Ποιοι φοβούνται τη δημοσιότητα; (10η + 11η μέρα)

dikh_korydallos(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 15/07/2015)

Απορριπτική ήταν η απάντηση του δικαστηρίου στα αιτήματα της πολιτικής αγωγής για μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της δίκης της Χρυσής Αυγής, καθώς και για ραδιοτηλεοπτική κάλυψή της.

Στο αίτημα της πολιτικής αγωγής για εγκατάσταση τεχνικών μέσων αναπαραγωγής βίντεο, φωτογραφιών και ηχητικών αρχείων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, το δικαστήριο επιφυλάχτηκε. Ενώ για το θέμα της αίθουσας επανέλαβε την υπόσχεση του υπουργείου Δικαιοσύνης για μεταφορά της δίκης από τις φυλακές Κορυδαλλού σε νέα αίθουσα στο Εφετείο Αθηνών από Σεπτέμβρη.

Σε όλα τα παραπάνω, η έδρα υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση.

Τα επιχειρήματα των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής για την ηχογράφηση και τη δημοσιότητα της δίκης ήταν ατράνταχτα. “Πρόκειται για μεγάλη δίκη με πολλούς κατηγορούμενους και συνηγόρους. Ηχογράφηση γίνεται σε μικρότερες δίκες, γιατί όχι σε αυτή; Η υλικοτεχνική υποδομή υπάρχει”, είπε ο Α.Τζέλλης, ενώ “θέμα ουσίας” χαρακτήρισε την ηχογράφη και η Β. Κουγιάτσου εκ μέρους και οι δύο της οικογένειας Φύσσα, “Είναι αδύνατον να αποτυπώσει ο γραμματέας όλες τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις χειρόγραφα”.

Στο θέμα της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης της δίκης στάθηκε ο Τάκης Ζώτος, ο πρώτος εκ των τριών δικηγόρων του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ που πήρε το λόγο, εξηγώντας ότι η δημοσιότητα είναι συνταγματική δημοκρατική κατάκτηση. “Οι αποφάσεις των δικαστηρίων εκδίδονται και υλοποιούνται στο όνομα του λαού, ο λαός έχει δικαίωμα να τις ελέγχει”, είπε.

“Επανερχόμαστε στο θέμα της αίθουσας για να καταγραφεί επίσημα το αίτημά μας αφού μέχρι τώρα δεν είχαμε νομιμοποιηθεί ως πολιτική αγωγή”, είπε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συμπληρώνοντας ότι “πλέον ο μόνος που αρνείται τη μεταφορά είναι ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου”. Για το θέμα της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης τόνισε ότι είναι απαραίτητη καθώς “ήδη δεν πληρούνται οι νομικές διατάξεις περί δημοσιότητας στο ακροατήριο. Επιτρέπεται στον καθένα να παρακολουθήσει ανεμπόδιστα τη δίκη, όπως ορίζει ο νόμος; Όχι. Υπάρχουν δύο αστυνομικά μπλόκα έξω. Έχει δοθεί κάποια εντολή και γίνεται αυτό;”. Ενώ για το θέμα της ηχογράφησης συνέχισε ότι “Είναι ιστορική αυτή η δίκη. Υπάρχει διαπλοκή μίας εγκληματικής οργάνωσης με ένα πολιτικό κόμμα. Είναι ανάγκη όσα ακουστούν να μην είναι έπεα πτερόεντα, αλλά να καταγραφούν”.

Άρνηση

“Ηχογράφηση γίνεται ακόμα και στα ειρηνοδικεία”, είπε ο Κώστας Παπαδάκης, έχοντας πρώτα καλέσει το δικαστήριο να ελέγξει την υπόσχεση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι η δίκη θα μεταφερθεί σε νέα αίθουσα στο Εφετείο το Σεπτέμβρη, “Μια άρνηση της ηχογράφης ξεπερνάει τη λογική μου. Είμαστε ήδη στο τρίτο μήνα της δίκης και χρειαζόμαστε μία αναδρομή”. Ενώ “εντελώς απαραίτητη” έκρινε την ηχογράφηση και ο Αντ. Αντανασιώτης εκ μέρους των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, “σε μια πολυπρόσωπη και μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος δίκη όπως αυτή”. Το ίδιο υποστήριξε και για την κινηματογράφησή της.

Παρόλα αυτά, η μόνη παραχώρηση που έκανε η πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν η φωτογράφηση των συνεδριάσεων -κι αυτή, όμως, “εφόσον κι εάν δεν εμποδίζει την ομαλή διεξαγωγής της δίκης”.

Αν κάτι δείχνουν οι παραπάνω αποφάσεις του δικαστηρίου είναι πόσο δίκιο είχε το αντιφασιστικό κίνημα όταν κατάγγελνε ότι η επιλογή της διεξαγωγής της δίκης στις φυλακές Κορυδαλλού είναι πρωτίστως πολιτική. Ότι η εξήγηση που έδιναν όλοι οι αρμόδιοι ότι δεν υπήρχε άλλη διαθέσιμη αίθουσα που να καλύψει τις ανάγκες της διαδικασίας ήταν απλά δικαιολογίες, οι οποίες έκρυβαν την πολιτική απόφαση για μια δίκη περιορισμένης δημοσιότητας και παρακολούθησης.

Ταυτόχρονα, η όλη συζήτηση αποκάλυψε το φόβο των χρυσαυγιτών και των συνηγόρων τους για τη δίκη και την εξέλιξή της. Οι ίδιοι άνθρωποι όλους τους προηγούμενους μήνες φώναζαν ότι θα ζητήσουν την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης για να ξεσκεπαστεί η “πολιτική δίωξη” εναντίον τους. Όταν όμως ήρθε η στιγμή να τοποθετηθούν επί του θέματος στο δικαστήριο αντιτάχτηκαν -με ελάχιστες εξαιρέσεις κατηγορούμενων που συνολικά δείχνουν σημάδια διαφοροποίησης στην υπερασπιστική τους τακτική- στο αίτημα της πολιτικής αγωγής. Κι αμέσως μετά αγόρευαν για την πολιτική σκευωρία που έχει στηθεί εναντίον τους…

Τέρμα πια με τις “ενστάσεις”

Την Πέμπτη 16 Ιούλη συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Πρόκειται για τη δωδέκατη ημέρα της δίκης, η οποία -όπως και οι δύο προηγούμενες στις 9 και 14 Ιούλη- αναμένεται να εξαντληθεί με τις ενστάσεις των χρυσαυγιτών για ακυρότητα ολόκληρης της δικαστικής διαδικασίας που τους έχει οδηγήσει στο εδώλιο.

Η δικάσιμος της 9ης Ιούλη, η δέκατη στη σειρά, ξεκίνησε συζητώντας τα αιτήματα των συνήγορων της πολιτικής αγωγής σχετικά με τη διεξαγωγή της δίκης (για τη σχετική συζήτηση καθώς και την απόφαση του δικαστηρίου, βλέπε διπλανό κείμενο).

Στη συνέχεια, η έδρα διάβασε τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας που έχουν προσκληθεί εκ μέρους της πολιτικής αγωγής καθώς και τα ονόματα των μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων.

Η διαδικασία θα συνεχιζόταν με την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας και συγκεκριμένα της οικογένειας του Παύλου Φύσσα. Αντί γι’ αυτό όμως, οι χρυσαυγίτες επέλεξαν να ξεκινήσουν κατάθεση ενστάσεων κατά της δίωξής τους. Το αποτέλεσμα ήταν ατελείωτες αγορεύσεις των δικηγόρων των χρυσαυγιτών για το υπόλοιπο της δικασίμου της 9ης Ιούλη, στις οποίες προσπαθούσαν να πείσουν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική και γι’ αυτό παράνομη.

Τερτίπια

Η σκοπιμότητα των χρυσαυγιτών είναι προφανής. Χρησιμοποιώντας όλα τα δικονομικά τερτίπια που έχουν στη διάθεσή τους, επιχειρούν να προκαταλάβουν την εξέλιξη της δίκης και, πριν ακόμα μιλήσουν τα θύματα και οι άλλοι μάρτυρες κατηγορίας, να φτιάξουν μέσα στο δικαστήριο κλίμα πολιτικής σκευωρίας εναντίον τους. Γι’ αυτό και καθυστερούν με κάθε τρόπο την έναρξη των καταθέσεων, στις οποίες θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των εγκληματικών τους πράξεων και να αποδεικνύεται ότι δεν είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα αλλά μία ναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Ακόμα και μεταξύ τους, όμως, αντιμετωπίζουν προβλήματα να συγκαλύψουν την αλήθεια. Συνεχίζοντας τις ενστάσεις στη συνεδρίαση της 14ης Ιούλη, ο συνήγορος του μέλους της ασφάλειας του πυρήνα Νίκαιας Ιωάννη Άγγου, Γ. Σωτηρόπουλος, δήλωσε, κατά την ανάπτυξη των “επιχειρημάτων” του, ότι “όλοι οι κατηγορούμενοι είναι μέλη του πολιτικού κόμματος Χρυσή Αυγή”. Aυτό προκάλεσε την παρέμβαση του συνηγόρου του “Αρχηγού”, Τ. Μιχαλόλια (δεν θέλει την συσχέτιση των άμεσων δραστών με την ηγεσία) που απέτρεψε τον Σωτηρόπουλο να παραδώσει και εγγράφως το κείμενο με τη συγκεκριμένη φράση με αποτέλεσμα, μετά από σύντομη διακοπή της δίκης, να ανακαλέσει τη δήλωσή του.

Η ανάκληση της δήλωσης από τον συνήγορο υπεράσπισης του Άγγου (παρότι είναι δικονομικό του δικαίωμα) σήμαινε και την εξαφάνιση της επίμαχης δήλωσης μετά και την απόρριψη του αιτήματος για ηχοχράφηση της δίκης! Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες της Πολιτικής Αγωγής που ζήτησε δικαιολογημένα την παράδοση του εγγράφου. Όμως το δικαστήριο, μετά από νέα διακοπή, έδωσε στην υπεράσπιση τη δυνατότητα να επιφυλαχθεί και να μην προσκομίσει τη δήλωση. Μετά από αυτό, όλοι οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αποχώρησαν από το δικαστήριο ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Είναι κρίσιμο η έδρα του δικαστηρίου να μην επιτρέψει στους χρυσαυγίτες να συνεχίζουν το παιχνίδι των εντυπώσεων και της κωλυσιεργίας. Να απορρίψει όλες ανεξαιρέτως τις ενστάσεις και να μπει επιτέλους στην ουσία της δίκης, στις καταθέσεις των μαρτύρων που μπορούν να τσακίσουν όλα τα επιχειρήματα της ναζιστικής συμμορίας.

Αυτή είναι η απαίτηση των θυμάτων και ολόκληρου του αντιφασιστικού κινήματος. Δεκάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες από την ΚΕΕΡΦΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΟΡ.Μ.Α., το ΣΕΚ, κάτοικοι της περιοχής, εργαζόμενοι και νεολαίοι συγκεντρώθηκαν έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 9 Ιούλη φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της καταδίκης της Χρυσής Αυγής, ενώ νέα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιούλη. Το κάλεσμα για τις 16 Ιούλη είναι στο ίδιο μέρος στις 8πμ.

Καλούν σε απολογία το Δήμαρχο Κορυδαλλού!

Καταγγελία για την προκλητική κλήση του Δημάρχου Κορυδαλλού Σταύρου Κασιμάτη σε απολογία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κυκλοφόρησε η ΚΕΕΡΦΑ. Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού καλείται να δώσει εξηγήσεις για το κλείσιμο των σχολείων τις μέρες της δίκης της Χρυσής Αυγής.

“Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού βέβαια δεν έδρασε μόνος του αλλά με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κορυδαλλού, τη συμπαράσταση όλων των Δημάρχων της περιοχής και της Περιφέρειας Πειραιά, τη στήριξη της Επιτροπής Αγώνα φορέων της περιοχής, στην οποία συμμετείχαν Σύλλογοι γονέων, εκπαιδευτικών ΕΛΜΕ και σύλλογοι Δασκάλων, δημοτικές παρατάξεις, βουλευτές της Β’ Πειραιά και η ΚΕΕΡΦΑ”, αναφέρει η καταγγελία. “Είναι πρόκληση να στήνονται «Δημαρχοδικεία» όταν το ίδιο το κράτος, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχουν δώσει λύση στο αίτημα των δημοτών και της πολιτικής αγωγής για τη μεταφορά της δίκης στο Εφετείο Αθηνών, ώστε να υπάρχει δημοσιότητα, πρόσβαση των μαρτύρων αλλά και να μην εμποδίζεται η λειτουργία των σχολείων και της πόλης.

Ας σταματήσει επιτέλους η υποκρισία! Η δίκη χρειάζεται να μεταφερθεί στο Εφετείο Αθηνών και θα είναι υπόλογος ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, αν αντί για τη μεταφορά της δίκης, οι κρατικές υπηρεσίες ασχολούνται με το να νουθετήσουν έναν ανυπάκουο Δήμαρχο…

Ποιοι άραγε κάνουν πλάτες στους ναζί της Χρυσής Αυγής καλώντας σε απολογία το Δήμαρχο Κορυδαλλού;”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.