[Αγορεύσεις // Θ. Καμπαγιάννης] «Χωρίς τον Μιχαλολιάκο δεν θα υπήρχε εγκληματικό σχέδιο»

17 Ιανουαρίου 2020: τη μέρα που συμπληρώνονταν εφτά χρόνια από τη ρατσιστική δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν ο Θ. Καμπαγιάννης ζήτησε την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης / EUROKINISSI.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών πραγματεύτηκε το ογκωδέστατο υλικό της δίκης και απέδειξε ότι η δράση της Χρυσής Αυγής είναι αποτέλεσμα ενός εγκληματικού σχεδίου που εκπορεύεται κεντρικά από την ηγεσία της οργάνωσης.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 20/1/2019)

Με παρατεταμένο χειροκρότημα από το ακροατήριο ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή η αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη, που ζήτησε την καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

«Εμείς σ’ αυτή τη δίκη ήμασταν οι Αιγύπτιοι κι έτσι θα τελειώσουμε», είπε ο δικηγόρος αναφερόμενος στους Αιγύπτιους αλιεργάτες που εκπροσωπεί και οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση από χρυσαυγίτες τον Ιούνιο του 2012 στο Πέραμα και κατά τύχη γλίτωσε από τα δολοφονικά χτυπήματα ο Αμπουζίντ Εμπάρακ.

«Στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσκολία του εντολέα μας να καταλάβει ότι χτυπήθηκε ως ξένος στην Ελλάδα. Σε μια από τις πρώτες μας συναντήσεις, όταν του είπαμε ότι είμαστε μαζί του, είπε γελώντας ότι πριν μας γνωρίσει τα πράγματα ήταν εύκολα γι’ αυτόν, έλεγε ότι μπήκαν οι Ελληνες στο σπίτι του και τον σκότωσαν. Σήμερα ο εντολέας μας ξέρει ότι δεν προσπάθησαν να τον σκοτώσουν οι Ελληνες. Ξέρει ότι προσπάθησε να τον σκοτώσει μια οργάνωση ρατσιστική, εθνικιστική, ναζιστική, που εξόπλισε μέλη της με φανατισμό και ρόπαλα».

Μετά την επίθεση οι φοβισμένοι Αιγύπτιοι ήθελαν να φύγουν από τη χώρα, όμως «το Πέραμα του 2012, το τσακισμένο από την ανεργία και τη φτώχεια, τους αγκάλιασε», περιέγραψε ο Θ. Καμπαγιάννης και πρόσθεσε: «Οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης απέτυχαν στον στόχο τους. Πριν από την έκδοση της απόφασής σας, χάσανε. Το ψαράδικο του Αχμεντ είναι ανοιχτό, ενώ αντίθετα τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έκλεισαν».

Ο δικηγόρος πραγματεύτηκε το υλικό της ογκωδέστατης δικογραφίας, με βάση το οποίο αποδείχτηκε ότι «έχουμε ένα εγκληματικό σχέδιο που εκπορεύεται κεντρικά από την ηγεσία της οργάνωσης. Ο Μιχαλολιάκος συνέλαβε το σχέδιο της οικοδόμησης μιας οργάνωσης που θα έχει ταυτόχρονα πολιτικό και επιχειρησιακό σκέλος με κοινή ιεραρχία. Βέβαια αυτό το σχέδιο δεν θα μπορούσε να το φέρει εις πέρας μόνος του, αν δεν είχε τον κύκλο των στενών συνεργατών του, που ο ίδιος επέλεγε. Χωρίς τον Λαγό, τον Κασιδιάρη, τον Γερμενή, τον Παναγιώταρο, τον Παππά που διηύθυναν, εκπαίδευσαν, επόπτευσαν τις ομάδες κρούσης, τις οργάνωσαν, δίδαξαν πειθαρχία και συγκάλυψαν, το σχέδιο θα έμενε επί χάρτου. Χωρίς όμως τον Μιχαλολιάκο, δεν θα υπήρχε καν εγκληματικό σχέδιο. Αυτός είναι ο ιθύνων νους», εξήγησε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις δύο πολύ σημαντικές καταθέσεις των φοιτητριών Δήμητρας Ζώρζου και Παρασκευής Καραγιαννίδου που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του Φύσσα «και δεν φοβήθηκαν να πάνε να καταθέσουν (…) Γιατί εκείνη την άγρια νύχτα δεν έδρασε μόνο ο κόσμος των λύκων, γιατί αγέλη λύκων ήταν αυτοί που χύμηξαν πάνω στον Παύλο. Εδρασε, αναδύθηκε και ο κόσμος των μελισσών, ο κόσμος της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς. Εσείς, κυρία πρόεδρε, με ποιον είστε: με τις μέλισσες ή με τους λύκους;»

Κλείνοντας την αγόρευσή του ο Θ. Καμπαγιάννης αναφέρθηκε στο τέλος του ποιήματος «Κούφιοι άνθρωποι» του Τ.Σ. Ελιοτ: «Ετσι τελειώνει αυτός ο κόσμος, όχι με πάταγο αλλά με έναν λυγμό» και είπε στους δικαστές: «Εχουμε την ελπίδα ότι αυτός ο κόσμος που χτίσαμε κοντά πέντε χρόνια εδώ μέσα, δεν θα τελειώσει με τον λυγμό των θυμάτων. Και ότι η απόφασή σας, με τον πάταγό της, θα καλύψει αυτόν τον λυγμό. Σας καλούμε λοιπόν να βγάλετε μια απόφαση που να αντιστοιχεί στη συντριπτική αποδεικτική διαδικασία που προηγήθηκε, μια απόφαση που να κάνει πάταγο, μια απόφαση που να μην επιτρέπει παρερμηνείες».

● Η δίκη συνεχίζεται σήμερα στο Εφετείο με την αγόρευση του Κώστα Παπαδάκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.