Ξεκινά μετά τις διακοπές η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή

xatzistamatis_efeteio(Κείμενο: Ριζοσπάστης, 3/9/2016)

Μετά τις διακοπές του καλοκαιριού ξεκινά τη Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στην αίθουσα του Εφετείου. Μέχρι τώρα έχει εξεταστεί το 95% των μαρτύρων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ εκκρεμεί και η απόφαση του δικαστηρίου στο αίτημα της Πολιτικής Αγωγής να καταθέσουν άλλοι δύο σημαντικοί αυτόπτες μάρτυρες που δεν κλήθηκαν να καταθέσουν στο δικαστήριο… Τα όσα κατατέθηκαν μετά και την επανέναρξη της δίκης το Μάη στην αίθουσα του Εφετείου, επιβεβαιώνουν το κατηγορητήριο, ενώ αποκαλύπτουν το χαρακτήρα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων δίνουν την εικόνα συγκρότησης τάγματος εφόδου στην τοπική της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, το βράδυ της δολοφονίας, σ’ ελάχιστο χρόνο μ’ ένα μήνυμα, μια εντολή. Εκεί, όπως έχουν πει, οι χρυσαυγίτες εξοπλίστηκαν με ρόπαλα, κράνη κ.ά. για μια συγκεκριμένη επίθεση, ήξεραν πού πήγαιναν, πήγαν όλοι μαζί, συνάντησαν όσους ήταν ήδη στην καφετέρια «Κοράλλι» και όλοι μαζί, σε ελάχιστο χρόνο, επιτέθηκαν στην παρέα του Παύλου Φύσσα. Η ίδια η κατάθεση της αδελφής του Ρουπακιά, Χρυσούλας, καταδεικνύει ότι η επίθεση που κατέληξε στη δολοφονία οργανώθηκε, «με τηλεφωνήματα και μηνύματα», από το μηχανισμό της ναζιστικής οργάνωσης. Οπως είπε στο δικαστήριο, ο αδερφός της πήγε στην τοπική οργάνωση κι από εκεί ξεκίνησαν με μηχανάκια και το αυτοκίνητο όλοι μαζί και πήγαν στο Κερατσίνι.

Το τι έγινε όταν ενώθηκε το τάγμα με τους υπόλοιπους, επιβεβαιώνεται από τους μάρτυρες αστυνομικούς, τους αυτόπτες μάρτυρες, τους φίλους του Παύλου Φύσσα. Ποιοι έκαναν την επίθεση; Τριάντα – σαράντα χρυσαυγίτες άντρες, γεροδεμένοι, οπλισμένοι με ρόπαλα, κράνη κ.λπ., ξαφνικά, χωρίς πρόκληση, σε παράταξη, με ποδοβολητά, απειλές και βρισιές, όπως κάνει ο στρατός για να τρομοκρατήσει όταν επιτίθεται ξαφνικά. Η εντολή, η συγκρότηση, ο εξοπλισμός, ο ρυθμικός και οργανωμένος τρόπος επίθεσης, το ίδιο το στρίψιμο του μαχαιριού, επιβεβαιώνουν τη στρατιωτική εκπαίδευσή τους. Είναι χαρακτηριστικά ως προς τα παραπάνω τα ντοκουμέντα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από την Πολιτική Αγωγή, από τις στρατιωτικές κατασκηνώσεις π.χ. στη Νέδα αλλά και από τις εκπαιδεύσεις σε χώρο της Χρυσής Αυγής, με πυροβόλα όπλα, στιλέτα, με κατήχηση και μαθήματα τι είναι ναζισμός – εθνικοσοσιαλισμός, με όρκιση νέων δοκίμων μελών κ.ά., με παρουσία και συνδρομή της ηγετικής ομάδας. Από τις καταθέσεις αποδείχτηκε, επίσης, ότι το τάγμα εφόδου εμψύχωνε αυτούς που επιτίθονταν.

Ξεκάθαρες μαρτυρίες για την επίθεση του τάγματος εφόδου στην παρέα του Π. Φύσσα

Ενδεικτικά τα όσα κατατέθηκαν από μάρτυρες μέχρι σήμερα, για το τάγμα εφόδου της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης που επιτέθηκε στην παρέα του Παύλου Φύσσα: …Είχαν εξαγριωθεί, μας φώναζαν «κότες, πού θα πάτε, θα σας σκοτώσουμε»… Εκαναν οτιδήποτε για να έρθουμε σε συμπλοκή… Θυμάμαι πέντε – έξι μηχανές να κατεβαίνουν τρικάβαλες… Ενσωματώθηκαν με τους άλλους… Σαν λόχος, ήταν πια πάρα πολλοί, παρατεταγμένοι… με κράνη, ξύλα… οπλισμένοι… είχαν συγκεντρωθεί σαν τάγμα… έκαναν σαν κτήνη… Είπα του Παύλου να απομακρυνθούμε, ήταν φανερό ότι θα μας έκαναν επίθεση, ταυτόχρονα δεχτήκαμε την επίθεση… Ξεκινάω, τρέχω όπως και η παρέα μου, στρίβω δεξιά στο πρώτο στενό. Τρέχαν καταπάνω μας όλοι μαζί… Ο Παύλος είπε τρέχουμε και ξεκινήσαμε… Ηταν συντονισμένοι και συντεταγμένοι. Ετσι κάνουν. Παίρνουν εντολές και χτυπούν… Είδα κάποιους να κρατάνε καδρόνια, στειλιάρια και ένας από αυτούς κρατούσε μάλλον σιδηρογροθιά, την είδα να γυαλίζει στο σκοτάδι στο χέρι του… Οι συγκεντρωμένοι ήταν στην τσίτα. Χτύπαγαν έντονα τα πόδια τους, σαν να ήθελαν να εμψυχώσουν τους 5-6 που έρχονταν να μας χτυπήσουν. Ο Παύλος δέχτηκε δύο φορές επίθεση από αυτές τις ομάδες.

Για το αν η παρουσία των ατόμων αυτών, που φώναζαν και έβριζαν, βοήθησε τον Ρουπακιά να κάνει αυτό που έκανε, ειπώθηκε χαρακτηριστικά: Ναι, σαν να του ανέβαζαν την ψυχολογία… Η επίθεση ήταν οργανωμένη και εξελίχτηκε πολύ γρήγορα και συντεταγμένα, ενώ ο Γ. Ρουπακιάς πήγε στο σημείο συνεννοημένος να σκοτώσει… Ηταν οργανωμένο έγκλημα. Πήγαιναν κατά ομάδες να μας αποδυναμώσουν, για να δώσουν χώρο στον Ρουπακιά να τον δολοφονήσει.

Για τη δολοφονία του Π. Φύσσα έχει ειπωθεί: «Ηταν αποφασισμένος (σ.σ. ο χρυσαυγίτης δολοφόνος) να κάνει την επίθεση… Ηρθε το αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα… Σταμάτησε στην άκρη του δρόμου, άνοιξε την πόρτα, προχώρησε προς τον Παύλο. Με τέσσερα βήματα είχε φτάσει μπροστά στον Παύλο. Είχα καλή οπτική επαφή… Τέσσερα άτομα ήταν πάνω στον Παύλο, τον χτυπούσαν. Ανοιξαν τον κύκλο γύρω από τον Παύλο και ολοκλήρωσε τη δράση ο Ρουπακιάς».

Στοχευμένη επίθεση από εκπαιδευμένους…

Χαρακτηριστική ήταν και η κατάθεση του εξωτερικού φρουρού των φυλακών Κορυδαλλού Δ. Χατζησταμάτη, που είπε για «το ποδοβολητό των καμιά εικοσαριά ατόμων με κράνη, μαύρες μπλούζες, παντελόνια, κάποια παραλλαγής, και το συντεταγμένο ήχο που είχε ρυθμό. Ηταν μια ομάδα με σκοπιμότητα, κοινή αντίληψη, ήταν μια ομάδα που γνωρίζονταν, είχε περπατήσει μαζί. Το ποδοβολητό γινόταν “από βαριά παπούτσια”, παρότι ήταν αργά το βράδυ, καλοκαίρι, και γινόταν σκόπιμα, για να τρομοκρατήσει». Είπε ότι ακούστηκε κάποιος να φωνάζει «να ‘τος, εκεί είναι» εννοώντας τον Φύσσα και όρμησαν στην παρέα απέναντι, σαν κλοιός… Είπε ότι οι παρόντες (σ.σ. χρυσαυγίτες) διευκόλυναν ψυχολογικά το δράστη της δολοφονίας: «Αν δεν υπήρχαν αυτοί, δεν θα γινόταν αυτό (…) όλο το σκηνικό που στήθηκε, διευκόλυνε». «Το χτύπημα στον Παύλο Φύσσα είναι χτύπημα που έχεις μάθει να το κάνεις, δεν το κάνει οποιοσδήποτε. Εγώ, άμα σας χτυπήσω εσάς δεν θα το γυρίσω το μαχαίρι, θα πρέπει να το έχεις δουλέψει το χέρι, είναι χτύπημα από χέρι μαθημένο στο μαχαίρι, γι’ αυτό χαρακτήρισα τον δράστη εκπαιδευμένο».

Εν κατακλείδι, υπενθυμίζουμε τα όσα κατέθεσε μάρτυρας για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: «Γνωρίζω τη δράση της, σαν να την είχαν ανακοινώσει, από το βίντεο της Χρυσής Αυγής που είχαν ανεβάσει από τη Ζώνη του Περάματος, για να στήσουν σωματείο και δήλωναν ότι θα διώξουν τους λακέδες του ΠΑΜΕ και θα έρθουν αυτοί να κάνουν κουμάντο στη Ζώνη. Εκεί ήταν οι βουλευτές της Χρυσής Aυγής Λαγός, Παναγιώταρος, στο βίντεο αναγνωρίζω και τον Μιχάλαρο που δήλωνε περήφανος χρυσαυγίτης. Μετά από λίγες μέρες έγινε η επίθεση στο ΠΑΜΕ. Χτύπησαν και εκεί με τον ίδιο τρόπο, την ίδια τακτική, όπλο, φασαρία, απειλές, γρήγορο και αιφνίδιο χτύπημα και φεύγουν»…

Μπροστά στα μάτια της Αστυνομίας…

Η ακροαματική διαδικασία ανέδειξε επιπρόσθετα και το ζήτημα της στάσης που τήρησε η Αστυνομία. Ακόμα και η έδρα του δικαστηρίου εξέφρασε την έκπληξή της για την απραξία «οργάνων της τάξης». Η Αστυνομία, από την αρχή έως το τέλος, δεν έλεγξε κανέναν, δεν σταμάτησε έστω και έναν… Την «αδράνειά» της επιβεβαιώνουν τόσο ο Δ. Χατζησταμάτης, ο εξωτερικός φρουρός των φυλακών Κορυδαλλού, όσο και οι μάρτυρες φίλοι του Π. Φύσσα. Ο Δ. Χατζησταμάτης λέει ξεκάθαρα ότι την ώρα που ο Ρουπακιάς μαχαιρώνει τον Φύσσα, οι αστυνομικοί είναι στο διάζωμα, πέντε μέτρα μακριά. Εχουμε, δηλαδή, ένα έγκλημα στο οπτικό πεδίο της Αστυνομίας και χωρίς αυτή να κάνει κάτι. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι οι δυνάμεις της ομάδας ΔΙΑΣ ακολούθησαν με τις μηχανές τους τους χρυσαυγίτες. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από μάρτυρα, «οι αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα απολύτως (…) Η Χρύσα (η σύντροφος του Παύλου Φύσσα) τους ζήταγε βοήθεια για να σωθούμε (…) Από τα 40 – 50 άτομα που μας κυνηγούσαν να μας σκοτώσουν, δεν συνέλαβαν ούτε έναν».

Εκτός του ότι η Αστυνομία δεν έπραξε τα δέοντα για να αποτρέψει τη δολοφονία, από τις καταθέσεις αναδεικνύεται ότι πρέπει να υπάρχουν σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τμήματα του κρατικού μηχανισμού. Αφού, όπως κατατέθηκε από τους μάρτυρες, ο χρυσαυγίτης δολοφόνος Ρουπακιάς αφέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα με το τηλέφωνό του σε ένα δωμάτιο… «Είναι δυνατόν να δίνεις στο δράστη τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον πυρηνάρχη, τον περιφερειάρχη κ.λπ.; Αφησαν στο δράστη τη δυνατότητα συγκάλυψης της έκτασης της εγκληματικής οργάνωσης», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από την Πολιτική Αγωγή.

Πλήθος άλλων υποθέσεων στη δικογραφία

Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ήδη επιμέρους καταδικαστικές αποφάσεις για χρυσαυγίτες, όπως για τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Λουκμάν και την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια», που είναι αμετάκλητη και αναφέρει ότι οι δράστες δεν το έκαναν μόνοι τους αλλά ως μέλη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, την Τετάρτη 31 Αυγούστου αποφασίστηκε ομόφωνα η άρση της βουλευτικής ασυλίας των χρυσαυγιτών Λαγού και Μίχου (υπόδικοι) για την επίθεση μηχανοκίνητης ομάδας της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη στις 10/7/2013.

Στη δικογραφία και το κατηγορητήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής, να υπενθυμίσουμε, έχουν ενταχθεί μια σειρά άγριες εγκληματικές πράξεις, που διαπράχθηκαν από την οργάνωση με καθοδήγηση από την ηγεσία της, με προεξέχουσα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα, εναντίον Αιγυπτίων αλιεργατών στο Πέραμα, τις επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη και «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, επιθέσεις σε καταστήματα και κοινότητες μεταναστών κ.ά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.