(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη)
Πανηγυρικά αθώοι κρίθηκαν την περασμένη Πέμπτη 12 Ιουνίου οι τρεις της Εργατικής Αλληλεγγύης – η Κατερίνα Θωίδου, δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης και δημοτική σύμβουλος Νίκαιας, ο Πάνος Γκαργκάνας διευθυντής και ο Τάσος Αναστασιάδης, εκδότης της εφημερίδας – που δικάζονταν για συκοφαντική δυσφήμιση μετά από μήνυση του έμμισθου συνεργάτη της Χρυσής Αυγής Ιωάννη Ανδριόπουλου.
Η αθώωση γιορτάστηκε με χειροκροτήματα και συνθήματα από τους συμπαραστάτες που για ακόμα μια μέρα από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια, ενώ ο Πάνος Γκαργκάνας απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους είπε ότι «η Εργατική Αλληλεγγύη πάντα έλεγε την αλήθεια, τώρα θα το κάνει… και με απόφαση δικαστηρίου»!
Η απόφαση ήταν ένα ακόμα χαστούκι στην μεθόδευση των νεοναζί, όπου δεν πιάνουν τόπο τα μαχαίρια, να τρομοκρατήσουν το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα με μηνύσεις, διώξεις, βαριά πρόστιμα και δικαστήρια, να φιμώσουν την Αριστερά και μια εφημερίδα που βρίσκεται για δεκαετίες στην πρώτη γραμμή των αγώνων.
Χαστούκι
Ηταν βέβαια και ένα χαστούκι σε όσους νομίζουν ότι έτσι θα σταματήσουν την διεκδίκηση για Ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών, καθώς η μήνυση του Ανδριόπουλου αφορούσε την αναφορά σε άρθρο της Εργατικής Αλληλεγγύης ότι «έστειλαν ένα φασίστα δικηγόρο να κάνει προσφυγή στο ΣτΕ» ενάντια στο νόμο Ραγκούση.
Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ «χαιρετίζει τις χιλιάδες των συμπαραστατών, τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, τις οργανώσεις της αριστεράς, τα δημοτικά συμβούλια και τους συμβούλους, τους Ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών που στήριξαν αυτό τον αγώνα και έφεραν την νίκη στο δικαστήριο».
«Αυτό που χρειάζεται να ερευνηθεί, ωστόσο» συνεχίζει «είναι οι σχέσεις του έμμισθου συνεργάτη της Χρυσής Αυγής Ι. Ανδριόπουλου με τον εργοδότη του, και κατηγορούμενο στην μεγάλη δίκη της Χ.Α βουλευτή Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο» και «να οριστεί η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης των νεοναζί για να καταλήξει όλη η συμμορία των νεοναζί στη φυλακή».
Η διαδικασία στο ακροατήριο
Με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης της Εργατικής Αλληλεγγύης συνεχίστηκε η δεύτερη μέρα της δίκης. Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τρίμης, ο πανεπιστημιακός Προκόπης Παπαστράτης και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης κατέρριψαν τις κατηγορίες περί συκοφαντικής δυσφήμισης του μηνυτή τόσο για τον χαρακτηρισμό του ως “φασίστα” από τη συντάκτρια του επίμαχου άρθρου όσο και για την εκτίμησή της ότι Σαμαράς και Καρατζαφέρης τον “έστειλαν” να προσφύγει στο ΣτΕ με στόχο να κριθεί ο νόμος για την ιθαγένεια αντισυνταγματικός.
«Ο χαρακτηρισμός φασίστας δεν είναι ‘εξύβριση’» υποστήριξε ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, «Προσωπικά καθημερινά βγάζω ανακοινώσεις που λέω ότι η κυβέρνηση είναι φασιστική γιατί έκλεισε την ΕΡΤ και κάνει όλα αυτά που κάνει, θα έπρεπε να είμαι μέσα ισόβια». Και υποστήριξε ότι πράγματι “εστάλη” ο δικηγόρος να καταθέσει τη προσφυγή στο ΣΤΕ καθώς είναι λογικό «όταν κάποιος είναι σε ένα κόμμα ή χώρο που έχει αρχηγούς, να τους ακολουθεί και όταν αυτοί λένε κάτι, να πηγαίνει να το κάνει. Δεν είναι ανάγκη να τον στείλουν οι ίδιοι, προσωπικά, οι αρχηγοί έχουν συμβούλους, παρατρεχάμενους και γλείφτες που κάνουν αυτή τη δουλειά».
Ακολούθησαν οι απολογίες. «Το νόημα του άρθρου ήταν η άσκηση πολιτικής κριτικής στην κυβέρνηση για μια απόφαση σκάνδαλο: το πάγωμα των διαδικασιών της ιθαγένειας με εγκύκλιο του Αθανασίου, μόνο και μόνο επειδή υπήρξε μια διαρροή ότι το ΣτΕ θα κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο», ξεκίνησε την απολογία της η Κατερίνα Θωίδου εξηγώντας γιατί το άρθρο δεν αναφέρει καν το όνομα του δικηγόρου. «Ασχολούμαι με το θέμα των μεταναστών πολλά χρόνια και μέσα από την έρευνα που είχα κάνει κατέληξα στο ότι υπάρχει πολιτικό παρασκήνιο», συνέχισε, αναφέροντας ένα- ένα τα στοιχεία που την οδήγησαν εκεί, όπως την προαγγελία της κατάργησης του νόμου από Σαμαρά και Καρατζαφέρη, την αρθρογραφία του Γεωργιάδη στην εφημερίδα τότε του ΛΑΟΣ και τις δηλώσεις στο μπλογκ του ότι ο Θάνος Πλεύρης ήταν σε συνεννόηση με τον Ανδριόπουλο, το κοινό πάνελ Πλεύρη, Ανδριόπουλου, Παπαγεωργίου στην εκδήλωση του εθνικιστικού περιοδικού Patria όπου ο Πλεύρης καταχειροκροτείται από όλους όταν λέει ότι η ζωή των μεταναστών στην Ελλάδα πρέπει να είναι κόλαση και ότι πρέπει να πεθαίνουν στα σύνορα.
«Οποιοσδήποτε συνάδελφος το ίδιο συμπέρασμα θα έβγαζε», είπε. Ενώ για τον χαρακτηρισμό “φασίστας” υποστήριξε ότι είναι πολιτικός καθώς ο Ανδριόπουλος έχει εντάξει τον εαυτό του εκεί, ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος τον αποκαλεί συναγωνιστή, μαζί με τον Παναγιώταρο και την Σκορδέλη είχε καταθέσει μήνυση κατά της αριστεράς.
«Διάβασα το άρθρο την Τετάρτη το πρωί όταν τυπώθηκε η εφημερίδα, συμφωνούσα και συμφωνώ ακόμα με όσα γράφει», είπε ο Τάσος Αναστασιάδης αναφέροντας ότι η Κατερίνα κάνει πολλά χρόνια το συγκεκριμένο ρεπορτάζ και έχει γράψει και σχετικό βιβλίο. «Η κατάργηση του νόμου για την ιθαγένεια ήταν πολιτική πρωτοβουλία δύο κομμάτων, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και ο Ανδριόπουλος ήταν μαζί τους» συνέχισε, ενώ ανέδειξε το στόχο της μήνυσης: «Ο, τι δεν κατάφεραν οι φασίστες και οι νεοναζί με τις επιθέσεις, να φιμώσουν την Εργατική Αλληλεγγύη, το προσπαθούν τώρα με μηνύσεις και ζητώντας χρηματικές αποζημιώσεις».
Αντιφασιστική
«Η Εργατική Αλληλεγγύη είναι μια εφημερίδα αντιφασιστική», ξεκίνησε την απολογία του ο Πάνος Γκαργκάνας. «Πάντα είχε μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή, από την δεκαετία του ’90 τότε που οι νεοναζί είχαν χαράξει τη σβάστικα στο μέτωπο μιας μαθήτριας. Από τότε προειδοποιούσαμε ότι υπάρχει νεοναζιστικό μόρφωμα στην Ελλάδα» εξηγώντας στη συνέχεια πως: «Δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη φασίστας σαν βρισιά, γιατί αυτό ευτελίζει τη βαρύτητα του όρου. Φασίστας είναι ο χαρακτηρισμός που προσδιορίζει τα μέλη μιας οργάνωσης που επιχειρεί με τάγματα εφόδου τη διάλυση της εργατικής τάξης, από την εμφάνισή τους τη δεκαετία του ‘20 μέχρι σήμερα». Την ρατσιστική εκστρατεία ΝΔ-ακροδεξιάς που ήταν σε εξέλιξη ήθελε να αναδείξει η εφημερίδα, είπε, εξηγώντας βήμα-βήμα γιατί «το άρθρο την αποδίδει με χειρουργική ακρίβεια».
«Τι κρίνεται σήμερα; Η υπόθεση ενός απλού πολίτη που δεν ασχολείται με τη δημόσια ζωή ή η ελευθερία του τύπου να εκφέρει άποψη και κριτική;», τόνισε ο ένας εκ των τριών δικηγόρων υπεράσπισης Τάκης Ζώτος φέρνοντας ως παράδειγμα τη δίκη της εφημερίδας New York Times πριν πενήντα χρόνια για ολοσέλιδο άρθρο της που αναφέρεται στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και το κίνημα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων υπό τον τίτλο “ακούστε τις υψωμένες γροθιές τους”. «Το ζήτημα ήταν να σταματήσει η εφημερίδα να γράφει για αυτά τα θέματα και όχι η ακρίβεια του άρθρου», εξήγησε ο δικηγόρος περιγράφοντας πως εκείνη η δίκη έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο και κατέληξε σε μια ιστορική για την ελευθερία του τύπου απόφαση: «καθένας που εμπλέκεται με τη δημόσια ζωή υπόκειται σε έλεγχο και κριτική και αυτό μπορεί να γίνεται και με πιο υπερβολικές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς σε μείζονα θέματα».
Ο συνήγορος υπεράσπισης Κώστας Παπαδάκης ανέφερε ότι ενώ οι δύο κατηγορούμενοι θα μπορούσαν να είχαν εξαιρεθεί από τη δίκη «δε με άφησαν να χρησιμοποιήσω τη διάταξη που τους το επέτρεπε, αποφάσισαν να καθίσουν μαζί με τη συντάκτρια στο εδώλιο και να δικαστούν. Αυτό ως προς το ήθος των ανθρώπων που δικάζονται».
«Γιατί το “έστειλε” βλάπτει το μηνυτή; Γιατί είναι δυσφημιστικό ότι κάποιος τον έστειλε;» ήταν το ερώτημα που έβαλε στη συνέχεια, απαντώντας πως ο Ανδριόπολους είναι δημόσιο πρόσωπο, εκτίθεται στους χαρακτηρισμούς και από τις πρωτοβουλίες που παίρνει και από τους χώρους στους οποίους κινείται. «Όχι μόνο δε φάνηκε ότι γράφει ψέματα το άρθρο, αλλά ενισχύθηκε η πεποίθηση ότι η προσφυγή στο ΣτΕ έγινε σε συνεννόηση» είπε, τονίζοντας πως «ο μηνυτής χρησιμοποιεί τη σημερινή δίκη ως συνέχεια αυτών των πρωτοβουλιών».
«Ο μηνυτής ποινικοποίησε μια πολιτική αντιπαράθεση που δεν ανήκει στα ποινικά δικαστήρια», ξεκίνησε ο συνήγορος υπεράσπισης Θανάσης Καμπαγιάννης. «Με βάση αυτή την απόπειρα, κρίνεται η ελευθερία του λόγου και η συνέχιση της ύπαρξης μιας εφημερίδας. Το πόσο χρειάζονται τέτοιες φωνές το δείχνει το άρθρο. Είναι άρθρο υπεράσπισης της ιθαγένειας και ταυτόχρονα θέλει να δείξει μια μεθόδευση, την πολιτική πρωτοβουλία κατάργησης του νόμου».
Στο αν νομιμοποιείται η εφημερίδα να χαρακτηρίζει “φασίστα” το μηνυτή ή να εκτιμά ότι “εστάλη” για να κάνει την προσφυγή στο ΣτΕ, εξήγησε ότι «Πηγή ενημέρωσης γι’ αυτό είναι ο Γεωργιάδης, ο Πλεύρης, ο Μιχαλολιάκος. Γιατί δεν έκανε μήνυση σε αυτούς ο Ανδριόπουλος που αποτελούν και την πηγή ενημέρωσης της Θωίδου;» Και κατέληξε «Η Εργατική Αλληλεγγύη έχει δεχτεί επιθέσεις με στιλέτα από τον ίδιο χώρο. Το ‘προχώρημα’ τώρα είναι ότι ο μηνυτής προσπαθεί να μετατρέψει σε στιλέτο το δικαστήριό σας».