Πόσο ακόμα θα περιμένουν τα θύματα του ρατσιστικού πογκρόμ του Μάη του 2011, κύριε Παρασκευόπουλε;

PHOTO1

Αθήνα, 12 Μάη 2011, απέναντι από τη Βαρβάκειο.

Το πογκρόμ που εξαπέλυσαν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής τον Μάη του 2011 μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα ρατσιστικά εγκλήματα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες (και ο ανταγωνισμός δεν είναι και μικρός), με υπολογιζόμενα θύματα δεκάδες διερχόμενους μετανάστες, με γροθιές, ρόπαλα, γκλομπ και μαχαίρια και τελικά και έναν νεκρό, υπήκοο Μπαγκλαντές, τον Αλίμ Αμπντούλ Μάναν.

Σαν πρωτοβουλία για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος αναδείξαμε τη σημασία του πογκρόμ, καταθέσαμε στον Άρειο Πάγο μηνυτήρια αναφορά με πλήθος στοιχείων που το συνδέουν με την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και που θα έπρεπε ήδη να έχουν κινητοποιήσει τις διωκτικές αρχές.

Διαβάστε:

Ενόψει της επικείμενης δίκης της Χρυσής Αυγής, υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη. Στον κατάλογο των αναγνωστέων εγγράφων της δίκης για την εγκληματική οργάνωση, ο αρμόδιος εισαγγελέας συμπεριέλαβε τα έγγραφα σχετικά με το πογκρόμ, υπό τον τίτλο: “ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΠΟΓΚΡΟΜ 10-14/5/2011”.

pogrom_eggrafaΠρόκειται για την πρώτη φορά που σε δημόσιο έγγραφο, και μάλιστα δικαστικής αρχής, τα γεγονότα του Μάη του 2011 χαρακτηρίζονται ως “πογκρόμ”.

Κι όμως, η δικογραφία που έχει σχηματιστεί, προκειμένου οι δράστες του πογκρόμ να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, εξακολουθεί να κινείται με ρυθμούς χελώνας. Η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση, ενώ οι θύτες, αν και επώνυμοι και φωτογραφημένοι, εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Pogrom_poreiaΗ νέα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί σε όλους τους τόνους την κάθαρση των κρατικών μηχανισμών από τις νεοναζιστικές διασυνδέσεις καθώς και την παραδειγματική τιμωρία της ρατσιστικής και φασιστικής βίας. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες που θα σηματοδοτήσουν τη μηδενική ανοχή απέναντι στους ρατσιστές εγκληματίες.

Πόσο ακόμα θα χρειαστεί να περιμένουν τα θύματα του πογκρόμ του Μάη του 2011;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.