες επιθέσεις, που οργανώθηκαν, καθοδηγήθηκαν και εγκρίθηκαν σύμφωνα με τις εντολές της ηγεσίας της, η οποία κηρύσσει έμπρακτα το φυλετικό μίσος και τη βία κατά των «διαφορετικών»: Μελαψών, ξένων, μεταναστών, όσων έχουν άλλη θρησκεία, όσων θεωρούνται ιδεολογικοί εχθροί και πολιτικοί αντίπαλοι. Σκοπός των επιθέσεων, που σε πολλές περιπτώσεις είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση και κατέληξαν σε βαρύτατους τραυματισμούς, ήταν να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν ολόκληρες κοινότητες ανθρώπων, με τα θύματα να στοχοποιούνται επειδή αντιπροσωπεύουν όσα η ναζιστική ιδεολογία κατατάσσει στους εχθρούς της. Εκτελέστηκαν με παρόμοιο τρόπο, από τα τάγματα εφόδου (στρατιωτική δομή και ιεραρχία, ομοιόμορφη εμφάνιση, δήλωση πολιτικής ταυτότητας κ.ά.).

Επισημάνθηκε μεταξύ των κοινών στοιχείων των επιθέσεων, όπως προέκυψε, και η προσωπική συμμετοχή ηγετικών στελεχών στις επιθέσεις (π.χ. Λαγός – Μίχος στο «Συνεργείο»). Η Πολιτική Αγωγή θύμισε ότι ο καταδικασμένος δράστης της επίθεσης στην «Αντίπνοια», Σιατούνης, που μαχαίρωσε τον δάσκαλο Ισπανικών με δολοφονική πρόθεση, ήταν στέλεχος της Χρυσής Αυγής και «ανταμείφθηκε» για το έγκλημά του με το να είναι υποψήφιος στα ψηφοδέλτια της οργάνωσης, ενώ στη δίκη του τον υπερασπίστηκαν τα ηγετικά στελέχη της, Κασιδιάρης και Λαγός.

Για τη δολοφονική επίθεση στον μαθητή Φ. Δερμετζίδη έξω από το σχολείο του, τονίστηκε ότι εντάσσεται στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, όπως περιγράφεται στο βούλευμα. Σημειώνεται σχετικά ότι εκτός από τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου, «καταγράφονται και συχνές βίαιες δράσεις ιδιαίτερης βαρύτητας από μέλη της Χρυσής Αυγής σε μικρές ομάδες, των δύο έως πέντε ατόμων, που ενεργούσαν είτε προγραμματισμένα (έβγαιναν για να χτυπήσουν αλλοδαπούς) είτε παρεμπιπτόντως στο πλαίσιο της καθημερινότητάς τους, πάντοτε όμως έχοντας την πεποίθηση (και ορθώς) ότι ενεργούν ως γνήσιοι χρυσαυγίτες (…)».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.