Καρυδομάτης όπως… Κασιδιάρης [4/12/2015]

diki_1 Σοβαρή ένταση επικράτησε και στην 35η συνεδρίαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπου ο συνήγορος του πυρηνάρχη Πανταζή, Σ. Καρυδομάτης, χαστούκισε κοπέλα που παρακολουθούσε τη δίκη | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 5/12/2015)

Τη χθεσινή 35η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σημάδεψε το χαστούκι που έδωσε ο Σ. Καρυδομάτης (συνήγορος του πυρηνάρχη Πανταζή) σε μια νεαρή γυναίκα που παρακολουθούσε τη δίκη.

Το επεισόδιο ξεκίνησε την ώρα της διακοπής, στον κεντρικό διάδρομο της αίθουσας του δικαστηρίου που οδηγεί στις τουαλέτες και στα μηχανήματα του καφέ, στη διάρκεια μιας πολύ έντονης συζήτησης μεταξύ δημοσιογράφου και κάποιων συνηγόρων της Χρυσής Αυγής. Με τις φωνές πλησίασαν στο σημείο ακροατές της δίκης και μεταξύ τους ένας Γερμανός δημοσιογράφος που καλύπτει τη δίκη.

Οι συνήγοροι της Χρυσής Αυγής απαίτησαν να φύγουν όλοι από τον «δικό τους χώρο» κι ένας από αυτούς έσπρωξε με το χέρι τον Γερμανό. Ο κόσμος που ήταν στο σημείο άρχισε να διαμαρτύρεται και ακριβώς εκείνη τη στιγμή το χέρι του Σ. Καρυδομάτη υψώθηκε πίσω από τους άλλους και έδωσε δύο χαστούκια στην κοπέλα που στεκόταν μπροστά.

Ακολούθησαν διαμαρτυρίες και ένταση, ενώ μόλις το δικαστήριο επανήλθε διατυπώθηκε δήλωση από το σύνολο της πολιτικής αγωγής για το βίαιο επεισόδιο. Η πρόεδρος αρνήθηκε επικαλούμενη ειδικό άρθρο την καταγραφή της δήλωσης στα πρακτικά, ενώ η πολιτική αγωγή έκανε γνωστό ότι αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση.

Αποχώρησαν

Οπως τόνισε ο Θ. Καμπαγιάννης, «δεν είναι ούτε για μας ευχάριστη μια τέτοια στιγμή και θα θέλαμε το νέο αυτής της ημέρας να ήταν η συγκλονιστική κατάθεση της Π. Καραγιαννίδου κι όχι ένα περιστατικό βίας». Τελικά κι ενώ η πρόεδρος έκανε έκκληση να μην αποχωρήσουν διότι καθυστερεί η δίκη και θα αποφυλακιστούν οι κατηγορούμενοι, η πολιτική αγωγή αποχώρησε.

Το δικαστήριο κάλεσε τη μάρτυρα στο εδώλιο, αλλά η ίδια δήλωσε ότι είναι ταραγμένη και ζήτησε διακοπή. Ο συνήγορος του Αρβανίτη φώναξε «Το λέει υποκριτικά, κυρία πρόεδρε» και τότε έσπευσε ο Τάκης Μιχαλόλιας να δηλώσει «μεγαλόθυμα» ότι η υπεράσπιση δεν έχει αντίρρηση για τη διακοπή. Το δικαστήριο διέκοψε με την πρόεδρο να παρατηρεί ότι το συναινετικό πνεύμα θα πρέπει να επιδεικνύεται κάθε φορά.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε το πρωί με τον σχολιασμό της προηγούμενης μάρτυρα Δ. Ζώρζου από την πολιτική αγωγή. Ο Α. Τζέλλης χαρακτήρισε την κατάθεση πλήρως εμπεριστατωμένη και μεστή παρ’ όλη την προσωπική επίθεση στη μάρτυρα που επιχειρήθηκε από την υπεράσπιση.

«Ενας άνθρωπος περαστικός, ένας πραγματικός πολίτης βρέθηκε εκεί, κατέθεσε όσα είδε χωρίς καμιά προστασία και κατεδάφισε την υπερασπιστική γραμμή περί συμπλοκής», είπε ο Θ. Καμπαγιάννης. «Προκύπτει αβίαστα η εγκληματική οργάνωση, έδρασαν σαν στρατός», συμπλήρωσε συνήγορος του ΠΑΜΕ.

Στη συνέχεια σχολίασε η πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, που απαξίωσαν την κατάθεση, διέκριναν αντιφάσεις, φανατισμό και εμπάθεια και τόνισαν το γεγονός ότι η μάρτυρας ήταν πολιτικοποιημένη, ενώ την τοποθέτησαν στο ΚΚΕ. Ενας συνήγορος μάλιστα (του Παππά) αναρωτήθηκε μήπως θα έπρεπε να συλληφθεί για ψευδορκία!

Αμέσως μετά κλήθηκε να καταθέσει η δεύτερη φοιτήτρια αυτόπτης μάρτυρας που βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας μαζί με τη φίλη της Δ. Ζώρζου. Η κατάθεσή της ήταν ήρεμη, εξαιρετικά σαφής, ενώ περιέγραψε τα γεγονότα αναλυτικά και με λεπτομέρειες.

Συνοπτικά απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου είπε: «Καθίσαμε σε ένα παγκάκι και είδαμε μετά από λίγο 7 παιδιά να περνούν απέναντι στον δρόμο φωνάζοντας ‘‘τρέξτε’’. Πίσω τους ήταν άτομα γύρω στα 30 που φώναζαν, ενώ περίπου 15 έτρεξαν εναντίον των παιδιών. Φαινότανε ότι ήταν απειλητικοί, αλλά δεν ξεχώρισα λόγια. Φορούσαν μαύρες μπλούζες, μερικοί με άσπρα γράμματα, παντελόνια παραλλαγής και ήταν κοντοκουρεμένοι.

Από την παρέα των 7 ατόμων τρεις μείναν πίσω και οι 15 τούς επιτέθηκαν κι άρχισαν να τους χτυπούν τρία άτομα τον καθένα. Κρατούσαν κράνη. Τρόμαξα και σηκώθηκα από το παγκάκι. Είδα να ξεπετάγονται κι άλλοι δύο πίσω από τους κάδους του διαζώματος και να πηγαίνουν κι αυτοί να χτυπήσουν.

Ενα αυτοκίνητο μπήκε ανάποδα στο ρεύμα και μόλις παρκάρισε πλάγια βγήκε από μέσα ο οδηγός και κατευθύνθηκε στο σημείο που τα άτομα χτυπούσαν το ένα παιδί. Του έκαναν χώρο να περάσει, δεν αιφνιδιάστηκαν, σίγουρα τον γνώριζαν κι εκείνος αγκάλιασε με το αριστερό χέρι τον Φύσσα και με το δεξί έκανε κινήσεις.

Ο Φύσσας δεν μπορούσε να αντιδράσει. Τον άφησε λίγες στιγμές μετά και πήγε στο αυτοκίνητο, ενώ στο σημείο της συμπλοκής επέσπευδαν δύο αστυνομικοί. ‘‘Εμένα μαχαίρωσε, αυτόν πιάστε’’, φώναξε ο Φύσσας και ο αστυνομικός πήγε στο αυτοκίνητο και τον τράβηξε έξω. Την ίδια στιγμή είδα ότι βγήκε από το αυτοκίνητο κάποιος από τη θέση του συνοδηγού». Η μάρτυρας όταν κλήθηκε να υποδείξει αν αναγνωρίζει κάποιον έδειξε τον Καζαντζόγλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.