Η «τελική λύση» του Νίκου Μιχαλολιάκου

Λαγός και Μιχαλολιάκος σε απόλυτο συντονισμό όταν η Χρυσή Αυγή ήταν στη Βουλή. EUROKINISSI.

Η ιστοσελίδα εξαφανίστηκε, τα γραφεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο και μεταξύ των πρώην συναγωνιστών της ναζιστικής οργάνωσης μαίνεται ένας οικονομικός πόλεμος ● Μέσα σε αυτή την παρακμή ο «Αρχηγός» εγκαταλείπει το πλοίο και ψάχνει την προσωπική του διάσωση, όχι μόνο για να γλιτώσει την καταδίκη, αλλά και για να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό (πάνω από 8 εκατ. ευρώ) από την κρατική χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής που έχει ανασταλεί από το 2013.

(Κείμενο: Δημήτρης Ψαρράς, ΕφΣυν, 12/8/2019)

Αρχισαν τα όργανα σ’ αυτό που έχει απομείνει από τη Χρυσή Αυγή. Και απ’ ό,τι φαίνεται, το πρώτο που απασχολεί τον σκληρό πυρήνα της ο οποίος παραμένει δίπλα στον «Αρχηγό» Μιχαλολιάκο είναι πώς θα καταφέρει να επιβιώσει χωρίς τα χρήματα των βουλευτικών αποζημιώσεων και την απροθυμία των παλιών «χορηγών» να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της ναζιστικής οργάνωσης.

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, η «Εφ.Συν.» είχε προβλέψει τις εξελίξεις, τις οποίες επιτάχυνε ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος που έχει θέσει ως μοναδικό του στόχο την προσωπική του διάσωση, με κόστος την εξουδετέρωση ακόμα και των πιο στενών του συνεργατών («Ο σώζων Αρχηγόν σωθήτω», 12.8.2018). Οι αποκαλύψεις στη δίκη, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της εκλογικής της πελατείας έχει προκαλέσει πραγματικό πανικό στην οργάνωση, η οποία βλέπει τα γραφεία της να κλείνουν το ένα μετά το άλλο (τελευταίο παράδειγμα τα Τρίκαλα, έδρα του στενού συνεργάτη του Μιχαλολιάκου, του «Ζήτω η Νίκη» Μισιάκα), αλλά και τα πρώην συντεταγμένα της στελέχη να αλληλοτρώγονται δημόσια, αφού τα χρήματα δεν φτάνουν για να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.

Η εξαφάνιση της ιστοσελίδας

Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα της πραγματικής αποσύνθεσης την οποία παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες η άλλοτε «συμπαγής» οργάνωση είναι ο καθρέφτης της στο διαδίκτυο. Αν αναζητήσει κανείς τη Χρυσή Αυγή στην παλιά ηλεκτρονική της διεύθυνση (xryshaygh.com), θα αντικρίσει την τυπική σελίδα για ανύπαρκτους ιστοτόπους («Δεν μπορούμε να συνδεθούμε στο xryshaygh.com»). Ακόμα χειρότερη απάντηση θα λάβει όποιος αναζητήσει τον ιστότοπο της «νεολαίας» (antepithesi.net) ή το εμπορικό της τμήμα (xakatastima.gr). Και στις δύο περιπτώσεις θα διαπιστώσει ότι τα domain names είναι διαθέσιμα προς πώληση!

Η ίδια η οργάνωση ανακοίνωσε στις 31.7 την εξαφάνιση της ιστοσελίδας της, προσπαθώντας να την αποδώσει σε σκοτεινούς εχθρούς: «Ο πόλεμος εναντίον των Ελλήνων Εθνικιστών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Συντονισμένη επίθεση δέχτηκε η Κεντρική Ιστοσελίδα του Κινήματος της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον. Ας γνωρίζουν όμως οι απανταχού εχθροί μας ότι η προσπάθεια φίμωσης της φωνής μας στο διαδίκτυο δεν θα περάσει! Από αύριο, 1η Αυγούστου, η Κεντρική ιστοσελίδα μας θα βρίσκεται στη νέα ηλεκτρονική διεύθυνση www.xrisiavgi.com».

Μετά από λίγες μέρες (όχι πάντως την 1η Αυγούστου) εμφανίστηκε πράγματι αυτή η νέα ιστοσελίδα, αλλά με εξαιρετικά φτωχό περιεχόμενο και κραυγαλέες αδυναμίες, όπως λ.χ., οι δεσμοί σε παλιές διευθύνσεις που οδηγούν σε domain names προς πώληση. Ακόμα και ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος υποχρεώθηκε να το παραδεχτεί στις 3.8: «Στις 31 Ιουλίου 2019, η ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής με δεκάδες χιλιάδες ενημερωτικά κείμενα και άρθρα πολιτικά, ιστορικά και ιδεολογικά, δέχτηκε ένα ύπουλο κτύπημα και έπεσε. Από την μέρα εκείνη μέχρι σήμερα γίνονται επίμονες προσπάθειες, προκειμένου να υπάρχει και πάλι στο διαδίκτυο η σελίδα της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα στην διεύθυνση: xrisiavgi.com. Η σελίδα δεν είναι ακόμη έτοιμη και λειτουργική. Ελπίζουμε όμως στις επόμενες ημέρες ότι θα είναι».

Αυτή την εικόνα είχε χτες ο παλιός ιστότοπος της Χρυσής Αυγής xryshaygh.com

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως επιθυμεί να τα παρουσιάσει ο Μιχαλολιάκος. Δεν υπήρξε κανένα «ύπουλο κτύπημα» που προκάλεσε την εξαφάνιση της ιστοσελίδας. Αυτό που συνέβη ήταν πολύ απλά ότι ο άνθρωπος στον οποίο είχε ανατεθεί από το 2012 η τεχνική της διαχείριση έχει έρθει σε σύγκρουση με τον «Αρχηγό», ενώ υπήρξε μέχρι πολύ πρόσφατα ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, μέλος της Κεντρικής της Επιτροπής και υποψήφιος της «Ελληνικής Αυγής» για τον Δήμο Καβάλας στις εκλογές του Μαΐου. Πρόκειται για τον Δημήτριο Βογιατζή, στον οποίο είχε ανατεθεί από τις 17.6.2012 η σχεδίαση, η φιλοξενία και η υποστήριξη της ιστοσελίδας της Χρυσής Αυγής.

Με εξώδικο απάντησε ο Βογιατζής στον Μιχαλολιάκο.

Στις 12.7, πέντε μόλις μέρες μετά το εκλογικό πατατράκ, ο ήδη εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Βογιατζής συγκάλεσε στην Καβάλα συνέντευξη Τύπου για να δηλώσει την αποχώρησή του από τη ναζιστική οργάνωση, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά βαρείς χαρακτηρισμούς για τον Μιχαλολιάκο και αποκαλώντας την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής «προκλητικούς, απεχθείς και αξιολύπητους». Την ευθύνη για την κατάντια της οργάνωσης ο Βογιατζής την απέδιδε ακέραια στον «Αρχηγό», κατηγορώντας τον για «οικογενειοκρατία και ευνοιοκρατία», η οποία εκφράζεται στο πρόσωπο της συζύγου του Ελένης Ζαρούλια, της κόρης του Ουρανίας Μιχαλολιάκου και του «γαμπρού» του Αρτέμη Ματθαιόπουλου. Η κατάληξη του Βογιατζή ήταν οξύτατη: «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια κλειστή οικογενειακή ομάδα (οικογενειακή συμμορία) που προωθεί επιτακτικά και αποκλειστικά τα στενά της συμφέροντα, χωρίς να υπολογίζει κανέναν, και θεωρεί τα στελέχη (πλην του κλειστού κύκλου) και όλους τους ψηφοφόρους κορόιδα και βλάκες».

Ο Δημήτρης Βογιατζής, μέλος της Κ.Ε. της Χρυσής Αυγής και υπεύθυνος της ιστοσελίδας της μέχρι τις εκλογές.

Την ίδια μέρα, στις 12.7, ο Μιχαλολιάκος είχε ζητήσει από τον Βογιατζή να του παραδώσει το υλικό της ιστοσελίδας, έτσι ώστε να το αναθέσει σε άλλον «ημέτερο». Και δύο μέρες νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του Μιχαλολιάκου είχε ειδοποιήσει τηλεφωνικά τον Βογιατζή ότι επίκειται η «λύση» της συνεργασίας τους. Ο προφανής λόγος ήταν ότι δεν μπορούσαν πλέον να τον πληρώνουν. Αλλά και εκείνος δεν ήταν διατεθειμένος να δουλεύει τσάμπα, ειδικά από τη στιγμή που δεν συμμεριζόταν πλέον τις απόψεις του «Αρχηγού». Με εξώδικό του που επέδωσε στις 24.7 στη Χρυσή Αυγή, ο Βογιατζής παραθέτει αναλυτικά τον λογαριασμό προκειμένου να παραδώσει τα τρία ονόματα που είχε κατοχυρώσει η εταιρεία του για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής (xryshaygh.com, antepithesi.net, xakatastima.gr), καθώς και το περιεχόμενό τους. Η Χρυσή Αυγή προτίμησε να μην πληρώσει και έτσι ο ιστότοπός της εξαφανίστηκε!

Ας σημειωθεί ότι ο Βογιατζής είχε κληθεί πριν από λίγο καιρό από τον Μιχαλολιάκο και κατάθεσε ως προσωπικός του μάρτυρας υπεράσπισης, σημάδι ότι ανήκε στον κύκλο των εμπίστων του. Είναι ο ίδιος που είχε υποδειχτεί από Μιχαλολιάκο και Κασιδιάρη ως μοναδικός υπεύθυνος για το… περιεχόμενο της ιστοσελίδας της οργάνωσης, προκειμένου να αποφύγουν δικαστικές διώξεις (βλ. «Ο Μιχαλολιάκος αναζητεί έναν “αυτοφωράκια”», «Εφ.Συν.», 8.1.2018).

Τώρα, όμως τα λεφτά στέρεψαν.

Τα μυστήρια της Ευρωβουλής

Είναι δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή οι μοναδικοί φανεροί οικονομικοί πόροι της οργάνωσης είναι τα χρήματα από την Ευρωβουλή. Επισήμως, μετά την ανακοίνωση του Λαγού ότι ανεξαρτητοποιείται, η οργάνωση έχει μείνει με έναν μόνον ευρωβουλευτή, τον Αθανάσιο Κωνσταντίνου, δεξί χέρι του Μιχαλολιάκου από τα παλιά. Αλλά η περίπτωση του Λαγού είναι πιο μπερδεμένη από εκείνη του Βογιατζή.

Η δήλωση αποχώρησής του υπήρξε τόσο «βελούδινη» και τόσο «ευγενική» προς τον «Αρχηγό», ώστε πολλοί είναι εκείνοι, μέσα και έξω από την οργάνωση, που θεωρούν την κίνηση αυτή συνεννοημένη μεταξύ Λαγού και Μιχαλολιάκου, με προφανή στόχευση την αξιοποίηση αυτής της «διάστασης» στη δίκη, προκειμένου να στεγανοποιηθεί η θέση του «Αρχηγού» από τη δράση του περιφερειάρχη και των Ταγμάτων Εφόδου της Νίκαιας, του Περάματος και του Πειραιά. Προς την κατεύθυνση αυτή δείχνουν και οι αποχωρήσεις εκείνων που ακολούθησαν τον Λαγό (Ηλιόπουλος, Γερμενής, Κούζηλος), με παρόμοιες δηλώσεις, εξαιρετικά «φιλικές» προς τον Μιχαλολιάκο. Κανείς απ’ αυτούς δεν είχε εκφράσει οποιαδήποτε διαφωνία στο παρελθόν, ενώ και τώρα δεν διατυπώνουν καμιά επιφύλαξη για τις ναζιστικές ιδέες ή τη δράση των Ταγμάτων Εφόδου. Μιλούν απλά για κάποια «λάθη», χωρίς να τα χρεώνουν καν στον «Αρχηγό».

Τη μορφή που θα πάρουν οι δύο ομάδες θα τη διαπιστώσουμε όταν έχουμε πλήρη γνώση για τους διορισμούς των (εμμίσθων βεβαίως) συνεργατών τους. Ο Λαγός έχει ήδη διορίσει τη Μαρία Μαργέτη, σύζυγο του Π. Ηλιόπουλου, ενώ ο Κωνσταντίνου έχει διορίσει τη Γεωργία-Ειρήνη Δημοπούλου, σύζυγο του Χρήστου Παππά και αρχισυντάκτρια της χρυσαυγίτικης εφημερίδας «Εμπρός» (ήταν μέχρι τώρα διορισμένη στην ελληνική Βουλή από τη Ζαρούλια).

Το ενδιαφέρον έχει ότι διαθέτουμε ήδη ένα δείγμα της νέας «πολιτικής γραμμής» της οργάνωσης. Η μόνη δραστηριότητα των δύο χρυσαυγιτών στο Ευρωκοινοβούλιο υπήρξε μια μικρή παρέμβαση του Κωνσταντίνου στις 17 Ιουλίου κατά τη συζήτηση με θέμα «Ανθρωπιστική βοήθεια στη Μεσόγειο». Μη φανταστεί κανείς ότι ο εκπρόσωπος της ναζιστικής οργάνωσης ξεσπάθωσε εναντίον των «λαθρομεταναστών». Αντιθέτως, εμφανίστηκε ως συνετός εκπρόσωπος ανθρωπιστικής ΜΚΟ. Να τι είπε ο στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου: «Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, εκτιμάμε ότι το πρόβλημα της άρτιας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναν ενιαίο συγκεκριμένο πάγιο μηχανισμό, αποδεκτό καθολικά απ’ όλες τις χώρες μέλη της Ενωσης.

Η Μεσόγειος είναι ένα πεδίο δραστηριότητας για τους ανθρώπους που ζητούν να καταφύγουν στην Ευρώπη, στην Ευρώπη νοητή ως σύνολο και όχι ειδικά σε κάποια χώρα της. Συνεπώς, η λύση στο ανθρωπιστικό ζήτημα του μεταναστευτικού πρέπει να σχηματοποιηθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Η επανάληψη των ευρωπαϊκών ναυτικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα, κατά την πρόταση του ΟΗΕ, από το 2014 και ένθεν, η κατανομή των προσφύγων στις χώρες – μέλη με σαφή αντικειμενικά κριτήρια, η δραστική χρησιμοποίηση ευρωπαϊκών γραφείων εκτός της Ευρωπαϊ­κής Ενωσης, όπου θα υποβάλλονται τα αιτήματα παροχής ασύλου από τις χώρες – μέλη και η αεροπορική μεταφορά των δικαιούχων ασύλου στην Ευρώπη αποτελούν δυνητικούς ουσιώδεις πυλώνες πραγματικής ανθρωπιστικής υποστήριξης. Με ένα ενεργό σύστημα αυτού του τύπου, όπου θα συμμετέχουν επαρκώς οι ευρωπαϊκές χώρες, οι δυστυχείς ανθρώπινες υπάρξεις θα διασώζονται από τους εγκληματίες διακινητές, καθώς και από τους θαλάσσιους κινδύνους».

Προφανώς εκείνο που ενδιαφέρει τον Μιχαλολιάκο είναι να διασκεδαστούν οι πληροφορίες που έχουν ήδη φτάσει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τις αποκαλύψεις στη δίκη, σχετικά με την εγκληματική δράση της οργάνωσής του. Οι τσαμπουκάδες και οι απειλές περιορίζονται αυστηρά στην ελληνική επικράτεια!

Το κρυφό όνειρο του Μιχαλολιάκου

Ολες οι κινήσεις του «Αρχηγού» τις τελευταίες μέρες συντείνουν στο γεγονός ότι έχει αναπροσαρμόσει την τακτική του και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ακόμα και την παταγώδη εκλογική αποτυχία της οργάνωσης. Κρυφό του όνειρο αλλά και ισχυρό δέλεαρ για όσους επιλέξουν να παραμείνουν δίπλα του είναι η προσωπική του διάσωση, η οποία δεν θα έχει μόνο ποινικό ενδιαφέρον, αλλά και μεγάλο οικονομικό αντίκρισμα.

Ως γνωστόν, μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων εις βάρος της Χρυσής Αυγής τον Οκτώβριο του 2013 η Βουλή ψήφισε νόμο, με τον οποίο ανεστάλη η κρατική χρηματοδότηση της ναζιστικής οργάνωσης. Το ΣτΕ επικύρωσε την απόφαση αυτή το 2015. Τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά για το 2019 θα αντιστοιχούσαν 1.060.388,27 ευρώ και άλλα 212.077,65 ευρώ ως χρηματοδότηση για ερευνητικούς σκοπούς, ενώ το 2018 αναλογούσαν 1.145.219,33 ευρώ.

Το «μεγάλο κόλπο» που έχει σκαρφιστεί ο Μιχαλολιάκος είναι να απαλλαγεί ο ίδιος και να διεκδικήσει αυτό το ποσόν για τον εαυτό του! Σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 4203/2013, η αναστολή χρηματοδότησης επιβάλλεται «σε περίπτωση άσκησης δίωξης για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα και επιβολής προσωρινής κράτησης κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των µελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης». Η διάταξη απαιτεί να έχουν τελεστεί οι πράξεις «στο πλαίσιο δράσης του κόμματος στο οποίο ανήκουν ή στο όνοµα αυτού» και προβλέπει επιστροφή των ποσών που παρακρατήθηκαν «σε περίπτωση εκδόσεως αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης».

Αυτές οι διατάξεις εξηγούν τις κινήσεις του Μιχαλολιάκου. Στόχος του είναι να απαλλαγεί ο ίδιος και να αποδείξει ότι οι εγκληματικές πράξεις δεν γίνονταν «στο πλαίσιο δράσης του κόμματος». Στη συνέχεια θα διεκδικήσει την είσπραξη του τεράστιου ποσού. Ισως εδώ κρύβεται και η πραγματική αιτιολογία της περίεργης αποχώρησης του Λαγού, ο οποίος μαζί με την ομάδα των σκληρών εμφανίζεται τώρα εκτός οργάνωσης, διευκολύνοντας τον «Αρχηγό» με τις ποσοστώσεις που προβλέπει ο νόμος. Είναι, βλέπετε, πολλά τα λεφτά και λίγοι οι ναζιστές. Φτάνουν για όλους.

Βέβαια όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί επί χάρτου παραβλέπουν την ουσία της δικαστικής διερεύνησης, η οποία ήδη έχει φτάσει στο τελικό της στάδιο. Και από το περιεχόμενό της δεν προκύπτει καμιά αισιόδοξη πρόβλεψη για το μέλλον του «Αρχηγού», του Λαγού και των υπόλοιπων συνεργατών/συνεργών τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.