Τα οπλοστάσια της Χρυσής Αυγής

(Διαβάστε και τυπώστε το κείμενο με το πλήρες φωτογραφικό υλικό σε μορφή .pdf. Ανανεωμένη εκδοχή, 16/12/2013: Oplostasia_XA_2)

Στην εργασία αυτή, επιχειρούμε τη συγκέντρωση του δημοσιευμένου υλικού (από ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ και δημοσιεύματα στον τύπο) που αφορά τα όπλα των μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” (Χ.Α.). Κι αυτό γιατί αν και πολύς λόγος γίνεται για τα “κρυμμένα οπλοστάσια”, οι ήδη δημοσιευμένες πληροφορίες δίνουν μια πρώτη εικόνα του εύρους και της συχνότητας της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, ως κεντρικών φυσιογνωμικών στοιχείων της οργάνωσης.

Οι διαδοχικές ανακαλύψεις οπλοστασίων από την αστυνομία, τα οποία διατηρούσαν μέλη, πολιτευτές και βουλευτές της Χ.Α., έλαβαν κατά κύριο λόγο χώρα ύστερα από τη δολοφονία Φύσσα και τις συλλήψεις μελών της ηγετικής της ομάδας. Οπλοστάσια βέβαια είχαν βρεθεί και στο παρελθόν αλλά ως ειδήσεις δεν έπαιρναν μεγάλη δημοσιότητα και αντιμετωπίζονταν ως μεμονωμένα περιστατικά που δεν αφορούν συνολικά τη Χ.Α. Στην παρoύσα εργασία επιχειρείται μια καταγραφή των ανακοινώσεων της αστυνομίας και των αναφορών στον τύπο για την κατοχή όπλων από μέλη, πολιτευτές και βουλευτές της Χ.Α. Στην εργασία μας συμπεριλαμβάνονται και οπλοστάσια που βρέθηκαν στην κατοχή αστυνομικών που συνδέονται με τη δράση της Χ.Α. Οι περιπτώσεις παρατίθενται με χρονολογική σειρά από τον Ιούνιο του 2012 ως και σήμερα.

1) Ιούνιος 2012: η ακροδεξιά συμμορία της Καβάλας

Η πρώτη τέτοια ανακάλυψη γίνεται τον Ιούνιο του 2012 στην Καβάλα, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές και την εκλογή της Χ.Α στο κοινοβούλιο. Εξαρθρώνεται τότε ακροδεξιά συμμορία «που προχωρούσε σε ληστείες τραπεζών με καλάσνικοφ και σε διαρρήξεις ΑΤΜ με χρήση εκρηκτικών, στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στην Ξάνθη και σε άλλες περιοχές της βορείου Ελλάδας».1

Όπως μαθαίνουμε από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ: «Ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν είκοσι τρία (23) μέλη της, μεταξύ των οποίων τρία ηγετικά στελέχη, ένας δικηγόρος και ένας ειδικός φρουρός».2 Τα ηγετικά στελέχη κατονομάζονται ως ακροδεξιοί στον τύπο, ενώ το Έθνος παραθέτει απόσπασμα από τη δικογραφία όπου οι κατηγορούμενοι δηλώνουν τη σχέση τους με τη Χ.Α.3

Η Χ.Α προφανώς αρνείται οποιαδήποτε σχέση κι έτσι η εξάρθρωση μιας ακροδεξιάς εγκληματικής οργάνωσης με σχέσεις με την αστυνομία περνάει στα ψιλά των ειδήσεων.

2) Φλεβάρης 2013: σύλληψη δύο μελών της Χ.Α Κορίνθου

Στα μέσα Φεβρουαρίου του 2013 συλλαμβάνονται δύο μέλη της Χ.Α Κορίνθου σε έλεγχο της αστυνομίας στο όχημα με το οποίο κινούνταν στην Ιερά Οδό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ: «πρόκειται για τους Παναγιώτη Δράκο του Θεοδώρου, που γεννήθηκε το 1986 στη Κόρινθο και τον Γρηγόριο – Λουκά Χαϊδά, που γεννήθηκε το 1994 στην Κόρινθο».4

Στην κατοχή του 27χρονου Δράκου βρέθηκαν, ένα πιστόλι «Ζάσταβα» με 4 φυσίγγια, ένα πτυσσόμενο γκλομπ και ένας σουγιάς, ενώ στην κατοχή του 19χρονου Χαϊδά βρέθηκαν ένας πτυσσόμενος σουγιάς, ένα πτυσσόμενο γκλομπ, ένα ζευγάρι γάντια και μια κουκούλα τύπου φουλ φέις. Στον χώρο αποσκευών του οχήματος βρέθηκαν δυο κράνη μαύρου χρώματος.5 Οι φωτογραφίες των δύο χρυσαυγιτών δόθηκαν στη δημοσιότητα με εντολή εισαγγελέα.6

(Χαϊδάς και Δράκος: φωτό της ΕΛΑΣ)

3) 21/09/2013: Συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη

Στις 21/09/13, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία Φύσσα και στα πλαίσια της επιχείρησης του Δένδια για την εξάρθρωση της αναγνωρισμένης πλέον εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α, έγιναν έλεγχοι της αστυνομίας στα γραφεία των νεοναζί στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, «στην οδό Λιβανόβου, σε κοντινή απόσταση από τα γραφεία του κόμματος αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι περιπολούσαν στην περιοχή, ήλεγξαν 5 Έλληνες ηλικίας 25, 39, 17, 22 και 20 ετών».

Σε σωματική τους έρευνα βρέθηκαν να κατέχουν, ο 25χρονος ένα δακρυγόνο σπρέι και μια πτυσσόμενη ράβδο (γκλομπ), ο 39χρονος δακρυγόνο σπρέι, ο 17χρονος μια πτυσσόμενη μεταλλική ράβδο (γκλομπ), ο 22χρονος ένα δακρυγόνο, μια πτυσσόμενη μεταλλική ράβδο (γκλομπ) και ένα (1) σουγιά και ο 20χρονος ένα δακρυγόνο σπρέι, ένα σουγιά και μια κροτίδα. Και οι πέντε δήλωσαν ότι είναι μέλη του συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος. Σε έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην οικία του 22χρονου πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος, δακρυγόνο σπρέι και σιδερογροθιά, ενώ στην οικία του 20χρονου στη Χαλκιδική αεροβόλο πιστόλι. Παράλληλα διενεργήθηκε έρευνα στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης της Χ.Α.7

4) 21/09/2013: συλλήψεις στη Χαλκίδα

Την ίδια ημέρα των συλλήψεων στη Θεσσαλονίκη, συλλήψεις γίνανε και στη Χαλκίδα όπου έξω από τα γραφεία της Χ.Α είχαν παραταχθεί μέλη της με κράνη, ρόπαλα και ασπίδες, λίγα μόλις μέτρα από την αστυνομική διεύθυνση Εύβοιας. Συλλήψεις για παράνομη οπλοκατοχή υπήρξαν μόνο τρεις. Οι συλληφθέντες είχαν τοποθετήσει στην είσοδο των γραφείων πρόσφορα για άμεση χρήση, δέκα κοντάρια φέροντα και σημαίες, είκοσι ασπίδες και επτά κράνη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ άλλοι επτά προσήχθησαν.

Τις συλλήψεις στην Εύβοια ακολούθησαν οι παραιτήσεις αξιωματούχων της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του Γιάννη Δικόπουλου, Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας και του Απόστολου Κασκάνη υποστράτηγου της ΕΛΑΣ. Διατάχθηκε επίσης ΕΔΕ «για το γεγονός ότι την Παρασκευή 20/9/2013, έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Εύβοιας – Βοιωτίας του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή» στη Χαλκίδα και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας υπήρχαν άτομα που έφεραν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία περί όπλων (ρόπαλα κλπ), χωρίς να παρέμβουν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές, ως όφειλαν, και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Αρχηγείου.

Στο πλαίσιο της ίδιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης θα εξετασθεί και το ζήτημα τυχόν ευθυνών για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας για τη συλλογή πειστηρίων και την ταυτοποίηση συγκεκριμένων ατόμων με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης (κοντάρια, ασπίδες, κράνη κλπ)».8

«Παράλληλα, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ: ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο Διοικητής και ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και ο αστυνομικός – σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που εκτελούσε υπηρεσία το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Λίγη ώρα μετά τις καρατομήσεις των δύο στρατηγών, από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοινώθηκε ότι άλλοι 8 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί αντικαθίστανται από τις θέσεις τους και απομακρύνονται σε άλλες υπηρεσίες προκειμένου να “διασφαλιστεί κατ’ απόλυτο τρόπο η αντικειμενικότητα στην έρευνα”».9

Φυσικά η περίπτωση της Χαλκίδας είναι ενδεικτική της συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ-Χ.Α και δείχνει το βαθμό της συνέργειας της αστυνομίας στην εγκληματική δράση των νεοναζί, την οποία ανακάλυψε “αίφνης” ο Υπουργός ΠΡΟΠΟ ο Δένδιας και ανέλαβε δράση.

5) 24/09/2013: οπλοστάσιο στα γραφεία της Χ.Α στο Αγρίνιο και σύλληψη αστυνομικού

Στις 24/09/13 στα πλαίσια της ίδιας επιχείρησης, βρέθηκε οπλοστάσιο στα γραφεία της οργάνωσης στο Αγρίνιο. Τα γραφεία βρίσκονται – σύμπτωματικά – ακριβώς δίπλα στο αστυνομικό μέγαρο Αγρινίου οπότε η «εύρεση» του οπλοστασίου δεν είναι κάποιο μεγάλο κατόρθωμα των τοπικών αστυνομικών αρχών, αντίθετα πολλά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν καταδεικνύουν για άλλη μια φορά τη συνεργασία της Χ.Α με την ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα όπως μας ενημερώνει η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρέθηκαν «στο πατάρι των γραφείων, μέσα σε μπαγκαζιέρα οροφής αυτοκίνητου:

 • Ένα κράνος αστυνομικού διμοιρίας
 • Ένα πηλίκιο αστυνομικού
 • Ένα ζευγάρι αστυνομικές καλαμίδες
 • Μια φυσιγγιοθήκη με 17 κυνηγητικά φυσίγγια».10

Επίσης βρέθηκαν κράνη μοτοσικλέτας, ξύλινες αυτοσχέδιες ασπίδες, ξύλινες ράβδοι μήκους μισού μέτρου, ξύλινα κοντάρια με ελληνικές σημαίες καθώς και σιδερένια ράβδος μήκους 88 εκατοστών και ένα μικρό τσεκούρι.

Τα αντικείμενα στο πατάρι χρεώθηκαν στο αστυνομικό φρουρό του βουλευτή Μπαρμπαρούση, Δημήτρη Μακρή, ο οποίος και συνελήφθη. Ο συγκεκριμένος τελούσε σε διαθεσιμότητα από τον Σεπτέμβρη του 2012 για τη συμμετοχή του στις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μικροπωλητών στη λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι.11 Καμία άλλη σύλληψη δεν υπήρξε.

6) 24/09/2013: οπλοστάσιο στο Ρέθυμνο και σύλληψη 40χρονου μέλους της Χ.Α.

Στις 24/09/13 συλλαμβάνεται 40χρονος χρυσαυγίτης στο Ρέθυμνο και η ΕΛ.ΑΣ δημοσιεύει βίντεο με το οπλοστάσιο που διατηρούσε στο σπίτι του.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει πως «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ως παρανόμως κατεχόμενα, τα ακόλουθα είδη :

 • Εύχρηστο πολεμικό τυφέκιο εκτόξευσης σφαιριδίων, τύπου Μ-16, μετά κενού γεμιστήρα,
 • εύχρηστο πιστόλι εκτόξευσης σφαιριδίων, μετά κενού γεμιστήρα, χωρητικότητας τριάντα (30) σφαιριδίων,
 • κενός γεμιστήρας ανωτέρω πιστολίου,
 • ταχυγεμιστήρας ανωτέρω πιστολίου, χωρητικότητας ενενήντα (90) σφαιριδίων, περιέχουσα τριάντα τρία (33) σφαιρίδια,
 • εννέα (9) πλήρη και εύχρηστα φυσίγγια πυροβόλου όπλου διαμετρήματος 9 mm .
 • πτυσσόμενο μαχαίρι τύπου σουγιάς μήκους 25 εκατοστών,
 • δερμάτινο μαστίγιο μήκους εβδομήντα τριών (73) εκατοστών,
 • επιχειρησιακή εξάρτηση, τύπου γιλέκου, χρώματος χακί, φέρουσα θήκες γεμιστήρων και πιστολίου,
 • έντυπο υλικό συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος (Χρυσή Αυγή),
 • δεκαοκτώ (18) ξύλινα κοντάρια, μήκους εκατόν είκοσι οκτώ (128) εκατοστών έκαστο, φέροντα σημαία».12

7) 25/09/2013: σύλληψη 34χρονου στην Ιεράπετρα

Την επομένη συλλαμβάνεται και άλλος χρυσαυγίτης, 34 ετών, στην Ιεράπετρα. Στο σπίτι του βρίσκονται και κατάσχονται τα εξής:13

 • “πιστόλι, τύπου ρέπλικα,
 • έξι (6) φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων,
 • μαχαίρι συνολικού μήκους 32 εκατοστών,
 • πτυσσόμενη, μεταλλική ράβδος,
 • δύο (2) μπλούζες, με λογότυπο της Χρυσής Αυγής,
 • καπέλο, με λογότυπο της Χρυσής Αυγής και καπέλο με λογότυπο 21 Απριλίου 1967,
 • πλαστικοποιημένο λογότυπο, με σήμα της Χρυσής Αυγής και
 • δύο (2) κάρτες του πολιτικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.”

8) 26/09/2013: έρευνα στα γραφεία της Χ.Α στο Ηράκλειο Κρήτης και δύο συλλήψεις

Στις 26/09/13 έγινε έρευνα στα γραφεία της Χ.Α στο Ηράκλειο όπου βρέθηκαν «μαχαίρι με μήκος λάμας 20 εκατοστών, ξύλινη ράβδος (κοντάρι) και σφυρί».14

Συνελήφθησαν δύο χρυσαυγίτες, 27 και 34 ετών, για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Στο σπίτι του 27χρονου «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

 • ζευγάρι χειροπέδες με κλειδιά,
 • ηλεκτρικός εκκενωτής και μαχαίρι με μήκος λάμας είκοσι τριών (23) εκατοστών,
 • σιδερογροθιά και ξύλινη ράβδος,
 • αναισθητικό σπρέι,
 • τριάντα οκτώ (38) ξύλινα κοντάρια, φέροντα σημαία
 • τρία μπλουζάκια με λογότυπο ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και
 • έντυπο υλικό του πολιτικού κόμματος ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ».

9) 26/09/2013: σύλληψη 43χρονου στα Χανιά

Την ίδια ημέρα συλλαμβάνεται 43χρονος χρυσαυγίτης στα Χανιά. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ: «στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι και σε γραφείο του συλληφθέντα, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, βρέθηκαν :

 • συσκευή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας,
 • ανοιγόμενο μαχαίρι με μήκος λάμας δώδεκα (12) εκατοστών
 • ανοιγόμενο μαχαίρι με μήκος λάμας επτά (7) εκατοστών
 • μαχαίρι με μήκος λάμας δέκα (10) εκατοστών
 • ξίφος με μεταλλική λάμα μήκους εξήντα (60) εκατοστών, μετά θήκης
 • ένας (1) κάλυκας φυσιγγίου πιστολιού 9 mm
 • μπλουζάκι με λογότυπο ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
 • έντυπο υλικό που απεικονίζει τον Αδόλφο Χίτλερ
 • ένα (1) αυτοσχέδιο έμβλημα το οποίο απεικονίζει το σύμβολο της 21 Απριλίου (φλεγόμενο φοίνικα)».15

10) 27/09/2013: Συλλήψεις στην Ηλεία-Νέα Μανωλάδα.

Συνελήφθη, στις 27-9-2013 το μεσημέρι, στη Νέα Μανολάδα Ηλείας, 38χρονος άνδρας, υπεύθυνος της Χ.Α. στην περιοχή, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη κατοχή πυρομαχικών. Ειδικότερα σε έρευνα που ενήργησαν αστυνομικοί στο σπίτι του, βρήκαν και κατάσχεσαν έξι φυσίγγια πυροβόλου όπλου 9 mm καθώς και είκοσι έξι κάλυκες ιδίου διαμετρήματος. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.16

11) 28/09/2013-29/09/2013: συλλήψεις και διαθεσιμότητα αστυνομικών φρουρών σε βουλευτές της Χ.Α στην Αττική

Πάντα στο ίδιο πλαίσιο, όπως πληροφορούμαστε στις 30/09/2013 από την ΕΛ.ΑΣ:

«Με Αποφάσεις του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (2) Αρχιφύλακες και (1) Αστυφύλακας, καθώς σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράνομη κατοχή πυρομαχικών και συναφών αντικειμένων, τα οποία εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων. Παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Ειδικότερα, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, την 28 και 29 Σεπτεμβρίου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • Στην οικία του 29χρονου Αστυφύλακα, που υπηρετεί στην Αττική, μεταλλική σιδερογροθιά, ενώ στην οικία του 41χρονου Αρχιφύλακα, που υπηρετεί στο Βόλο, αεροβόλο όπλο και 160 μεταλλικά σφαιρίδια.
 • Στην οικία του 40χρονου Αρχιφύλακα, που υπηρετεί στην Αττική, (121) φυσίγγια διαμετρήματος 45 mm , (15) φυσίγγια διαμετρήματος 32 mm , (8) φυσίγγια διαμετρήματος 38 mm , σπρέι πιπεριού, (4) κροτίδες και ξύλινη αστυνομική ράβδος.

Οι παραπάνω συλληφθέντες, που οδηγήθηκαν στις κατά τόπους Εισαγγελικές Αρχές, είχαν διατεθεί ως φρουροί σε Βουλευτές της Χρυσής Αυγής».17

12) 28/09/2013: συλλήψεις ηγεσίας Χ.Α, μελών και ένστολων. Όπλα στο σπίτι του Μιχαλολιάκου και της ναζί ανθυπαστυνόμου.

Στις 28/09/13 ανακοινώνονται οι συλλήψεις 5 ναζί βουλευτών, 13 ιδιωτών-μελών της Χ.Α, ενός ειδικού φρουρού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ Πειραιά, του Αθανάσιου Καραντζά, και μιας ανθυπαστυνόμου του Τμήματος Ασφάλειας Πειραιά, της Βενετίας Ποπόρη.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν στο σπίτι του Μιχαλολιάκου: «ένα πιστόλι, ένα περίστροφο και ένα κυνηγετικό όπλο που κατείχε χωρίς άδεια, καθώς και το χρηματικό ποσό 43.100 Ευρώ, πλήθος φυσιγγίων κυνηγετικών και πυροβόλων όπλων, υπολογιστές και USB».18
Στο σπίτι της 42χρονης ανθυπαστυνόμου, Βενετίας Πόπορη,19 «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, υπηρεσιακό πιστόλι με γεμιστήρα, περίστροφο εκτόξευσης φωτοβολίδων, πιστόλι ρέπλικα, μαχαίρι με σιδερογροθιά, συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser), τέσσερα μαχαίρια-πεταλούδα, τέσσερεις σουγιάδες, τρεις σιδερογροθιές, δυο χατζάρες, είκοσι φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου G3, τέσσερα καπνογόνα, δεκάδες κροτίδες-δυναμιτάκια και ένα δελτίο υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής».20

13) 29/09/2013: διαθεσιμότητα 25χρονου αστυνομικού του βουλευτή της ΧΑ Μπούκουρα

Ο 25χρονος αστυνομικός των ΕΚΑΜ, αποσπασμένος στον βουλευτή Μπούκουρα, που δούλευε ως πορτιέρης στο Γκάζι, τέθηκε σε διαθεσιμοτητα για παράνομη κατοχή πυρομαχικών. “Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τριάντα πέντε (35) φυσίγγια, διαμετρήματος 45mm”.21

14) 29/09/2013: σύλληψη 41χρονου υπαρχιφύλακα στη Θεσσαλονίκη

Συνελήφθη 41χρονος υπαρχιφύλακας στη Θεσσαλονίκη, στην κατοχή του οποίου (και του αδελφού του) βρέθηκαν οπλοστάσια, και για τον οποίο “πηγές της ΕΛΑΣ” διέρρεαν στα ΜΜΕ ότι είναι φανατικός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής.

Στο σπίτι του κατασχέθηκαν: “πιστόλι των 40 mm με προσαρτημένο φακό σκόπευσης λέιζερ, 4 γεμιστήρες με 50 φυσίγγια συνολικά, διαμετρήματος 40 mm, κάνη με κλείστρο διαμετρήματος 0,45 και κάνη όπλου 0,45, 2 φορητοί ασύρματοι και 2 καπνογόνα, πτυσσόμενο μαχαίρι και αντιασφυξιογόνος μάσκα μέσα σε θήκη, νάιλον θήκη με εξαρτήματα λαβής πιστολιού και συσκευασία με εξαρτήματα επαναφοράς κλείστρου για πιστόλι, νάιλον συσκευασία με εξαρτήματα κλείστρου όπλου και συσκευασίες με εξαρτήματα πιστολιών, νάιλον συσκευασία περιέχουσα εξαρτήματα όπλου (16 τεμάχια), 8 φυσίγγια διαμετρήματος 0,40 και 2 φυσίγγια με ένδειξη 3,57 MAGNUM, νάιλον συσκευασία με 4 επανατατικά ελατήρια και τέσσερα ελατήρια γεμιστήρα και νάιλον συσκευασία με 2 βάσεις γεμιστήρα και 2 υποδοχείς ελατηρίου γεμιστήρα, νάιλον συσκευασία με 4 βάσεις γεμιστήρα και 4 καπάκια – υποδοχείς γεμιστήρα και νάιλον συσκευασία με 3 βάσεις γεμιστήρα, 1 μηχανισμό σκανδάλης, 1 εξάρτημα πιστολιού και 1 αναστολέα γεμιστήρα, διαφανή νάιλον συσκευασία με 28 κάλυκες διαμετρήματος 0,45, 1 κάλυκα διαμετρήματος 9 mm , 3 κάλυκες 3,57 MAGNUM και 9 κάλυκες διαμετρήματος 0,38, νάιλον σακούλα εντός της οποίας υπήρχε σκόνη χρώματος λευκού απροσδιόριστου βάρους, USB αναγνώστη καρτών μνήμης και κάρτα μνήμης, νάιλον σακούλα με 112 τεμάχια φορτιστών αυτοκινήτου, λαβή ανταλλακτικού όπλου σε συσκευασία και γεμιστήρας κενός, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και USB χωρητικότητας 8 Gb και κεντρική μονάδα σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή”. Ευρήματα υπήρξαν και στο σπίτι του αδελφού του.22

15) 30/09/2013: σύλληψη 55χρονου αστυνομικού, αποσπασμένου στη φύλαξη του βουλευτή της ΧΑ Γιώργου Γερμενή (γνωστού ως “Καιάδα”).

Συνελήφθη ο 55χρονος αστυνομικός του βουλευτή Γερμενή-“Καιάδα”, ο οποίος κατηγορείται για πλαστογραφία, οπλοκατοχή και λαθρεμπόριο. Στο σπίτι του κατασχέθηκαν: τέσσερις πτυσσόμενοι μεταλλικοί ράβδοι και σιδερογροθιά, δερμάτινη θήκη με δύο μεταλλικούς γεμιστήρες πιστολιού, σπρέι εκτόξευσης πιπεριού και μαχαίρι με μήκος λάμας 6,5 εκ., δύο λαστιχένιες αστυνομικές ράβδοι, αεροβόλο τυφέκιο και αεροβόλο πιστόλι, εκατόν σαράντα πέντε φυσίγγια διαμετρήματος 9 mm , σαράντα δύο φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, φορητός ασύρματος, δισέλιδο έγγραφο, δελτίο αποστολής και βεβαίωση παραλαβής από εταιρεία, που αφορά την οριστική διαγραφή Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, καθώς και πιστοποιητικό καταστροφής αυτού, δυο επιγράμματα με την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ», αφίσα με τίτλο «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ».Επίσης, έξω από το σπίτι του, βρέθηκε αμάξι χωρίς πινακίδες, που πιθανόν χρησιμοποιούταν ως “περιπολικό”.23

16) 30/09/2013: συλλήψεις τριών ατόμων στην Αρτέμιδα

Στις 30/09/13 ανακοινώνονται από την ΕΛ.ΑΣ τα αποτελέσματα ερευνών που ακολούθησαν τη σύλληψη χρυσαυγιτών κοντά στα γραφεία της οργάνωσης στην Αρτέμιδα. Οι τρεις χρυσαυγίτες (43, 40 και 29 ετών) συνελήφθησαν ενώ φόρτωναν σε αυτοκίνητα 90 κοντάρια, μερικά εκ των οποίων με σημαίες, 13 ασπίδες με το λογότυπο της Χρυσής Αυγής, 9 κράνη μοτοσικλετιστή. Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι και σε κατάστημα ενός εξ αυτών βρέθηκαν: κυνηγετικό όπλο, σουγιάς, κροτίδες, σφεντόνα και κασετίνα με κοπίδια. Στο σπίτι ενός άλλου βρέθηκε πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων.24

17) 30/09/2013: οπλοστάσιο στο σπίτι του Χ. Παππά

Στο σπίτι του προφυλακισμένου πλέον ναζί βουλευτή Χ. Παππά στα Γιάννενα βρέθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ στις 30/09/13: ένα πιστόλι 9 mm LUGER και 6-σφαιρο περίστροφο COLT .38 Special , τα οποία κατείχε παράνομα , μία ξιφολόγχη συνολικού μήκους 53 εκ., με μήκος λάμας 42 εκ., καθώς και μία σιδερογροθιά. Βρέθηκαν επίσης διάφορα ναζιστικά και φασιστικά ενθύμια.25

18) 30/09/2013: Οπλοστάσιο στα σπίτια του πρώην διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα. Όπλα είχαν και οι συνεργοί του

Στις 30/09/13 συλλαμβάνονται ο 54χρονος και επί επτά χρόνια διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Αγίου Παντελεήμονα, Θανάσης Σκάρας,26 «για κατάχρηση εξουσίας, ψευδή βεβαίωση – νόθευση, λαθρεμπορία, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και τα ναρκωτικά, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κλπ αδικήματα».27 Για την ίδια υπόθεση συλλαμβάνεται και η 52χρονη σύζυγος του συνταξιούχου αρχιφύλακα, Γιάννη Σταθόπουλου. Κάποιες μέρες αργότερα συλλαμβάνεται και η διάσημη πολιτεύτρια με τη Χ.Α, «αγανακτισμένη κάτοικος» Αγίου Παντελεήμονα και υπόδικη για βαριά και επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά τριών μεταναστών, Θέμις Σκορδέλη. Ο Σταθόπουλος παραμένει μέχρι στιγμής ασύλληπτος. Η υπόθεση αυτή είναι από τις πλέον ενδεικτικές της επι χρόνια ανενόχλητης δράσης του παρακράτους και της σύνδεσής του με το οργανωμένο έγκλημα. Η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα μέσω του ΑΤ της έγινε τα τελευταία χρόνια και με την σφραγίδα του κράτους το λημέρι ναζί εγκληματιών όπου μετανάστες δολοφονούνταν, βασανίζονταν, ληστεύονταν. Τα περιστατικά είναι αμέτρητα. Και μόνο η περίπτωση της Σκορδέλη28 αρκεί για να καταλάβει κανείς το βαθμό της διάβρωσης, εν προκειμένω υποκατάστασης, του κρατικού μηχανισμού από κοινούς εγκληματίες.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει ως προς τα όπλα που βρέθηκαν στα πλαίσια της συγκεκριμένης επιχείρησης:

Για τον Σκάρα, «στο γραφείο του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

(…)

 • σπρέι πιπεριού
 • ηλεκτρικός εκκενωτής με καλώδιο φόρτισης και θήκη μεταφοράς – ανάρτησης σε ζώνη
 • (64) φυσίγγια των 9 mm τα οποία κατείχε παράνομα

(…)

Στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(…)

 • (3) πιστόλια μάρκας Zastava , Geco και Glock , με δύο γεμιστήρες
 • περίστροφο και γεμιστήρας με (15) φυσίγγια
 • μεταλλική πτυσσόμενη αστυνομική ράβδος
 • (317) φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων
 • (2) αεροβόλα πιστόλια
 • (6) σουγιάδες και (7) μαχαίρια
 • (2) τσεκούρια και (3) σπαθιά

(…)

Σε οικία του στα Ιωάννινα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

 • (14) κυνηγετικά όπλα, εκ των οποίων ένα έφερε διόπτρα
 • κάννη και κοντάκι κυνηγετικού όπλου
 • θήκη που περιείχε εξάρτημα κυνηγετικού όπλου
 • (4) όπλα τύπου φλόμπερ και ένα αεροβόλο
 • (3) θήκες κυνηγετικών όπλων
 • πιστόλι μέσα σε δερμάτινη θήκη, με γεμιστήρα που περιείχε (8) φυσίγγια
 • (2) μαχαίρια και (1) σουγιάς
 • (2) σφύρες παλαιού τύπου
 • (15) φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων και (2) κάλυκες
 • (160) φυσίγγια 9 mm , δερμάτινη θήκη και γεμιστήρα πιστολιού και (2) πλαστικά προστατευτικά λαβής πιστολιού

(…)

Για τον Σταθόπουλο «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, τοποθετημένα από τον ίδιο σε εξώστη γειτονικού του διαμερίσματος, ένα πιστόλι, (173) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων (…)».

Ενώ στο σπίτι της Σκορδέλη ανάμεσα στα έντυπα της Χ.Α, τα φύλλα χαρτιού, στα οποία αναγράφονται ταχυδρομικές διευθύνσεις, περιγραφές χώρων – οικίας και υπηκοότητα μεταναστών, που διαμένουν στις διευθύνσεις αυτές, το βιβλιάριο καταθέσεων με μεγάλο χρηματικό ποσό και τα διάφορα προϊόντα απομίμησης, βρέθηκαν «18 κροτίδες».29

19) 01/10/2012: σε διαθεσιμότητα ο αστυφύλακας του βουλευτή της ΧΑ Ηλιόπουλου

Η υπόθεσή του ερευνάται, βρέθηκαν στην κατοχή του ένα αεροβόλο όπλο και 160 μεταλλικά σφαιρίδια.30

20) 01/10/2013: Σύλληψη 49χρονου στα Χανιά.

Συνελήφθη στις 01/10/2013 το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου Αποκορώνου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος, 49χρονος Έλληνας, για παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, “στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • Μια (1) κυρτή λάμα κοπής (φαλτσέτα) με ξύλινη λαβή και
 • Μια (1) ξύλινη λαβή με ζεύγος αλυσίδων στις άκρες των οποίων είναι προσαρμοσμένες δυο (2) μεταλλικές μπάλες με αιχμηρές ακμές στην επιφάνειά τους”.

Ο 49χρονος, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.31

21) 02/10/2013: σύλληψη 4 μελών της Χ.Α. στην Πάτρα

Συνελήφθησαν στις 2-10-2013 το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, τέσσερα μέλη της Χ.Α., ηλικίας 31, 43, 39 και 64 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της κατοχής όπλων, πυρομαχικών και αφορολόγητου καπνού.

Ειδικότερα, “στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες άτομα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου κατείχαν όπλα και πυρομαχικά, ενεργήθηκαν έρευνες στις οικίες τους στην Πάτρα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, με τα εξής αποτελέσματα:

Στην οικία του 31χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

 • αεροβόλο πιστόλι και είκοσι τέσσερα (24) αβολίδωτα φυσίγγια,
 • δύο (2) σιδερένια ρόπαλα συνδεδεμένα με αλυσίδα
 • ξύλινο ρόπαλο και ξύλινο γκλομπ
 • τέσσερις (4) επικαλαμίδες υφασμάτινες και
 • γιλέκο με διάφορες θήκες – υποδοχές.

Στην οικία του 43χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1.183 γραμμάρια αφορολόγητου καπνού και ξύλινο ρόπαλο.

Στην οικία του 39χρονου και του 64χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • κυνηγετικό όπλο και σπαθί τύπου Samurai,
 • κροτίδα και μαχαίρια,
 • δύο εγχειρίδια συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος και μία αυτοκόλλητη ετικέτα με το σήμα του ιδίου κόμματος,
 • δύο αμπούλες αερίου για αεροβόλο όπλο,
 • είκοσι πέντε κυνηγετικά φυσίγγια,
 • εκατόν πενήντα ένα μεταλλικά σφαιρίδια αεροβόλου όπλου και
 • δερμάτινη θήκη πυροβόλου όπλου.

Επίσης διενεργήθηκαν άλλες τέσσερις έρευνες σε οικίες ημεδαπών στην Πάτρα χωρίς να βρεθεί κάτι παράνομο”.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.32

22) 03/10/2013: σύλληψη του πρώην βουλευτή της Χ.Α. Σιώη στις Σέρρες.

Συνελήφθη στις 3-10-2013) το μεσημέρι, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σερρών ο 51χρονος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Σιώης, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, φωτοβολίδων & πυροτεχνικών αθυρμάτων.

Συγκεκριμένα, “σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, παρουσία Δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • καραμπίνα, για την οποία είχε παραβιάσει τις προϋποθέσεις της άδειας, με προσαρμογή εξαρτήματος,
 • κοντάκι με τα εξαρτήματά του,
 • εννέα (9) κροτίδες,
 • μαχαίρι,
 • τέσσερα (4) κυνηγετικά φυσίγγια,
 • εβδομήντα ένα (71) βληθείσες βολίδες διαφόρων διαμετρημάτων
 • οκτώ (8) στυλιάρια”.

Ο Σιώης οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών. Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σερρών, ενώ ερευνάται η προέλευση και ο λόγος κατοχής των κατασχεθέντων.33

23) 06/10/2013: οπλοστάσιο στο Βύρωνα

Στις 06/10/13 έγινε έφοδος από την αντιτρομοκρατική σε σπίτι στο Βύρωνα μετά από παραγγελία του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο: «το σπίτι στο Βύρωνα είναι διώροφο, ιδιόκτητο και διαμένουν σε αυτό πατέρας και γιος μέλη της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι προσήχθησαν προκειμένου να εξεταστούν». Βρέθηκαν «μία μη λειτουργική καραμπίνα χωρίς άδεια, έξι καραμπίνες και δίκαννα με άδεια, πέντε αεροβόλα, ένα περίστροφο μη λειτουργικό, δύο πιστόλια αερίου, 15 μαχαίρια και ένα laptop».34

24) 06/10/2013: όπλα στο σπίτι της κόρης Μιχαλολιάκου

Την ίδια ημέρα έρευνα της αντιτρομοκρατικής πραγματοποιήθηκε και στο σπίτι της κόρης του Μιχαλολιάκου, Ουρανίας στους Αμπελόκηπους. «Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Αστυνομία, στο σπίτι της Ουρανίας Μιχαλολιάκου βρισκόταν η ίδια μαζί με τρία ακόμη άτομα. Κατά την έρευνα βρέθηκαν μεταξύ άλλων ένα πτυσσόμενο μεταλλικό μαχαίρι, ένα ζευγάρι χειροπέδες, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές με τα εξαρτήματα τους και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες. Τα τρία άτομα που ήταν στο σπίτι, προσήχθησαν και ο ένας συνελήφθη, γιατί, όπως είπε, ήταν δικό του το πτυσσόμενο μεταλλικό μαχαίρι. Η Ουρανία Μιχαλολιάκου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν προσήχθη, απλώς έδωσε κατάθεση».35

25) 08/10/2013: όπλα σε αποθήκη στο Πέραμα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της 08/10/13:36 «κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποίησε, έπειτα από παραγγελία του ανακριτή, έρευνα σε αποθήκη του Περάματος, που φέρεται να συνδέεται με άτομο που ενεπλάκη στην επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΚΚΕ. Αστυνομική πηγή αποκάλυψε ότι στη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκε ένα πιστόλι τύπου Zastava, καθώς και ένα πτυσσόμενο στιλέτο. Για την υπόθεση πάντως δεν υπήρξε σύλληψη, καθώς από την έως τώρα έρευνα δεν έχει διαπιστωθεί σε ποιον συγκεκριμένα ανήκε ο παράνομος οπλισμός».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρονται έρευνες σε εγκαταλελειμμένο μοναστήρι όπου δεν υπήρξαν ευρήματα καθώς και «25 κατ’ οίκον έρευνες για τον εντοπισμό κρυμμένων όπλων».

26) 16/10/2013: Οπλοστάσιο στο σπίτι του Πάλλη

Στις 16/10/13 η αστυνομία ανακοινώνει37 νέα ευρήματα από την έπαυλη του φυγόδικου επιχειρηματία Αναστάσιου Πάλλη, συγκεκριμένα αναφέρεται ότι :

«Συνέχεια χθεσινής μας ενημέρωσης ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας στην έπαυλη φυγόδικου ημεδαπού, στην περιοχή της Βούλας Αττικής, η οποία διενεργείται κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν βρεθεί επιπλέον και κατασχέθηκαν:

 • πιστόλι Walther 357 Magnum ,
 • πιστόλι Walther 9 mm ,
 • τέσσερα (4) πιστόλια Glock 9 mm ,
 • τέσσερα (4) πιστόλια Glock 0,45,(για όλα τα παραπάνω πιστόλια – συνολικά 10 – έχει εκδοθεί άδεια κατοχής πυροβόλων όπλων),
 • βλήμα όλμου ΠΑΟ μέσα σε μεταλλικό κουτί,
 • άλλες είκοσι τέσσερις (24) διόπτρες σκόπευσης στόχου,
 • μεγάλος αριθμός γεμιστήρων πυροβόλων όπλων,
 • πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων,
 • βαλλίστρα με διόπτρα,
 • δύο (2) τόξα με μεγάλο αριθμό βελών,
 • ασπίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και
 • μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων, καρτών μνήμης και SIM , βιντεοκαμερών, φωτογραφικών μηχανών, συσκευών επικοινωνίας και ασυρμάτων.

Επιπλέον βρέθηκαν, σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, ναζιστικά σύμβολα, όπως σημαίες, στρατιωτικές στολές, αγάλματα, φωτογραφίες του Χίτλερ και άλλων προσώπων της ίδιας περιόδου, κράνη, σβάστικες και άλλα αντικείμενα, εντός ειδικών χώρων (βιτρίνες), μέρος των οποίων κατασχέθηκε.

Σε βάρος του ημεδαπού επιστάτη της έπαυλης σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία και θα οδηγηθεί σήμερα το απόγευμα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Ο Πάλλης καταζητείται για την κακουργηματική αρπαγή του Εντουαρντ Στέισι, πρώην συνεργάτη του και πρώην αξιωματικού του βρετανικού στρατού, άμεση συνέργεια στην κακουργηματική αρπαγή, απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος και ηθική αυτουργία στην αρπαγή και την απόπειρα εκβίασης. Ο Πάλλης μεταξύ άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εμφανίζεται και ως μέτοχος της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, ενός από τα βασικά έντυπα ξεπλύματος των ναζί και προπαγάνδισης των ιδεών τους. Κατηγορείται επίσης για την υπόθεση των δανείων της τράπεζας FBB Bank του Βίκτωρα Ρέστη.38

Ο Στέισι είχε καταγγείλει πριν από μερικούς μήνες στις αρχές πως σε αποθήκες στο Κορωπί είχε δει χιλιάδες όπλα. Μετά τις συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής ο Στέισι με νέα αναφορά προς την Εισαγγελία ζήτησε να συσχετισθεί η έρευνα για τη διακίνηση όπλων από τον Πάλλη με την έρευνα για το οπλοστάσιο της νεοναζιστικής οργάνωσης. Η έρευνα της αντιτρομοκρατικής στο σπίτι του Α. Πάλλη στη Βουλή πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν από την αστυνομία, μετά από κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως σε χώρο που ανήκει στον εν λόγω καταζητούμενο βρέθηκαν πολλά όπλα.39

Ο Πάλλης θεωρείται χρηματοδότης της Χ.Α ενώ για άλλη μια φορά η ΕΛ.ΑΣ και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι βρέθηκαν να παραδέχονται πως είναι ένοχοι για συγκάλυψη αφού είχε ξαναγίνει έρευνα στην έπαυλη και μόνο τη δεύτερη φορά μπόρεσαν «να βρουν» όλα τα όπλα.40

27) 05/11/2013: Οπλοστάσιο σε σπίτι πολιτευτή της Χ.Α. στην Άρτα

Στις 05/11/13 συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή 53χρονος, μέλος και πολιτευτής της Χ.Α,41 ύστερα από έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητο του στην επαρχιακή οδό Άρτας- Ιωαννίνων και στη συνέχεια ακολούθησαν έρευνες στο σπίτι του. Ειδικότερα η ανακοίνωση42 της αστυνομίας αναφέρει ότι βρέθηκαν στο αυτοκίνητο:

 • “πέντε (5) μαχαίρια, μήκους έως (32) cm
 • δύο (2) ξύλινα ρόπαλα
 • ένα (1) γκλοπ από καουτσούκ”.

Ενώ στο σπίτι βρέθηκαν:

 • “ένα (1) περίστροφο
 • τρία (3) πιστόλια ρίψης φωτοβολίδων
 • δύο (2) κυνηγετικά όπλα
 • δύο (2) αεροβόλα τυφέκια
 • επτά (7) αναδιπλούμενα μαχαίρια, μήκους έως (24) cm
 • ενενήντα επτά (97) φυσίγγια, διαμετρήματος 45 auto
 • διακόσια επτά (207) φυσίγγια, διαμετρήματος 12 cal”.

28) 21/11/2013: Σύλληψη χρυσαυγίτη αξιωματικού του στρατού στη Μαγνησία

Στις 21/11/13 συνελήφθη σε περιοχή της Μαγνησίας για παράνομη κατοχή οπλισμού 51χρονος χρυσαυγίτης αξιωματικός του Στρατού Ξηράς. Στο σπίτι του, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία,43 βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • “πιστόλι CZ των 9 mm, χωρίς γεμιστήρα
 • πιστόλι BAYARD των 7,65 με γεμιστήρα χωρίς φυσίγγια
 • πιστόλι φωτοβολίδων τύπου στυλό
 • γεμιστήρες και θήκες που περιείχαν συνολικά 167 φυσίγγια
 • δεκατέσσερα φυσίγγια των 9 mm
 • δύο κυνηγετικά όπλα (καραμπίνα και δίκαννο), οι άδειες των οποίων είχαν λήξει
 • συσκευή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (tazer)
 • μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ
 • κυνηγετικό μαχαίρι
 • τρεις ξιφολόγχες
 • τριάντα τρία φυσίγγια κυνηγετικού όπλου
 • DVD μέσα σε θήκη, με εντυπωμένες εικόνες της Χρυσής Αυγής
 • διάφορα αντικείμενα, όπως πόστερ – κούπες – κανάτες – πετσέτα – αναπτήρες με το έμβλημα της 21ης Απριλίου, ενώ σε μερικά από αυτά αναγράφεται «Χρυσή Αυγή Κρήτης»
 • καπέλο τύπου τζόκεϋ, με το έμβλημα της Χρυσής Αυγής
 • δέκα βιβλία με ναζιστικό περιεχόμενο
 • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και
 • δύο κινητά τηλέφωνα”.

Το Διαρκές Στρατοδικείο στη Λάρισα στις 25/11/13 του επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με τριετή αναστολή.44

Συγκεντρωτικά

Από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, προκύπτει ότι η οπλοκατοχή και η οπλοχρησία είναι βασικό στοιχείο της ταυτότητας κάθε μέλους ή συνεργάτη της Χρυσής Αυγής. Το σύνηθες οπλοστάσιο περιλαμβάνει όπλα, φυσίγγια, σιδερογροθιές, μαχαίρια, γκλομπ, τέιζερ, σπρέι.

Χωρίς να υπολογίζουμε τα οπλοστάσια του Πάλλη και την αποθήκη στο Πέραμα, σε μόλις 26 υποθέσεις τις οποίες εξετάσαμε, βρέθηκαν: 19 πιστόλια, 30 τουφέκια και καραμπίνες, πάνω από 2.000 φυσίγγια, 27 αεροβόλα, 69 μαχαίρια (πεταλούδες, σουγιάδες, κλπ), 31 γκλομπ, 12 σπρέι, 7 σιδερογροθιές και πλήθος άλλων αντικειμένων (από χειροπέδες ασύρματους, καπνογόνα μέχρι τσεκούρια, σπαθιά και ούτω καθεξής).

Αντικείμενο διερεύνησης πρέπει να αποτελέσει κατά πόσο ο εξοπλισμός αυτός ήταν κεντρικά οργανωμένος, όχι μόνο ως “πολιτική” κατεύθυνση (που είναι δεδομένο), αλλά ακόμα και ως εφοδιασμός (για παράδειγμα το κατάστημα του Παναγιώταρου μπορούσε να παίξει τέτοιου είδους ρόλο πέραν από τα “μπλουζάκια” κλπ).

Η κατοχή ενός τόσο εκτεταμένου (όσο πιστεύουμε) οπλοστασίου αποδεικνύει πέραν κάθε αμφιβολίας τον εγκληματικό χαρακτήρα της νεοναζιστικής οργάνωσης.

(Κείμενο: συλλογικό)

Σημειώσεις

1. Το Βήμα.

2. ΕΛΑΣ.

3. Εθνος.

4. ΕΛΑΣ.

5. Το Βήμα.

6. Έθνος.

7. Lifo.

8. ΣΚΑΙ.

9. Έθνος.

10. ΕΛΑΣ.

11. Ημερησία.

12. ΕΛΑΣ.

13. ΕΛΑΣ.

14. ΕΛΑΣ.

15. ΕΛΑΣ.

16. ΕΛΑΣ.

17. ΕΛΑΣ.

18. ΕΛΑΣ.

19. Τα Νέα.

20. ΕΛΑΣ.

21. ΕΛΑΣ. Καθημερινή 1. Καθημερινή 2.

22. ΕΛΑΣ. TVXS. Έθνος.

23. TVXS, ΕΛΑΣ.

24. ΕΛΑΣ.

25. ΕΛΑΣ. SigmaLive. Τα Νέα.

26. Τα Νέα.

27. ΕΛΑΣ.

28. Καθημερινή. ΚΑΡ.

29. ΕΛΑΣ.

30. Ε-Τhessalia.

31. ΕΛΑΣ. FlashNews.

32. ΕΛΑΣ. Newsit.

33. ΕΛΑΣ. Zougla.

34. Real.

35. Real.

36. Καθημερινή.

37. ΕΛΑΣ.

38. ΤVXS.

39. ΤVXS.

40. ENET.

41. ENET.

42. EΛΑΣ.

43. ΕΛΑΣ.

44. ΕφΣυν.

(Για να ενημερώνεστε για την Πρωτοβουλία, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook).

8 thoughts on “Τα οπλοστάσια της Χρυσής Αυγής

 1. Pingback: Έρευνα της JailGoldenDawn: Τα οπλοστάσια της Χρυσής Αυγής. | The ESPS Nicosia Blogspot

 2. http://roides.wordpress.com/2013/10/15/15oct13/#comment-66704

  Eξαιρετική πρωτοβουλία.
  Κανείς δεν θα μπορεί να προσποιηθεί πως δεν ήξερε.
  Εκτεταμένο αρχείο με τεκμηριωμένο υλικό:

  https://jailgoldendawn.com/2013/12/06/%cf%84%ce%b1-%ce%bf%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%87%cf%81%cf%85%cf%83%ce%ae%cf%82-%ce%b1%cf%85%ce%b3%ce%ae%cf%82/

  Τα οπλοστάσια της Χρυσής Αυγής

  (Διαβάστε και τυπώστε το κείμενο με το πλήρες φωτογραφικό υλικό σε μορφή .pdf: Oplostasia_XA)

  Στην εργασία αυτή, επιχειρούμε τη συγκέντρωση του δημοσιευμένου υλικού (από ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ και δημοσιεύματα στον τύπο) που αφορά τα όπλα των μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” (Χ.Α.). Κι αυτό γιατί αν και πολύς λόγος γίνεται για τα “κρυμμένα οπλοστάσια”, οι ήδη δημοσιευμένες πληροφορίες δίνουν μια πρώτη εικόνα του εύρους και της συχνότητας της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, ως κεντρικών φυσιογνωμικών στοιχείων της οργάνωσης.

  ………………………………….

  https://jailgoldendawn.com/2013/12/06/%cf%84%ce%b1-%ce%bf%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%87%cf%81%cf%85%cf%83%ce%ae%cf%82-%ce%b1%cf%85%ce%b3%ce%ae%cf%82/

 3. Pingback: Τα σχέδια της Χρυσής Αυγής για το Πολίτευμα, όπως ακούστηκαν μέσα στο Πολιτικό της Γραφείο: «Στόχος μας η κατάργηση της Δημοκρατίας και η κα

 4. Pingback: Ενα “μικρό” “λάθος” του Μιχαλολιάκου: Επιβεβαιώνει ότι η ηγετική ομά

 5. Pingback: O Μιχαλολιάκος επιβεβαιώνει τα πάντα για την χ.α | Terra Libera

 6. Pingback: Οπλα και μαχαίρια στην υπηρεσία του τρόμου | JailGoldenDawn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.