[Απολογίες // Στεργιόπουλος] Αμετανόητος και θρασύς ο φονιάς του Λουκμάν

Και χθες στο δικαστήριο η Μάγδα Φύσσα με τη φωτογραφία του Παύλου. Δίπλα, ο Χρ. Στεργιόπουλος απολογούμενος, σε σκίτσο του Μιχάλη Καλλιμόπουλου.

(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 24/9/2019)

Ο Χρήστος Στεργιόπουλος, ο ένας από τους δύο δολοφόνους του Πακιστανού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν, απολογήθηκε χθες στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την κατηγορία ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Πλέον βρίσκεται εκτός φυλακής καθώς στις 6 Μαΐου 2019 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο καταδίκασε αμετάκλητα σε κάθειρξη 21 ετών και πέντε μηνών τον ίδιο και τον συγκατηγορούμενό του Διονύση Λιακόπουλο για ανθρωποκτονία με ρατσιστικό κίνητρο, αλλά αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης και έτσι έσπασαν τα ισόβια της καταδίκης σε πρώτο βαθμό.

Από τη συνολική ποινή αφαιρέθηκαν τα μεροκάματα εντός της φυλακής και πριν από δύο μήνες και οι δύο αποφυλακίστηκαν έχοντας εκτίσει συνολική ποινή έξι ετών και τεσσάρων μηνών.

«Μια παρεξήγηση»

«Δεν έχω καμία σχέση με εγκληματική οργάνωση, ούτε γνώριζα το θύμα, ένα περιστατικό της στιγμής ήταν, μια παρεξήγηση», κατέθεσε απολογούμενος ο Στεργιόπουλος και επέμεινε στους αρχικούς ισχυρισμούς ότι το θύμα, που πήγαινε ξημερώματα με το ποδήλατο στη λαϊκή αγορά για να εργαστεί, τους έκλεισε τον δρόμο με το ποδήλατό του, ότι κινήθηκε εναντίον τους και ότι εκείνοι έβγαλαν μαχαίρια για να τον αντιμετωπίσουν.

Αυτοί, βέβαια, οι ισχυρισμοί έχουν κριθεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο που δεν πείστηκε από αυτούς και καταδίκασε τους δράστες για τη δολοφονία.

Πρόεδρος: Εκείνη την περίοδο ήσασταν δημόσιος υπάλληλος, πυροσβέστης, και κυκλοφορούσατε ξημερώματα με μια μηχανή από την οποία είχατε αφαιρέσει την πινακίδα. Είστε και οι δύο νέοι και δυνατοί, ακόμα και αν δεχτούμε τον ισχυρισμό σας ότι προκληθήκατε από το θύμα, γιατί δεν βρήκατε άλλο τρόπο να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Γιατί βγάλατε τα μαχαίρια;

Στεργιόπουλος: Τα δικά μου χτυπήματα ήταν αδύναμα και επιπόλαια, ίσα για να απεγκλωβίσω τον Λιακόπουλο από τα χέρια του θύματος. Αν ήθελα να του κάνω κάτι περισσότερο, θα μπορούσα πολύ εύκολα να βάλω δύναμη.

Εξι μαχαιριές

Ετσι κυνικά, την ώρα που προσπαθεί να πείσει το δικαστήριο ότι αιφνιδιάστηκε και φοβήθηκε το θύμα, ο Στεργιόπουλος περιγράφει ότι είχε την ψυχραιμία και τον έλεγχο των κινήσεών του και μαχαίρωσε έξι φορές -«με μανία», όπως επισήμανε η έδρα- αλλά «δεν ήθελα να του κάνω κάτι περισσότερο, αν ήθελα θα το είχα κάνει». Αλλωστε, είχε προηγηθεί το μαχαίρωμα του Λιακόπουλου στην καρδιά του 27χρονου Λουκμάν.

Πρόεδρος: Μας λέτε ότι κατευθυνόσασταν στο σπίτι σας στη Νέα Σμύρνη; Πώς βρεθήκατε στο Σύνταγμα;

Στεργιόπουλος: Βόλτα κάναμε…

Είναι το σημείο που η Μάγδα Φύσσα, η οποία βρίσκεται στο ακροατήριο δίπλα στον πατέρα του Λουκμάν, φωνάζει: «Αφού δεν είναι εδώ ο Λουκμάν, μπορείς και λες ό,τι θέλεις. Μας πνίγει το δίκιο, κυρία πρόεδρε».

Οσον αφορά τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή, ο Στεργιόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει πώς βρέθηκαν στο σπίτι του Λιακόπουλου, κατά την έρευνα της αστυνομίας, 121 φυλλάδια της ναζιστικής οργάνωσης και αυτοκόλλητα και επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σχέση του με τον συγκατηγορούμενό του λέγοντας ότι ήταν απλώς γνωστοί.

Εισαγγελέας: Αφού είχατε ξανασυλληφθεί και οι δύο για κλοπή σε μαγαζί με ρούχα, έγινε μήνυση σε βάρος σας, πώς λέτε ότι ήσασταν απλώς γνωστοί. Ησασταν προσεσημασμένοι;

● Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στο Εφετείο Αθηνών με την απολογία του Διον. Λιακόπουλου.

«Καταδίκη για να μην επαναληφθούν εγκλήματα μίσους»

Ο Χαντίμ Χουσεΐν, πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν, στην «Εφ.Συν.»

«Για ακόμη μία φορά άκουσα ψέματα, αλλά ένας δολοφόνος που σκοτώνει εν ψυχρώ έναν μετανάστη δεν θα πει ποτέ την αλήθεια. Ηξερε πολύ καλά τι έκανε και γιατί το έκανε. Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και το κίνητρο για τη δολοφονία του παιδιού μου ήταν ρατσιστικό, όπως αποφάσισε αμετάκλητα το δικαστήριο που δίκασε ξεχωριστά τη δολοφονία. Ομως θα ήθελα να απευθυνθώ και σε αυτούς τους δικαστές, που δικάζουν την ένταξη των δολοφόνων σε εγκληματική οργάνωση, και να ζητήσω να τους καταδικάσουν για να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα μίσους».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.