(Κείμενο: Γιάννα Παπαδάκου, Βήμα, 13/07/2014)
Αίμα, κηρύγματα μίσους και προστάγματα βίας. Ενώ σε λίγες εβδομάδες θα κλείσει η δικογραφία για την αιματηρή δράση της Χρυσής Αυγής με τελευταία πράξη την προφυλάκιση του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, συνεχώς έρχονται στο φως νέα ανατριχιαστικά στοιχεία από τη δράση των «αθώων» και «ανίδεων» βουλευτών που κλαίγονταν μπροστά στους βουλευτές. «Το Βήμα» αποκαλύπτει νέα στοιχεία από το πογκρόμ της Χρυσής Αυγής που ακολούθησε τη δολοφονία του Μ. Καντάρη στην οδό Ηπείρου στις 10 Μαΐου 2011. Τότε που τα «τάγματα εφόδου» υπό την καθοδήγηση του Ηλ. Κασιδιάρη, κατά τη δικογραφία, «σάρωσαν» τους μετανάστες από την Ομόνοια και τα Πατήσια, αφήνοντας πίσω έναν νεκρό. Ο 21χρονος Αλίμ Αμπντούλ Μάναν από το Μπανγκλαντές βρέθηκε μαχαιρωμένος στη Στρατηγού Καλλάρη στα Πατήσια ξημερώματα 12ης Μαΐου 2011. Η δικογραφία που έχει ανοιχτεί κάνει λόγο για ανθρωποκτονία από αγνώστους.
Ενα μήνυμα που έχει πάρει ο Ηλ. Κασιδιάρης στις 2 το μεσημέρι «καίει» τον προφυλακισμένο πλέον βουλευτή και ανοίγει νέο δρόμο στην έρευνα για τους καθοδηγητές των επεισοδίων. Ο διάλογος αποκαλύπτεται από ερώτηση που απευθύνουν οι ανακρίτριες κυρίες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου στον κατηγορούμενο βουλευτή Δημήτρη Κουκούτση: «Σας αναφέρουμε τρία μηνύματα που έλαβε ο κ. Κασιδιάρης στις 12.5.2011 και συγκεκριμένα: το πρώτο περί την ώρα 14.11.23 από άλλο τηλέφωνο με περιεχόμενο “…στο νοσοκομείο αριστεροί και ένας ξένος σφαγμένος από Ελληνα στα Πατήσια”, στις 14.38.12 “Ηλία να σου πω τελικά τι είπατε στα γραφεία θα πάμε σήμερα κάτω;”, στις 14.48.24 “γ… τους…”» ήταν η απάντηση του Κασιδιάρη.
Στις φωτογραφίες που καταγράφουν τα επεισόδια εκείνης της ημέρας, τα οποία αποτέλεσαν και την αιτία για τη μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο, καταγράφεται καρέ-καρέ ποιοι από τους βουλευτές προφυλακισμένους ή μη συμμετείχαν στα επεισόδια. Σύμφωνα πάντα με τη μήνυση και τη δικογραφία, αλλά και τα ντοκουμέντα, ως «ηγετικά στελέχη του πογκρόμ» εμφανίζονται οι Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Ευστάθιος Μπούκουρας και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.
Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, «ο Κασιδιάρης είχε καθοδηγητικό ρόλο, κατηύθυνε τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του πλήθους που κινήθηκε από τη Γ’ Σεπτεμβρίου προς την Αθηνάς». Μια φωτογραφία τον απεικονίζει να δίνει οδηγίες στο μπλοκ της Χρυσής Αυγής, από το οποίο πλήθος νεαρών στην αρχή της Αθηνάς ξυλοφορτώνει αφρικανό μετανάστη. Ενα άλλο εικονιζόμενο μέλος της Χρυσής Αυγής αναφέρεται ότι είναι γνωστός και από επεισόδια στο Παλαιό Φάληρο.
Σε περίοπτη θέση της δικογραφίας βρίσκεται και άρθρο του Ηλ. Κασιδιάρη στο περιοδικό «Χρυσή Αυγή» (18.5.2011) μετά το πογκρόμ: «Το βράδυ του εγκλήματος για τα ξεφτιλισμένα κανάλια των νταβατζήδων το πρόβλημα δεν ήταν η εν ψυχρώ εκτέλεση του Ελληνα αλλά οι αντιδράσεις των ακροδεξιών. Οσο παραμένουμε εκτός Κ(υ)νοβουλίου θα κυριαρχούμε στο καθιερωμένο πεδίο δράσης μας – το πεζοδρόμιο – και θα κάνουμε την Αθήνα άνω-κάτω. Αυτή είναι η αποστολή μας, αυτή είναι η πολιτική μας. Μόλις μπούμε στο άντρο της διαφθοράς και των εγκληματιών πολιτικάντηδων, τότε θα ανατραπούν τα πάντα. Η Βουλή θα γίνει μεμιάς Αγιος Παντελεήμονας…».
Το μήνυμα Λαγού και η ενόχληση του αρχηγού
Εκτός από τα εμφανή πολιτικά ρήγματα στην ΚΟ της Χρυσής Αυγής, όπως η ανεξαρτητοποίηση του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου και η διαγραφή του Στάθη Μπούκουρα, «πρόβλημα» φαίνεται να υπάρχει πλέον και στην ηγετική ομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι τυχαία η αποχώρηση του συνηγόρου του Ηλία Κασιδιάρη την ημέρα της απολογίας του, αφού εκείνος «αρνήθηκε να πάρει πολιτικές εντολές και προτίμησε να μην παρίσταται στην απολογία». Από την πλευρά του, ο Ηλ. Κασιδιάρης δεν ανακάλεσε τον κ. Π. Σαράκη ως συνήγορό του και οδηγήθηκε σε ξεχωριστό κελί από αυτό του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος, όπως λένε, είναι ενοχλημένος με το άλλοτε αγαπημένο του παιδί. Παρότι ο Γιάννης Λαγός του φώναζε καθώς έμπαινε στον Κορυδαλλό «κουράγιο», η πλευρά Μιχαλολιάκου φαίνεται ότι δεν μπορεί να συγχωρήσει το γεγονός ότι, ενώ το βίντεο Μπαλτάκου υπήρχε από τις αρχές Οκτωβρίου 2013, δόθηκε μόνο όταν ο Ηλ. Κασιδιάρης επρόκειτο να κληθεί σε απολογία.
Και ενώ οι δύο ανακρίτριες επιχειρούν να ολοκληρώσουν την ανάκριση και να καλέσουν για το πέρας, από την Πέμπτη άρχισαν να υποβάλλονται αιτήσεις – όπως δικαιούνται – για άρση των περιοριστικών όρων ή μείωση των χρηματικών εγγυήσεων που έχουν επιβληθεί. Πάντως οι ανακρίτριες και ο εισαγγελέας κ. Ισίδωρος Ντογιάκος λένε ότι θα κλείσουν τη δικογραφία ώστε να δρομολογηθεί και η κρίση της υπόθεσης από τα δικαστικά συμβούλια του Εφετείου Αθηνών.
Συνολικά ως σήμερα διώκονται 100 πρόσωπα για τη δράση της Χρυσής Αυγής, ενώ 30 από αυτούς είναι προφυλακισμένοι, εννέα εξ αυτών βουλευτές. Κορυφαία δικογραφία είναι αυτή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, όπου υπάρχει μαρτυρία αστυνομικού που δείχνει πώς ο Γ. Ρουπακιάς επιχείρησε να διαφύγει τη σύλληψη αλλά είχε μια ατυχία. Απευθυνόμενος στον αστυνομικό που τον έπιασε του είπε: «Είμαι δικός σας, είμαι χρυσαυγίτης», αλλά εκείνος δεν τον άκουσε με συμπάθεια. «Εκανε ένα λάθος» είπε αργότερα ο αστυνομικός στις ανακρίτριες, «γιατί εγώ είμαι γιος μετανάστη».
καλά του απάντησε ο αστυνομικός!! :)