[Απολογίες // Μπαρμπαρούσης] «Δεν θα αφήσω» τον ναζιστικό χαιρετισμό στον Χίτλερ!

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 21/10/2019)

Ηταν Ιούνιος του 2018 όταν, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης καλούσε σε πραξικόπημα από το βήμα της Ολομέλειας εν μέσω επευφημιών από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ι. Λαγό και Ηλ. Παναγιώταρο, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Ηλ. Κασιδιάρης επικροτούσε ότι «έτσι θα έπρεπε να γίνει εάν υπήρχε στρατός και σώματα ασφαλείας στην Ελλάδα».

Λίγες ώρες αργότερα, όταν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έδινε εντολή να ελεγχθεί ο Μπαρμπαρούσης για το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας, ο Ν. Μιχαλολιάκος έσπευδε να διαγράψει τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας λέγοντας ότι τον «καταδικάζει» και ότι «ήταν εκτός γραμμής της Χρυσής Αυγής».

Το κάλεσμα Μπαρμπαρούση δεν ήταν ούτε αυθόρμητο -άλλωστε γραπτό κείμενο διάβαζε- ούτε εκτός γραμμής· γι’ αυτό ο Αρχηγός τού ζήτησε να επιστρέψει στη Χρυσή Αυγή τον Ιανουάριο του 2019 με το πρόσχημα ότι δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση. Ο πρώην βουλευτής περιέγραφε την πραγματική στρατηγική της οργάνωσης, την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό από όσα κατέθεσε χθες ο ίδιος.

«Δεν θα βάλω το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία πάνω από την πατρίδα σε καμία περίπτωση», είπε ο κατηγορούμενος, ενώ σε άλλο σημείο της απολογίας του χαρακτήρισε υποχρέωσή του να τιμήσει τον χουντικό πραξικοπηματία Ν. Ντερτιλή, «τον ήρωα που η πολιτεία δεν ήθελε να τιμήσει όπως κάνουν στον στρατό, που λένε ότι πρέπει να πυροβολήσουν τρεις φορές». Για τους πυροβολισμούς αυτούς Μπαρμπαρούσης και Παναγιώταρος έχουν καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Χωρίς να ερωτηθεί από την έδρα ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στον εθνικοσοσιαλισμό, ισχυριζόμενος ότι δεν τον εκφράζει, «για να μην το ξεχάσω, επειδή ξέρω ότι σας ενδιαφέρει», αλλά αμέσως μετά έδειχνε παραστατικά πώς χαιρετάει ναζιστικά όταν βλέπει έναν συγχωριανό του.

«Σηκώνω το χέρι και τον χαιρετώ. Αν χαιρετήσω έτσι, πάει να πει ότι είμαι από τη Μύκονο. Αυτός ο χαιρετισμός που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ θεωρώ ότι είναι ο μόνος τρόπος για να χαιρετήσεις κάποιον που βρίσκεται απέναντί σου. Εμένα μου αρέσει ο χαιρετισμός αυτός, έχει καλή ενέργεια, δεν θα τον αφήσω στον Χίτλερ», είπε. Εφτασε, δε, στο σημείο να πει ότι «στη Βουλή περπατάμε πάνω σε σβάστικες» και «το γαμμάδιο ή η σβάστικα δεν είναι ναζιστικά σύμβολα» και να κάνει λόγο για «δαιμονοποίηση» του Χίτλερ, ο οποίος «πιθανώς να τα εμπνεύστηκε από μας».

Για την καταδρομική επίθεση στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου τον Σεπτέμβριο του 2012, με επικεφαλής τον ίδιο, είπε ότι «κάποια χαρτόκουτα κλοτσήσαμε και δεν φάνηκε ωραία», αλλά τον διαψεύδει το βίντεο στο οποίο φαίνονται ξεκάθαρα χρυσαυγίτες με μαύρες μπλούζες και παραλλαγές να πετάνε εμπορεύματα και να κλοτσάνε πάγκους μικροπωλητών.

Ενα από τα άτομα που ήταν μαζί του καταδικάστηκε για ξυλοδαρμό Ρομά στο Αιτωλικό, αλλά ο Μπαρμπαρούσης χθες καταλόγισε στους Ρομά «κουλτούρα παραβατική». Λίγο αργότερα, σε ένα ρατσιστικό κρεσέντο, είπε ότι «η λαθρομετανάστευση είναι εισβολή στην πατρίδα μας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.