Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Στις 14 Σεπτέμβρη καταθέτουν οι γονείς του Παύλου Φύσσα (15η μέρα)

xrysi_avgi_diki_2(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 09/09/2015)

Τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, μετά την απόρριψη από το δικαστήριο του αιτήματος των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για αναβολή των διαδικασιών για μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη. Το αίτημα των συνηγόρων των χρυσαυγιτών κατατέθηκε στη δικάσιμο της 8ης Σεπτέμβρη με δικαιολογία ότι έξι εξ αυτών -των συνηγόρων- είναι υποψήφιοι βουλευτές στις ερχόμενες εκλογές και χρειάζονται χρόνο για να οργανώσουν την προεκλογική τους εκστρατεία!

Η προσπάθεια των χρυσαυγιτών να αποφύγουν, μέσα στην προεκλογική περίοδο, τη δίκη ήταν προφανής στο αίτημα της αναβολής. Αυτό που θα ήθελαν είναι να μπορούν ανενόχλητοι να οργανώνουν την προεκλογική τους καμπάνια με την προβιά του “νόμιμου πολιτικού κόμματος”, εξαφανίζοντας ό,τι θυμίζει ότι είναι μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση που δικάζεται για τα εγκλήματά της -ειδικά όταν πλησιάζει η ώρα των καταθέσεων των μαρτύρων κατηγορίας.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, μετά και τις έντονες αντιδράσεις της πολιτικής αγωγής που ανέδειξε την πραγματική διάστασή του. Ωστόσο, η έδρα ανακοίνωσε ότι η επόμενη δικάσιμος θα είναι στις 14 Σεπτέμβρη και όχι στις 11/9 όπως ήταν το αρχικό πρόγραμμα, λόγω της έναρξης του σχολικού έτους και των αγιασμών. Είναι άλλη μια παραδοχή για το ακατάλληλο του χώρου στον οποίο διεξάγεται η δίκη, καθώς και για το δίκιο του αιτήματος των γύρω δήμων, των τοπικών φορέων και σωματείων, ολόκληρου του αντιφασιστικού κινήματος για μεταφορά της από τις φυλακές στο Εφετείο της Αθήνας.

Η δικάσιμος της 8ης Σεπτέμβρη ήταν η δέκατη πέμπτη στη σειρά και η πρώτη μετά το κλείσιμο των δικαστηρίων τον Αύγουστο. Κατά τη διάρκειά της, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επί των ενστάσεων των χρυσαυγιτών κατά της ποινικής τους δίωξης, μια προσπάθεια των κατηγορούμενων, με πρώτη την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, να παρουσιαστούν ως θύματα πολιτικής σκευωρίας.

Πρόταση

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη της πλειοψηφίας των ενστάσεων και των άλλων αιτημάτων των χρυσαυγιτών. Στη συνέχεια, οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής συντάχτηκαν με την απορριπτική πρόταση της εισαγγελέως αναπτύσσοντας ενισχυτικά σε αυτήν επιχειρήματα. Στην προσπάθειά τους αυτή, δέχτηκαν προκλητικές παρεμβάσεις και προσπάθειες φίμωσης από τους συνηγόρους των χρυσαυγιτών. Για το λόγο αυτό, οι δικηγόροι των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ κατέθεσαν και γραπτή διαμαρτυρία.

Τελικά, για το θέμα των ενστάσεων η έδρα επιφυλάχτηκε να αποφασίσει στην επόμενη δικάσιμο. Αυτό σημαίνει ότι στις 14 Σεπτέμβρη, μετά την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης, θα πρέπει να ξεκινήσει η εξέταση των εγκληματικών δράσεων της Χρυσής Αυγής με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πρώτο μάρτυρα κατηγορίας τον πατέρα του, Παναγιώτη Φύσσα. Το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει οποιαδήποτε πιθανή νέα προσπάθεια των χρυσαυγιτών και των συνηγόρων τους να εμποδίσουν τη συνέχιση της δίκης μέχρι τις εκλογές και να μπει επιτέλους στην ουσία της υπόθεσης.

Αντιφασιστικό “παρών”

Με αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού έγινε η επανέναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στις 8 Σεπτέμβρη. Όπως και σε κάθε δικάσιμο, το αντιφασιστικό κίνημα έδωσε ξανά μαζικά το παρών απαιτώντας την ισόβια καταδίκη των νεοναζί δολοφόνων. Στη συγκέντρωση καλούσαν η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΑΔΕΔΥ, ο δήμος Κορυδαλλού, ενώ παρουσία είχαν κι άλλες αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές συλλογικότητες και αριστερές οργανώσεις.

“Ο Παύλος Ζει”

Από τις 8 το πρωί δεκάδες αντιφασίστες άρχισαν να συγκεντρώνονται στον κεντρικό δρόμο μπροστά στις φυλακές Κορυδαλλού, άνοιξαν το πανώ της ΚΕΕΡΦΑ “Ο Παύλος Ζει”, και της ΑΔΕΔΥ, ενώ εργαζόμενοι του Δήμου Κορυδαλλού έστησαν μικροφωνική από όπου ακούγονταν αντιφασιστικά τραγούδια και ανακοινώσεις. Μέσα σε λίγη ώρα άρχισαν να ανοίγονται τα πανώ της Λαϊκής Ενότητας, της ΟΡΜΑ, του Αντιφασιστικού Συντονισμού και, λίγα μέτρα απέναντι, της Λαϊκής Επιτροπής Κορυδαλλού. Όλοι μαζί οι αντιφασίστες υποδέχτηκαν την οικογένεια του Παύλου Φύσσα στέλνοντας το μήνυμα ότι το αντιφασιστικό κίνημα είναι εδώ και μέσα στην προεκλογική περίοδο και στη συνέχεια μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη και καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους όχι μόνο έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, στις επόμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου, αλλά σε όλους τους σταθμούς του αντιφασιστικού κινήματος. Πρώτη κρίσιμη μάχη είναι η αντιφασιστική συγκέντρωση στον Πειραιά την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη για να ματαιωθεί η ναζιστική σύναξη της Χρυσής Αυγής στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου με ομιλητή τον φύρερ Μιχαλολιάκο. Ενώ ακολουθεί το μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 25 Σεπτέμβρη στο κέντρο της Αθήνας, τιμώντας την επέτειο των δύο χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Συνέντευξη ΚΕΕΡΦΑ

Δεκάδες είναι οι καταδικαστικές αποφάσεις στελεχών, μελών και εμπλεκόμενων με τη ναζιστική οργάνωση “Χρυσή Αυγή” τα τελευταία δέκα-δεκαπέντε χρόνια, για επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, απόπειρες ανθρωποκτονίας, μαχαιρώματα, καταστροφές, παράνομες οπλοφορίες, εμπρησμούς κ.α με θύματα μετανάστες, αριστερούς, αντιφασίστες. Σε συνέντευξη τύπου της ΚΕΕΡΦΑ την Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη, οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής του Αντιφασιστικού Κινήματος, που υπερασπίζονται κάποια από τα θύματα στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, έδωσαν στη δημοσιότητα τις είκοσι πιο ενδεικτικές τέτοιες καταδικαστικές αποφάσεις, ξεκινώντας από το 1996 μέχρι και σήμερα.

Μέσα στην προεκλογική περίοδο επιστρέφει η συζήτηση για το τι είναι η Χρυσή Αυγή. Το ερώτημα αν είναι νόμιμο πολιτικό κόμμα ή ναζιστική εγκληματική οργάνωση με δολοφονικά τάγματα εφόδου -κι άρα αν έχει όλα τα δικαιώματα και τις διευκολύνσεις των κομμάτων προεκλογικά ή όχι- χρειάζεται απάντηση. Και δεν υπάρχει καλύτερη και πιο ξεκάθαρη απάντηση από τις παραπάνω καταδικαστικές αποφάσεις που δημοσιοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ και η Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος, οι οποίες καταγράφουν με ακρίβεια και με τη βούλα των δικαστηρίων τον τρόπο δράσης και οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, τα ρατσιστικά και ναζιστικά της κίνητρα, τις εγκληματικές της πράξεις. Αυτά θυμίζει και το δισέλιδο αφιέρωμα της Εφημερίδας των Συντακτών, βασισμένο σε όσα δημοσιοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ, την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη.

One thought on “Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Στις 14 Σεπτέμβρη καταθέτουν οι γονείς του Παύλου Φύσσα (15η μέρα)

  1. Pingback: Η Δίκη –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.