Χρυσαυγίτες εμπρηστές σε περιπολία

papavasileiouΟ Παπαβασιλείου στο Τάγμα Εφόδου της Νίκαιας με τη γνωστή αμφίεση -μαύρη μπλούζα και παραλλαγή, (στο μέσο με καπέλο διακρίνεται ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γ. Πατέλης).

(Συντάκτης: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 5/12/2015)

Τη Δευτέρα δικάζονται σε δεύτερο βαθμό, στο Α΄ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, οι Νικόλαος Παπαβασιλείου και Γεώργιος Περρής για τον εμπρησμό, στις 13/5/2013 στην πλατεία Αμερικής, του μπαρ «Cointreau» που ανήκε στον Πάτρικ, μετανάστη από το Καμερούν.

Η υπόθεση συμπεριλαμβάνεται βέβαια στη μεγάλη δικογραφία της δίκης της Χρυσής Αυγής και εντάσσεται στο πλαίσιο των «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» που πραγματοποιούσε η ναζιστική οργάνωση εναντίον μεταναστών και των καταστημάτων τους στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα και της Κυψέλης.

Μάλιστα, κατά την ανάκριση, και οι δύο κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 «αστυνόμευαν» την περιοχή, κάνοντας «περιπολίες», ενώ ο Παπαβασιλείου είπε ότι στην «περιπολία» που έκαναν το βράδυ του εμπρησμού είχε πάρει μαζί και το πιτ-μπουλ του που το φώναζε «Χρυσαυγή».

Αρχικά αρνήθηκε ότι είχε σχέση με το συμβάν, όμως σε συμπληρωματική εξέταση ο Παπαβασιλείου ομολογεί ότι έσπασαν την τζαμαρία του καταστήματος με βαριοπούλα που έφεραν από το σπίτι του Περρή, περιέλουσαν το τζάμι και την εσωτερική κουρτίνα με βενζίνη και έβαλαν φωτιά.

Ο Περρής ενώπιον των ανακριτριών εφετών (19/12/2013) αρνείται ότι έκαψε το μαγαζί, αλλά επιβεβαιώνει ότι έφερε τη βαριοπούλα από το σπίτι του. Του τη ζήτησε, λέει, ο Παπαβασιλείου και αυτός την έφερε για να του δείξει ότι έχει βαριοπούλα, αλλά μετά ισχυρίζεται ότι δεν του την έδινε και ο Παπαβασιλείου τού την τράβηξε.

Ομως πριν του την πάρει, λέει, τον καθησύχασε ότι δεν θα σπάσει το μαγαζί και ότι ήθελε τη βαριοπούλα για να φτιάξει το αυτοκίνητό του το επόμενο πρωί.

O Περρής ισχυρίζεται ότι μετά γύρισε την πλάτη του πηγαίνοντας προς το ασανσέρ και δεν είδε τον Παπαβασιλείου να σπάει και να ρίχνει βενζίνη στο κατάστημα του Πάτρικ. Παραδέχεται όμως ότι στη συνέχεια ανέβηκαν μαζί με τον Παπαβασιλείου στο σπίτι του.

Τους αναγνώρισε

Μετά τον εμπρησμό του «Cointreau» ο Πάτρικ κατονόμασε τους δύο από τους δράστες και στη συνέχεια τους αναγνώρισε ανεπιφύλακτα. Ηταν βέβαια ο Παπαβασιλείου και ο Περρής.

Ο Παπαβασιλείου προκειμένου να αποφύγει την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και την προφυλάκιση που του επιβλήθηκε, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι ενταγμένος στη Χρυσή Αυγή και ότι απλώς έπαιρνε τρόφιμα από τα συσσίτια της ναζιστικής οργάνωσης.

Tον διαψεύδει όμως μια σειρά από στοιχεία που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» στις 25.5.2015 (Θέλει ο χρυσαυγίτης να κρυφτεί αλλά… ο φακός δεν τον αφήνει).

Σήμερα φέρνουμε στο φως δύο νέες φωτογραφίες.

Στην πρώτη φωτογραφία, ο Παπαβασιλείου εμφανίζεται να συμμετέχει στο Τάγμα Εφόδου της Νίκαιας φορώντας τη γνωστή αμφίεση της μαύρης μπλούζας και της στρατιωτικής παραλλαγής, ενώ στο μέσο με καπέλο διακρίνεται ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γ. Πατέλης.

O Παπαβασιλείου ενώ συμμετέχει σε δράση της Χρυσής Αυγής και βρίσκεται ανάμεσα σε... συναγωνιστές με κοντάρια και κράνηΣτη δεύτερη φωτογραφία (βλέπε στην αρχή της ανάρτησης), συμμετέχει σε δράση της Χρυσής Αυγής και βρίσκεται ανάμεσα στους συναγωνιστές του, οι οποίοι έχουν μαζί τους κοντάρια και κράνη.

Ο Παπαβασιλείου άλλωστε ήταν στον πυρήνα της Νίκαιας και στη συνέχεια, όπως φαίνεται, πήρε «μεταγραφή» στην περιοχή Κυψέλης-Πατησίων, την οποία, όπως ο ίδιος λέει, «αστυνόμευε» από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παπαβασιλείου και ο Περρής πρωτόδικα καταδικάστηκαν ερήμην σε συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών και 5 μηνών, ενώ αναγνωρίστηκε το ρατσιστικό κίνητρο και, σύμφωνα με την απόφαση, «ωθήθηκαν στις πράξεις τους από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής και της εθνικής καταγωγής τού πολιτικώς ενάγοντα».

(Διαβάστε αναλυτικά την εξέλιξη τής υπόθεσης στη σχετική σελίδα “Υπόθεση Παπαβασιλείου κλπ”).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.