ΕΛΑΣ – Χρυσή Αυγή: στενές επαφές τρίτου τύπου (1)

elas_xa

Αναδημοσιεύουμε δύο κείμενα του Γιάννη Σουλιώτη από την Καθημερινή, το ένα με ημερομηνία 18/09/2014 (“Στενές σχέσεις αστυνομικών – Χ.Α.”) και το άλλο με ημερομηνία 26/09/2014 (“Αστυνομικοί και χρυσαυγίτες”), αναφορικά με τις σχέσεις Ελληνικής Αστυνομίας και Χρυσής Αυγής. Ένα δικό μας κείμενο σχετικά με το πόρισμα της ΕΛΑΣ αναφορικά με τις διασυνδέσεις αντρών της με τη Χρυσή Αυγή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

———————————————-

Στενές σχέσεις αστυνομικών – Χ.Α.

Αγνωστες, μέχρι σήμερα, υποθέσεις αστυνομικής διαφθοράς και διασύνδεσης ενστόλων με τη Χρυσή Αυγή καταγράφει το πόρισμα πολύμηνης έρευνας που διεξήγαγε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Η σχετική δικογραφία (αριθμεί πολλές εκατοντάδες σελίδες) υπεβλήθη στις 10/4/2014 στον εισαγγελέα Εφετών Ισ. Ντογιάκο και τις ανακρίτριες Ιω. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου. Στην υποβλητική αναφορά, την οποία έχει στη διάθεσή της η «Κ», περιγράφονται όλες οι υποθέσεις που ερεύνησαν οι Εσωτερικές Υποθέσεις από τις 24 Σεπτεμβρίου 2013 (στον απόηχο της δολοφονίας Π. Φύσσα) έως την υποβολή της δικογραφίας, αρχές Απριλίου.

Ενδεικτικά, προκύπτει ότι την 23η Σεπτεμβρίου περιήλθε σε γνώση της υπηρεσίας η πληροφορία ότι «διατιθέμενος αστυνομικός στη φρουρά εφοπλιστή, ονόματι “Μπάμπης”, ο οποίος υπηρετεί στην ΕΚΑΜ δηλώνει απροκάλυπτα ότι ανήκει στη Χρυσή Αυγή (…) εμπορεύεται ηλεκτρικούς εκκενωτές “tazer” και είχε εμπλακεί σε επεισόδιο με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με την καταγγελία, ο εν λόγω αστυνομικός χρησιμοποιούσε τις νυχτερινές ώρες σκοπευτήριο της Αστυνομίας επί της λεωφόρου Κηφισίας έχοντας την κάλυψη αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για 48χρονο αρχιφύλακα της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, τα πλήρη στοιχεία του οποίου αναφέρονται στο πόρισμα που υπεβλήθη στις αρμόδιες εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές.

Από τα δικαστικά έγγραφα προκύπτει επίσης ότι τη 13η Οκτωβρίου 2013 περιήλθε σε γνώση των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. πληροφορία για αστυνομικό του τμήματος Ασφαλείας Γαλατσίου, που ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, γνωστός ως «ο βασανιστής των Πατησίων». Ο εν λόγω αρχιφύλακας (τα πλήρη στοιχεία του οποίου αναφέρονται στο πόρισμα) εκδήλωνε, κατά πληροφορίες, ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος αλλοδαπών, ενώ αρνιόταν να καταγράφει καταγγελίες αλλοδαπών σε βάρος συναδέλφων του.

Εξίσου σοβαρή είναι υπόθεση που αφορά αστυνομικό του Α.Τ. Νίκαιας. Από το πόρισμα προκύπτει ότι σε βάρος του υπήρξε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία ο εν λόγω ένστολος (φέρει τον βαθμό του αστυνόμου Α) χρηματιζόταν από τη Χρυσή Αυγή «προκειμένου να μην επιλαμβάνεται υποθέσεων που αφορούσαν επεισόδια που προκαλούσαν υποστηρικτές της. Κατά τον χρόνο της καταγγελίας (25/9/2013) ο αστυνομικός υπηρετούσε ως αποσπασμένος στο Α.Τ. Αγ. Βαρβάρας. Την 3η Οκτωβρίου 2013 αντίστοιχα, στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων καταγγέλθηκε η δράση 38χρονου υπαστυνόμου της Ασφάλειας Λάρισας, ο οποίος εφέρετο από κοινού με υποψήφιο βουλευτή της Χ.Α. να πρωταγωνιστούσαν σε επιθέσεις και βιαιοπραγίες σε βάρος αλλοδαπών που εργάζονταν ως delivery σε πιτσαρία της Λάρισας με επωνυμία «CIAO». Ο εν λόγω αστυνομικός φέρεται να είχε πρωταγωνιστήσει και στον τραυματισμό νεαρών δικυκλιστών κατά τη διάρκεια ελέγχου τους από άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ταυτόχρονα, την 4η Οκτωβρίου 2013 οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. ειδοποιήθηκαν απευθείας από το γραφείο του, τότε, αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Νίκου Παπαγιαννόπουλου σχετικά με την παρουσία ανθυπαστυνόμου σε συγκέντρωση συμπαράστασης προς τα διωκόμενα μέλη της Χ.Α., την 1η Οκτωβρίου 2013, έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, ο ανθυπαστυνόμος υπηρετούσε στο παρελθόν στη φρουρά του έγκλειστου σήμερα γ.γ. της Χ.Α. Νίκου Μιχαλολιάκου. Επίσης γίνεται εκτενής αναφορά σε έρευνες σε αστυνομικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα, σε καταγγελίες από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και σε υποθέσεις από την Ετήσια Εκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2013.

Τέλος, περιλαμβάνονται εισαγγελικές παραγγελίες για τη διεξαγωγή ερευνών αναφορικά με συμπεριφορά αστυνομικών σε κέντρα κράτησης μεταναστών.

Ενδεικτικά, προκύπτει ότι στις 18/12/2013 υπεβλήθη στην Εισαγγελία Αθηνών δικογραφία σε βάρος αστυνομικού που υπηρετεί στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας. Φέρεται να ξυλοκοπούσε αλλοδαπούς κρατούμενους και να εξύβριζε τη θρησκεία τους επικαλούμενος ότι είναι «χρυσαυγίτης».

————————————————–

Αστυνομικοί και χρυσαυγίτες

Σε εκκρεμότητα παραμένει ο πειθαρχικός έλεγχος των περισσότερων αστυνομικών που ενεπλάκησαν στην έρευνα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Αυτό προκύπτει από επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 18 εμπλεκομένων αστυνομικών, η διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου έχει ολοκληρωθεί για δύο, ενώ όλες οι υπόλοιπες υποθέσεις παραμένουν εκκρεμείς, σε διάφορα στάδια της διαδικασίας. Επιπλέον, οι μισοί από τους αστυνομικούς που είχαν αρχικά τεθεί σε διαθεσιμότητα έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους, ενώ κάποιοι έχουν οικειοθελώς αποχωρήσει από το Σώμα. Σε ό,τι αφορά το ποινικό σκέλος των υποθέσεων, 11 βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης ή της κύριας ανάκρισης, ενώ έχει εκδοθεί μόλις μία αμετάκλητη (αθωωτική) απόφαση.

Σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης, την 23η Σεπτεμβρίου 2013 ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων να ερευνήσει καταγγελίες για σχέσεις αστυνομικών με τη Χρυσή Αυγή. Το διάστημα που ακολούθησε μέχρι την υποβολή του πορίσματος πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικές έρευνες σε 104 αστυνομικές υπηρεσίες (σε Αττική και περιφέρεια) ενώ ελέγχθηκαν 319 αστυνομικοί. Δεκαπέντε συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω κυρίως για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ενώ για 10 προέκυψαν στοιχεία που τους συνέδεαν ευθέως με τη δράση της Χρυσής Αυγής. Ταυτόχρονα, από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες (όχι δηλαδή τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων) σχηματίστηκαν δικογραφίες εναντίον τριών ακόμα αστυνομικών, για ανάμειξή τους σε παράνομες δραστηριότητες μελών της Χρυσής Αυγής.

Ενδεικτικά, τη 16η Οκτωβρίου οι «αδιάφθοροι» είχαν πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική έρευνα στο Τμήμα Ασφαλείας Κολωνού και είχαν εντοπίσει σημαντικό αριθμό όπλων και φυσιγγίων για τα οποία δεν είχαν βρεθεί νόμιμες άδειες κατοχής ούτε είχαν συνταχθεί εκθέσεις κατάσχεσης. Δύο αστυνομικοί του Τ.Α. είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω. Για παρόμοια αδικήματα είχαν συλληφθεί την 28η και 29η Σεπτεμβρίου 2013 τρεις ακόμα αστυνομικοί που υπηρετούσαν, τότε, στη φρουρά του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, και τη φρουρά του βουλευτή Μαγνησίας Παν. Ηλιόπουλου. Στην κατοχή τους είχε, μεταξύ άλλων, βρεθεί μεγάλος αριθμός φυσιγγίων.

Από τα επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου της Αστυνομίας προκύπτει, ενδεικτικά, ότι για οκτώ αστυνομικούς συνεχίζει να διενεργείται διοικητική έρευνα, ενώ για έξι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί αλλά εκκρεμεί η εκδίκαση των υποθέσεών τους στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο. Σε μια περίπτωση η διοικητική έρευνα τέθηκε στο αρχείο, ένας αστυνομικός τιμωρήθηκε με πρόστιμο, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει ο πειθαρχικός έλεγχος δύο ακόμα αστυνομικών. Παρόμοια είναι η εξέλιξη της ποινικής έρευνας για τις υποθέσεις αυτές. Τα δικαστήρια εξέδωσαν αποφάσεις για τέσσερις αστυνομικούς: οι τρεις καταδικάστηκαν και άσκησαν έφεση, ενώ για έναν αστυνομικό εκδόθηκε αμετάκλητη αθωωτική απόφαση.

Από το σύνολο, τέλος, των 18 αστυνομικών, 5 παραμένουν σε διαθεσιμότητα, 2 βρίσκονται σε αργία, 2 αποχώρησαν οικειοθελώς από το Σώμα και οι υπόλοιποι έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία. Στα καθήκοντά τους έχουν επιστρέψει και οι εν ενεργεία αστυνομικοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα κατηγορούμενοι για παραλείψεις στη διαχείριση περιστατικού έξω από τα γραφεία της Τ.Ο. της Χρυσής Αυγής στη Χαλκίδα.

2 thoughts on “ΕΛΑΣ – Χρυσή Αυγή: στενές επαφές τρίτου τύπου (1)

  1. Pingback: ΕΛΑΣ – Χρυσή Αυγή: στενές επαφές τρίτου τύπου (3) | JailGoldenDawn

  2. Pingback: Πόρισμα κόλαφος για την αστυνομία: η ΕΛΑΣ είναι η “σοβαρή” Χρυσή Αυγή | JailGoldenDawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.