Αρχίζει ξανά η δίκη των νεοναζί δολοφόνων

perama_poreiaΙούνης 2012. Συλλαλητήριο στο Πέραμα μετά την χρυσαυγίτικη επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 31/8/2016)

Τα ξημερώματα της 12ης Ιούνη του 2012, τέσσερις Αιγύπτιοι αλιεργάτες που εργάζονταν στα καϊκια της Ιχθυόσκαλας δέχτηκαν παρολίγον δολοφονική επίθεση μέσα στο σπίτι τους στο Πέραμα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Ένας εξ αυτών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο άγρια χτυπημένος κύρια στο κεφάλι. Από τους δράστες της επίθεσης έξι συνελήφθησαν και αναγνωρίστηκαν από τα θύματά τους. Αυτή είναι η υπόθεση που θα εξεταστεί, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στη δίκη της Χρυσής Αυγής που ξεκινά και πάλι στις 5 Σεπτέμβρη.

Μέχρι τώρα, οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας είναι συγκλονιστικές. Κάθε ένας που ανεβαίνει στο βήμα προσθέτει κι από ένα κομμάτι για το δολοφονικό τρόπο συγκρότησης και δράσης των ταγμάτων εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής συμμορίας. Είτε προέρχονται από την παρέα του Παύλου Φύσσα εκείνο το βράδυ, είτε από κατοίκους της γειτονιάς και περαστικούς πολίτες που έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας, είτε από αστυνομικούς που κλήθηκαν να επέμβουν στην επίθεση, όλες οι καταθέσεις περιγράφουν ένα πράγμα: το τάγμα εφόδου ειδοποιήθηκε από τους χρυσαυγίτες που βρίσκονταν στην ίδια καφετέρια με τον Παύλο Φύσσα, συγκροτήθηκε, εξοπλίστηκε και εκτέλεσε, πολύ γρήγορα, ψύχραιμα και οργανωμένα, το στόχο του.

Ήταν μια επίθεση που, όπως έχει αρχίσει να γίνεται φανερό πια μέσα στο δικαστήριο, απαιτεί εκπαίδευση για να πραγματοποιηθεί. Η ενιαία κίνηση του τάγματος όταν ξεκινάει την επίθεση, το ποδοβολητό, οι απειλές και οι βρισιές που τρομοκρατούν τα θύματα και εμψυχώνουν το δολοφόνο και τους συνεργούς του, είναι κάποια από τα στοιχεία που το μαρτυρούν. Όπως και η γρήγορη εξέλιξή της, με συγκρότηση του τάγματος, εκτέλεση της επίθεσης και διάλυσή του μέσα σε μερικά λεπτά. Το ίδιο φανερώνει το χτύπημα, το στρίψιμο του μαχαιριού, “από χέρι δουλεμένο στο μαχαίρι”, όπως είπε πρόσφατα ένας εκ των μαρτύρων. Η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης δε θα μπορούσε να είναι πιο στοιχειοθετημένη.

Ομοιότητες

Όσο προχωράει η δίκη, τόσο περισσότερο θα επιβεβαιώνεται αυτή η εικόνα. Η επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών έγινε ενάμιση χρόνο πριν τη δολοφονία Φύσσα. Αλλά οι ομοιότητες είναι ανατριχιαστικές. “Στις 12/06/2012 τέσσερις Αιγύπτιοι αλιεργάτες που εργάζονταν στα καϊκια της Ιχθυόσκαλας και διέμεναν σε μονοκατοικία στο Ικόνιο Περάματος – όρια με Κερατσίνι – έγιναν στόχος επίθεσης λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα (03.10 περίπου) από ομάδα 20-25 ατόμων”, αναφέρει παλιότερο δημοσίευμα της ιστοσελίδας jailgoldendawn.com για το χρονικό της επίθεσης, “Συγκεκριμένα, 20 άτομα –10 σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ– επιβαίνοντα σε 10 μηχανάκια αφού έσπασαν τα παράθυρα της οικίας πέταξαν καπνογόνα και φωνάζοντας και βρίζοντας κραδαίνοντας ρόπαλα και ξύλα επιτέθηκαν στους τέσσερις ψαράδες που βρήκαν μέσα στο σπίτι.

Οι τρεις που κοιμούνταν στο σπίτι κατάφεραν να διαφύγουν, ο τέταρτος, όμως, ο οποίος κοιμόταν στην ταράτσα της μονοκατοικίας δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να δεχτεί το μένος των Χρυσαυγιτών, οι οποίοι τον χτυπούσαν αλύπητα και τον τραυμάτισαν πολύ σοβαρά. Πρόκειται για τον Αμπουζίντ Εμπάρακ, 28 ετών, πατέρα 3 παιδιών, στον οποίο προκάλεσαν βαρύτατο διπλό κάταγμα στην κάτω γνάθο και στα ρινικά οστά. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε αρχικά στο Τζάνειο και στη συνέχεια στον Ευαγγελισμό λόγω των βαρύτατων τραυμάτων του.

Λίγο αργότερα η αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα – πέντε άντρες και μια δεκαοχτάχρονη γυναίκα – στη Λ. Σχιστού που εμπλέκονταν στην επίθεση. Τους απέδωσαν κατηγορίες για βαριά απρόκλητη σωματική βλάβη, διατάραξη οικιακής ειρήνης, φθορά ξένης περιουσίας – καθώς εκτός από την μονοκατοικία, έσπασαν και δύο αυτοκίνητα και ένα τρίκυκλο που ήταν παρκαρισμένα έξω από την οικία ιδιοκτησίας των αλιεργατών – και παράβαση του νόμου περί όπλων. Οι δράστες της επίθεσης αναγνωρίστηκαν από τα θύματά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον τύπο, πρόκειται για τους Ε.Μ., Α.Δ., Π.K, Μ.Θ., Ν.Ε. και Αναστάσιο Πανταζή. Ο τελευταίος – επονομαζόμενος και πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα – είναι ένας εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων της επίθεσης στους αφισσοκολλητές του ΠΑΜΕ ενώ εμπλέκεται και στη δολοφονία Π. Φύσσα”.

Από το χρόνο της επίθεσης -αργά το βράδυ- μέχρι τη διάρκειά της -λίγα μόλις λεπτά- και από την επιλογή του στόχου -το σπίτι των Αιγύπτιων μεταναστών- μέχρι τη συμμετοχή των ίδιων ανθρώπων -όπως του πυρηνάρχη Περάματος-, όλα αυτά μαζί συνθέτουν τον τρόπο δράσης της ναζιστικής εγκληματικής συμμορίας σε όλες τις περιπτώσεις.

Προετοιμασία

Στην πραγματικότητα, σε αυτήν κι άλλες παρόμοιες επιθέσεις σε βάρος των μεταναστών είναι που “εκπαιδεύτηκαν” τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής πριν προχωρήσουν στην επίθεση εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Στα κορμιά και τα κεφάλια των μεταναστών είναι που τα μέλη τους πέρασαν από τη θεωρία στην πράξη, από τις “ασκήσεις” στα γραφεία και στις κατασκηνώσεις τους, στην υλοποίηση των “μαθημάτων” τους στο δρόμο. Ήταν μια “προετοιμασία” απαραίτητη για την οικοδόμηση της φασιστικής τρομοκρατίας στις γειτονιές. Και αυτή την προσπάθεια συμβολίζει η υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών που τώρα φτάνει στο δικαστήριο.

Ήταν μάλιστα μια προσπάθεια που απολάμβανε την ανοχή των κρατικών αρχών. Γιατί όπως η δολοφονία Φύσσα έγινε παρουσία των αστυνομικών χωρίς αυτοί να επεμβαίνουν, έτσι και στη συγκεκριμένη επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών η βασική κατηγορία που αποδώθηκε στους χρυσαυγίτες ήταν για “βαριά απρόκλητη σωματική βλάβη”. Έπρεπε να γίνει η δολοφονία Φύσσα και ο ξεσηκωμός που ακολούθησε για να αποφασίσουν οι δικαστικές αρχές να την μετατρέψουν, όπως και στην περίπτωση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, σε “απόπειρα ανθρωποκτονίας”.

Ακόμα και η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν το Γενάρη του 2013 στα Πετράλωνα έφτασε ένα χρόνο αργότερα στο δικαστήριο, κι ενώ είχαν ήδη γίνει οι επιθέσεις στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στο Φύσσα, ως μια απλή “παρεξήγηση” μεταξύ των δύο χρυσαυγιτών δολοφόνων και του θύματος. Ήταν αποκλειστικά το θάρρος των ίδιων των μεταναστών και η παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος μέσα και έξω από τη δίκη, που εξασφάλισε την αναγνώριση του ρατσιστικού εγκλήματος και την ισόβια καταδίκη των δολοφόνων. Μια ιστορική δικαστική απόφαση που έσπασε το “ακαταδίωκτο” που απολάμβαναν οι χρυσαυγίτες και άνοιξε το δρόμο για να ασκηθεί στη συνέχεια η ποινική δίωξη κατά της Χρυσής Αυγής και να καθήσει όλη η ναζιστική συμμορία στο εδώλιο.

Το αντιφασιστικό κίνημα είναι που θα εξασφαλίσει ξανά ότι όλα αυτά θα αναδειχτούν μέσα στο δικαστήριο. Δε θα αφήσουμε τους ναζί κατηγορούμενους και τους δικηγόρους τους να προχωρήσουν σε νέα ρατσιστική επίθεση κατά των μεταναστών. Δείγματα μόνο μιας τέτοιας τακτικής είχαμε πάρει στις αρχές της δίκης πέρσι τέτοιο καιρό, όταν δικηγόρος κατηγορούμενου για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, υπέβαλε ενστάσεις που αμφισβητούσαν το σοβαρό τραυματισμό του Αμπουζίντ Εμπάρακ και έφταναν να υπονοούν ότι η επίθεση ήταν οργανωμένη από τα θύματα για να πάρουν νομιμοποιητικά χαρτιά! Με τη μαζική μας παρουσία μέσα και έξω από το Εφετείο, δίπλα στα θύματα και τους μάρτυρες που ετοιμάζονται να καταθέσουν για την υπόθεση, θα επιβάλλουμε την καταδίκη των δολοφόνων ναζί.

Όλοι στο Εφετείο 5 Σεπτέμβρη

Αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο της Αθήνας (Λ.Αλεξάνδρας και Λουκάρεως) καλεί τη Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη, στις 8.30πμ, η ΚΕΕΡΦΑ. Είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά τη διακοπή του Αυγούστου και θα ανοίξει το νέο κύκλο των αντιφασιστικών κινητοποιήσεων σε κάθε δικάσιμο.

Οι ημερομηνίες της δίκης που έχουν προγραμματιστεί για αυτό το μήνα είναι οι εξής: 5, 9, 12, 13, 19, 23, 27 Σεπτέμβρη στο Εφετείο Αθηνών και 6 και 8/9 στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλού.

Η μέχρι τώρα εμπειρία από τη διαδικασία στο Εφετείο, όπου μεταφέρθηκε η δίκη τον περασμένο Ιούνη μετά από ένα χρόνο αγώνα των θυμάτων, της πολιτικής αγωγής και του αντιφασιστικού κινήματος, δείχνει ότι η μαζική παρουσία των αντιφασιστών τόσο έξω όσο και μέσα στην αίθουσα είναι απαραίτητη. Είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της προκλητικής συμπεριφοράς, των απειλών και της τρομοκρατίας, με την ανοχή της αστυνομίας, από τη μεριά των κατηγορούμενων, των δικηγόρων τους και των άλλων χρυσαυγιτών που δίνουν το παρών στο ακροατήριο. Όλοι ξανά στο Εφετείο στις 5 Σεπτέμβρη για μια δυναμική έναρξη των αντιφασιστικών κινητοποιήσεων στη δίκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.