«Δεν είδα να κάνουν τίποτα οι αστυνομικοί» [11/7/2016]

Kontonikolas «Εβλεπα τον Ρουπακιά να κάνει κινήσεις σαν να του δίνει γροθιά στο στήθος… Ο Παύλος έγειρε… έσκυψε. Ο Παύλος στη συνέχεια σήκωσε την μπλούζα του και μας είπε: “Με μαχαίρωσε το μουνόπανο”» είπε χαρακτηριστικά ο Ηλ. Κοντονικόλας | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 12/7/2016)

Το προσωπικό του βίωμα τη στιγμή που το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά κάρφωνε την καρδιά του Παύλου Φύσσα κατέθεσε χθες στο δικαστήριο ο αυτόπτης μάρτυρας και φίλος του δολοφονημένου μουσικού, Ηλίας Κοντονικόλας, κατά τη διάρκεια της 72ης δικασίμου της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας, που ξυλοκοπήθηκε από τους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες, «τους άκουσε να ουρλιάζουνε σαν κτήνη» λίγο πριν τη δολοφονία, εισέφερε στο δικαστήριο την τραυματική εμπειρία του «να δολοφονείται άνθρωπος μπροστά του, ο οποίος ήταν και φίλος του», ενώ για τον Ρουπακιά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ήταν αποφασισμένος να κάνει την επίθεση εκείνο το βράδυ».

Ο μάρτυρας υπογράμμισε ότι η Αστυνομία δεν επενέβη για να αποτρέψει το φονικό, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η κατάθεσή του υπέστη αλλαγές έτσι ώστε να μην εκτεθούν οι αστυνομικοί.

Σε μια αποστροφή του κατέθεσε ότι πριν από τη δολοφονία χαρακτήριζε τους χρυσαυγίτες «σαν τραμπούκους», αλλά μετά από αυτό που έζησε, τους θεωρεί πλέον εγκληματίες.

Ο μάρτυρας μίλησε ακόμα για την εμφάνιση των 6-7 μηχανών που «συνόδευαν» το αυτοκίνητο του Ρουπακιά, ενώ λίγο αργότερα:

 «Ακούσαμε φωνές, βρισιές, “θα σας γαμήσουμε”, “ελάτε εδώ, κότες”. Ο Παύλος τότε μας είπε “τρέχουμε τώρα, τρέχουμε”, ενώ τα άτομα μας κυνήγησαν.

Μας επιτέθηκαν πισώπλατα με μπουνιές. Εμένα με χτύπησαν μ’ ένα κράνος στο κεφάλι. Μου ρίξανε κλοτσιά. Χτύπησα στην τζαμαρία. Με την άκρη του ματιού μου είδα να χτυπάνε 3-4 άτομα τον Παύλο.

Μετά ήρθε το αυτοκίνητο ανάποδα στον δρόμο… Ο οδηγός βγήκε ταχύτατα και με τέσσερα βήματα βρέθηκε κοντά στον Παύλο. Αυτοί οι τέσσερις που τον χτυπούσαν άνοιξαν τον κύκλο, δεν έφυγαν… Συνέχισε τη δράση ο Ρουπακιάς. Εβλεπα πλάτη τον Παύλο. Εβλεπα τον Ρουπακιά να κάνει κινήσεις σαν να του δίνει γροθιά στο στήθος… Ο Παύλος έγειρε.. έσκυψε. Ο Παύλος στη συνέχεια σήκωσε την μπλούζα του και μας είπε: “Με μαχαίρωσε το μουνόπανο”

Περιγράφοντας το σκηνικό ο μάρτυρας είπε ακόμα ότι «την ώρα που μας χτυπούσανε, είδα δυο πεζούς αστυνομικούς στη νησίδα. Δεν είδα να κάνουν πολλά… Εκείνη τη στιγμή ήμουν σε πολύ δύσκολη θέση».

◆ Πρόεδρος: Οι αστυνομικοί πού ήταν;

● Μάρτυς: Δύο, ήταν λίγο πιο αριστερά.

◆ Πρόεδρος: Τι έκαναν;

● Μάρτυς: Δεν είδα να κάνουν τίποτε… Το ασθενοφόρο ήλθε ύστερα από 35 λεπτά. Ο Δημήτρης τους βοήθησε να ανεβάσουν τον Παύλο στο ασθενοφόρο. Μετά εμείς, εγώ, ο Μελαχροινόπουλος και ο Δούλβαρης, πήγαμε στο νοσοκομείο. Εκεί μάθαμε ότι τελικά δεν… ναι… Ηλθαν κάτι αστυνομικοί με πολιτικά και μας ρώτησαν αν ήμασταν μπροστά στη δολοφονία. Μας μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου

Η πρόεδρος ανέγνωσε απόσπασμα προηγούμενης κατάθεσης του μάρτυρα, από την οποία προέκυπτε παρέμβαση αστυνομικών στο επεισόδιο, κάτι που ο Ηλίας Κοντονικόλας διέψευσε.

Οταν έδινα κατάθεση, δεν τα έγραφαν ακριβώς όπως τα έλεγα. Επαιρναν το νόημα της πρότασης και το έγραφαν έτσι ώστε να ακούγεται κάπως… Είμαι εντελώς σίγουρος γι’ αυτό που σας λέω, δεν έκαναν τίποτε να χωρίσουν τους δύο άντρες, ούτε έκαναν κάτι άλλο εκείνη την ώρα

Κωσταρέλλος (αν. εισαγγελέας): Η παρουσία των ατόμων αυτών (που φώναζαν και έβριζαν) βοήθησε τον Ρουπακιά να κάνει αυτό που έκανε;

Η υπεράσπιση διαμαρτύρεται.

● Μάρτυς: Ναι, σαν να του ανέβαζαν την ψυχολογία.

◆ Κωσταρέλλος: Θα μπορούσε να έχει σκοτωθεί κάποιος άλλος από σας εκείνο το βράδυ;

● Μάρτυς: Θα μπορούσε, ναι, θα μπορούσε.

◆ Βιολέτα Κουγιάτσου (πολιτική αγωγή οικογένειας Φύσσα): Ξέρετε για τα τάγματα εφόδου;

● Μάρτυς: Είναι σαν αυτούς που μας επιτέθηκαν εκείνο το βράδυ.

Ο μάρτυρας θα συνεχίσει την κατάθεσή του την ερχόμενη Πέμπτη.

Δεν θυμήθηκε!

Νωρίτερα χθες, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο αστυνομικός του περιπολικού που έσπευσε στον τόπο της δολοφονίας, Διαμαντής Βίντσης. Η κατάθεσή του συνοψίζεται σε δεκάδες «δεν θυμάμαι», «ό,τι είπε η τηλεόραση» και «ό,τι είπα στις καταθέσεις μου».

Η συμπεριφορά του προκάλεσε τον εκνευρισμό της προέδρου, που σε κάποιο σημείο του είπε:

◆ «Ε, θυμηθείτε πλέον. “Δεν θυμάμαι” και “δεν θυμάμαι”. Κάποια στιγμή πρέπει να θυμηθείτε!».

Η πρόεδρος επίσης παρενέβη σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής σχετικά με το ποια ιδιότητα συνελήφθη ο Ρουπακιάς.

◆ «Τι τον ρωτάτε; Εδώ νιώθει ανασφάλεια ακόμα και να πει τη λέξη δράστης…».

Ο μάρτυρας διαμαρτυρήθηκε για τα σχόλια συνηγόρου της πολιτικής αγωγής λέγοντας:

● «Θα σου κάνω μήνυση, είμαι βραβευμένος αστυνομικός 25 χρόνια, μη με προσβάλλεις, δεν θυμάμαι».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.