Ξεκίνησε η δίκη των 3 της Εργατικής Αλληλεγγύης που διώκονται με χρυσαυγίτικη μήνυση

(Κείμενο: Ertopen)

Ξεκίνησε η εξ αναβολής δίκης της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη» (κατηγορούμενοι ήταν ο εκδότης Τάσος Αναστασιάδης, ο διευθυντής Πάνος Γκαργκάνας και η δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΠΗΤ Κατερίνα Θωίδου), κατά της οποίας στράφηκε ο δικηγόρος Ι. Ανδριόπουλος, έμμισθος συνεργάτης βουλευτή της Χρυσής Αυγής (στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε), ο οποίος και συμμετείχε σε αντιμεταναστευτικές κινητοποιήσεις στο Άγιο Παντελεήμονα.

Ο κ. Ανδριόπουλος υποστηρίζει ότι κινήθηκε αυτοβούλως εναντίον του νόμου για την ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών και ότι κακώς η εφημερίδα του χρεώνει κίνηση κατόπιν πολιτικής συνεργασίας – υποκίνησης από κύκλους της ΝΔ του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής, αποκαλώντας τον και φασίστα.

Στο παρελθόν ο κ. Ανδριόπουλος, μαζί με γνωστά στελέχη της Χρυσής Αυγής όπως ο Η. Παναγιώταρος και η προφυλακισμένη Θ. Σκορδέλλη, είχαν υποβάλλει μηνύσεις (ΑΒΜ Δ09/2519 από 8/5/2009) σε πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς και κατά πανεπιστημιακών.

Η μήνυση αυτή τέθηκε στο αρχείο, με την από 22/3/2013 Εισαγγελική διάταξη ως προς τους λοιπούς κατηγορουμένους, κατά το δε μέρος της που εισήχθη στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με κατηγορουμένους τον πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου κ. Μουντζούρη και τον κ. Σάββα Μιχαήλ, μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας εμφανίστηκε ο μηνυτής – εγκαλών και το δικαστήριο με την υπ’αριθ 72977,73103/2013 απόφασή του, αθώωσε τους κατηγορουμένους. Επίσης μηνύσεις έχουν υποβληθεί σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε αγωνιστές του αντιρατσιστικού κινήματος.

Στο πρώτο μέρος της δίκης (συνεχίζεται στις 13 Μαΐου, όπου λόγω των εκλογών θα οριστεί νέα ημερομηνία για να εξεταστούν και οι υπόλοιποι μάρτυρες), εξετάστηκαν οι μάρτυρες που είχαν δώσει και ένορκες καταθέσεις από τον Ιούνιο του 2013.

Στο πλευρό των τριών κατηγορουμένων της εργατικής αλληλεγγύης, κατέθεσαν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και ο Νάσος Μπράτσος, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, εστιάζοντας στις σχέσεις του μηνυτή με το ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή, αλλά και σε θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Για παράδειγμα, υπήρξε διαδικτυακός διάλογος του νυν υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη, την εποχή που ήταν στο ΛΑΟΣ, με πολίτη, στον οποίο απαντούσε στις επιδοκιμασίες του για τις κινήσεις του κ. Ανδριόπουλου, ότι υπάρχει συνεννόηση με τον Θ. Πλεύρη (και αυτός τότε στο ΛΑΟΣ) για να τον βοηθήσουν, αφού ήταν κομματική απόφαση του ΛΑΟΣ να μην κινηθεί σαν κόμμα, αλλά να υπάρξουν πρωτοβουλίες από πολίτες.

Αν και ο μηνυτής αμφισβήτησε την ύπαρξη και τη γνησιότητα του διαδικτυακού διαλόγου, ποτέ δεν υπήρξε καταγγελία (εκείνη την εποχή) από τον κ. Γεωργιάδη ότι δεν έγινε, αλλιώς θα έπρεπε να προσφύγει στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. «Με τον κ. Ανδριόπουλο ήταν ο Θάνος σε επαφή από την πρώτη στιγμή. Κρίθηκε ότι είναι καλύτερο να μην είναι το κόμμα παρόν στο δικαστήριο, για να μην φαίνεται ότι το δικαστήριο θα έπρεπε να πάρει κομματική θέση, αλλά να μείνει ανεπηρέαστο στην κρίση του…», ήταν το πιο χαρακτηριστικό σημείο.

Επίσης έγινε αναφορά σε δηλώσεις του προφυλακισμένου αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου στις οποίες αναφέρεται εγκωμιαστικά προς το μηνυτή και στις σχέσεις που έχει η οργάνωσή του μαζί του.

Μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε στέλεχος του ΛΑΟΣ που είπε ότι δεν γνώριζε το επίμαχο δημοσίευμα, αλλά είχε ενημερωθεί από το μηνυτή ότι η εφημερίδα τον συκοφαντούσε.

Δεν έλειψαν και οι αναφορές σε παραδείγματα όπως η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στον αθλητή Αντετοκούμπο, γεγονός που δείχνει τις επιλογές της κυβέρνησης, όταν επιθυμεί να καρπωθεί οφέλη από την αποδοχή ενεργειών της από την κοινή γνώμη, σε αντίθεση με τη γενικότερη μεταναστευτική της πολιτική, που κινείται στον αντίποδα.

Παρόντες στο δικαστήριο και οι υπόλοιποι μάρτυρες υπεράσπισης που θα καταθέσουν στη συνέχεια της δίκης, όπως ο Γιώργος Σαββίδης, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ο Δημήτρης Τρίμης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς, ο πανεπιστημιακός Πρoκόπης Παπαστράτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Άγγελος Χάγιος, ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ και της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος και άλλοι.

Την υπεράσπιση των κατηγορουμένων έχουν αναλάβει οι δικηγόροι Δημήτρης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης.

Παράλληλα με τη δίκη εξελίσσονταν και συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια. Πλήθος σωματείων τόσο του χώρου των ΜΜΕ, όσο και ευρύτερα με ψηφίσματά τους στέκονται στο πλευρό της εφημερίδας, ενώ η καμπάνια υπέρ της έχει πάρει και διεθνείς διαστάσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.