ΕΛΑΣ – Χρυσή Αυγή: στενές επαφές τρίτου τύπου (2)

elas_xa

Αναδημοσιεύουμε δύο κείμενα της Έλλης Ζώτου από την Αυγή, το ένα με ημερομηνία 21/09/2014 (“Ρατσισμός, ανομία και “χρυσαυγιτισμός” στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.”) και το άλλο με ημερομηνία 23/09/2014 (“Πού καταλήγουν οι ΕΔΕ και οι διαθεσιμότητες ενστόλων;”), αναφορικά με τις σχέσεις Ελληνικής Αστυνομίας και Χρυσής Αυγής. Ένα δικό μας κείμενο σχετικά με το πόρισμα της ΕΛΑΣ αναφορικά με τις διασυνδέσεις αντρών της με τη Χρυσή Αυγή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

————————————————–

Ρατσισμός, ανομία και “χρυσαυγιτισμός” στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.

Πόσα γνωστά και πόσα άγνωστα περιστατικά αστυνομικής ρατσιστικής βίας, διαφθοράς και συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή έφερε τελικά στο φως το πόρισμα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων; Ποια είναι τα συμπεράσματα; Στα ερωτήματα αυτά θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε έναν χρόνο μετά, αποκαλύπτοντας πτυχές του πορίσματος των “αδιαφθόρων της ΕΛ.ΑΣ.” που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα εφετών Ισ. Ντογιάκο και τις ανακρίτριες Ιω. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου τον περασμένο Απρίλιο και το οποίο έχει στα χέρια της η “Α”.

Πώς έγινε η έρευνα των αδιαφθόρων

Τόσο στα δικαστικά έγγραφα όσο και στο πόρισμα που είχε παρουσιάσει ο τότε διοικητής του Εσωτερικών Υποθέσεων, βλέπουμε ότι η έρευνα κινήθηκε με βάση γνωστές καταγγελίες -οι περισσότερες είχαν δημοσιευθεί στα ΜΜΕ τριών μόνο εκπροσώπων μεταναστευτικών κοινοτήτων και τριών δημοσιογράφων, για τις οποίες λίγο ώς πολύ, εξαιτίας ακριβώς της δημοσιότητας, είχε ήδη κινηθεί κάποια ποινική ή πειθαρχική διαδικασία. Άλλες πηγές της έρευνας ήταν όσα ήδη είχε ερευνήσει και γνώριζε το Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ρατσιστική βία και το πώς είχε αυξηθεί από την στιγμή που η Χ.Α. άρχισε να λαμβάνει θέσεις σε αυτοδιοίκηση και κοινοβούλιο την οποία πρώτη είχε δημοσιεύσει η “Αυγή”. Τότε, τόσο η αστυνομία όσο και το υπουργείο, είχαν αρνηθεί να σχολιάσουν, μετέπειτα όμως τη χρησιμοποίησαν.

Στις άγνωστες επιθέσεις και πηγές πληροφόρησης μπορούμε να προσθέσουμε τις ρηματικές διακοινώσεις των πρεσβειών του Μαρόκου και της Λιβυής για κακοποίηση πολιτών τους από αστυνομικούς.

Τα “ειδικά πρωτόκολλα” εναντίον της διαφθοράς που είχαν επιστρατεύσει για την έρευνα, τότε όπως είχε πει ο Π. Στάθης, είναι όπως προκύπτει από τα έγγραφα οι έρευνες σε τμήματα, κυρίως στην Αθήνα και τον Πειραιά και σε κάποιες επαρχιακές πόλεις, και στους φοριαμούς των αστυνομικών! Τα αποτελέσματα πενιχρά ενώ από αυτά είναι αξιοσημείωτες οι γνωστές υποθέσεις του διοικητή του Τ.Α. του Αγ. Παντελεήμονα και ενός φρουρού του Γ. Γερμενή. Για διασυνδέσεις με τη Χ.Α. ερευνήθηκαν όλοι οι φρουροί των βουλευτών της Χ.Α. και κάποιοι αστυνομικοί που καταγγέλθηκαν είτε μέσω ανώνυμου τηλεφωνήματος είτε μέσω δημοσιεύματος.

Αστυνομικός εκθείαζε τη Χ.Α. σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης μετά τον φόνο Φύσσα

Μια τέτοια καταγγελία έρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με αυτή ειδικός φρουρός που υπηρετούσε στο Α.Τ. Καλαμαριάς φαίνεται ότι ήταν εκπαιδευτής σε γυμναστήρια μελών της Χ.Α. καθώς και ότι σε εκπομπή του Ράδιο Θεσσαλονίκη εκθείασε τη δράση της Χ.Α. λίγες ώρες μετά τη δολοφονία Φύσσα.

Καταγγελία για απόπειρα αυτοκτονίας συλληφθέντα ύστερα από κακοποίηση

Καταγράφεται επίσης καταγγελία ότι συλληφθέντας μετανάστης ο οποίος κρατούνταν στο Α.Τ. Τρικάλων αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πηδώντας από τον 3ο όροφο έπειτα από κακοποίηση από αστυνομικό και προσβολές σχετικά με τη θρησκεία του.

Έρευνες της μιας κατάθεσης

Εξαιρετικά ενδιαφέρων είναι και τρόπος με τον οποίο ολοκληρώνεται η έρευνα μετά από κατάθεση ενός αστυνομικού, κυρίως στα Α.Τ. της επαρχίας ή ο τρόπος με τον οποίο κατέπεσε καταγγελία συνηγόρου Πακιστανών στο Α.Τ. Αχαρνών ότι δεν είχε καταγραφεί στις καταθέσεις τους ότι επρόκειτο για ρατσιστική επίθεση. Οι τρεις εκ των τεσσάρων μηνυτών μεταναστών απελάθηκαν ενώ σύμφωνα με το έγγραφο “δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις αστυνομικών δεδομένου ότι οι μηνυτές ανέφεραν συμπληρωματικά ότι οι δράστες έβριζαν τις χώρες καταγωγής τους ενώ αρχικά το περιστατικό δεν αναφέρθηκε ως ρατσιστική επίθεση”. Για την ιστορία, ο ένας δράστης είχε ταυτοποιηθεί.

Καμία έρευνα στην Κρήτη!

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι παρότι το πόρισμα καταγράφει περιστατικό που αναφέρεται στην Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη Ρατσιστική βία κατά το οποίο ομάδα 8 ατόμων εξαπέλυσε ρατσιστικές επιθέσεις το βράδυ της 4ης Φεβρουαρίου του 2013 στα Χανιά, για μια εκ των οποίων οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο ούτε ζήτησαν τα στοιχεία του θύματος, ούτε κατέγραψαν το περιστατικό, δεν διενεργήθηκε καμία έρευνα σε καμία αστυνομική υπηρεσία της Κρήτης. Δυστυχώς μόλις προ δύο εβδομάδων, στις 10 Σεπτεμβρίου, ανάλογη καταγγελία έρχεται ξανά από την Κρήτη και τα Χανιά, με το ίδιο ακριβώς modus operandi τόσο για την ομάδα των δραστών -που αυτή τη φορά χαρακτηρίζονται ως “δύο γνωστοί στα Χανιά νεοναζί της Χρυσής Αυγής”- όσο και για τους αστυνομικούς που δεν εμφανίστηκαν ποτέ παρά την κλήση.

Μια κουλτούρα αστυνομικής παραβατικότητας που δεν βλέπουν οι “από πάνω”

Θυμίζουμε τις τότε τις ανακοινώσεις του αρχηγείου και του Εσωτερικών Υποθέσεων περί “εστιών αστυνομικής ανομίας” ή, σύμφωνα με τη διατύπωση της αστυνομίας, ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς εντοπισμένης σε συγκεκριμένες μάλιστα γειτονιές, όπως ο Αγ. Παντελεήμονας, η Ομόνοια, η Κυψέλη, η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς.

Το πόρισμα δεν διαπίστωνε “συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό και να τελούν μεταξύ τους σε τέτοια σχέση ώστε να αισθάνονται έναντι αλλήλων ως ενιαία μονάδα”, ούτε τη συγκρότηση “‘πυρήνων’ ή (αδιαφανών) ‘φραξιών’ ή παρασυνταγματικών πόλων στην Ελληνική Αστυνομία”. Διαπίστωνε όμως την ίδια ώρα “σταγονίδια αστυνομικής ανομίας”, θα λέγαμε, σε πολύπαθες περιοχές όπου “ανθεί” και δρα η Χρυσή Αυγή π.χ. Αγ. Παντελεήμονας, Πειραιάς. Χαρακτηριστικά, ο Π. Στάθης είχε πει “οι νέες τάσεις αποκαλύπτουν και αστυνομικούς δράστες που θυματοποιούν τρίτα πρόσωπα για ίδιον όφελος και δραστηριοποιούνται σε μικρές ομάδες για να ‘προστατευτούν’ μεταξύ τους”.

Οι συγκεκριμένοι δηλαδή επίορκοι μπορεί να μην είναι αποδεδειγμένα χρυσαυγίτες, ωστόσο εκμεταλλεύονται την αστυνομική κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί σε συγκεκριμένες περιοχές, υιοθετώντας πρακτικές που ενισχύουν ουσιαστικά τόσο την εγκληματικότητα όσο και τη Χρυσή Αυγή.

Πρακτικές που περιγράφονται στο πόρισμα από τον όρο “ακραία αστυνομική συμπεριφορά” και αφορούν ουσιαστικά ρατσιστική συμπεριφορά, ενώ δεν αποκλείεται, όπως δείχνουν κάποιες υποθέσεις, να εμπεριέχουν και ποινικά αδικήματα, π.χ. εκβιασμούς μεταναστών για πώληση λαθραίων τσιγάρων ή προσαγωγές μεταναστών χωρίς χαρτιά των οποίων τα ψώνια κατάσχονται χωρίς να συναχθεί σχετικό έγγραφο. Η τελευταία περίπτωση αφορά περιστατικό που συνέβη στο Α’ Α.Τ. Περιστερίου.

Δηλαδή, παρά την προσπάθεια του διοικητή του Εσωτερικών Υποθέσεων να αποδείξει ότι δεν διαπιστώνουμε θεσμικό ρατσισμό στο σύνολο της αστυνομίας, αυτό που καθίσταται φανερό είναι ότι ανιχνεύεται θεσμικός ρατσισμός σε επίπεδο αστυνομικού τμήματος σε συγκεκριμένες περιοχές, αναμεμειγμένος και με καθαρή παραβατικότητα.

Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η παραδοχή ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν χαίρουν μεγάλης “ορατότητας” από τους διοικούντες, με συνέπεια θα λέγαμε να διατηρείται η κουλτούρα αυτή και να αποδεικνύει ότι υπάρχουν ομάδες επιόρκων αστυνομικών που αυτενεργούν και παρανομούν… αόρατοι. Έτσι εξηγείται και η κατάταξη ανά υπηρεσία για ακραία αστυνομική συμπεριφορά στην οποία τα ΜΑΤ φιγουράρουν” όγδοα, με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών και την Άμεση Δράση -όπου ανήκουν οι ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙ.ΑΣ.- να κατέχουν τα πρωτεία. Η δράση των ΜΑΤ είναι γενικά πιο ορατή, καθώς είναι επιφορτισμένα με την έννομη κρατική βία, εξηγούσε τότε ο Π. Στάθης παραδεχόμενος ότι οι αστυνομικοί των υπηρεσιών που φτάνουν άμεσα στο συμβάν -ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ- κατέχουν τα πρωτεία της ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς, γεγονός μάλιστα που αντικατοπτρίζεται και στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Την Τρίτη θα επανέλθουμε στο θέμα για να δούμε πού κατέληξαν οι πειθαρχικές έρευνες που είχαν αρχικά ανακοινωθεί και πού βρίσκονται οι καριέρες ενστόλων και “διαπρεπών” πια χρυσαυγιτών.

—————————————————-

Πού καταλήγουν οι ΕΔΕ και οι διαθεσιμότητες ενστόλων;

Στο προηγούμενο φύλλο μας, της Κυριακής, αναλύσαμε τι έψαξαν, τι βρήκαν και τι έστειλαν οι “αδιάφθοροι” στις ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου σχετικά με τα “σταγονίδια της ΕΛ.ΑΣ.”, κατά πόσο βρήκαν τελικά χρυσαυγίτες ή αστυνομικούς που ήδη ήξεραν πως είτε εκδήλωναν ρατσιστικές συμπεριφορές είτε γνώριζαν πως είχαν παράνομες δραστηριότητες, αλλά και με ποιον τρόπο έγινε η έρευνα.

Έναν όμως χρόνο μετά και μήνες μετά την ολοκλήρωση της δικογραφίας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ερχόμαστε να θυμηθούμε πως εκείνες τις ημέρες συγκεκριμένοι αστυνομικοί βρέθηκαν υπό τα φώτα της δημοσιότητας είτε με τη δημόσια ανακοίνωση των διαθεσιμοτήτων και ΕΔΕ εις βάρος τους είτε γιατί κυκλοφόρησαν φωτογραφίες να… εκπαιδεύουν χρυσαυγίτες στο στάδιο της Ρόδου.

Πού βρίσκονται αυτοί οι αστυνομικοί σήμερα; Τι γίνονται οι αστυνομικοί όταν ελέγχονται πειθαρχικά για σχέσεις με την Χρυσή Αυγή;

Από την “εκπαίδευση” χρυσαυγιτών στις μπίζνες και την εκλογή

Για δύο αστυνομικούς η αποκάλυψη των σχέσεών τους με τη Χ.Α. φαίνεται πως τους “απελευθέρωσε”, πέταξαν πέρα τη στολή και ντύθηκαν με ευκολία τη μαύρη μπλούζα της Χ.Α. επισημοποιώντας τη σχέση με το να κατέβουν υποψήφιοι με τη Χ.Α. στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Ο λόγος για τον υπαρχιφύλακα “εκπαιδευτή” χρυσαυγιτών στο στάδιο της Ρόδου με τις φωτογραφίες της εκπαίδευσης να κυκλοφορούν στη Ρόδο, πρώτα μέσω του ιστότοπου της Χ.Α. Ρόδου και στη συνέχεια να δημοσιεύονται με την ανάλογη καταγγελία εις βάρος του αστυνομικού που υπηρετούσε στο Α.Τ. Αερολιμένα Ρόδου στην εφημερίδα “Η Δημοκρατική της Ρόδου” στις 26 Σεπτεμβρίου και την επομένη στο “Έθνος”.

Την ίδια ημέρα το Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ, τον συλλαμβάνει, κατά την ΕΛ.ΑΣ., για εκκρεμούσα καταδικαστική απόφαση για μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών σε επιχείρηση εστίασης που έχει μαζί με τη σύζυγό του. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κανονισμό, απαγορεύεται η συμμετοχή σε εταιρεία.

Το περιστατικό της Χαλκίδας και οι παραιτήσεις

Όπως σημειώνεται και στα έγγραφα που το Εσωτερικών Υποθέσεων απέστειλε στις ανακρίτριες, ο υπαρχιφύλακας είχε υποβάλει την παραίτησή του από το Σώμα στις 24 Σεπτεμβρίου 2013, μια μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ότι ξεκινά έρευνα για τα “σταγονίδια της Χ.Α.” με μετακινήσεις αστυνομικών για να διασφαλιστεί η διαφάνεια της έρευνας, κατά την αστυνομία, έπειτα από σχετικό δημοσίευμα, αλλά και το περιστατικό της Χαλκίδας για το οποίο ουσιαστικά αναγκάστηκαν σε παραίτηση ο τότε γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Γ. Δικόπουλος και ο αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Απ. Κασκάνης, ενώ είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι να τελειώσουν οι εις βάρος τους ΕΔΕ: o διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο διοικητής και ο αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και ο αστυνομικός – σκοπός της.

Τι είχε συμβεί στη Χαλκίδα; Στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, έξω από τα γραφεία της τοπικής Εύβοιας – Βοιωτίας της Χ.Α. στη Χαλκίδα και σε απόσταση λίγων μέτρων από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, εθεάθησαν χρυσαυγίτες με ρόπαλα κ.ά. Οι τοπικές αστυνομικές αρχές δεν παρενέβησαν ούτε ενημέρωσαν το αρχηγείο. Τελικά, έπειτα από καταγγελία στο ίδιο το αρχηγείο, εστάλησαν αστυνομικοί από την Αθήνα.

Ο αστυνομικός διευθυντής Ευβοίας στις κρίσεις του περασμένου Απριλίου αποστρατεύθηκε, όπως μαθαίνουμε, και διοικητής ασφαλείας Χαλκίδας είναι πια άλλος αστυνομικός.

Επαφές του υπαρχιφύλακα της Ρόδου με βουλευτές της Χ.Α.

Επιπλέον, όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα που η “Α” έχει στη διάθεσή της, οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. έδειξαν πως είχε τηλεφωνικές επαφές με τους βουλευτές της Χ.Α. Παναγιώταρο, Παππά και Γερμενή, καθώς και με τοπικά στελέχη της Χ.Α. στη Ρόδο. Για τον λόγο αυτόν μάλιστα ο συνταξιούχος πια αστυνομικός είχε κληθεί σε απολογία από τις ανακρίτριες για συμμετοχή στην εγκληματική δράση της Χ.Α. Η απολογία του έγινε τελικά μετά τις εκλογές, στις οποίες εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου καθώς κατέβαινε ως υποψήφιος περιφερειάρχης της Χ.Α. Αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 2.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου ο πρώην αστυνομικός του Μπαρμπαρούση

Ο δεύτερος εκλεγμένος με τη Χ.Α. -δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου- είναι ο αστυνομικός του βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση που ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία Φύσσα βρισκόταν με μαύρη μπλούζα (όχι της Χ.Α., όπως τόνιζε μάλιστα σε τότε δηλώσεις του) δίπλα στον βουλευτή όταν ο βουλευτής μαζί με άλλα μέλη της Χ.Α. προχωρούσε σε ελέγχους και σπασίματα πάγκων μικροπωλητών στο Μεσολόγγι. Για το περιστατικό, μάλιστα, έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος του βουλευτή, ενώ ο ίδιος ο αστυνομικός είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα με το ερώτημα της απόταξης. Ένα χρόνο μετά, ενώ η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνες στα γραφεία της Χ.Α. ανά τη χώρα μετά τη δολοφονία Φύσσα, ο συγκεκριμένος συλλαμβάνεται κατά τον αστυνομικό έλεγχο των γραφείων της Χ.Α. στο Αγρίνιο. Σύμφωνα με την αστυνομία, στα γραφεία της Χ.Α. Αγρινίου είχαν βρεθεί -εκτός από 30 ασπίδες, 2 κράνη μοτοσικλέτας, 15 δάδες, 11 κοντάρια με σημαίες, 3 ξύλινες ράβδους, 5 στυλιάρια και ένα τσεκούρι- το αστυνομικό του πηλήκιο, το κράνος του με 2 καλαμίδες αστυνομικής διμοιρίας και δική του φυσιγγιοθήκη με 17 κυνηγετικά φυσίγγια.

Το αν τελικά αποτάχθηκε παραμένει άγνωστο. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι κατέβηκε υποψήφιος δήμαρχος με τη Χ.Α. και εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος.

Η “Α” με επίσημο αίτημα την προηγούμενη εβδομάδα προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πειθαρχικών ερευνών τόσο εις βάρος του τελευταίου, όσο και των αστυνομικών της Χαλκίδας που ήταν οι πρώτες διαθεσιμότητες εκείνων των ημερών. Μέχρι τη στιγμή που έκλεινε η “Α”, δεν είχαμε πάρει κάποια απάντηση. Όταν τη λάβουμε θα επανέλθουμε.

—————————————

Διαβάστε ακόμα: Σταγονίδια ΕΛΑΣ: Σε τρεις καταδίκες αστυνομικών οδήγησε η έρευνα

3 thoughts on “ΕΛΑΣ – Χρυσή Αυγή: στενές επαφές τρίτου τύπου (2)

  1. Pingback: ΕΛΑΣ – Χρυσή Αυγή: στενές επαφές τρίτου τύπου (3) | JailGoldenDawn

  2. Pingback: Πόρισμα κόλαφος για την αστυνομία: η ΕΛΑΣ είναι η “σοβαρή” Χρυσή Αυγή | JailGoldenDawn

  3. Pingback: Ο κ.Τόσκας (του κ.Κοτζιά), καταγγέλλει τον κ.Δένδια για σκληρότητα προς Χρυσαυγίτες Αστυνομικούς | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.