Ένας ένας εγκαταλείπουν το καράβι που βουλιάζει

mixaloliakos_stathopoulos

(Ο Μιχαλολιάκος μαζί με τον Σταθόπουλο)

(Κείμενο: Μαρία Ψαρά, Λευτέρης Μπιντέλας, Έθνος, 28/09/2014)

Ενα ακόμα στέλεχος που παραιτήθηκε, ο Λεωνίδας Σταθόπουλος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Αγρίνιου, δηλώνει στο «Εθνος» ότι το έκανε «για να χτυπήσει καμπάνα που θα ακουστεί μέχρι τον Κορυδαλλό»

ΔΙΑΛΥΣΗ έχει «βαρέσει» η Χρυσή Αυγή, με τα στελέχη της να εγκαταλείπουν εν χορώ το πλοίο που βουλιάζει. Μέχρι πρότινος, η ηγεσία του φασιστικού μορφώματος ήταν αυτή που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και «άδειαζε» τα μέλη της όταν αυτά δεν συμμορφώνονταν με τις εντολές του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Δεκάδες είναι τα παραδείγματα, χαρακτηριστική η περίπτωση των Βασίλη Σιατούνη και Αθανάσιου Στράτου, δραστών της επίθεσης στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, που αν και μέλη του φασιστικού μορφώματος οι χρυσαυγίτες φρόντισαν να τους απαρνηθούν μετά τη σύλληψή τους.

Οπως όλα δείχνουν, ο Ν. Μιχαλολιάκος έχει απεμπολήσει την κυριαρχία στην οργάνωση και ο εμφύλιος πόλεμος στη Χρυσή Αυγή συνεχίζει να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει αυτήν τη στιγμή δείχνει ότι ίσως και να έχει διαλυθεί πριν καν ξεκινήσει η δίκη.
Πριν κατακαθίσει η σκόνη από την πτώση των άλλοτε «κάστρων» της ΧΑ σε Θεσσαλία, Ημαθία, Ιωάννινα, Ιόνιο και Πελοπόννησο, ήρθε ένα νέο εκκωφαντικό χτύπημα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Λεωνίδας Σταθόπουλος, ένα από τα πλέον σημαντικά στελέχη της ΧΑ, υπέβαλε την παραίτησή του. Δεν πρόκειται για κάποιο μεσαίο ή τυχαίο στέλεχος. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Αγρίνιου, υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2012 και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Στενός συνεργάτης του Νίκου Μιχαλολιάκου, με μεγάλη επιρροή στον νομό Αιτωλοακαρνανίας και ψηλά στην ιεραρχία της οργάνωσης. Η παραίτησή του έχει πυροδοτήσει εξελίξεις τόσο στην έδρα του, στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, όσο και στην Πάτρα, όπου τα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης έχουν ερημώσει.

Η δήλωση

Ο Λ. Σταθόπουλος δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι υπέβαλε την παραίτησή του «για να χτυπήσει καμπάνα που θα ακουστεί μέχρι τον Κορυδαλλό». Την ίδια στιγμή, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι είναι ο πρώτος που παραιτείται και δεν τον διαγράφουν. «Σταγόνα σταγόνα ξεχείλισε το ποτήρι. Το κίνημα που χτίσαμε λίγοι άνθρωποι άρχισε να αλλάζει πορεία μετά τις προφυλακίσεις. Ορισμένα πράγματα με δυσαρέστησαν. Συναγωνιστές μου με έχουν απογοητεύσει και περίμενα να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή εκ μέρους τους, ειδικά μετά τις διώξεις. Εχω σοβαρές ενστάσεις για την πορεία της Χρυσής Αυγής», λέει για τους λόγους που τον οδήγησαν να φύγει από την οργάνωση. Μπορεί να καταγγέλλει στο «Εθνος της Κυριακής» τις επιλογές των ηγετικών στελεχών της ΧΑ, ωστόσο δεν πρόκειται για μετανοημένο πρώην χρυσαυγίτη.
«Δεν στρέφομαι κατά της Χρυσής Αυγής. Εχω δυσαρεστηθεί από συγκεκριμένα πράγματα που έχουν συμβεί στο εσωτερικό του κινήματος και αισθάνθηκα ότι η περαιτέρω παρουσία σ’ αυτό θα λειτουργούσε ωs κάλυψη ή έγκριση σ’ αυτά τα φαινόμενα παλαιοκομματισμού».

Την ίδια στιγμή δεν θέλησε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της επιστολής που έχει στείλει στον Ν. Μιχαλολιάκο και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε. Σίγουρα οι λόγοι δεν είναι ιδεολογικοί, αφού ο ίδιος δηλώνει εθνικιστής και δεν φαίνεται να είχε ενοχληθεί από τον «ακτιβισμό» της ΧΑ κατά μεταναστών -και όχι μόνο- τα χρόνια που ήταν μέλος της.
Οι συστημικές πρακτικές των βουλευτών της ΧΑ, με τους διορισμούς ανιψιών, φίλων και λοιπών συγγενών, που αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», έφεραν ένα μεγάλο κομμάτι των μελών της οργάνωσης απέναντι στην ηγεσία. Η δυσαρέσκεια που υπάρχει στις τοπικές οργανώσεις εκφράζεται πια και δημοσίως.

Ο Δημήτριος Κολτσίδας, το νούμερο ένα στέλεχος της ΧΑ στη Λάρισα, είχε επιτεθεί δημοσίως στον ευρωβουλευτή Γιώργο Επιτήδειο για τον διορισμό της κόρης του στην Ευρωβουλή.

Για τα δάνεια

Από τα βέλη του δεν είχε γλιτώσει ούτε και ο Ηλίας Παναγιώταρος, για τον οποίο κατήγγειλε ότι λάμβανε άτοκα δάνεια από τη Βουλή. Οπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», επτά ήταν τελικά οι βουλευτές της ΧΑ που πήραν προνομιακά δάνεια ύψους 10.000-15.000 ευρώ από το ταμείο αλληλοβοήθειας της Βουλής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε όλη την Ελλάδα αρκετά στελέχη όλων των βαθμιδών έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους. Και όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι οι τελευταίες…

Ο ναζί ρόκερ και ο ακόλουθος του Κασιδιάρη.

“ΝΑΙ, είμαστε μέλη του ελληνικού τμήματος του Β&Η (Blood and Honour, ΑίμαΤιμή)… Ο σκοπός του στη χώρα μας είναι η προσέλκυση της λευκής ελληνικής νεολαίας προς τα δικά μας πιστεύω και την πολιτική δράση. Πραγματική πολιτική δράση που γίνεται από συναγωνιστές έξυπνους και όχι πρόβατα. Αυτός είναι πραγματικός εθνικοσοσιαλισμός, μια μάχη για τη Λευκή φυλή και τα Αρια έθνη και όχι ένα μαντρί με πρόβατα, βλέπε κομμούνια! Οχι πολλά λόγια από φαφλατάδες, μόνο πράξεις!”.

Αυτά είναι τα λόγια μέλους του συγκροτήματος «No Surrender», σε συνέντευξη που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό «Αντεπίθεση», έντυπο του Μετώπου Νεολαίας της Χρυσής Αυγής. Τη συνέντευξη υπογράφει ο Γιώργος Μάστορας, γνωστός για τα ναζιστικά του πιστεύω, ιδεολογικός καθηγητής της ΧΑ και σήμερα μετακλητός υπάλληλός της στη Βουλή. Ο ίδιος μάλιστα έχει συγγράψει και βιβλίο για την ιστορία της White Power μουσικής ή αλλιώς της μουσικής για τη λευκή φυλή το 2003.

Σοκαριστικό εξώφυλλο.

Σε αυτό το ναζιστικό συγκρότημα, που τραγουδάει στίχους όπως «ο παππούς μου ήταν στα SS», με τους οποίους εξυμνούνται τα τάγματα θανάτου του Χίτλερ, αλλά και επιλέγει για εξώφυλλο δίσκου την εν ψυχρώ δολοφονία Εβραίου κρατούμενου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης από αξιωματικό των ναζί, ανήκε και ο Βασίλης Σιατούνης που την περασμένη εβδομάδα καταδικάστηκε σε 11,5 χρόνια φυλάκισης και 7χρονη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» το 2008.0 καταδικασθείς ήταν επιπλέον μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής από τό 2007 έως και το 2011 και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του Νίκου Μιχαλολιάκου στην Αθήνα το 2010.

siatounis_sygkrothma

Αλλά, κατά τα άλλα, τα στελέχη του φασιστικού μορφώματος ισχυρίζονται ότι… «δεν τον ξέρουν, δεν τον είδαν».
Η παλιότερη συνέντευξη έρχεται να διαψεύσει για μία ακόμη φορά την ηγεσία του ναζιστικού μορφώματος. Στην ίδια συνέντευξη και αφού εξυμνεί τους σκίνχεντ και τις ιδέες τους, το μέλος του «No Surrender» παραδέχεται ότι είναι όλοι τους μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ο έτερος καταδικασθείς σε 13,5 χρόνια και 7χρονη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για την ίδια επίθεση, Αθανάσιος Στρατός, είχε επίσης παραδεχθεί αρχικά ότι είναι μέλος της ΧΑ, αλλά στη συνέχεια πήρε την κατάθεσή του πίσω. Μόνο που ένα βίντεο-ντοκουμέντο, κατά τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΧΑ Ηλία Κασιδιάρη τον Μάρτιο του 2013, μετά την αθώωσή του για ξυλοδαρμό και ληστεία έξω από την Πολυτεχνειούπολη το 2007, τον διαψεύδει.

kasidiaris_stratos

Ποζάρει περήφανα.

Πίσω από τον προφυλακισμένο σήμερα βουλευτή, φιγουράρει ο Νόσος Στράτος. Με καμάρι παρακολουθεί τον Η. Κασιδιάρη να μιλάει για την «επερχόμενη κυριαρχία της Χρυσής Αυγής». Ανάμεσα στο πλήθος, ξεχωρίζει και ο Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, επίσης καταδικασμένος για το γνωστό ντοκιμαντέρ στο οποίο έλεγε ότι θα κάνει τους μετανάστες σαπούνια…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.