Χρήστος Μπακαλάκης: Ενας αμετάκλητα αθώος στο εδώλιο

saxinidis_efsyn Ο Σαχινίδης συγκρατεί τον Χλωρίδη που στέκεται απειλητικά μπροστά στον δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ, Χρ. Σίσκo.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 10/06/2015)

Δεν έχει τέλος η δικαστική ομηρία του αντιφασίστα Χρήστου Μπακαλάκη, ο οποίος -ενώ αθωώθηκε στο Εφετείο για την αντίδρασή του απέναντι στις απειλητικές διαθέσεις χρυσαυγιτών- αύριο δικάζεται πάλι για την ίδια υπόθεση. Αιτία, η νέα ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του από την αρμόδια εισαγγελέα, δύο χρόνια μετά το επίδικο περιστατικό και 5 μήνες μετά την αμετάκλητη αθώωσή του, με βάση μια παλιά χρυσαυγίτικη μήνυση.

Ολα ξεκίνησαν στις 14/9/2012 στα Γιαννιτσά, ανήμερα της επετείου μνήμης των θυμάτων της σφαγής των Γιαννιτσών τον Σεπτέμβριο του 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα και τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους. Βρισκόμαστε στην περίοδο μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012, όπου η Χρυσή Αυγή έχει μόλις μπει στο Κοινοβούλιο, κλιμακώνοντας την εγκληματική της δράση. Κλήθηκε λοιπόν η ναζιστική οργάνωση από τη δημοτική αρχή ως «νόμιμο πολιτικό κόμμα» να παραστεί στην εκδήλωση για τα θύματα που κατέσφαξαν οι πολιτικοί της πρόγονοι και να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη τους!

Ετσι, στον χώρο της εκδήλωσης καταφτάνει τάγμα εφόδου σε στρατιωτικό σχηματισμό, κρατώντας κοντάρια. Επικεφαλής του τάγματος είναι ο Ιωάννης Σαχινίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής, υποψήφιος βουλευτής Πέλλας στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πέλλας το 2014, καθώς επίσης και ο Θεόδωρος Χλωρίδης, πυρηνάρχης Γιαννιτσών και επίσης υποψήφιος βουλευτής στις τρεις τελευταίες εκλογές.

Ιωάννης Σαχινίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής, υποψήφιος βουλευτής Πέλλας, επικεφαλής του τάγματοςΟ Σαχινίδης (ο πρώτος από δεξιά γενειοφόρος) ως εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος των ταγμάτων εφόδου.

Οι χρυσαυγίτες φωνάζουν το προκλητικό σύνθημα «τιμή σε Χίτες και ταγματασφαλίτες» και καταθέτουν στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων εκείνων που εξυμνούν, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τις αποδοκιμασίες και τις διαμαρτυρίες των παρισταμένων. Τότε οι δύο επικεφαλής του τάγματος εφόδου, παρά την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ορμούν βρίζοντας προς την εξέδρα των επισήμων και συγκεκριμένα εναντίον του δημοτικού συμβούλου του ΚΚΕ, Χρ. Σίσκου. Στη φωτογραφία-ντοκουμέντο που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.» φαίνεται ο Σαχινίδης να συγκρατεί τον Χλωρίδη που στέκεται απειλητικά μπροστά στον δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ.

Πολλών δεινών αρχή

Στη συνέχεια ο Χρ. Μπακαλάκης, ο οποίος βρίσκεται λίγο πιο πέρα, σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τους χρυσαυγίτες, προκειμένου να αποτρέψει πιθανή χειροδικία από μέρους τους, ρίχνει μια κροτίδα στον κενό χώρο προς το μνημείο. Από κει και πέρα αρχίζει η δικαστική του οδύσσεια, αφού συλλαμβάνεται και στις 28/9/2012 καταδικάζεται στο πλαίσιο του αυτοφώρου από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών σε συνολική ποινή φυλάκισης 14 μηνών, όχι μόνο για την κατοχή και χρήση κροτίδας, αλλά και για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης εναντίον των επισήμων, έπειτα από αυτεπάγγελτη εισαγγελική δίωξη.

H υπόθεση οδηγείται στο Εφετείο και στις 5/3/2014 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών αθωώνει αμετάκλητα τον Χρ. Μπακαλάκη για την κατηγορία της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, με το σκεπτικό ότι πέταξε την κροτίδα σε κενό χώρο, όπου και έσκασε, χωρίς να απειληθεί η σωματική ακεραιότητα οποιουδήποτε προσώπου και χωρίς να έχει τέτοια πρόθεση.

Τρεις μέρες μετά το συμβάν, στις 17/9/2012, καταθέτει μήνυση εναντίον του Χρ. Μπακαλάκη -κατά την προσφιλή χρυσαυγίτικη τακτική- ο Σαχινίδης. Τη μήνυση όμως η εισαγγελέας δεν την εισάγει να συνεκδικαστεί με την αυτεπάγγελτη δίωξη και στις 27/8/2014 (δύο χρόνια μετά) ασκεί νέα δίωξη με την ίδια κατηγορία, παραβλέποντας την αθωωτική απόφαση. Το ίδιο και το δικαστήριο, που την περασμένη Δευτέρα -οπότε η δίκη ξεκίνησε και διεκόπη για αύριο- απέρριψε την ένσταση δεδικασμένου της υπεράσπισης. Σημαντική λεπτομέρεια: Η πρόεδρος του δικαστηρίου είναι η ίδια δικαστής που καταδίκασε πρωτόδικα τον Χρ. Μπακαλάκη. Με αυτό το δεδομένο η υπεράσπιση κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης της προέδρου, η οποία απερρίφθη.

Γνωστός

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαχινίδης ήταν και επικεφαλής (μαζί με τον Γ. Τολιόπουλο) του τάγματος εφόδου που τον Ιούνιο του 2012 επιτέθηκε στο καφενείο του Γιώργου Βραχνή στη Βέροια, το οποίο έσπασε, και τραυμάτισε έναν θαμώνα σοβαρά στο κεφάλι. Ο Σαχινίδης τότε απαλλάχτηκε στο δικαστήριο λόγω της παράλειψης εκ μέρους της πολιτικής αγωγής να καταβάλει ένα παράβολο, ενώ και τότε οι χρυσαυγίτες προχώρησαν σε μηνύσεις κατά του Γ. Βραχνή, ο οποίος όχι μόνο δεν δικαιώθηκε, αλλά αντιμετωπίζει κατηγορίες μέχρι και σήμερα.

O Θεόδωρος Χλωρίδης ενώ χαιρετά ναζιστικάΣτην πρώτη σειρά, ο Χλωρίδης χαιρετά ναζιστικά (δεύτερος από αριστερά).

Toν ίδιο μήνα (Ιούνιος 2012) ο Σαχινίδης, με αφορμή τα γρονθοκοπήματα του Κασιδιάρη στη Λ. Κανέλλη, δήλωνε δημόσια στο «Ράδιο Πέλλα» ότι «εφόσον χρειαστεί, θα πέσει και καμιά σφαλιάρα», ενώ ο Χλωρίδης, ο οποίος εμφανίζεται σε φωτογραφία που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.» να χαιρετά ναζιστικά, ομολογούσε επώνυμα στις 4/5/2011 στον ιστότοπο του «Στόχου» τη ναζιστική εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής: «Ας κάνουν αυτό που κάνουμε στα Γιαννιτσά. Μόλις εντοπίσουμε κάποιο λαθραίο ζώο να πουλάει διάφορα, του παίρνουμε τα πράγματα, τα πετάμε σε κάδους απορριμμάτων και τους κυνηγάμε με τις κλοτσιές». Αυτή τη δράση -όπως φαίνεται- φοβόταν και ο Χρ. Μπακαλάκης, όταν έριχνε την κροτίδα σε κενό χώρο…

Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.