(Συνέντευξη του δικηγόρου Τάκη Ζώτου στον Γιάννη Μπασκάκη, ΕφΣυν, 12/01/2015)
Με αφορμή τη μήνυση του Κασιδιάρη εναντίον του διευθυντή της εφημερίδας μας Νικόλα Βουλέλη και του δημοσιογράφου του «Ιού» Δημήτρη Ψαρρά, ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και μέλος της Πρωτοβουλίας Jailgoldendawn, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τη βιομηχανία μηνύσεων της Χρυσής Αυγής και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την καθυστέρηση του προσδιορισμού της δίκης για την εγκληματική οργάνωση.
– Τι επιδιώκει η Χρυσή Αυγή με την πρακτική των μηνύσεων, όπως αυτή του Κασιδιάρη;
Η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί συστηματικά και μεθοδευμένα τον δικαστικό μηχανισμό. Είναι μέρος της διπλής στρατηγικής της. Από το ένα μέρος να θέλει να εμφανίζεται ως νόμιμο πολιτικό κόμμα και ταυτόχρονα να οικοδομεί παραστρατιωτικά «τάγματα εφόδου», με τα οποία τρομοκρατεί, δολοφονεί, προπηλακίζει όσους θεωρεί εχθρούς ή υπανθρώπους. Στις 16-9-2011 χρυσαυγίτες με μαχαίρια χτύπησαν στο ύψος της καρδιάς τoν Ali Rahimi και τραυμάτισαν άλλους δύο. Οι δράστες και η Θέμις Σκορδέλη αναγνωρίστηκαν και συνελήφθησαν στο πλαίσιο του Αυτοφώρου. Ολοι τους υπέβαλαν μήνυση στα θύματα για ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και μετά την επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών στο Κερατσίνι στις 12-6-2012. Στις 21-11-2012 η εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη» και τις επόμενες μέρες η εφημερίδα «Αυγή» αποκαλύπτουν ότι ο δικηγόρος που προσέφυγε στο ΣτΕ, για την ακύρωση του ν. 3838/2010 για την ιθαγένεια, είναι έμμισθος συνεργάτης της Χρυσής Αυγής. Και πάλι η απάντηση ήταν μήνυση κατά των συντακτών και των εφημερίδων. Οι δύο εφημερίδες αθωώθηκαν. Σκοπός της Χρυσής Αυγής, ο εκφοβισμός, η αποθάρρυνση, η απόσυρση όσων τολμούν να στραφούν εναντίον της, είτε μηνύοντάς την ως θύματα της βίας που έχουν υποστεί απ’ αυτήν, είτε όσων ως δημοσιογράφοι ή ακτιβιστές αποκαλύπτουν αυτή τη δράση της. Εκατοντάδες μετανάστες και θύματα των επιθέσεων χρυσαυγιτών δεν έχουν υποβάλει μηνύσεις από τον φόβο αντιποίνων ή τον φόβο αβάσιμων εναντίον τους ποινικών διώξεων.
– Η εισαγγελική πρόταση Ντογιάκου έχει κατατεθεί ήδη από τις 15 Οκτωβρίου, αλλά το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών δεν έχει εκδοθεί ακόμα προκειμένου να προσδιοριστεί η δίκη για την εγκληματική οργάνωση. Πού κατά τη γνώμη σας οφείλεται η τόσο μεγάλη καθυστέρηση, 16 μήνες μετά τις συλλήψεις, και τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει;
Εχουμε την εμπειρία ότι πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα ο δικαστικός μηχανισμός δεν αξιολογούσε ως σοβαρή την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ούτε καν διερευνούσε την εγκληματική της δράση ως συστηματική και κεντρικά σχεδιασμένη. Σύμφωνα με τον νόμο, ο εισαγγελέας Εφετών είχε προθεσμία τριών μηνών να υποβάλει την πρότασή του. Ο εισαγγελέας εξάντλησε αυτήν την προθεσμία. Το Συμβούλιο Εφετών έχει προθεσμία τριών μηνών να εκδώσει το βούλευμα. Η προθεσμία αυτή λήγει στις 29 Ιανουαρίου 2015. Φαίνεται ότι το Συμβούλιο, συνυπολογίζοντας και την προεκλογική περίοδο, θα εξαντλήσει την προθεσμία. Ως πολιτική αγωγή έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει τον συντομότερο δυνατό προσδιορισμό της δίκης. Το αντικειμενικό αποτέλεσμα της καθυστέρησης είναι ότι μετατίθεται σε απώτερο χρόνο η έναρξη της δίκης και έρχεται πιο κοντά η αποφυλάκιση της ηγεσίας της Χ.Α., λόγω λήξης του 18μηνου. Κάθε καθυστέρηση της δίκης απομακρύνει τη δυνατότητα των θυμάτων της ναζιστικής βίας να αποκαλύψουν το εγκληματικό της πρόσωπο και στην πολιτική αγωγή και το αντιφασιστικό κίνημα να αποδείξουν ότι κάτω από τον μανδύα του δήθεν νόμιμου πολιτικού κόμματος καλύπτεται και δρα μία εγκληματική – ναζιστική οργάνωση, επικίνδυνη για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των εργαζομένων και όχι μόνο των μεταναστών. Κάθε καθυστέρηση απομακρύνει την τιμωρία των ενόχων και δίνει χώρο στη Χ.Α. να αναδιοργανωθεί, με την προσωρινή απόσυρση των «ταγμάτων εφόδου» από την ενεργό δράση.