Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισε από την ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, ο οποίος όχι μόνο δεν διεγράφη -όπως είχαν ισχυριστεί δύο προσωπικοί μάρτυρες του Μιχαλολιάκου- αλλά δεν πέρασε καν από πειθαρχικό έλεγχο ● Ο κατηγορούμενος στη χθεσινή απολογία του έκανε μια ιλαρή απόπειρα να σώσει τον Γ. Λαγό, λέγοντας ότι η σημείωση «εντολή Λαγού» που έγραφε όταν καλούσε χρυσαυγίτες σε δράσεις ήταν… δική του έμπνευση, για να προσελκύσει κόσμο ● Στα Τάρταρα η Χρυσή Αυγή μετά και αυτή την ασθενή απολογία.
(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 18/7/2019)
Πλήρη κάλυψη παρείχε η Χρυσή Αυγή στον πυρηνάρχη της Τοπικής Οργάνωσης στη Νίκαια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σύμφωνα με όσα ομολόγησε κατά τη χθεσινή απολογία του ο Γ. Πατέλης, επιβεβαιώνοντας ότι η εγκληματική δράση του τάγματος εφόδου το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ήταν μέρος της δράσης ολόκληρης της ναζιστικής οργάνωσης.
Η Μάγδα Φύσσα είχε και χθες στο πλευρό της ένα κατάμεστο ακροατήριο. EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη.
Ο Αρχηγός Μιχαλολιάκος όχι μόνο δεν έδωσε διαταγή για πειθαρχικό έλεγχο στον πυρηνάρχη μιας οργάνωσης που σύσσωμη κατηγορείται για τη δολοφονία του Παύλου, όχι μόνο δεν απέλυσε τον Γ. Πατέλη από τα κεντρικά γραφεία στη λεωφόρο Μεσογείων, αλλά ο ίδιος ο κατηγορούμενος πιστοποίησε και τη συνομιλία του με τον Λαγό, στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν ο τελευταίος τού ανακοίνωσε «Γιώργο, μένεις», διαβεβαιώνοντάς τον εκ μέρους του Μιχαλολιάκου ότι παραμένει στη θέση του.
Και βέβαια όσα παραδέχτηκε ο Πατέλης, «ποτέ δεν με διέγραψαν, ποτέ δεν με απέλυσαν, σταμάτησα να πηγαίνω στα γραφεία όταν προφυλακίστηκα», καταρρίπτουν τον όψιμο ισχυρισμό του Αρχηγού -μέσα από τις καταθέσεις δύο προσωπικών μαρτύρων του και στενών συνεργατών του- ότι δήθεν μετά τη δολοφονία ο Πατέλης διαγράφηκε από τη Χρυσή Αυγή με απόφαση Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Την τακτική αυτή του Αρχηγού, να επιχειρήσει να φορτώσει την ποινική ευθύνη αποκλειστικά στα εκτελεστικά όργανα, επικαλούμενος δήθεν διαγραφή του Γ. Πατέλη, είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» στις 13.5.2019 («Ο Αρχηγός διαγράφει εικονικά τους πυρηνάρχες!») με αφορμή την κατάθεση του Αθ. Κωνσταντίνου, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης και του μόνου ευρωβουλευτή που απέμεινε στον Μιχαλολιάκο μετά την ανεξαρτητοποίηση του Λαγού. Ηταν τότε που ο Λαγός ήταν ακόμα στη Χρυσή Αυγή και ο Αρχηγός προσπαθούσε να σώσει κι εκείνον μαζί με τον εαυτό του.
Να σώσει τον Λαγό επιχείρησε χθες και ο Πατέλης, χρησιμοποιώντας τον πολύ αδύναμο ισχυρισμό ότι έγραφε στα μηνύματα «όλοι στα γραφεία, εντολή Λαγού», επειδή είχε παρατηρήσει ότι οι υφιστάμενοί του ανταποκρίνονταν περισσότερο όταν έπαιρναν το συγκεκριμένο μήνυμα. Εφτασε δε στο σημείο να ζητήσει συγγνώμη από τον Λαγό, επειδή αυτό το έκανε με δική του πρωτοβουλία. Απέφυγε, παράλληλα, να απαντήσει για τα πάρα πολλά μηνύματα που λάμβανε από τον περιφερειάρχη του, μεταξύ των οποίων «Παρεμπιπτόντως μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα. Εχουν βγει εκεί και βάφουν και μάζεψε ο Τάσος καμιά 30άρα και πάνε από κει», το οποίο εστάλη πριν από την επίθεση τάγματος εφόδου στα μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. «Δεν ξέρω γιατί μου τα έστελνε, δεν καταλάβαινα και τι λένε, ρωτήστε τον ίδιο», ισχυρίστηκε ο Πατέλης, αν και λίγο νωρίτερα παραδεχόταν ότι με τον περιφερειάρχη του μιλούσαν συνεχώς και τον ενημέρωνε για τα πάντα, αφού «από όταν άνοιξαν τα γραφεία, έδινα λόγο στον Λαγό».
Η ημερομηνία της δολοφονίας του Παύλου γραμμένη στις μπλούζες νέων παιδιών που βρίσκονταν στο κοινό. EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη.
Εκτός από τον περιφερειάρχη του, ο Πατέλης προσπάθησε να καλύψει όλο το τάγμα της Νίκαιας. Επέμεινε, δηλαδή, στον ισχυρισμό που έχουν επικαλεστεί όσοι συγκατηγορούμενοί του έχουν ήδη απολογηθεί (εκτός από τον Γ. Δήμου), ότι το μήνυμα που εστάλη από τον ίδιο «όλοι τώρα στην τοπική, όσοι είστε μακριά, δεν θα περιμένουμε μακρινούς, τώρα» αφορούσε μεταμεσονύχτια διανομή φυλλαδίων για επικείμενη ομιλία του Μιχαλολιάκου στη Νίκαια, και χαρακτήρισε «δύο διαφορετικά συμβάντα που εξελίσσονταν την ίδια ώρα» τη δολοφονία του Φύσσα και την υποτιθέμενη διανομή φυλλαδίων.
Αυτό ήταν το σημείο της απολογίας του Πατέλη που προκάλεσε τις περισσότερες ερωτήσεις της έδρας, με την πρόεδρο Μ. Λεπενιώτη να επισημαίνει στον κατηγορούμενο: «Υπάρχουν κάποια κενά που πρέπει κάποια στιγμή να εξηγηθούν», όπως: Γιατί ισχυρίζεται τώρα ότι είχε στείλει τον Ρουπακιά στο Περιστέρι να παραλάβει φυλλάδια, κάτι που δεν το έχει αναφέρει ούτε ο ίδιος ούτε ο Ρουπακιάς στους ανακριτές; Γιατί ενώ, όπως λέει, μίλησε με τον Καζαντζόγλου και τον ενημέρωσε για τη διανομή φυλλαδίων, στη συνέχεια έστειλε και σε εκείνον το μήνυμα; Πώς εξηγεί ότι βρέθηκε ο Ρουπακιάς στην καφετέρια «Κοράλλι»; Και, κυρίως, αφού ο ίδιος αρνείται ότι έστειλε το μήνυμα με το οποίο ενεργοποιήθηκε το τάγμα, γιατί δεν ρώτησε να μάθει ποιος ήταν εκείνος που πίσω από την πλάτη του οργάνωνε χρυσαυγίτες της Τοπικής του έξω από το «Κοράλλι»; Μήπως, αφού αφήνει τον εαυτό του εκτός, ήταν ο Καζαντζόγλου ή ο Αγγος εκείνος που ειδοποίησε τον Ρουπακιά;
Και ο Πατέλης ευθέως και κατηγορηματικά επέλεξε να προστατεύσει τον Καζαντζόγλου και να «αδειάσει» τον Αγγο. «Σας λέω με το χέρι στην καρδιά ότι ο Καζαντζόγλου δεν έχει καμία σχέση. Καταλαβαίνετε το βλέμμα μου, ήρθε ο Αγγος και σας είπε ότι είχε πάει σπίτι του και από εκεί άκουσε τα ουρλιαχτά της κοπέλας του Φύσσα», είπε με νόημα, αμφισβητώντας ανοιχτά την απολογία του συγκατηγορούμενού του και ενώ ο δικηγόρος του του φώναζε από το διπλανό έδρανο: «Πες το να τελειώνουμε! Ο Αγγος ήταν εκεί, κυρία πρόεδρε. Πρέπει να καταλάβετε τι λέει».
Οσο για τον Ρουπακιά, ο πυρηνάρχης επιχείρησε να μην ξεφύγει από τη γραμμή του «περαστικού από τα γραφεία» που του έχει προσδώσει η ηγεσία, ισχυριζόμενος ότι ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του Φύσσα δεν ήταν μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της Νίκαιας και ταμίας της Τοπικής, αλλά λίγο αργότερα αυτοαναιρέθηκε, καθώς περιέγραψε τον Ρουπακιά ως «ένα ενεργό παιδί στα γραφεία που έδινε και την ψυχή του για τη Χρυσή Αυγή», τον οποίο ο ίδιος έστελνε στα κεντρικά της Μεσογείων για να μεταφέρει πράγματα, ενώ μη πειστικές ήταν οι απαντήσεις του στα ερωτήματα πώς βρέθηκε το όνομα του Ρουπακιά στη λίστα δόκιμων μελών που συνέταξε ο ίδιος και γιατί έκανε ομιλία στη Σπάρτη παρ’ όλο που ήταν απλός υποστηρικτής.
Πατέλης: Ο Ρουπακιάς με πήρε τηλέφωνο και μου είπε «έγινε συμπλοκή, έχω μαχαιρώσει άνθρωπο» και του απάντησα: «Ετσι όπως τα ’κανες, κόψε τον λαιμό σου».
Πρόεδρος: Γιατί τηλεφώνησε σ’ εσάς;
Πατέλης: Γιατί ήμουν στην Τοπική.
Πρόεδρος: Είχε σχέση το μαχαίρωμα με την Τοπική;
Πατέλης: Οχι, μου είπε να πάρω τη γυναίκα του.
Πρόεδρος: Γιατί δεν πήρε ο ίδιος τη γυναίκα του και πήρε εσάς;
Πατέλης: Εψαχνε δικηγόρο. Και άλλοι με έπαιρναν μεσάνυχτα, έχει τύχει να με πάρουν επειδή έσπασαν σωλήνες.
Πρόεδρος: Μη συγκρίνουμε σωλήνες με ανθρωποκτονία…
Μετά τη δολοφονία, ο πυρηνάρχης μιλούσε συνεχώς με τον περιφερειάρχη του μέχρι τις 3 τα ξημερώματα και, όπως παραδέχτηκε, όλα τα τηλεφωνήματα αφορούσαν τον Ρουπακιά. Λαγός και Πατέλης είναι και τις επόμενες μέρες σε συνεχή επικοινωνία. Σε μια από αυτές τις συνομιλίες, έχει καταγραφεί η φράση του Λαγού «Εδώ υπάρχει δικογραφία που λέει ότι κυνηγούσατε τρία άτομα και εσύ μου λες για δεκαπέντε. Πες ειλικρινά, Γιώργο, να ξέρουμε τι θα πούμε». Η συγκεκριμένη φράση αρκεί για να αποδειχθούν τα ψέματα που επικαλέστηκε ο Πατέλης στη χθεσινή απολογία του, ότι δηλαδή δεν γνωρίζει τι έγινε στο Κερατσίνι, επειδή δήθεν ο ίδιος και η ομάδα ασφαλείας των γραφείων του δεν ήταν εκεί.
Αντιφάσεις για γέλια
Πολλές ήταν οι ερωτήσεις που έγιναν στον κατηγορούμενο σχετικά με όσα βρέθηκαν στο κινητό, στον υπολογιστή και στο σπίτι του και αρκετές από τις απαντήσεις του προκάλεσαν γέλια στο ακροατήριο.
Ο Γ. Πατέλης στο μπαλκόνι των γραφείων στη Μεσογείων.
Τι «φωτιά στα τζαμιά», τι «φωτιά στις πισίνες», μας λέει ο Πατέλης….
■ Τη φράση του «Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Τίποτα! Ο,τι κινείται σφάζεται» ο Πατέλης την απέδωσε σε λεκτική υπερβολή και πρόσθεσε «Δεν έχω καλό λόγο, κυρία πρόεδρε», με τη Μ. Λεπενιώτη να απαντάει: «Τόσες ώρες που είμαστε εδώ, μια χαρά τα λέτε…»
■ «Είναι ο αρχαιοελληνικός χαιρετισμός του Μεταξά», υποστήριξε για τη φωτογραφία που χαιρετάει ναζιστικά και η έδρα επισήμανε: «Ο αρχαίος ελληνικός χαιρετισμός ήταν του Μεταξά;». Αν και για ώρα ο Πατέλης επέμενε ότι «έτσι χαιρετάει και ο Χίτλερ, αλλά δεν το έκανα γι’ αυτό τον λόγο», στο τέλος του ξέφυγε και είπε ότι «έχουν κάνει σημαία τη φωτογραφία που χαιρετάω ναζιστικά…».
■ Για τη σημαία των SS με την οποία το τάγμα φωτογραφιζόταν στην κατασκήνωση της Νέδας, ο κατηγορούμενος διηγήθηκε την εξής ιστορία: «Δύο χρυσαυγίτες από το Περιστέρι πήραν τηλέφωνο τον Κορκοβίλη και του είπαν “έλα να σου δώσουμε κάτι για τον υπεύθυνο της Νίκαιας”. Εκείνος, χωρίς να το σκεφτεί, πήγε στο Περιστέρι και μου έφερε μια σακούλα με μια σημαία των SS και ένα σημείωμα που έγραφε “αυτοί είσαστε”. Την κράτησα, δεν το πολυσκέφτηκα». Η πρόεδρος σχολίασε: «Δεν σκέφτηκε ο Κορκοβίλης, δεν σκεφτήκατε κι εσείς, στο τέλος την πήρατε και στην κατασκήνωση;»
■ Ο Πατέλης υποστήριξε ότι δεν θυμόταν τη φωτογραφία του από το μπαλκόνι των γραφείων στη Μεσογείων με υλικά εκρηκτικού μηχανισμού και έτσι απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση: Τι χρειάζονταν σπρέι και τρίκαρφα στα γραφεία πολιτικού κόμματος;
■ Τα φυσίγγια που βρέθηκαν στο σπίτι του υποστήριξε ότι του τα έδωσε ένας παππούς 80 ετών στα γραφεία της Νίκαιας και του είπε «Πάρ’ τα εσύ να κάνεις επανάσταση».
■ Για το σύνθημα «φωτιά στα τζαμιά», ο Πατέλης θέλοντας να το υποβαθμίσει μίλησε και για «φωτιά στις πισίνες». Μόνο που μέχρι στιγμής επίθεση της Χρυσής Αυγής σε… πισίνα δεν έχει καταγραφεί. Αντίθετα, όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» με ντοκουμέντα, η ναζιστική οργάνωση έχει κάνει επιθέσεις σε τζαμιά στην πλατεία Αττικής, στα Καμίνια, στον Βόλο και στην Εύβοια («“Φωτιά στα τζαμιά” διά χειρός Χρυσής Αυγής»).
Pingback: Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου: Οι απολογίες για τις επιθέσεις σε Αιγύπτιους και ΠΑΜΕ – Πότε απολογείται η ηγεσία (δικάσιμοι) – info newstime
Pingback: Jail Golden Dawn: 9/11 οι απολογίες για τις επιθέσεις σε Αιγύπτιους αλιεργάτες & ΠΑΜΕ – ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ