Καμιά συγγνώμη για το θύμα [12/9/2016]

abouzid_dikhΚαθόλου τυχαία η πιο άγρια επιχείριση υπονόμευσης μάρτυρα-θύματος από τους δικηγόρους υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής | EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ.

(Κείμενο: Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 13/9/2016)

Μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε τον Ιούνιο του 2012 από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής ενώ κοιμόταν, ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο Αιγύπτιος αλιεργάτης που χτυπήθηκε αλύπητα στο κεφάλι, το πρόσωπο και το σαγόνι, φτάνοντας κοντά στον θάνατο και που για 33 μέρες έτρωγε με καλαμάκι, ήρθε χθες αντιμέτωπος και με τον εκφοβισμό που του ασκούσαν οι συνήγοροι της ναζιστικής οργάνωσης, που καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οργανωμένα προσπαθούσαν να του σπάσουν το ηθικό και να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του.

Ισως η χθεσινή να ήταν η πιο άγρια επιχείριση υπονόμευσης μάρτυρα-θύματος από την υπεράσπιση, από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής – και καθόλου τυχαία, μια και ο Αιγύπτιος είναι ο πρώτος μετανάστης που καταθέτει. Σημειώνουμε ότι στο δικαστήριο ήταν παρών μόνο ένας από το σύνολο των κατηγορουμένων.

Η κορύφωση της έντασης, η οποία προκάλεσε και την προσωρινή διακοπή της διαδικασίας, ήρθε όταν η Δήμητρα Βελέντζα, συνήγορος των Καζαντζόγλου, Κούζηλου, Μπαρέκα και άλλων, ρώτησε το θύμα αν είχε οικονομική ανάγκη. «Φυσικά πριν είχα ανάγκη στην Αίγυπτο αλλά και μετά εδώ», απάντησε ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, με τη συνήγορο να ρωτάει: «Και αφού είχατε ανάγκη γιατί κάνατε δύο παιδιά;»

«Αλλη ερώτηση», παρενέβη η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, ενώ η ερώτηση της δικηγόρου, η οποία προδίδει την ιδεολογία της, ώθησε τον συνήγορο της Πολιτικής Αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη να επισημάνει ότι «το θράσος των δολοφόνων είναι αυτό!».

Κάπου εκεί η υπεράσπιση άρχισε να φωνάζει διαμαρτυρόμενη ότι «είναι ντροπή τέτοιος χαρακτηρισμός σε συνήγορο». Ομως η Δ. Βελέντζα δεν είναι βέβαια μία οποιαδήποτε συνήγορος. Είναι η ίδια στέλεχος της Χρυσής Αυγής και δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα.

Πρόσταγμα επίθεσης

Στέλεχος της οργάνωσης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής είναι και ο Χριστόφορος Τσάγκας (συνήγορος των Γερμενή, Μιχάλαρου) ο οποίος προσπαθούσε να βρει υποτιθέμενες αντιφάσεις στα λεγόμενα του μάρτυρα.

Ο Χ. Τσάγκας ρωτούσε το θύμα γιατί είπε σε προηγούμενη κατάθεσή του ότι τη νύχτα της επίθεσης ήξερε πέντε λέξεις στα ελληνικά, ενώ στο δικαστήριο είπε ότι ήξερε 15! «Ηξερα λίγες λέξεις, “καλημέρα”, “καλησπέρα”», εξηγούσε το θύμα.

«Συνεπώς, δεν ακριβολογούσατε», αποφάνθηκε ο δικηγόρος. Στη συνέχεια ρωτούσε για το βράδυ της επίθεσης του τάγματος εφόδου του Περάματος στον Αμπουζίντ την ώρα που κοιμόταν στην ταράτσα του σπιτιού όπου φιλοξενούνταν από τους άλλους Αιγύπτιους αλιεργάτες που θα καταθέσουν μάρτυρες στη δίκη. «Είπατε ότι λόγω της ζέστης κοιμηθήκατε στην ταράτσα.

Την κουβέρτα πώς την αιτιολογείτε;» (!) ρωτούσε ο συνήγορος. «Είπατε ότι δεν καταλάβατε τι λέγανε [οι επιτιθέμενοι], αλλά μας είπατε ότι το “πάμε” (σ.σ.: το πρόσταγμα της επίθεσης) το ακούσατε. Πώς το εξηγείτε αυτό;» ρωτούσε στη συνέχεια. «Ξέρω περίπου 15 λέξεις και είναι αλήθεια ότι άκουσα τη λέξη “πάμε”», εξηγούσε το θύμα.

Αλλά και ο Ιωάννης Ζωγράφος, συνήγορος του Μίχου και του Γρέγου ρωτούσε με εξαιρετικά υποτιμητικό για ένα θύμα ύφος:

Ζωγράφος: Επιμένει για τα 100 χτυπήματα;

Εμπάρακ: Δεν μέτρησα, είναι 50, είναι 100…

Ζωγράφος: Μιλάμε για χτυπήματα, δεν μιλάμε για μύγες.

Εμπάρακ: Με χτυπούσαν μέχρι που έμεινα αναίσθητος.

Ζωγράφος: Καλά, καλά, μας τα ξανάπε αυτά, πόσα ήταν τα χτυπήματα θα μας πει τώρα;

Δημήτριος Τζεμπετζής (συνήγορος του Κορκοβίλη): «Γιατί [οι δράστες] δεν επιτέθηκαν στους κάτω (σ.σ.: στους Αιγύπτιους που κοιμούνταν μέσα στο σπίτι);» Παρενέβη η Πολιτική Αγωγή: «Επιτέθηκαν. Διαβάστε το βούλευμα» και ο μάρτυρας θύμισε ότι «έσπασαν πόρτες, παράθυρα, τα αμάξια, τους σπάσανε και όλο το σπίτι».

«Ηταν χρυσαυγίτες»

Αυτό που τόνισε κατηγορηματικά κατά την εξέτασή του από την υπεράσπιση ο Αμπουζίντ Εμπάρακ ήταν ότι «αυτοί που μου επιτέθηκαν ήταν Χρυσή Αυγή». Χαρακτηριστικές είναι και οι απαντήσεις του θύματος στον συνήγορο του Καζαντζόγλου, Βασίλειο Οπλαντζάκη:

Εμπάρακ: Οταν έβγαλα την κουβέρτα με σκότωσαν.

Οπλαντζάκης: Στο πρώτο χτύπημα δεν αντέδρασε (σ.σ.: απευθύνεται στον διερμηνέα);

Εμπάρακ: Κοιμόμουν όταν με χτύπησαν, τράβηξα την κουβέρτα και με σκότωσαν, με χτύπησαν μέχρι που νόμιζαν ότι είμαι πεθαμένος· δεν θα έφευγαν αν δεν με σκότωναν.

Οπλαντζάκης: Ποιος ήταν ο σκοπός που πήγαν οι χρυσαυγίτες στο σπίτι του Αχμεντ;

Εμπάρακ: Για να σκοτώσουν.

Οπλαντζάκης: Ολους;

Εμπάρακ: Αφού όταν σκότωσαν εμένα, πήγαν κάτω.

Σήμερα θα καταθέσει ένας από τους Αυγύπτιους που τον φιλοξενούσαν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.