Δίκη χρυσαυγίτη Αποστολόπουλου για το μαχαίρωμα μαθητή στο Π. Φάληρο – 5η μέρα

(Κείμενο: Γιάννης Κοντός, HitandRun)

Με την εξέταση τεσσάρων μαρτύρων, ενός από την πλευρά της πολιτικής αγωγής και τριών από την πλευρά της υπεράσπισης, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη Αποστολόπουλου. Συγκεκριμένα, κατέθεσαν μια οικογενειακή γνωστή της οικογένειας του Φ.Δ. και μητέρα μαθητή του ίδιου σχολείου, ο συνταξιούχος αστυνομικός, με θητεία στα ΕΚΑΜ, πατέρας του Αποστολόπουλου, η μητέρα του μέχρι πρότινος συγκατηγορούμενού του Χατζηπαυλίδη (υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Χατζηπαυλίδης θα δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων) κι ένας γνωστός του Αποστολόπουλου, φοιτητής Θεολογικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η μάρτυρας κατηγορίας, η οποία γνωριζόταν με την μητέρα του Φ.Δ. 1.5 χρόνο πριν το περιστατικό, ενώ κι ο γιος έκανε παρέα με τον παθόντα, κατήγγειλε ότι κι η ίδια, καθώς και άλλοι γονείς, υπήρξε αποδέκτρια ανώνυμων υβριστικών μεταμεσονύκτιων τηλεφωνημάτων. «Δεν είχαμε άλλα ζητήματα, μας είχε ταράξει τη ζωή αυτό το θέμα», επισήμανε, αναφερόμενη στη δολοφονική ενέδρα, συμπληρώνοντας, όμως, πως «ο φόβος υπήρχε κι από πριν», έπειτα από το μαχαίρωμα ενός μετανάστη, μέρα μεσημέρι το Νοέμβριο του 2012, στην οδό Αχιλλέως στο Παλαιό Φάληρο. Ως άτομο «χαμηλών τόνων, με ευαισθησία στη μουσική», περιέγραψε τον Φ.Δ., ενώ, σε ό,τι αφορά τον Αποστολόπουλο, δήλωσε ότι «τον είχαν δει επανειλημμένα να φωνάζει “Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή”», τόσο ο γιος της, όσο κι άλλοι συμμαθητές του. «Ήταν πολύ φανατισμένος. Αν θέλεις να “συνετίσεις” κάποιον, μόνο στην καρωτίδα δεν τον χτυπάς», υπογράμμισε. Όσο για το κατά πόσο επρόκειτο για «καβγά»: «50 χρόνια είμαι στο Παλαιό Φάληρο, παραμένει γειτονιά. Με το που θ’ ακούσεις καβγά, αν μη τι άλλο βγαίνεις στο μπαλκόνι». Υπάρχουν γυαλιά ή άλλα αντικείμενα στο σημείο του περιστατικού; «Το Παλαιό Φάληρο, σε γενικές γραμμές, είναι καθαρή περιοχή. Την τελευταία βδομάδα έχω ακούσει ότι υπάρχουν», συμπλήρωσε με νόημα.

Προκλητικός υπήρξε, για πολλοστή φορά, ο συνήγορος υπεράσπισης του Αποστολόπουλου, κατά την εξέταση της μάρτυρος. «Δηλώνετε ακτιβίστρια;», «εσείς δεν έχετε συμμετάσχει ως ακτιβίστρια σε επεισόδια;», «υπήρχε άλλη άποψη για το περιστατικό στο σχολείο κι ανάμεσα στους κατοίκους, πριν τη δική σας εμπλοκή;», ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που της απεύθυνε, υπαινισσόμενος ότι η προσωπική της εμπλοκή είναι πολιτικά υποκινούμενη, επειδή είναι υποψήφια με αριστερή παράταξη στο Δήμο του Παλαιού Φαλήρου. «Το δικαστήριο δικάζει με φήμες και περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ενώ η δίκη ξεκίνησε έξω από αυτό», ισχυρίστηκε, για να προκαλέσει την παρέμβαση της προέδρου, η οποία με αυστηρότητα του επεσήμανε πως «θα δικάσουμε με στοιχεία».

Ακολούθησε η κατάθεση της μητέρας του Χατζηπαυλίδη. Αναφερόμενη στην εξιστόρηση του γιου της, ισχυρίστηκε πως «μου είπε ότι τσακώθηκαν, έγινε καβγάς, συμπλοκή, ο Γιώργος (σημ.: ο Αποστολόπουλος) έπεσε κάτω. Σπρωχτήκανε πάνω στον καβγά, ο Γιώργος βρήκε ένα γυαλί και χτύπησε τον Φ.Δ. Δεν ήξερα τι να κάνω, όλα έγιναν μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Τους χώρισα και φύγαμε». Σύμφωνα με την κατάθεση της μητέρας του Χατζηπαυλίδη, ο γιος της υποστήριξε ότι ο Φ.Δ., απευθυνόμενος στον Αποστολόπουλο, του είπε «δε σου αξίζει η Α.». 3-4 φορές δήλωσε πως είχε δει τον Αποστολόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε «ήσυχο, ευγενικό, μια χαρά παιδάκι». Όσο για τον γιο της και τυχόν ένταξή του σε κάποιο κόμμα: «Καμία σχέση, κάνει στίβο, είναι πολύ καλός μαθητής». Πολύς λόγος έγινε για μια φωτογραφία του Χατζηπαυλίδη, η οποία βρέθηκε στο κατασχεμένο κινητό του Αποστολόπουλου, όπου απεικονίζεται κρατώντας μαχαίρι και φορώντας περούκα. Σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, η φωτογραφία τραβήχτηκε ανήμερα της δολοφονικής ενέδρας, σε αντίθεση με την υπεράσπιση, η οποία υποστηρίζει ότι πρόκειται για παλιά φωτογραφία, που προέρχεται από αποκριάτικο πάρτυ.

Πέρα από το γεγονός ότι επιβεβαίωσε τη δυσμενή θέση, στην οποία βρίσκεται, έχοντας ψευδορκήσει κατά την κατάθεσή του στην ανακρίτρια, οπότε και παρείχε άλλοθι στον Αποστολόπουλο για την χρονική περίοδο τέλεσης του αδικήματος, τίποτε καινούριο δεν εισέφερε με τη σημερινή του εξέταση ο φοιτητής Θεολογικής. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως κατέθεσε αναληθώς, κατόπιν προτροπής του προηγούμενου συνηγόρου του Αποστολόπουλου! Στην εύλογη απορία της εισαγγελέως πώς είναι δυνατόν να εμπιστεύτηκε δικηγόρο που δε γνώριζε, ο οποίος, μάλιστα, του ζήτησε να πει ψέματα στο δικαστήριο, δεν είχε ν’ απαντήσει κάτι πειστικό. Όσο για το κατά πόσο ο Αποστολόπουλος ήταν μέλος της Χ.Α.: «Δε γνωρίζω, δεν είχαμε συζητήσει, δεν παρέπεμπε η συμπεριφορά του εκεί».

Κατά τη διάρκεια της διακοπής, η μητέρα του Φ.Δ., η οποία είναι παρούσα στη δίκη από την πρώτη μέρα, υπέστη, σύμφωνα με καταγγελία της, εξύβριση από τον πατέρα του Αποστολόπουλου κι ανακοίνωσε την πρόθεσή της να του υποβάλει μήνυση. «Με εξύβρισε χείριστα ενώπιον μαρτύρων», δήλωσε στην έδρα.

Τα όρια του παραληρήματος άγγιξε η κατάθεση του πατέρα του Αποστολόπουλου, συνταξιούχου αστυνομικού, ο οποίος υπηρέτησε επί 32 χρόνια στην ΕΛΑΣ, από τα οποία τα 15 στα ΕΚΑΜ. Αρχικά, εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν και τη χαρά του που ο Φ.Δ. είναι καλά. «Δύο μετάλλια ανδραγαθίας είναι η προσφορά μου στη δημοκρατία και τον Έλληνα πολίτη», δήλωσε στη συνέχεια, αυτοσυστηνόμενος. «Πρόκειται περί αρίστου ατόμου, δε μας δημιούργησε κανένα πρόβλημα, σε βαθμό “κακουργήματος”», υποστήριξε, σε σχέση με τον γιο του, διαψεύδοντας, παράλληλα, κάθε σχέση της οικογένειάς του με τη Χ.Α. Ισχυρίστηκε, εξάλλου, ότι ο γιος του είχε «αμυχές» στο δεξί χέρι του, μετά το περιστατικό, ενώ ο Φ.Δ «βαστούσε πέτρα στο χέρι του».

Αφού έψεξε επί μακρόν την, κατ’ εκείνον, πλημμελή και με χαρακτήρα «διαπόμπευσης» του γιου του προδικασία, της οποίας προΐστατο ο προφυλακισμένος αξιωματικός Σκάρας, γνωστός για την εμπλοκή του σε μια σειρά από αξιόποινες πράξεις, μερικές από τις οποίες σχετίζονται με τη συγκάλυψη ενεργειών μελών της Χ.Α. στον Άγιο Παντελεήμονα, προχώρησε σε μια άνευ προηγούμενου συκοφάντηση του θύματος. Ισχυρίστηκε, λοιπόν, πως «μιλήσαμε με πολλούς γονιούς, είναι ιδιόρρυθμο άτομο, πρωτοστατεί στις καταλήψεις του σχολείο, σχετίζεται με τα οπαδικά, κάνει χρήση κι εμπορία ναρκωτικών. Δε θέλησε να συγχωρήσει στον γιο μου ότι γαμάει μια συμμαθήτριά του. Έφτασε στο σημείο να την θωπεύει». Σημειωτέον ότι ούτε η Α.Κ. δεν έχει υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Στοιχείο ηθικής απαξίωσης αποτελεί κι η υποτιθέμενη δήλωση πρώην θεολόγου του σχολείου, την οποία αναπαρήγαγε ο μάρτυρας, σύμφωνα με την οποία ο Φ.Δ. «ήταν αδιάφορος στο μάθημα της θεολογίας, κοιμόταν».

Στη συνέχεια «περιέλαβε» τόσο την μητέρα του Φ.Δ., όσο και την διευθύντρια του σχολείου, καθώς και την σημερινή μάρτυρα κατηγορίας. Για την μητέρα: «Σχεδιάζει τη δολοφονία του γιου μου. Τρέφει τεράστιο μίσος γι’ αυτόν. Για να «χτίσει» το πολιτικό της προφίλ ως υποψήφια με το συνδυασμό Μερκουράκη στο Παλαιό Φάληρο, θέλει να προκαλέσει τους αλλοδαπούς στη φυλακή να του επιτεθούν, να τον δολοφονήσουν».

Για την διευθύντρια του Λυκείου: «Ψεύδεται πως είναι εκπαιδευτικός. Ήθελε να φέρει το κράτος της αναρχίας, συγκαλώντας το 15μελές, που είναι υπό τον έλεγχό της, κι άρχισε να ρίχνει φέιγ-βολάν. Παρότρυνε άτομα να προσέλθουν στο δικαστήριο, να χλευάσουν τη δικαιοσύνη. Δεν είναι σεβασμός στη δημοκρατία αυτό. Η διευθύντρια υποθάλπει την τρομοκρατία», ενώ η σημερινή μάρτυρας κατηγορίας «συνελήφθη να πετάει βόμβα μολότοφ στις κλούβες των ΜΑΤ έξω από την ισραηλινή πρεσβεία το 2010». «Αντιναζί και “Σέχτα Επαναστατών” είναι “συγκοινωνούντα δοχεία”», ο δε «πόλεμος ξεκίνησε με ένα άρθρο της “Αυγής”».

Το μόνο «αμάρτημα» του γιου του, ο οποίος, σύμφωνα με δήλωση τον ευφάνταστου μάρτυρα, «είναι φίλος με τον Νίκο Ρωμανό», είναι ότι «δε σηκώθηκε να φύγει» από τον τόπο του συμβάντος. Χαρακτήρισε, εξάλλου, «αρπακτικά της πολιτικής» τους αριστερούς, με ιδιαίτερη έμφαση στο Σύριζα. «Θα ήθελα να ζητήσω την προστασία της έδρας για μένα, την σύζυγό μου και τον γιο μου», κατέληξε.

Ο συνήγορος υπεράσπισης δήλωσε ότι προτίθεται να υποβάλει μήνυση στον θεράποντα ιατρό του Φ.Δ. για «ψευδή βεβαίωση», κυρίως σε σχέση με «ασάφειες» αναφορικά με το βάθος των τραυμάτων. Με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής αγωγής, διατάχθηκε από την έδρα η κλήση του συγκεκριμένου μάρτυρα, καθώς κι ενός ιατροδικαστή, επιλογής της υπεράσπισης. Η διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση εγγράφων, κυρίως των sms που είχαν ανταλλάξει Αποστολόπουλος και Α.Κ. κατά το μήνα Ιανουάριο του 2013, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχει ερωτικό χαρακτήρα κι ουδόλως σχετίζεται με την υπόθεση.

Η δίκη διακόπηκε για την Τετάρτη 28 Μαΐου, στις 9π.μ. (Πρωτοδικείο, οδός Δέγλερη).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.