Υπόθεση Παπαβασιλείου, κλπ

Papavasiliou3O Νίκος Παπαβασιλείου. Η φωτογραφία από την ΕΛΑΣ.

Τετάρτη 20/11/2013: δίκη μελών του ταγμάτος εφόδου του Αγ. Παντελεήμονα – Δικάζονται Παπαβασιλείου και Περρής – Ο Παπαβασιλείου φίλος του Ρουπακιά – Διαφεύγουν οι υπόλοιποι δράστες – Προκλητική η αδράνεια της ΕΛΑΣ

Δικάζονται την Τετάρτη 20 Νοέμβρη στο Β’ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (κτίριο 7, αίθουσα 2, πινάκιο 4, στην Ευελπίδων) οι γνωστοί ως “κάτοικοι” της Πλατείας Αμερικής Νίκος Παπαβασιλείου και Γιώργος Περρής για εμπρησμό από πρόθεση, παράνομη βία από κοινού και διακεκριμένη περίπτωση φθορά από κοινού.

Οι Παπαβασιλείου και Περρής είχαν συγκροτήσει φασιστικό τάγμα εφόδου που “αστυνόμευε” την περιοχή από τον Σεπτέμβρη του 2012, όταν είχαν σπάσει τα γραφεία της Τανζανικής Κοινότητας.

  • Ο Παπαβασιλείου δουλεύει σε νυχτερινά κέντρα ως τραγουδιστής και είναι μέλος της Χρυσής Αυγής (υπάρχουν φωτογραφίες του με μπλουζάκι, στο σπίτι του βρέθηκαν συνθήματα της οργάνωσης και κατά δήλωσή του στην απολογία του αποκαλεί το πιτ-μπουλ που διαθέτει “Χρυσαυγή”).  Εμφανίζεται σε πλήθος φωτογραφιών με τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά (δεν είναι τυχαίο ότι σε αναρτήσεις στο facebook ο Παπαβασιλείου δήλωνε μέλος του πυρήνα Νίκαιας). ‘Εχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για υπόθεση ναρκωτικών. Τον Σεπτέμβρη του 2012 στα πλαίσια φασιστικής περιπολίας στην οποία συμμετείχε συναντήθηκε με μέλη της αντιφασιστικής μοτοπορείας.

papabasileiouΣε τάγμα εφόδου, ο δεύτερος αριστερά. Πίσω δεξιά διακρίνεται ο Ρουπακιάς.

Papavasiliou2Με τον Ρουπακιά.

  • Ο Περρής είναι κατά δήλωσή του “αγανακτισμένος” ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας, είχε ήδη αναγνωριστεί από τα μέλη της Τανζανικής Κοινότητας τον Σεπτέμβρη του 2012 ως μέλος της ομάδας που έσπασε τα γραφεία της και σε βάρος του εκκρεμεί ποινική δίωξη (ο ίδιος είχε μηνύσει τα θύματά του για “εξύβριση”, “απειλή” και “συκοφαντική δυσφήμιση”).

Perris1Ο Γιώργος Περρής. Η φωτογραφία από την ΕΛΑΣ.

Οι Παπαβασιλείου και Περρής δικάζονται γιατί το βράδυ της 13/05/2013 προς 14/05/2013 απείλησαν με βία τον Καμερουνέζο ιδιοκτήτη του μπαρ Cointreau στην οδό Λεμεσού στην Πλατεία Αμερικής να μην ανοίξει το κατάστημά του και στη συνέχεια κατά τις 2:00 τα ξημερώματα τού έβαλαν φωτιά χρησιμοποιώντας βαριοπούλα για να σπάσουν τη τζαμαρία και βενζίνη για τον εμπρησμό.

Στην αρχή οι Παπαβασιλείου και Περρής αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στον εμπρησμό. Εμφάνισαν τη δράση τους ως αποτέλεσμα της “αγανάκτισης” των κατοίκων για την εγκληματικότητα και τη φασαρία που προκαλούν οι Αφρικανοί μετανάστες στην περιοχή. Στις απολογίες τους, οι Παπαβασιλείου και Περρής μιλούν ανοιχτά για συγκρότηση σώματος που “αστυνόμευε” και “περιπολούσε” την περιοχή (οι εκφράσεις είναι δικές τους) με βάρδιες, σε “ομάδες των πέντε”.

Στη συνέχεια όμως, ο Παπαβασιλείου, σε συμπληρωματική του κατάθεση, παραδέχτηκε ότι “μετά από σύσκεψη τεσσάρων ατόμων, εμού, του Γιώργου, του Αντώνη και του κ. Θοδωρή, αποφασίσαμε να προκαλέσουμε μικρή υλική ζημιά στο μαγαζί… Εγώ και ο Αντώνης πήραμε τη μοτοσυκλέτα του, πήγαμε στο πλησιέστερο βενζινάδικο στη συμβολή των οδών Αγίου Μελετίου και Γ’ Σεπτεμβρίου, προμηθευτήκαμε 750 ml βενζίνης… επιστρέψαμε στην οδό Λεμεσού… εκεί μας περίμεναν ο κ. Θοδωρής και ο Γιώργος… εγώ πήρα τη βαριοπούλα από τα χέρια του Γιώργου και κατάφερα χτύπημα στη τζαμαρία…πήρα το μπουκάλι της βενζίνης, περιέλουσα το τζάμι εξωτερικά και από την οπή που δημιούργησα έριξα το υπόλοιπο της βενζίνης στην κουρτίνα… μόλις συνεννοηθήκαμε με τους υπόλοιπους ότι είμαστε έτοιμοι να βάλουμε φωτιά, το έκανε ο Αντώνης. Τότε εγώ με τον Γιώργο ανεβήκαμε γρήγορα στο σπίτι του Γιώργου και οι άλλοι έτρεξαν και εκείνοι προς τα σπίτια τους. Ό,τι έκανα, το έκανα για το γενικότερο καλό και φυσικά δεν υπήρχε κίνδυνος να τραυματιστεί κανένας. Σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο είτε “προστασίας” σχετικά με το ανωτέρω κατάστημα. Ας με κρίνει η Ελληνική Δικαιοσύνη”.

Οι Παπαβασιλείου και Περρής αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη σύλληψή τους και την απαγγελία κατηγοριών. Είναι εντυπωσιακό ότι παρά το ότι στη δικογραφία υπάρχει το πλήρες ονοματεπώνυμο του – κατά Παπαβασιλείου – φυσικού αυτουργού του εμπρησμού, ονόματι Αντώνιου Μπολέτη, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα η σύλληψή του, αν και ο Διευθυντής της Υποδ/νσης Ασφάλειας Αθηνών Ιωάννης Φραγκίσκος δήλωνε γραπτα ότι διενεργούνται σχετικές έρευνες. Το ίδιο ισχύει για πολλά ακόμα ονόματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία: “κ. Θοδωρής”, “κ. Βαγγελης”, “Κ. Κυριάκος”, και άλλοι αόριστα αναφερόμενοι.

Μέλη της πρωτοβουλίας για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος θα παραστούν στη δίκη με στόχο την καταδίκη των εγκληματιών και την ανάδειξη της σύνδεσής τους με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

(Κείμενο: Ευγενία Κουνιάκη, Θανάσης Καμπαγιάννης).

—————————

Ένοχοι με 41 μήνες οι Παπαβασιλείου και Περρής: Nεοναζί, νεοχαζοί, νεολαγοί.

Ένοχοι κρίθηκαν σήμερα οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Αμερικής Γιώργος Περρής και Νίκος Παπαβασιλείου από το Β’ Αυτόφωτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Κατηγορούνταν για εμπρησμό ενός ισόγειου καταστήματος-bar στην οδό Λεμεσού, ιδιοκτησίας υπηκόου Καμερούν, παράνομη βία από κοινού και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς από κοινού (αναλυτικότερα δείτε εδώ). Η ποινή που τους επιβλήθηκε από το δικαστήριο είναι τρία (3) έτη και πέντε (5) μήνες για τον καθένα. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 79 παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα για τέλεση της πράξης “από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής, του χρώματος, κλπ”, με αποτέλεσμα η ποινή να μην αναστέλλεται.

Από την ακροαματική διαδικασία, τους μάρτυρες και τη δικογραφία, αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι περίφημοι “αγανακτισμένοι κάτοικοι”, όπως τους περιέγραφαν τα ΜΜΕ, καμία σχέση δεν έχουν με τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής. Οι Παπαβασιλείου-Περρής συμμετείχαν στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής με σκοπό την τρομοκράτηση και το υλικό κέρδος. Έσπασαν τα γραφεία της Τανζανικής Κοινότητας. Έμπαιναν σαν νταήδες σε καταστήματα αλλοδαπών καταναλώνοντας ποτά χωρίς να πληρώνουν, γιατί “εδώ είναι η χώρα μας, δεν θα σας πληρώνουμε κιόλας”. Αξίωναν σεξ από τις σερβιτόρες των καταστημάτων. Πουλούσαν προστασία σε μαγαζιά και όποιος την αρνούταν έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες. Έβαλαν φωτιά στο Cointreau αν και γνώριζαν πως στο εσωτερικό του καταστήματος υπήρχε άφθονο εύφλεκτο υλικό, ξύλο και μια σόμπα γκαζιού. Οι “προστάτες” της περιοχής απειλήθηκε έτσι να τινάξουν μια πολυκατοικία στον αέρα. Όλα αυτά δεν τα έκαναν μεμονωμένα, αλλά ως κομμάτι συγκροτημένων ταγμάτων εφόδου που περιπολούσαν την περιοχή με στρατιωτικό σχηματισμό.

Πάνω απ’ όλα: αποδείχτηκαν οι ισχυρές τους πλάτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και στη δικογραφία αναφέρονται ονόματα άλλων τριών δραστών, του ενός μάλιστα με ονοματεπώνυμο Αντώνης Μπολέτης, το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα τίποτα δεν έχει κάνει ακόμα για να τους συλλάβει. Τα θύματα των επιθέσεων αναγνώρισαν έναν χρυσαυγίτη ονόματι “Αντώνη” (χωρίς να γνωρίζουν επώνυμο) στο βίντεο του France24 για τη Χρυσή Αυγή (βλέπε την πιο κάτω φωτογραφία). Κι όμως ακόμα ο “Αντώνης” κυκλοφοράει ελεύθερος, τη στιγμή που Μπαγκλαντεσιανοί μετανάστες πεθαίνουν “από άγνωστες αιτίες” μέσα στο Τμήμα.

antonis(Ο “Αντώνης” μένει στη Λεμεσού… Αλλά πού να τρέχουν μέχρι εκεί για να ερευνήσουν οι άντρες του ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα…)

Οι ισχυρές αυτές πλάτες δεν έχουν πάψει να υφίστανται και σήμερα, έστω κι αν οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής είναι προφυλακισμένοι. Φάνηκε στην κατάθεση του αστυνομικού Αντώνη Πλάγγεση, που προσπάθησε να βγάλει καθαρούς τους δράστες λέγοντας οτι “η φωτιά δεν ήταν μεγάλη”, “οι δράστες δεν είχαν απασχολήσει τις αρχές”, “η πυροσβεστική δεν ήρθε ποτέ”, κλπ, λέγοντας δηλ συνειδητά ψέματα, γεγονός που προέκυπτε από τα σχετικά έγγραφα. Φάνηκε από τη στάση του εισαγγελέα που πρότεινε δύο (2) έτη για τον εμπρησμό, δηλαδή την κατώτατη ποινή (2-5 έτη), όταν σε προηγούμενες δίκες για “αντίσταση” κατά της αρχής μοίραζε τα χρόνια σαν μαρουλόφυλλα για αρνήσεις σε αλκοτέστ και δακτυλοσκοπήσεις. Φάνηκε από την έδρα που αναγνώρισε αναστέλλουσα ισχύ στην έφεση, χωρίς καν την καταβολή εγγύησης.

Όσοι όμως βρεθήκαμε στην Ευελπίδων σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε επιπλέον τις ικανότητες των νεοναζί όταν καλούνται να λογοδοτήσουν. Οι κατηγορούμενοι, αφού είχε εξελιχθεί η μισή δίκη (εξέταση μαρτύρων, κλπ), ζήτησαν εκ ων υστέρων αναβολή λόγω έλλειψης συνηγόρου, που κατά δήλωσή τους τους “εγκατέλειψε την προηγουμένη”. Το δικαστήριο φάνηκε μεγαλόψυχο: διέκοψε τη δίκη και έδωσε κάποιες ώρες στους κατηγορούμενους να βρουν δικηγόρο. Μόλις οι δικαστές επέστρεψαν στην έδρα, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι οι κατηγορούμενοι είχαν γίνει λαγοί.

Δεν πρόκειται για κάποια “ανοησία”: ο φασισμός στήνει στα πόδια τους κοινωνικές δυνάμεις που από μόνες τους είναι ανίκανες για την παραμικρή αντίσταση ή γενναιότητα, έστω και αν τα τάγματα της Χρυσής Αυγής παινεύονται για την στρατιωτική τους πειθαρχία. Το δίδυμο Παπαβασιλείου-Περρής, το φόβητρο πολλών ανυποψίαστων κατοίκων της Πλατείας Αμερικής που μόνο τους “έγκλημα” είναι το χρώμα του δέρματός τους, έτρεξαν σήμερα να σωθούν – κυριολεκτικά με την ουρά στα σκέλια – απέναντι στην προοπτική να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους.

Οι κατηγορούμενοι θα ασκήσουν αναμφίβολα έφεση (στην οποία φυσικά θα παρασταθούμε), αλλά η σημερινή ποινή είναι μια πρώτη καμπάνα για την εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια απόφαση, εν όψει της κρίσιμης δίκης των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν στις 18 Δεκέμβρη.

Σήμερα στα δικαστήρια, απέναντι στον κόσμο της θρασυδειλίας και του φασισμού, υψώθηκε ο κόσμος της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης: ο Πάτρικ από το Καμερούν και ο Σεκ από τη Σενεγάλη βρήκαν το θάρρος και κέρδισαν την ενοχή των φασιστών τραμπούκων. Οι αλληλέγγυοι που βρεθήκαμε μαζί τους, οι δικηγόροι της πρωτοβουλίας για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος και της ΚΕΕΡΦΑ, αλλά και ολόκληρο το αντιφασιστικό κίνημα, θα φροντίσουμε να ανταποκριθούμε στον πήχυ που οι μετανάστες σύντροφοί μας έβαλαν τόσο ψηλά.

—————————

Τελεσίδικα ένοχοι Παπαβασιλείου-Περρής σε 27 μήνες φυλάκιση για τον εμπρησμό του Cointreau στην Πλ. Αμερικής (11/12/2017)

Τελεσίδικα ένοχοι βρέθηκαν σήμερα από το Α’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων oι Νίκος Παπαβασιλείου και Γιώργος Περρής για τον εμπρησμό του Cointreau στην Πλατεία Αμερικής, ιδιοκτησίας Καμερουνέζου υπηκόου. Οι κατηγορούμενοι (που είναι υπόδικοι και στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) καταδικάστηκαν για τα αδικήματα του εμπρησμού και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας σε 27 μήνες φυλάκιση με αναστολή, χωρίς να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Πρωτόδικα η ποινή φυλάκισης ήταν 41 μήνες με αναστολή.

Οι Παπαβασιλείου και Περρής κατηγορούνταν γιατί το βράδυ της 13/05/2013 προς 14/05/2013 απείλησαν με βία τον Καμερουνέζο ιδιοκτήτη του μπαρ Cointreau στην οδό Λεμεσού στην Πλατεία Αμερικής να μην ανοίξει το κατάστημά του και στη συνέχεια κατά τις 2:00 τα ξημερώματα τού έβαλαν φωτιά χρησιμοποιώντας βαριοπούλα για να σπάσουν τη τζαμαρία και βενζίνη για τον εμπρησμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.