Σύνοψη του πορίσματος των ανακριτριών Κλάπα-Δημητροπούλου

[Ακολουθεί σύνοψη του πορίσματος Κλάπα-Δημητροπούλου για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής (ολόκληρο μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ), με την υπόμνηση ότι η συλλογική τοποθέτηση της πρωτοβουλίας μας πάνω στα νομικά και πολιτικά ζητήματα που τίθενται υπάρχει εδώ.]

Το πόρισμα που συνέταξαν οι εφέτες ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου διαβιβάστηκε στις 19/02/14 στη Βουλή με αίτημα την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χ.Α που ως τότε δεν είχαν διωχθεί. Στο πόρισμα παρατίθενται σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο οργάνωσης και δράσης της νεοναζιστικής οργάνωσης και γίνεται αναφορά σε εγκληματικές ενέργειες που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο πόρισμα Βουρλιώτη.

Συγκεκριμένα αναφέρονται οι κατηγορούμενοι για τα παρακάτω αδικήματα:

1) Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνση αυτής, την κατηγορία αυτή αντιμετωπίζουν 6 βουλευτές: ο Μιχαλολιάκος, ο Παππάς και ο Λαγός, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι καθώς και ο Κασιδιάρης, ο Παναγιώταρος και ο Μίχος, οι οποίοι είναι ελεύθεροι. Στη συνέχεια η κατηγορία αυτή απαγγέλθηκε σε άλλους 3 βουλευτές, στο Γερμενή, τον Ηλιόπουλο και το Μπούκουρα, οι οποίοι προφυλακίστηκαν. Όπως αναφέρεται άλλα 26 μέλη και στελέχη της Χ.Α αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία και έχουν κληθεί να απολογηθούν ενώπιον των ανακριτριών. (σελ. 1-3 και 6-7)

2) Ανθρωποκτονία με πρόθεση του Παύλου Φύσσα, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, οπλοκατοχή και επικίνδυνη σωματική βλάβη είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ρουπακιάς. Για την ίδια υπόθεση κατηγορίες αντιμετωπίζουν άλλα 4 άτομα. Από αυτούς ο Ρουπακιάς και ο κατηγορούμενος για συνέργεια στη δολοφονία, Καζαντζόγλου, είναι προφυλακισμένοι. (σελ. 3-4)

3) Για την επίθεση σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του «κουκουλονόμου» και για παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και διακεκριμένη οπλοκατοχή οι Αντωνακόπουλος, Χατζηδάκης, Πανταζής και Καστρινός. Οι 3 πρώτοι είναι προφυλακισμένοι. (σελ. 4-5)

4) Για την επίθεση σε αιγύπτιους αλιεργάτες κατηγορείται επίσης ο Πανταζής μαζί με άλλους 4. Αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της βαριά σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και διατάραξης οικιακής ειρήνης. ( σελ. 5)

Στο νομικό μέρος (σελ. 7-12) αναλύεται το αδίκημα του άρθρου 187 ΠΚ. Βάσει της διάταξης αυτής η συγκρότηση ή ένταξη σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα άνω των 3 ατόμων, η οποία επιδιώκει τη διάπραξη κακουργημάτων τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών, ενώ η διεύθυνση της οργάνωσης τιμωρείται αυστηρότερα, με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών (187 παρ.3 ΠΚ). Πρόκειται για έγκλημα δυνητικής διακινδύνευσης του εννόμου αγαθού της δημόσιας τάξης και αφηρημένης διακινδύνευσης αόριστου αριθμού εννόμων αγαθών. Από την ερμηνεία των όρων της διάταξης, ενδιαφέρον έχει η ερμηνεία του «μέλους». Όπως αναφέρεται στη σελίδα 9 του πορίσματος: « Μέλος της οργάνωσης είναι εκείνος, που υποτάσσει τη βούλησή του στη βούληση αυτής, χωρίς να είναι αναγκαία και η προσωπική συμμετοχή του στις κατ’ ιδίαν πράξεις της οργάνωσης.». Η ένταξή του στην οργάνωση εκδηλώνεται με την «ενεργητική συμμετοχή» του σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις και με «την αποδοχή των σκοπών της» οργάνωσης, αρκεί και επιγενόμενος δόλος. Ειδικότερα η ένταξη του μέλους μπορεί να εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους, από τη συμμετοχή σε εορταστικές συναθροίσεις και την προπαγάνδα υπέρ της οργάνωσης ως την συμμετοχή σε στρατιωτική εκπαίδευση και τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Επισημαίνεται δε πως είναι αδιάφορος ο τρόπος λήψης αποφάσεων της οργάνωσης, «αρκεί η όποια απόφαση να θεωρείται βούληση της ομάδας». Για την ευθύνη του μέλους αρκεί η γνώση «ότι συνεισφέρει, δια της ασκήσεως των ανατεθειμένων σ’ αυτό καθηκόντων, στην πραγμάτωση των στόχων της», χωρίς να απαιτείται και συμμετοχή του στο σχεδιασμό των εγκλημάτων. Σε κάθε περίπτωση σημασία έχει η ύπαρξη ενός «κοινού σκοπού», που μπορεί να έχει οποιοδήποτε κίνητρο και ο οποίος πρέπει να αναφέρεται στην τέλεση κάποιων από τα κακουργήματα που αναφέρονται στο 187ΠΚ. Οι ανακρίτριες καταλήγουν πως η Χ.Α είναι εγκληματική οργάνωση «υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος».

Διάκριση πάντως εισάγεται ως προς την «απλή υποστήριξη των σκοπών της οργάνωσης από έναν «extraneus». Ενώ δηλαδή ποινική ευθύνη φαίνεται να έχουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης, γίνεται διαφοροποίηση για τους απλούς οπαδούς της.

Στο ιστορικό γίνεται αναφορά σε αποδεικτικό υλικό που αφορά στη συγκρότηση της Χ.Α από το Μιχαλολιάκο ως εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης. (σελ. 12-15)

Έμφαση δίνεται στην «κάθετη ιεραρχική δομή, με βάση την οποία λειτουργεί επί σειρά ετών, με κατανομή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων, που αφορούν στη διάδοση και κατήχηση των θέσεών της, την εκπαίδευση των μελών της και την οργάνωση των δράσεών της.» (σελ. 16). Όπως προκύπτει, η δομή της οργάνωση δεν επιτρέπει καμιά απόκλιση από την κεντρική γραμμή ενώ κατευθυντήριες δίνονταν ακόμα και για τον τρόπο ζωής των μελών. (σελ.17).

Ενδιαφέρον έχει «η διαβάθμιση εμπιστευτικότητας» με την οποία καλούνταν τα μέλη κάθε Τ.Ο σε δράσεις, όπως προκύπτει από sms που βρέθηκαν σε κατασχεμένα κινητά τηλέφωνα μελών και τα οποία περιλαμβάνονται στο ανακριτικό υλικό. (σελ.19)

Όπως επισημαίνεται, ο χαρακτηρισμός της Χ.Α ως εγκληματικής οργάνωσης, παρότι δε στηρίζεται στην «ιδεολογική της θέση και κοσμοθεωρία, που δεν αξιολογούνται ποινικά» (σελ.20) προκύπτει από τον τρόπο οργάνωσή της ως κόμμα-militia, όπου η άσκηση βίας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της λειτουργίας της. (Βλ. κατάθεση Σπουρδαλάκη και Παπαϊωάννου, σελ. 20-22). Παρατίθενται αποσπάσματα ομιλιών και τελετών ορκομωσίας νέων μελών, όπου γίνεται φανερή η ανοιχτή υποστήριξη ενός εξοντωτικού ρατσισμού και η πρόθεση της δια της βίας κατάλυσης των κοινωνικών και πολιτικών θεσμών (σελ. 22-29).

Στη συνέχεια, στις σελίδες 29-44, παρατίθενται οι ένορκες καταθέσεις στελεχών από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα: Μαριάς (ΑΝΕΛ), Βούλτεψη (ΝΔ), Πιπιλή (ΝΔ), Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Ρήγας (ΠΑΣΟΚ), Παφίλης (ΚΚΕ), Τατσόπουλος (Ανεξάρτητος), Κανέλλη (ΚΚΕ), Λυκούδης (ΔΗΜΑΡ).

Όπως γίνεται φανερό από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, αδιαμφισβήτητος αρχηγός της οργάνωσης είναι ο Ν. Μιχαλολιάκος, ενώ αυτονόητη είναι η πειθαρχία στις άνωθεν εντολές όπως προκύπτει μεταξύ άλλων από τα sms. Σε ορισμένα από αυτά τα sms, που παρατίθενται ενδεικτικά στο πόρισμα, περιλαμβάνονται φράσεις όπως «Απουσίες δεν επιτρέπονται» και «Παρουσία Υποχρεωτική» (σελ.44-46). Σαφής είναι η στρατιωτική δομή της οργάνωσης και από την επιβαλλόμενη ομοιόμορφη ενδυμασία. Βάσει των καταθέσεων μελών και των sms συγκεκριμένη ενδυμασία ήταν επιβεβλημένη στους συμμετέχοντες σε δράσεις, η οποία υπαγορευόταν από τα κεντρικά και έπρεπε να είναι ομοιόμορφη (σελ. 47-54).

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Τ.Ο Νίκαιας, που όπως φαίνεται από τις σχετικές καταθέσεις και κατασχεμένο ηλεκτρονικό υλικό εκδηλώσεων, αποτελούσε πυρήνα με συντονισμένη δράση, υπεύθυνο για συστηματικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών και την πραγματοποίηση προπαγανδιστικών δράσεων εντός και εκτός Αθήνας. (54-61)

Τέλος αναφορά γίνεται στην εκδήλωση στις Θερμοπύλες όπου δημόσια δηλώνεται από το Μιχαλολιάκο ο στρατιωτικός χαρακτήρας της οργάνωσης, στην επίθεση σε επισήμους στην εκδήλωση στο Μελιγαλά και την επίθεση στους μικροπωλητές στο πανηγύρι της Ραφήνας (σελ. 61-69).

Στο πόρισμα αναφέρονται ορισμένες από τις εγκληματικές ενέργειες στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται μέλη, βουλευτές και στελέχη της Χ.Α βάσει καταθέσεων μαρτύρων:

 1. Ο Ν. Αλιβιζάτος κατέθεσε για την επίθεση της Χ.Α σε εκδήλωση της ΕλΕΔΑ στην Παλαιά Βουλή τον Ιανουάριο του 2010. (σελ. 70-71)
 2. Ο Τ. Πανταγάκης, αστυνομικός διευθυντής, κατέθεσε για εκδήλωση της Χ.Α στη Χερσόνησο, στο Ηράκλειο Κρήτης όπου δέχτηκε απειλές από τον Κασιδιάρη ότι θα υπάρξουν νεκροί από τη πλευρά της διαδήλωσης που γινόταν ενάντια στη Χ.Α. (ΣΕΛ. 71-73)
 3. Ο Ε. Ανδριανάκος, δήμαρχος Νεμέας, κατέθεσε για απειλητικό τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον Μπούκουρα τη νύχτα των βουλευτικών εκλογών της 06-05-12. (σελ. 73-74)
 4. Ο Α. Πνευματικός, δήμαρχος Κορίνθου, κατέθεσε για τις απειλές και την σωματική επίθεση που δέχτηκε πάλι από το Μπούκουρα σε εκδήλωση στα Δερβενάκια στις 22-06-12 σε εθνική επέτειο και στα Εξαμίλια στις 27-07-12 σε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς. (σελ.74-77)
 5. Η Β. Κατριβάνου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε για την επίθεση που δέχτηκε, μαζί με αντιπροσωπεία αντιρατσιστικής συγκέντρωσης, στη Βουλή από τον βουλευτή της Χ.Α Δ. Κουκούτη. Η Κατριβάνου αναφέρεται επίσης στην επίθεση της Χ.Α στα γραφεία της Τανζανικής Κοινότητας στην Πλατεία Αμερικής, στην επίθεση κατά της δικηγόρου Ι. Κούρτοβικ έξω από το Α.Τ Αγίου Παντελεήμονα (στο σημείο αυτό παρεμβάλλεται απόσπασμα της απολογίας Σκορδέλη), στην επίθεση στο θέατρο Χυτήριο, τις απειλές που δέχτηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κανελλοπούλου έξω από το σπίτι της στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα, το απειλητικό τηλεφώνημα που δέχτηκε μέλος της Ομάδας για τη διοργάνωση αντιφασιστικής διαδήλωσης στην Καλαμάτα από τον Δ. Κουκούτη και το οποίο έγινε μέσα από τα γραφεία της Βουλής. Τέλος αναφέρεται στην καταγγελία ιδιοκτήτη διαμερισμάτων στην περιοχή της Ομόνοια, ότι μέλη της Χ.Α σημαδεύουν με ναζιστικά σύμβολα τις πόρτες διαμερισμάτων όπου διαμένουν μετανάστες, τους επιτίθενται και τους ξυλοκοπούν υπό την καθοδήγηση συγκεκριμένης υποψήφιας της Χ.Α. (σελ. 77-84)
 6. Η Μ. Γκάγκα, μητέρα ανηλίκου μαθητή, ο οποίος δέχτηκε δολοφονική επίθεση από μέλη της Χ.Α στο Φάληρο, κατέθεσε πως μετά την καταγγελία του περιστατικού στις αρχές η είσοδος της πολυκατοικίας που διαμένει βανδαλίστηκε με ναζιστικά σύμβολα και το σήμα της Χ.Α. (σελ. 84)
 7. Η Μ. Κουβέλη, πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, αναφέρεται στα συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ρατσιστικών επιθέσεων που καταγράφηκαν την περίοδο 2012-2013 στην Αθήνα ενώ κάνει συγκεκριμένα αναφορά στο ρατσιστικό λόγο που εκφώνησε η Σκορδέλη, εμφανιζόμενη ως εκπρόσωπος κατοίκων σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. (σελ. 84-85)
 8. Ο Κ. Παπαϊωάννου, ένας εκ των συντονιστών του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, κατέθεσε σχετικά με τα περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων που έχει καταγράψει το Δίκτυο, στα οποία εμπλέκονται μέλη της Χ.Α . Στο σημείο αυτό παρατίθεται απόσπασμα από την απολογία Μπούκουρα σχετικά με δηλώσεις του σε διαδικτυακό μέσο πως συμμετείχε «ως απλός στρατιώτης δίνοντας πρώτες μάχες στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα». (σελ. 85-87)
 9. Η Ν. Παπαχελά, δημοτική σύμβουλος και αντιδήμαρχος Αθηναίων, κατέθεσε για το τάγμα εφόδου Αγίου Παντελεήμονα και συγκεκριμένα για τη δράση της Σκορδέλη σε αυτό αλλά και για την κάλυψη που προσέφερε το τοπικό Α.Τ. (σελ. 88-89)
 10. Ο Α. Υφαντής, κοινωνικός λειτουργός στους Γιατρούς του Κόσμου, κατέθεσε σχετικά με επιθέσεις σε μετανάστες από μέλη της Χ.Α, που μεταξύ άλλων περιελάμβαναν «έλεγχο» και καταστροφή νομιμοποιητικών εγγράφων, επιθέσεις από σκύλο και χρήση όπλων. Αναφορά κάνει και σε συγκεκριμένα περιστατικά στο Πέραμα, το Σταθμό Λαρίσης και την Αχαρνών. (σελ. 89-92)
 11. Ο Π. Ρήγας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε σχετικά με ρατσιστικές αγορεύσεις βουλευτών της Χ.Α σε συνεδριάσεις της Βουλής. (σελ.92-93)
 12. Ο Α. Κούρκουλας, μέλος της κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», κατέθεσε σχετικά με τη δράση των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α στις 02-02-08 στην επέτειο των Ιμίων, όπου μαχαίρωσαν και τραυμάτισαν διαδηλωτές και στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου από το 2008 προέβησαν σε σειρά εγληματικών επιθέσεων εναντίον μεταναστών και αντιρατσιστών. Αναφέρεται επίσης στην επίθεση που πραγματοποίησαν μέλη της Χ.Α στο παλιό Εφετείο στις 09-05-2009, στον εμπρησμό άτυπου χώρου λατρείας Μουσουλμάνων στην οδό Αριστομένους στις 30-10-2011 καθώς και σε επίθεση με αυτοκίνητο εναντίον πεζών μεταναστών στην Κόρινθο στις 18-02-12. (σελ. 93-96)
 13. Ο Ε. Ναϊμ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος, κατέθεσε σχετικά με τον εμπρησμό του άτυπου χώρου λατρείας στις 30-10-2011 στην οδό Αριστομένους, όπου σκοπός των επιτιθέμενων ήταν να κάψουν ζωντανούς τους παρευρισκόμενους (τους κλείδωσαν μέσα πριν βάλουν φωτιά). Όπως αναφέρει από τότε και κάθε βράδυ μέχρι τις 17-11-2011, που ο ίδιος επισκεπτόταν το χώρο, ομάδα άνω των 20 ατόμων συγκεντρωνόταν απ΄ έξω απειλούσε και επιτιθόταν στους παρευρισκόμενους. Ανάμεσα στους επιτιθέμενους ήταν και η Σκορδέλη. Αναφέρεται επίσης σε σειρά επιθέσεων εναντίον αιγυπτίων στο Πέραμα, τη Νίκαια, στην Καλλιθέα (όπου υπήρξε πάλι εμπρησμός άτυπου χώρου λατρείας), ενώ καταθέτει πως μέχρι τον Ιούνιο του 2013 η Χ.Α έστελνε απειλητικά γραπτά μηνύματα σε χώρους λατρείας Μουσουλμάνων. (σελ. 96-101)
 14. Ο J. Aslam, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, κατέθεσε σχετικά με μια σειρά επιθέσεων σε μετανάστες στα Βασιλικά της Χαλκίδας, στη Νίκαια (όπου στη διάρκεια ενός μόνο τριμήνου του 2011 δέχονταν επίθεση 5 με 10 μετανάστες κάθε μέρα), στον Άγιο Παντελεήμονα (όπου πάλι γίνεται αναφορά στη δράση της Σκορδέλη) και στα Σεπόλια . (σελ. 101-104)
 15. Ο Ε. Αντίοχος, δικηγόρος Πάτρας, κατέθεσε για επίθεση από μέλη της Χ.Α στο γιο του που έλαβε χώρα στο κέντρο της Πάτρας. (σελ.104)
 16. Ο Α. Ράπτης, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών», κατέθεσε σχετικά με σειρά βανδαλισμών του εβραϊκού νεκροταφείου και του μνημείου του Ολοκαυτώματος στα Γιάννενα από μέλη της Χ.Α, καθώς και για διάφορες εθνικιστικές δράσεις της οργάνωσης στα σύνορα με την Αλβανία. (σελ. 104-108)
 17. Ο Κ. Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας, κατέθεσε σχετικά με παρέλαση τάγματος εφόδου της Χ.Α κάτω από το σπίτι του στη Νίκαια.(σελ. 108)
 18. Ο C. Amougou, κατέθεσε για τον εμπρησμό μπαρ που διατηρούσε στην Πλατεία Αμερικής στις 26-09-12 και για την επίθεση στην Τανζανική Κοινότητα την ίδια νύχτα. Αναφέρεται στους χρυσαυγίτες Περρή και Παπαβασιλείου που αναγνωρίστηκαν ανάμεσα στους επιτιθέμενους καθώς και στα όσα ακολούθησαν στο Α.Τ Αγίου Παντελεήμονα όπου προσήλθε και ο βουλευτής Παναγιώταρος. (σελ.108-114)
 19. Ο Γ. Τσιμπουκάκης, δημοτικός σύμβουλος στην Αγία Παρασκευή κατέθεσε σχετικά με επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος σε περίπτερο του ΚΚΕ κατά την προεκλογική περίοδο το Μάιο του 2012 στην Αγία Παρασκευή από τα μέλη της Χ.Α Ε. Στεφανάκη και Χ. Μουρατίδη. (σελ.114-117)
 20. Ο Κ. Γεωργούσης, σκηνοθέτης, κατέθεσε σχετικά με τη δράση μελών της Χ.Α κυρίως στον Άγιο Παντελεήμονα, την οποία κατέγραψε στην ταινία του “The Cleaners”. (117-120)

Στο πόρισμα ενδεικτικά αναφέρονται οι κάτωθι εγκληματικές ενέργειες:

 • Ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα – 17/09/13. (σελ. 120-126)
 • Απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα – 12/09/13. (σελ. 126-133)
 • Επίθεση κατά Αιγυπτίων Αλιεργατών – 12/06/12. (σελ. 133-136)
 • Επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Συνεργείο στην Ηλιούπολη – 10/07/13. (σελ. 136-141)
 • Επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Αντίπνοια στα Πετράλωνα – 30/06/08. (σελ. 141-153)
 • Ανθρωποκτονία του Σαχζάτ Λουκμάν – 17/01/13. (σελ. 154-155)
 • Επίθεση σε συναυλία στην Καλλιθέα – 05/07/13. (σελ. 155-157)
 • Επίθεση σε αλλοδαπούς στην Ιεράπετρα – 13/02/13. (σελ. 157-167)
 • Επίθεση σε βάρος Αφγανών στον Άγιο Παντελεήμονα – 16/09/11. (σελ. 167-170)

Στη συνέχεια παρατίθενται στοιχεία σε σχέση με την εκπαίδευση στην οποία φέρονται να υποβάλλονται τα μέλη της Χ.Α : στρατιωτικού τύπου γυμνάσια, με στολές παραλλαγής και εξάσκηση σε όπλα κτλ.(σελ. 170-173)

Τέλος αναφορά γίνεται στα πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά που κατείχαν οι βουλευτές της Χ.Α χωρίς νόμιμη άδεια: Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Μπούκουρας, Παππάς είναι μερικοί από τους χρυσαυγίτες βουλευτές που βρέθηκαν να κατέχουν παράνομα οπλισμό. (σελ. 174-188)

Το πόρισμα καταλήγει πως προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις που στηρίζουν κατηγορίες κατά των:

1) Ζαρούλια, Κούζηλου, Αρβανίτη, Γρέγου, Ζησιμόπουλου, Ματθαιόπουλου, Μπαρμπαρούση, Κουκούτση και Αλεξόπουλου, ζητείται η άρση ασυλίας τους, ώστε να τους απαγγελθεί η κατηγορία για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

2) Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Μίχο, Λαγό, Γερμενή, Μπούκουρα, Παππά για το κακούργημα της παράνομης κατοχής πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον παράνομο ανεφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης.

3) Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο, Παππά για άλλες κατηγορίες (ναρκωτικά, νόμος περί αρχαιοτήτων κτλ) (σελ.188-189)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.